Kootussa Ravissa

12. elokuuta 2016

Hansin kuulumiset

Enpä ole hetkeen kirjoittanut Hansista mitään!
Pojulla oli tuossa heinäkuussa parin viikon lomaa, mutta on sillä jopa kahdet pikkukisat ehditty käydä. Kävimme ensin Hyyppärässä pyörähtämässä ja sen jälkeen kotitallin kisoissa Jokelassa. Molemmissa kisoissa menimme saman ohjelman, eli He B:3. Periaatteessa He C luokista voisi olla helpompi aloittaa, mutta toisaalta ei se He B nyt niin paljon vaikeampi ole, ja Hans kyllä pystyy niistä suoriutumaan, niin tuo He B tason ohjelmat ovat olleet oikein sopivia.
Vaikeinta tässä on ollut tietenkin se jännitys, mikä vähän syö suoritusta, mutta silti toi pikkumies on hirveän rohkeasti mennyt. Välillä on mörköjä nurkissa, mutta niistä päästään yli ja se on aina niin töissä että se vaan porskuttaa! Toki väliin tällöin mahtuu vähän tahdin menetyksiä, jotka vähentävät pisteitä, mutta tämä kaikki poistuu vain treenillä ja sillä kuuluisalla rutiinilla. :)

On ollut kiva huomata, että vaikka radalla jännittäisi, niin Hansin käynti on todella hyvä silti. Ravissa huomaa eniten, jos sitä jännittää, silloin se ravi vähän katoaa, mutta käynti on ja pysyy hyvänä. Välillä ihan ihastelen kun se astuu puolimetriä etukavioiden yli, jos sen saa kunnolla selän läpi! Ihan mieletön käynti. Laukkakin on paljon helpompaa, mutta siinä vielä kiire voi vähän häiritä. Hans yrittää vähän liikaa, se tarjoaisi kaikkea pieneenkiin apuun, eikä se vielä ihan osaa kuitenkaan. Tykkään kyllä tästä piirteestä paljon. Se haluaa oppia ja miellyttää ratsastajaansa.

Kävimme näitä kisoja alle vähän elokuun Barokkipäivät mielessä. Toistaiseksi Hans ei ole sanonut kouluaidoista mitään, mutta pitää tehdä tilannetta tutuksi, että ensin verkataan toisessa paikkaa ja sitten kisataan toisessa. Ypäjällä ollaan isolla Juhlakentällä sitten Barokkipäivillä, joten katseltavaa löytyy, mutta eiköhän nuori herra housuissaan pysy! ;)

Tuli muuten mieleen, kun lukijoista osa on kysellyt että miten tuollainen ahdas verkka tai ratsastustilanne nuoren orin kanssa sujuu kun muita hevosia menee läheltä. Hans on todella pehmeä ori luonteeltaan, joten voin sanoa, että Hansin kanssa ahtaassa verkassa on PALJON helpompaa kuin vanha tamma Hertan kanssa! :D
Hertan kanssa saan katsoa silmät selässäkin ettei muut hevoset mene läheltä, sillä Hertta pelkää aika rajustikin toisia hevosia verkassa. Se ei pysty kulkemaan esim. seinän ja toisen vastaantulevan hevosen välistä, vaan tekee ukarit ja lähtee karkuun. Olin jotenkin äimänä, kun tämän pikkuorin kanssa ratsastan laukassa kahden vastaantulevan hevosen välistä, eikä se sano mitään!
Kamalan rohkea! Hertta on tässä kohtaa vähän turhan arka, mutta se on aina ollut vähän liian alistuva laumassakin. Hans vain porskuttaa läpi, ei paljoa haittaa! Ei se edes ala hörisemään tai huutelemaan. Se on töissä!

Muutoin Hans edistyy mielestäni kivasti. Toki nuorella hevosella päivät vaihtelee paljonkin, mutta huomaan suoruudessa ja tasapainossa koko ajan kehitystä. Avot ovat aina olleet Hansille helppoja, mutta sulkujen kanssa on välillä joutunut olemaan todella tarkka varsinkin vaikeampaan suuntaan. nyt nekin sujuu jo ravissa oikeasti tosi pehmeästi ja sujuvasti, eikä tunnu olevan hirveää puolieroa niissäkään.
Nyt olen tehnyt töitä aika paljon "vaihteiden" kanssa. Ravissa ja laukassa temponmuutoksia, sekä keskiaskellajeista takaisin ja uudelleen keskiaskellajeihin. Laukassa tämä on helpompaa, ravissa pitää olla tarkkana ettei tahti kiihdy, mutta Hans väläyttelee oikein kivoja pätkiä.

Tässä on pari tuoretta kuvaa Hansista! Kuvat otti jälleen Taru Arola.

Hansilla on vielä kovin varsamainen katse mielestäni. Täytyy muistaa että sehän on kovin baby vielä. :)
Heh, ei mikään paras asento kummallakaan meistä, mutta jotenkin kuvan värit ja tunnelma luo tähän kuvaan jotain kivaa. :D Värimaailma ja tuo ikkunoista tuleva valo on jotenkin kiva.
Tässä siis nostin juuri käynnistä laukan ja nosto oli vähän turhan teatraalinen. Hans on aina todella kiinnostunut ympäristöstään ja tarkkailee jatkuvasti. 

6 kommenttia

 1. Oi se on niin ihana!
  Selväpäiset orit ovat kyllä huipputyyppejä. Kun ollaan töissä, niin silloin tehdään töitä eikä häröillä! Ratsastin aikanaan yhtä herrasmiestä, vanhempaa arabioria joka oli kuin ihmisen mieli tehdessään töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo ne on jotenkin "yksinkertaisempia" silloin jos tosiaan ovat töissä. Onhan niitä sellaisiakun oreja etteivät ne keskity, joten niistä tulee yleeensä sitten ruunia :D

   Poista
 2. Olin itseasiassa sun kanssa samaan aikaan verkkailemassa maneesissa ja täytyy todeta, että kylläpäs sun pikkumies käyttäytyi nätisti! Ei uskoisi niin nuoreksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin katsoin sun ratavideolta että pyörittiin näköjään siellä verkassa sen aikaa :D se on kyllä aika uskomaton. Välillä jotain pikkumiehiä näkyi nurkissa radalla mutta muutoin se vaan seuraa kisatapahtumia varikkoalueellakin eikä rupea riehumaan. Kiva tällaisten kanssa on kisatakkin!

   Poista
 3. Eikö kisoista oli kuvia/videota? Mielelläni olisin lukenut kisatunnelmista enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyyppärän kisoista taitaa olla kuvia jossain sivuilla koska näin kuvaajia siellä. Pitäisi mennä mun etsimään! :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!