Kootussa Ravissa

29. elokuuta 2016

Barokkipäivä Ypäjällä!

Löysin tämän kuvan Lusitano.fi sivuilta. Hans hienona <3

Tarkoitus oli postaa heti kisojen jälkeen eilen, mutta mä olin niin väsynyt kun pääsin tältä 12 tunnin reissulta kotiin, että ei muutakuin suihkuun ja nukkumaan. Olin lauantaina vielä häissä (autolla toki) joten nukkumaanmeno venyi yli puolen yön ja herätys kisoihin oli ennen kuutta. Hyi hitto, tällaiselle antiaamuihmiselle se oli tuskaa. Helpommalla olisi päässyt jos olisi samoilla silmillä jatkanut! :D

Kaikki kuvat on ottanut Taru Arola, ellei toisin mainita!

Harvemmin tulisi mieleen 5 vuotias ori letittää paikan päällä kisoissa. Mutta siinä se Hans seistä nökötti kuin kokeneempikin kisaaja. Mäkin panostin ja jätin tuollaisen koristeletin mun kisakampaukseen! Olin siis tosiaan lauantaina häissä ja jätin kampauksesta tuon letin sunnuntaille. Aika kiva kampaus!
Mun pitäisi tehdä muutenkin postaus "näin teet kisanutturan". Sitä on toivottu ainakin joskus. :)

"Eiks nää kampaukset oo niinku tyttöjen juttuja..."

Aamulla jaksoi vielä olla tarkkana ja vahtia tiluksia.
Pitkä päivä oli alunperinkin tiedossa, sillä päätimme ratsastaa kaksi luokkaa, ja Hans osallistui vielä päivän päätteeksi omistajansa kanssa rotukavalkadiin. Kauhean hienosti nuori herra käyttäytyi. Se kävelee suoraan koppiin, seisoi kopissa syömässä luokkien välissä heiniä (ja ah, niin ihana piirre mistä Hertta saisi ottaa mallia, Hans osaa hyödyntää privaattitilan trailerissa ja käyttää sitä vessana, niin ei tartte olla kupla otsassa :D ), narun päässä se seisoo kuin tatti ja ratsastaessa se on niin asiallinen. Tottakai se spottasi Ypäjän jokaisen kiven ja kakkakasan, joita piti vähän puhista, mutta kun ei se mitään tee muuta kuin säpsyy. Tämän kanssa oli niin helppoa olla tuolla,vaikka kyseessä oli sen elämän toiset ulkopuoliset kisat! Huomaa että on tavat tallella. Päivän päätteeksi se ehkä huomasi vähän olevansa ori, ja kun kisoissa oli paljon muutenkin oreja, niin vähän se yritti hirnua takaisin isommilleen. Aika ujoa, mutta kuitenkin. "Psst, hei anteeks,  mäkin olen täällä. Ja mäkin olen muuten ori... ". 

Menin ensin alle "henkisen väsymisen takia" He C luokan. Helpolla radalla päästäisiin ennen He B luokkaa pyörimään samalla kisa-areenalle ja näyttämään paikat. Ei Hans kyllä mitään aitoja, tuomareita tai kukkapuskia kytännyt, lähinnä vain muita hevosia katseli kauas. Tähän menikin hieman keskittymistä, ja etenkin ravissa sen näkee. Jos on yhtään jännitystä tai keskittymättömyyttä, se ravi "unohtuu" ja esitys jaa ujoksi. Käynti ja laukka on ehdottomasti Hansin parhaat askellajit, joista se saikin paljon kehuja! Käynnissä ja ravissa on enemmän pelivaraa, ravi on vielä ujoa, sieltä en saa vielä ulos kisatilanteessa oikein mitään, mutta tällä hetkellä pääpaino onkin vain kisatilanteen tekeminen tutuksi. 

Tämä He C rata oli omalla tavallaan vähän kinkkisempi kuin tuleva He B. Tässä piti 2 kertaa esittää askeleenpidennystä ravissa keventäen, ja kerran alas istuen. En ole koskaan tehnyt Hansin kanssa keskiraveja tms. alas istuen, sillä koen etttä sen kanssa on parempi keventää niissä, jotta häiritsen mahdollisimman vähän ravia. Yllätyin kuitenkin, sillä ei tämä nyt niin iso ongelma ollutkaan! Toki harjoitusravissa suoritettu askeleen pidennys oli varsin ujo, sillä en tosiaan ikinä ole niitä sillä tehnyt, niin se kuitenkin säilytti tahtia ja sain esitettyä eroa. Vielä rohkeammin olisi kyllä saanut esittää, mutta ei tänään vielä. 
Pysähdys ja peruutus meni reisilleen, sillä takapää lähti mekein ulos areenalta avoimen päädyn vuoksi. Koin paremmaksi lopettaa huonon peruutuksen kesken ja mennä eteen, kuin jatkaa huonoa peruutusta. "Se meni jo, eteenpäin seuraavaan". 


Tulevaisuudessa Hansille tulee ihan hyvät keskiaskellajit! Sanokaa mun sanoneen. :) Treeniä vaan.
Radan jälkeen vietiin Hans heti traileriin syömään. Purettiin huonoksi mennyt letti ja mentiin syömään. En ajatellut ollenkaan että voitaisiin sijoittua, sillä en itse osaa Hansin kanssa vielä arvioida samanlailla kuin Hertan kanssa mitä tuoamrit tykkää ja miten menee. Kävin hakemassa pöytäkirjat ja siinä vahingossa ilmeni että voitettiin koko luokka 67,2% ja palkintojenjako olisi kohta... :D 

Noh, ehdittiin juuri ja juuri palkintojenjakoon puoliksi juosten ja Hansin liuhuletti kokonaan auki. Tyylikästä...

Verkkaa
Hans on aina korvat tötteröllä. Ehtii lukea kaikki mainoksetkin... ;)
He C radalla vielä vähän jännitti ja ujostutti, jolloin niska nousee liikaa. 
Hyviä pätkiä oli ravissakin kuitenkin!
Tässä kuva askeleenpidennyksestä harjoitusravissa. Pientä yritystä oli ensimmäiseksi kerraksi! Yritin vain antaa sille tilaa ja kannustaa lähtemään eteen ilman että ajan sitäl. Näitä ei kannata potkia ja puristaa vauhtiin...
Laukka sai jo He C radalla kehuja
Ja lopuksi hieno lopputervehdys tasajaloin. Hans paparazzien kohteena ;)


He B luokan alkua odotellessa oli jälleen aikaa. Tehtiin Hansin letti uudelleen ja todettiin että se oli jo rauhottuinut sen verran että verkataan aika vähän. Lähinnä taas "mennään katsomaan verkkaa ja hälinää ja sitten radalle". 
Hans oli jo huomattavan paljon rennompi kun menin selkään! Edelleen se tarkkailee ympäristöään mutta askellajit ovat paremmat kun se ei ole niin kireä pälyillessään ympärilleen. Se keskittyy töihin enemmän ja pääsen ratsastamaan sitä niskaa alas. 
He B radalla oli jo sellainen tunne että on kiva esittää Hansia! Ravissa se ei kiemurrellut läheskään niin paljon kuin He C luokassa, silloin numerot raviohjelmasta nousi heti. Toki vielä pitäisi saada lisää liikettä eteen, mutta tässä huomaa kuinka se henkinen rentous ratkaisee. Laukkaohjelma oli todella hyvä ja jälleen kehuja tuli laukasta. Nostin tosiaan toisen laukan väärässä kohtaa, joten tässä menetin ainakin toisen sijan ja annoin pisteet kavereille. Tyhmä minä kun en lukenut ohjelmaa tarkkaan! 
Paras osio oli kuitenkin käyntiohjelma. Keskikäynnistä Hans sai 7, mutta vapaasta käynnistä puhdas 9! Olen KERRAN elämässäni saanut numero 9 ja se oli Hertan kanssa pysähdyksestä ja peruutuksesta. Nyt Hans nappasi jo hienolla käynnillään 9. Mutta se sen käynti on oikeasti mieletön! Se on aina vähintään hyvää käyntiä, vaikka se olisi jännittynyt, mutta sitten kun se on rento, se on todella, todella hieno.
Lopuksi saimme prosentit 65,2% ja se riitti kolmanteen sijaan! 1,5 pistettä enemmän niin olisimme olleet toisia. Pienestä oli kiinni!
Kyllä se vaan on niin että jatkossa menemme aina kaksi luokkaa, jotta eka luokka on tutustumista varten ja toka luokka on se missä pääsee jo itse hommiin! Tarkoitus ei ole He C luokkia mennä, joten ensi kaudella He B alle ja sitten He A.

He B luokan verkassa kävin vain keventelemässä ja tekemässä parit siirtymiset. Hans oli jo niin rentoutunut että ei siinä tartte hinkata.
Ravi työnsi paremmin He B luokassa! 


Lopputervehdykseen tulossa keskilinjalla. Tässä näkee kuinka paljon Hansia kiinnosti tuomarin takana näkyvät hevoset. Kun huomio musta katoaa ja Hans jännittyy katsomaan jotain, selkä painuu helposti alas kun niska nousee niin ylös. Toisaalta tämä on konkari Hertallakin ihan tuttu tunne.
  Missäs se huomio on... ei ainakaan ratsastajassa? ;)
Kunniakierroksella He B luokasta! Tukka on auki siksi, että letti ehti räjähtää yhden ravistelun seurauksena. Ehkei se niin vakavaa kuitenkaan ole ;)

Laitan tähän väliin myös Anniina Gullaksen ottamat kuvat He C luokasta.

Alkutervehdys. Silmät voi olla kiinni mutta korvat ne taas hörössä! ;) Aina.
Askeleenpidennystä keventäen. Siinä se pääsee työntämään paremmin, eikä ole ollenkaan huono!
Hansin hieno laukka. 
Kiireenvilkkaa palkintojenjakoon

Nätisti seisoi paikoillaan seremonian ajan.
Kunniakierros! Ihanasti aurinko paistaa, tulee satuhevosmeininki!
Ja ne korvat tötteröllä, aina eteenpäin!

Hans on nyt ollut viisissä kisoissa ja tienannut 3 ruusuketta! Rutiinia se tarvitsee vielä paljon, mutta tästä on hyvä jatkaa. Tarkoitus olisi ensi vuonna mennä jo He A luokkia, varsinkin jos kisakäytös vakiintuu näin kivasti. Ensi vuonna siis olisi haaveissa osallistua Barokkipäivillä siihen pääluokkaan eli mestaruusluokkaan.

Tuomarin kommentit molemmista radoista:
 • He C: "Hienon laukan omaava hevonen, mutta ravissa hieman jännittynyt ja saisi liikkua enemmän eteen ja selän läpi. Lisää kokemusta. Hyvin esitetty"
 • He B: "Hevosella on todella laadukas käynti ja laukka. Ratsastat siististi. Ravissa vielä ajatusta enemmän eteen ja selän yli"
Ei voi muuta kuin olla täysin samaa mieltä.

Barokkipäivät kokonaisuudessaan olivat todella kiva tapahtuma ja hyvin järjestetty! Yleisöä oli ja kaikki näyttivät viihtyvän. Tarjolla oli väliaikaohjelmaa ja meininki ei tosiaan ollut mikään kireä. Suosittelen tulemaan ensi vuonna paikalle katsomaan! 

Mantelisilmät <3
c Taru Arola

Oliko lukijoista kukaan Barokkipäivillä? Mitäs piditte?
Jos jollain on kuvia, niin saa lähettää karonkka(at)hotmail.com! :)

21 kommenttia

 1. Olin koko päivän katsojana ja tykkäsin kyllä tosi paljon! Hienoja hevosia kauniisti esitettyinä ☺ te näytitte upeilta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jotenkin sellainen keveä ja iloinen tunnelma! Hirveästi eri tason ratsukoita mutta kaikki jotenkin samalla viivalla ja samassa hengessä :)

   Poista
 2. Voi kuinka kiva oli lukea tästä. Hans on niin symppis ja kaun...anteeksi komea! Näin kuvia Kaisasta Hansin selässä rotukavalkadissa ja oli kyllä upea parivaljakko sekin.
  Mua harmitti oikein todella kun en päässyt katsomaan. Kisaamassa oli nimittäin Mandyn täysveli sekä Mandyn varsa, ja monta hevosta, jotka tiedän Facebookin kautta, mutta en ole livenä nähnyt. Ensi vuonna laitan päivän kalenteriin heti kun se on tiedossa, enkä suostu sitä perumaan. Ja voisipa harkita jopa kisaamistakin!
  Hauska olisi vielä nähdä videokin teistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa kuvasi meistä kyllä videot molemmista radoista! Voisin väsätä koosteen.

   Hehe, kyllä mä Hansia sanon kauniiksi, oikein Pretty Boy ;) Hans Kristoff nimenäkin sopii tällaiselle vähän neitimäiselle pojalle!

   Mä luulin että Mandy on arabi, mutta kävinpä katsomassa tietoja niin sehän onkin puolibarokki! Mukaan vaan ehdottomasti ensi vuonna! Ei ole iso kynnys osallistua, meininki oli tosi kiva :)

   Poista
 3. Miten hieno se on! Ja jotenkin tosi pienen pojan näköinen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika pieni, ja varsinkin sellainen pikkupoika, mutta uskon että vuosikin tästä eteenpäin niin on skrodempi. :) ja muutama vuosi eteenpäin niin voi siitä tulla paljonkin skrodempi, vaikka onkin sporttimalli :)

   Poista
 4. Hyvältä näyttää kokonaisuudessaan :) Vaikka itse en tykkää hevosen päästä ollenkaan, tuon muodon takia ja sama juttu koirien kanssa joiden pää menee tuollain "kaarelle" vai miten sanotaan :D mielipide asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä sanotaan kyömypääksi, kuuluu näiden rotuun! :D ei siis ole vahinko. Ilmeisesti tässä pään kyömyydessä on eri asteita eri sukulinjoissa, ja Hans kuuluu täähän kyömympään suuntaan, vaikkei mun silmään ole paha. En minäkään ihan kauhean kyömy päästä pidä, sellainen tosi tosi kyömy, mistä tulee mieleen juurikin joku koirarotu jolla on se, onko joku pitbull..? :D Hans on kuitenkin söpö ;)

   Poista
  2. Niinhän se taitaa kuulua :D Hah, joo joku sellainen! Niin, kokonaisuus onkin hyvä :-)

   Poista
 5. Olin katsomassa ja apukäsinä kun vuokris oli omistajansa ja ratsuttajansa kanssa kisaamassa :) ratsastit kyllä tosi siististi :) mulla on myös susta jotain kuvia, täytyy lähetellä kun saan ne koneelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva jos viitsit lähettää!
   Menikö vuokrahevosellasi kisat hyvin?

   Poista
  2. Meni, HeB toinen sija ;)

   Poista
 6. Olin järjestämässä tapahtumaa. Ihanaa kuulla hyvää palautetta! :) Palkitsi vaivannäön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ainakaan risuja ollut antaa! Pelkkää positiivista. Varsinkin on ihanaa kun kuulutuksissa kerrotaan hevoseista enemmän kuin vaan nimi, saisi ihan kaikki kisat ottaa mallia kuulutuksissa ja mennä enemmän euroopan tyyliin että kerrotaan suvuista ja hevosen taustoista. Joissain kisoissa tällaisen lomakkeen pääsee täyttämään. :)

   Pitäisikö ensi vuodelle ottaa mukaan lisää väliaikaohjelmaa? Esteluokkia..? Kaksintaistelu "PRE vs. luistano, Lusitano vs. Friisi..? Jotain tällaista tuli mieleen..? :)

   Poista
 7. Hienoa menoa jälleen kerran, onnittelut! Hans näyttää niin pieneltä verrattuna Herttaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä onkin! Olisikohan Hans juuri ja juuri 160cm korkea? Mutta ainakin 200kg kevyempi... :D Hertta on vain 167cm, mutta kun se on niin jytky ja "varrekas" niin menisi melkein kaksi Hansia... ;)

   Poista
 8. Onnea hienoista radoista! Harmittaa, kun en kyytiongelmien vuoksi päässyt katsomaan kisoja, mutta ehkä ensi vuonna sitten. :) Nutturaohje olisi muuten ihan superkiva, oonkin ajatellut sulta kysyä postausta siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lupaan väsäillä sellaisen ainakin tän vuoden puolella! :D

   Poista
 9. Jos kiinnostaa, niin minullakin on teidän radoistanne muutamia kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pystytkö laittaa karonkka@hotmail.com? Tai onko sulla kuvasivut?

   Poista
  2. Voin laittaa kuvia sähköpostiin, sivuja ei tällä hetkellä ole.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!