Kootussa Ravissa

5. heinäkuuta 2015

Mun painajainen: Laukanvaihdot jokaisella askeleella

Jos jotain liikettä olen eniten pelännyt, niin laukanvaihtoja jokaisella askeleella. Monesti olen viettänyt aikoinaan iltaa koneen ääressä katsellen maailman huippuja GP radoillaan ja aina mua häiritsee se ykköset, sillä ne näyttää niin vaikeilta! En vain ole ymmärtänyt miten ne voi tehdä niitä, laskea samalla askelia ja sitten nopeasti antaa vaihtoapuja. Siis ne on mennyt ihan yli mun ymmärryksen.

Tähän hetkeen asti. 
Talven aikana tein yksinäni välillä ykkösiä ihan huvikseen. Hertta on niitä välillä vahingossa tarjonnut, joten sillä on kyllä kykyä ja herkkyyttä tehdä niitä. Kevään aikana opeteltiin tekemään ykkösiä, mutta toisesta laukasta (oikeasta laukasta) en vain saanut Herttaa vaihtamaan jokaisella askeleella. Se on Hertalle niin vaikeaa, ettei se oikein uskaltanut vaan aina otti yhden väli askeleen. Vasemmasta laukasta tehtynä yhdet yksittäiset ykköset eivät tuottaneet ongelmia.


Pari viikkoa takaperin kerroinkin kuinka tehtiin Riitan tunnilla ekaa kertaa ykkösiä. Meinasin jo luovuttaa kesken sen vaikean kierroksen kun ei Hertta millään vaihtanut siitä vaikeammasta kierroksesta edes yhtä kertaa laukkaa jokaisella askeleella. Tunnin aikana sain kuitenkin jostain punaisesta langasta kiinni, ja saatiin kuin saatiinkin Hertta uskaltamaan vaihtaman siitä vaikeasta suunnasta. Sen jälkeen se on tehnyt tasaisesti molemmista laukoista ne yksittäiset laukanvaihdot jokaisella askeleella. Ei vaadittu kuin YKSI onnistunut kokemus, niin H uskalsi jo paljon paremmin ja sen jälkeen ei ole ollut ongelmaa.

En ole niitä ykkösiä sen parin viikon takaisen tunnin jälkeen paljoa hinkannut. Jätin sen muhimaan takaraivoon sille (ja mulle). En saisi treenata niitä nyt hirveästi ettei sotke kisoja, sillä ei kisoissa niitä tule esittää meidän kohdalla meidän luokissa. Ajattelin kuitenkin tänään kokeilla, kun Hertta oli niin rento ja hyvä...

Tulin molemmista laukoista ykköset niin, että pitkällä sivulla hieman uran sisäpuolella vaihdoin 3 kertaa uran aikana laukanvaihtoja jokaisella askeleella kahden vaihdon verran. Yksi ja kaksi, vasen-oikea. Sitten taas laukkaa eteen, ja sitten uudestaan yksi ja kaksi, vasen-oikea tai oikea-vasen. Kolme kertaa siis tämä yhden pitkän sivun aikana. H tuli ne hyvin ja malttoi. Sitten mietin että uskaltaisinkohan kokeilla ottaa kolmannen vaihdon heti perään putkeen... Kokeilin ja se onnistui! Olin jo siitä ihan äimänä että hyvin tuli MOLEMPIIN kierroksiin kolme vaihtoa putkeen jokaisella askeleella, ei tuntunut kumpikaan suunta vaikeammalta...Sitten Hertta teki vahingossa NELJÄ vaihtoa peräkkäin! Olin tästä ihan fiiliksissä ja päätin lopettaa hommat siihen ja taputin hurjasti. Siis niin helpolta tuntui!! Ja tuntuu Herttakin tykkäävän ykkösistä nyt! Se ei ahistunut ollenkaan, pikemminkin vain "Jeee tää on kivaa!"
Annoin pitkät ohjat ja tein jo loppukäyntejä. Olin jo lopettelemassa ja harmittelin samalla kun olin yksin maneesissa enkä saanut ketään kuvaamaan todistusaineistoa vaihdoista ja uuden opettelusta. Sitten näin kun tallikaverit saapuivat tallille ja syöksyin heti kysymään ehtisikö joku kuvaamaan mun puhelimella jos teen vielä kerran vaihdot.

Sitten kun kuvattiin ja lähdin tulemaan sarjoja, sain heti VIISI vaihtoa peräkkäin ja vielä videolle! Tuuletin jo siinä ja päätin tulla vielä kerran. Seuraavaksi sainkin heti perään jo KUUSI vaihtoa peräkkäin jokaisella askeleella!! Ja Hertta tuntuu nyt tekevän niitä ihan innoissaan!!
Ja tässä on vielä sitä todistusaineistoa! :)


Onhan tuossa vielä hiomista ja tasapainon tulisi säilyä paremmin mutta aivan sama! Eipä kukaan ole seppä syntyessään, ja tässä on nyt tämän hevosen ensimmäinen kerta ikinä tehdä sarjoissa ykkösiä.
Siis tuo on niin uskomaton hevonen!! Ei sen tarvitse kun vähän saada jotain vinkkiä asiasta niin se hoitaa homman kotiin. Se on niin nopea oppimaan että ihan pelottaa. Ihana ihana HERTTA! <3
Siinä se hevonen, joka on monen suusta kuultuna ruma/rakennekukkanen/pitkärunkoinen-lyhytkaulainen-takakorkea-mäyräkoira/tyhmä ja vähä-älyinen vaan oppii noinkin helposti. Se tarvitsi vain yhden kerran jossa se uskalsi ylittää itsensä sen vaikean kierroksen vaihdon kohdalla, ja siinä se. Sitten se jo ymmärsi mistä on kyse ja tarjoaa.
Viime viikko meni melkein kokonaan ratsastamatta oman kipeän selkäni takia. Nyt selkä on jo parempi ja sitten kun palaan satulaan niin Mummeli tekee GP liikkeitä ikäänkuin itse oppineena...

Näinä ilon hetkinä kun menen onnesta sekaisin, saan aina hulluuskohtauksen ja mietin että pystyttäisiinköhän me joskus starttaamaan Intermediate II tasolla... Olen aina sanonut että Inter I jäädään, mutta niin sanoin silloinkin että menemme vain He A tasolla... Äh, noh, se ei ole tämän hetken murhe, eikä Hertan tosiaan ole pakko sille tasolle mennä. Mutta toki voidaan omaksi iloksi treenata noita GP liikkeitä. Kaikkihan se jo näköjään on tässä pikkuhiljaa oppinut... :D

Mutta on se jännä! Laukanvaihdot jokaiselle askeleella, jotka piti olla mulle niin hankalia etten ikinä olisi ajatellut osaavani opettaa niitä Hertalle, onnistuivat. Nyt kun tarkemmin ajattelee, niin ei ne edes ole niin kamalia, ne on aika kivoja!
Ongelman luulin olevan siinä, että miten voin opettaa Hertalle uutta, kun en itsekään ole saanut ikinä kokeilla kenelläkään kokeneella hevosilla näitä juttuja, mutta tuollaisen älykkään ja yritteliään hevosen kanssa näköjään mikään ei ole mahdotonta!

24 kommenttia

 1. Wau!! Aivan upeaa! Älyttömän siistit vaihdot, eikä todellakaan näytä ulkopuolisen silmiin haastaville! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin kuin "helpolla" pyörä lähti pyörimään. Nyt vain reeniä lisää, tosin hetkeksi jätän näien ykkösten treenaamisen ettei sotke :)

   Poista
 2. Wau! Saman fiiliksen sain kun hevonen nosti laukan ihan vahingossa ensimmäistä kertaa ratsastaja selässä. On siis ex-ravuri ja vieläpä lämminverinen eikä laukka ole meinannut maastakäsinkään oikein nousta niin reippaasta ravista kun aloin hidastamaan niin tämä nosti rauhallisen laukan. <3 mutta Hertta kulki videossa upeasti! Tsemppiä jatkoon!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö oo upea tunne?? Vaikka tuntuu ettei joku hevonen voi ikinä oppia jotain asiaa, niin pakko sanoa että ihan varmana oppii joskus! Ensin tuntuu ettei onnistu millään sitten joku kaunis päivä tapahtuu vahingossa!! :)

   Poista
  2. Niimpä!! Ja kehuja saatuaan se laukkasi innoissaan vielä toisenkin kerran! Vitsi hevoset osaa kyllä yllättää aina vaan uudestaan ja uudestaan. Mä oon tosi ylpeä että aloitin hevosharrastuksen. Sä et voi koskaan tietää mitä tulee tapahtumaan, toisin kuin esim. jalkapallossa yms harrastuksissa, joissa sun tiimikaveri on ihminen. Sen takia tämä harrastus on vaan ihan mieletön! :) Aina oppii uutta ja takapakkia tulee varmasti jokaisella, mutta pohjalta noustaan aina ylös ja se jos mikä on mahtavaa!!

   Poista
 3. Anteeksi nolo kysymys, mutta haittaako jos pintelipatja on liian lyhyt hevoselle? Menee siis kunnolla ympäri, mutta ei ole tarpeeksi "korkea". Hankala selittää, mutta toivottavasti tajusit. :D Mulla on 30x25 cm patjat ja mietin meniskö ne sirolle hepalle ratsastusta ajatellen. Tuskin se haittaa, jos ei yllä aivan polven alle..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kyllä mun mielestä haittaa. Kotona käytän isompia patjoja, mutta kisoissa käytän tarkoituksella pienempiä patjoja jotta ne jää kunnolla piiloon pintelin alle. :) kunhan menee tosiaan kunnolla ympäri!

   Poista
  2. Okei, kiitos tiedosta!! :)

   Poista
 4. Olette aivan upea pari! Haluaisitko Hertan omaksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkeinhän se onkin kuin oma, leikisti oma! :D se on kuitenkin mulla käytössä täysin vapaasti, niin tilanne on tosi hyvä :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Jeij!! Jännä kuinka aluksi Hertta jopa jännitti ykkösiä, nyt se esittelee niitä innoissaan ja tuntuu tykkäävän! Onhan se aika hauska liike :)

   Poista
 6. Saatte vaihdot näyttämään niin helpolta! :)

  VastaaPoista
 7. Kuinka pitkä olet? Kuinka korkea Hertta on? Onko Hertta suokki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen 167 cm, Hertan säkäkorkeus taitaa olla myös 167.
   Heh, Hertta on suomalainen puoliverinen, ei suomenhevonen. Onhan se kyllä suokin värinen mutta ei se muuten näytä suokilta, toivottavasti ;)

   Poista
 8. ^ Hertan rotu selviää heti, kun klikkaat tuolta linkin Hertta. Ja ei todellakaan ole suomenhevonen. :D Eihän se edes näytä suomenhevoselta saati eivätkä suomenhevoset ole noin hyviä kouluratsuja. Melkein yhtä hauskaa kuin se, että joku kysyi, onko Sophia Backlundin kimon hollantilaisen puoliverisen isä suomenhevonen Corleone, kun Sophian hevosen nimi on vähän samanlainen Zerleone...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä se esittelysivulla lukee, oishan se aika vänkää jos suokki menis noita luokkia (taino onhan muutamat menneet PSG ratoja!). Mutta ei se mitään! Suokin värinen se kyllä on :D
   Tuota Sophian Zebben juttua en ollutkaan kuullut! Aika hauska! :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!