Kootussa Ravissa

29. heinäkuuta 2015

Myöhäinen päivitys sunnuntaista!

Pahoittelut postauksen odottelusta sunnuntain osalta (olettaen siis että joku odottaa päivitystä :'D). Tulin niin myöhään sunnuntaina kotiin reissusta ja aamulla jo klo 6 reikäreikä töihin lähtö työviikkoa kohden. Ei oikein ole vain ehtinyt!

No mutta. Sunnuntaihin takaisin.

Lyhyesti sanottuna sunnuntaina saimme parhaan tuloksen ja uuden ennätyksen Interistä, tällä kertaa Küristä. Ylitimme sen 65% rajan nippanappa, mutta kuitenkin rikkinäisellä radalla! Pisteet olivat tiukassa ja tuomareiden mielipiteet olivat kaikki aivan erilaisia! Sain prosentteja 62% aina 67.5%! Yksi tuomari olisi sijoittanut mut toiseksi, toinen vasta 8 ja muut siltä väliltä. Varsinaista arpapeliä näköjään! :D Prosentit olivat ihan ok ja niihin olen tyytyväinen, mutta itse rata vähän mietityttää. Tai siis ei pelkästään rata sunnuntaina, vaan nyt tämä vaikea kausi mikä Hertalla menee. Se ei jotenkin ole täysillä mukana. Ensinnäkin Hertalle ei ole normaalia että se huiskaa häntää koko ajan, nyt se tekee sitä ja jo yksinään tämä on asia mikä mua häiritsee. Se ei ole epäpuhdas tms, mutta ei ole normaalikaan. Se ei kulje pyöreänä. Se ei nosta etuosaansa. Ei tässä auta kuin alkaa tutkimaan mistä kiikastaa.

Otimme sunnuntaille erilaisen verryttelyn kuin aiemmille verryttelyille. Essin (meidän hovi-hoitaja) kanssa juteltiin tästä ongelmasta miksi H vain esittää piffia ja paffia eikä liiku tarpeeksi eteen. Essi olikin fiksu ja sanoi että "nyt teet verkassa niitä siirtymisiä ravin ja laukan välillä, sekä askellajien sisällä mitä aina kehut hyväksi tavaksi saada Hertta ajattelemaan eteen ja pohkeen eteen!" . Tietenkin. Mikä ihme siinä on, ettei voi tehdä niinkuin itse on monesti sanonut? Ihan turhaan teen piruetteja ja temppuja läpi ennen suoritusta, kyllä Hertta ne osaa. Mun täytyy tehdä sitä perustreeniä ja luottaa että kun saan sen nopeaksi jalalle niin temput kyllä tulee.
Verkassa jo Hertta liikkui paremmin kun en yhtään tehnyt mitään piruettiin viittaavaa yms. Tein tiheällä aikavälillä ravi-laukkasiirtymiä ja H alkoi oikein tarpomaan eteen laukannoston toivossa!
Tämä toimi! Hyvä kun joku virkistää välillä muistia, kun itse on niin lahopää.. ;)

Verryttelyssä vielä nauratti kun ei satanut pahemmin... ;) Hymy kyllä hyytyi!
En kuulemma ole aito kouluratsastaja kun mulla voi olla hauskaakin selässä? :D
Sunnuntaille saimme myös osaksi aivan jäätävän tuulen ja sateen! :D Kastuttiin ihan läpimäräksi ja oli Herttakin vähän jännittynyt. Sateessa ratsastaminen ei ole 7 vuotta maneesittomalla tallilla menneille mikään ihme juttu, mutta kyllä mua alkoi jännittämään pohjan lipsuminen ja Hertta vähän pelkäsi tuomariautojen pyyhkijöitä. Yhden sinkaisun se otti jälleen kun pelästyi seläntakana pyyhkijöitä, jonka seurauksena varalinjan sarjat meni sekaisin. Mutta ei se mitään! Enemmän harmittaa piruetit. Ratsastin ne tosi huonosti ja niistä tuli aika huonoja numeroita, 5 ja 6. Ollaan kuitenkin hätyytelty pirueteissajo melkein 8 numerona. Käyntikin meni todella huonoksi ja jännittyneeksi mitä se ei pitkään aikaan ole ollut. Avot ja sulut sentään sujui ihan ok, mutta en taivuttanut kunnolla. Jätin vähän kaiken puolitiehen!! Oli siis paljon hyvää, mutta paljon huonoakin radassa, siksi se oli niin epätasainen. Taiteellisuus onnistui ja pysyin musiikissa hyvin mukana, mutta teknisesti esitin kyllä aika hutiloiden. Siihen nähden siis 65% ylitys on mulle kyllä ylpeyden aihe! :) Mitä saammekaan kun saan palaset kohdalleen ja ehjän hyvän radan?

Tarun ottamat kuvat:
Aluksi ei edes paljoa satanut ja ajattelin että kävipä tuuri


Radalla sitten alkoikin olemaan jo kosteat oltavat ;)
SulkuaTässä Riikka Kaijansinkon kuvat radalta:


Mietin jo onko tässä jotain ylikunnon poikasta? Se ei vain ole tyytyväinen tällä hetkellä. Menee kyllä kaiken minkä pyytää, mutta ikäänkuin kiroillen mennessään.
Siispä nyt on Hertalla vähän lomaa tästä totisesta dressagesta. Tottakai liikutan ja jumppailen sitä, mutta nyt en yhtään hetkeen kokoa sitä sen kummemmin. Menemme pelkästään eteen eteen eteen, eikä mitään piffia ja paffia. Hypellään taas vähän enemmän ja käydään vielä lisää maastossa kiipeilemässä.
Hertta myös saa nyt hetken aikaa Bemer-hoitoa kun sain vuokralle sen laitteen! Hieron sitä tiheämmin tässä välissä myös. Onneksi on itse käynyt hierojakoulutksen, niin voi tehdä aina kun huvittaa sitä.
Aikeissa on myös pyytää fyssaria apuun yhdessä Bemer hoidon kanssa. Katsotaan josko Hertta saisi akupunktiotakin. :)

Onko teillä lukijoilla kokemusta Bemeristä tai akupunktiosta?


25 kommenttia

 1. Huoh, niin valitettavan tuttuja ongelmia, samojen asioiden kanssa täälläkin painitaan..:/ tosin sillä erotuksella, etten kisaa lähelläkään interiä, mutta samaa jäkitystä ja vastustelua löytyy! jään mielenkiinnolla odottamaan, mikä teillä auttaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sillä tasolla väliä kun jotain tyytymättömyyttä ilmenee niin aina sille on joku syy! Harmi kun ne ei vaan osaa kertoa suoraan :p

   Kyllä raportoin toki miten menee :) kuitenkin jaksan uskoa että aina on joku syy tollaselle vaikka oiskin vaan pientä!

   Poista
 2. Oispa kiva saada pitkästä aikaa postausta teidän hyppyhommista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin yrittää saada kaveria mukaan niin saisi materiaalia! Hertta on niin hauska hypätä! :D

   Poista
 3. Onko Hertalla mitään muuta "oiretta" kuin tuo jännittyneisyys? Ruokahaluttomuutta, väsymystä, normaalia enemmän hikoilua tms? Entä jos sillä onkin korvien välissä vaan se ongelma. Loman tarvetta? :)

  Tsemppiä ja toivottavasti ratkaisu löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikein ole muuta! Syö hyvin ja tallissa on oma pirteä itsensä, aina höpöttämässä oviluukulla :D ratsastaessa vain se "korvat tötteröllä etiäpäin"asenne on nyt sellainen "no kait mä teen ku pakko on" ja ei kulje selästään pyöreänä.

   Satulan tsekkaus on tietenkin yksi vaihtoehto! Ja lomailua tässä on omalla tavallaan ollutkin (sairasloma) mutta nyt tosiaan lomaillaam "työstä" ja tehdään vähän erilaista nyt pelkästään. :)

   Poista
 4. Kun satula paino lavoille ei huomattavasti mutta kun ammattilainen tsekka niin huomasi sen. Sillon meillä liike tuntu menevän vaan ylöspäin.. Toivottavasti ois tollane pien juttu vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeessa. Tämä mun satula istuu paremmin kuin vanha albion, albion helposti lähtee kävelemään lavoille jos ei ole kotain liukuestettä. Equipe pysyy paremmin paikllaan, mutta toki pitää pitää mielessä ettei vain olisi jäämässä kapeaksi.

   Poista
 5. Vaikka tuliki noita harmittavia takaiskuja teije kürissa, mutta oli se kyl iha sika hienoo seurattavaa, eteki ne musiikit sopi vaan niin hitsin hyvi teille! Ja takajalatki oli huomattavast enemmi hereillä sunnuntain ku vaikka esim lauantaina. :) Nyt vaa perusasiat kuntoo ja paljo erilaist ja mukavaa tekemist nii kyl se siitä toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itse kür onneksi kuitenkin sujui! Mutta juurikin se tekninen puoli oli nyt vähän vaisua. Eteni joo, mutta ei niin hyvää työtä kuin se on ollut! Nyt vaan seuraillaan :)

   Poista
 6. Meillä oli Bemer-patja ja sellainen "laatikko" täsmähoidolle käytössä, kun kuntoutin tammani selkää. Selässä oli revähdys lihaksessa ja jänteessä. Alkuun näytti että Bemer rentoutti hevosta ja ainakin alue, johon Bemer-hoitoa annoin oli lämmin hoidon jälkeen. Hoitoa annettiin ennen liikuntaa lyhyempi jakso ja liikunnan jälkeen pidempi jakso + liikunnan jälkeen täsmähoitoa sittä pienellä laatikolla vammakohtaan.

  Jonkin aikaa käytettyäni patjaa, alkoi hevonen ns. karkaamaan alta, kun tulin patjan kanssa luokse. Se oikeasti varmaan vaikutti jotenkin pistelevästi tai ainakin sillä oli jotain vaikutusta, sillä tamma ei enää halunnut että laite laitetaan selkään.

  Lihas kuitenkin kuntoutui ajan kanssa, joten en tiedä miten suuri vaikutus tällä Bemerillä oli, mutta uskon että se on ollut vauhdittamassa parantumista alkukuntoutuksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossakin on mukana joku täsmälaite! Pitäpä testata :)

   Poista
 7. Musta tuntuu, että kyse on vain Hertan "jaksamistasosta". Olen huomannut, kuinka teillä synkkaa Hertan kanssa, vaikka olisikin vähän huono päivä. Hertta yrittää aina parhaansa, ja niin sinäkin - innostatte toinen toistanne. Hertta ei vaan välttämättä jaksa ainaista hiomista, tms. Käykää muutama pitkä maastolenkki, niin se Hertan innostus nousee. Joillain hevosilla on myös tapana heiluttaa häntää sateella, ja yrittää "estää" pisaroiden osuminen itseensä, varsinkin tammoilla! (: Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin olen samaa mieltä. Nyt ei vaan jaksa. Enkä oikein mäkään... :p tekee mieli taas hyppäreille jne, ei aina jaksa niin tosissaan :)

   Poista
 8. Meillä ainakin on auttanut bemer! Kun wollella tuli selkä ja lavat viime talvena siitä vanhasta satulasta niin kipeäksi niin alettiin käyttää kuureittain (noin pari "kuuria" kuussa) eli 7pv joka päivä ennen ja jälkeen ratsastuksen. Ja oon käyttäny nyt kisaviikoilla ja kyllä siitä mun mielestä ainakin Wollelle on ollu hyötyä! Tulee paremmin selän läpi ja on jotenkin vetreämpi :) kannattaa ainakin kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sain vuokrattua sellaisen joten pitää nyt testailla ennen ja jälkeen ratsastuksen :)

   Poista
 9. Satula vaihtoon. Meillä meni juuri samalla kaavalla, liike ylös eikä eteen ja luonteikkaana hevosena oppi myös pystyyn pomppimisen.
  Satula lähti ja käytiin akupunktiossa, hevonen oli kuin uusi sen jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokin jännintä tässä on se että satula on aika priima :D ja sehän vaihdettiin juuri helmi/maaliskuussa. Vanha satula on vielä tallessa, set on leveämpi mutta se valuu tpsi herkästi lavoille jos ei ole liikuestettä alla.
   Täytyy myös muistaa että tässä oli vielä viime viikolla kengitykseen reagoinut hevonen joka arkoi molempia etusiaan, sekin voi hyvin vaikuttaa taustalla vielä vaikka puhtaasti liikkuukin!

   Poista
  2. Käsittääkseni Hertta on kuitenkin ollut kovassa treenissä ja hevosen lihaksisto muuttuu todella lyhyessä ajassa, suuntaan jos toiseen. En sano että vika olisi pelkästään satulassa, mutta satulasta monet ongelmat juontavat juurensa.

   Poista
  3. Kyllä. Pakko stä on tosiaa seurata ja syynätä nyt ettei vaan olisi vaikka kasvanut satulastaan ulos. Aika riuku se kuitenkin on ollut, enää ei.
   Onneksi laatusatulan melkein aina saa myytyä jos joudun vaihtamaan sen!

   Poista
  4. Näin on! Tsemppejä treeneihin ja toivottavasti Hertta palautuu ennalleen.

   Poista
 10. Meille tuli uusi koulusatula maaliskuussa ja nyt heinäkuussa oli tarkistus, niin oli jäänyt selästä ahtaaksi (sään kohdilta leveys oli hyvä). Kyllä tosiaan selkä voi nopeasti muuttua, kannattaa tsekata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä kattoneet muutkin nyt ja kun se tallissa näyttää hyvältä. Mietin tuota että onko jotenkin ratsastaessa sitten erilainen kun paino tulee selkään. Equipet on kovia satuloita kun niistä puuttuu villa. Vaikka olisi sopiva niin voi tietty se kovuus yhtäkkiä häiritä!

   Poista
 11. Itselleni tuli ensimmäisenä mieleen satula. Moni muukin oli nähtävästi samaa mieltä. Kuvista katsottuna Satula vaikuttaa hyvältä mutta hevosella näyttäisi olevan aika korkea säkä ja satulassa aika matala tila säälle. Voiko olla niin että Hertan kunnolla pyöristäessä ja nostaessa selkää niin satulassa ei olekaan tilaa tätä toteuttaa? Tällöin vetää selän alas eikä käytä itseään oikein, kun ei vain pysty siihen. (Samoin jos satula painaa niin lavan reunat voi "ottaa kiinni" satulaan ja tällöin varoo sitä.) Blogin perusteella olette ahkerasti reenanneet, joten hevosen lihaksisto ja tapa käyttää itseään on varmasti muuttunut, lyhyessäkin ajassa.Tulipa todella epäselvä sepustus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Hertalla on kyllä tosi korkea säkä, mutta juuri siksi Equipe onkin vaihtoehtona hyvä. Mä lähinnä just oon sitä seurannu että joskus tuntuu että etukaari on liian korkeella, ts. Jääkö kohta kapeaksi. Mutta tosian sitten kun laittaa vanhan satulan joka on yhtä kokoa leveämpi albion niin se taas on leveämpi ja lähempänä säkää, sekä valuu eteen. Sitähän voisi tietty kokeilla esim lampaankarvan kanssa jos sen ksnssa se sopisi paremmin ja pysyisi paikoillaan!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!