Kootussa Ravissa

26. helmikuuta 2013

Kevyempi viikko

Ajattelin pitää Hertalle kevyemmän viikon liikutuksen kannalta. Tässähän on vielä aikaa kevään kisoihin, ja kohtelen sitä kuitenkin vielä toipilaana, joten tämän viikon katsoisin olevan hyvä pitää kevyempänä, sillä viime viikolla ja sitä edellisellä ollaan tehty hommia jo aikalailla kunnolla.

Kevyemmällä viikolla en tarkoita hevosen lomaa, vaan lähinnä sitä, että otan asenteen liikutukseen "ettei sille tule hiki". Alunperin suunnittelin hankikävelyä (tekisi tosi hyvää) mutta nyt on hanget yksinkertaisesti meillä niin korkeat, että alkaa olla vähän riskirajoilla onko se enää kovin terveellistä. Siinä vaiheessa kun hanki hipoo mahaa, niin on jo tosi raskasta hevoselle. Toinen vaihtoehto olisi että tehtäisiin meidän tallin takana olevalla pienellä metsäpilkulla mäkijumppaa. Meille on tehty kiva pieni polku hiekasta sinne ja siihen kuuluu tosi jyrkkiä ylä ja alamäkiä. Mutta, kiitos tämän "ihanan" talven, sinne ei nyt pääse ollenkaan.

Joten loppujen lopuksi kevyempi viikko tarkoittaa kentällä eteenalas-tyyppistä ratsastamista. Kaikki askellajit käyn läpi, mutta ilman kokoamisia. Pointtina on että hevonen venyttäisi niska ja selkälinjaansa. Tätä H:n kanssa tehdään paljon käynnissä ja ravissa. Laukassa se tuppaa olemaan vähän turhan eteenpäinpyrkivä, niin laukat otetaan lähinnä siirtymisillä ravista laukkaan ja näitä siirtymisiä tehdään monta kierroksen aikana. Hevonen oikein rupee odottaa laukannostoja ja alkaa kevenemään hyvin edestä. Näitten nostojen jälkeen ravissa se alkaa venyttää kivasti eteen.
Lopuksi otetaan vielä muutama kierros oikein kunnon mummohölkkää. Sellaista että se löntystää ja venyttää oikein pitkälle alas. H on näissä ollut aika huono, sillä sillä on taipumus kun ohjaa antaa niin selähtee pikkuhiljaa kipittää alta pois ja jännittyy. Nyt on tosiaan mummohölkkääkin malttanut mennä, ja huomaan sen siinä, että kun se on erittäin rento ja malttaa mennä mummohölkkää, niin sen selkä tosiaan on kimmoisa ja ristiselkä liikkuu paljon. Ratsastuksen jälkeen selkälihaksetkin tuntuu hyviltä ja hevosella on euforinen ilme.

Tekee välillä hyvää kouluhevosellekkin hakea se ylirennoksi ja ratsastaa vain perusaskellajit läpi ilman kokoamista. Antaa niiden venyttää oikein kunnolla. Tässä olisi Hertan tämän viikon liikuntamuoto, ensi viikolla otetaan taas vähän treeniäkin mukaan.

Toivotaan että minäkin saan kohta mielenrauhan, ja lopetan kyyläämisen, että ontuuko se takaa vai ei. Nyt se liikkuu superhyvin, mutta edelleen avoissa/väistöissä välillä näkee takajalan heikkouden. Eiköhän se sieltä voimistu. :)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!