Kootussa Ravissa

21. syyskuuta 2014

Tämän hetken treenit

Nyt on aikalailla tämän kauden kisat kisailtu. Ilmoittauduin kuitenkin vielä Järvenpään aluekisoihin PSG luokkaan sillä siellä on niin kivat kisat aina ja se on lähellä. Sinne ei kuitenkaan "tarvitse treenata" niin tosissaan, joten treeneissä ei nyt keskitytä näihin ratoihin, vaan tosiaan muutoksia Hertan kokonaisvaltaisessa liikkumisessa on nyt avainasemassa. Toki voin välissä mennä kisat jos siltä tuntuu, mutta nyt ei treenata "kisoista kisoihin" vaan keskitytään muutokseen.
Vielä mietin tuota loka-marraskuun vaihteessa olevaa Ypäjän kansallisia. Siellä olisi PSG ja Inter avoimena luokkana, joten se olisi ihan mahdollista mennä. Se nyt ei kuitenkaan ole mitenkään pakollista, joten sinne mennään jos mennään! Ei paineita.

Olen kokoajan höpötellyt tästä muutoksesta Hertan treeneihin. Suunnitelma tosiaan on, että nyt keskitytään hirveästi perustyöskentelyyn ja kokoamisasteen kasvattamiseen. Voimaa ja notkeutta tarvitaan lisää. Temppuja ei hiota ollenkaan tällä hetkellä, vaan todellakin keskitytään tähän selkä ylös-niska-alas- työskentelyyn. Hertta on vähän hämillään, mutta kyllä se joka päivä hiffaa nopeammin ja nopeammin tämän. Muutos ei tapahdu hetkessä ja Hertan turva on aina ollut se, että se nostaa niskansa ylös ja menee virkkuukoukkumuotoon. Nyt tätä ei kuitenkaan enää sallita ja keskitytään vain siihen, että tätä virhettä ei edes tapahtuisi.

Näillä jatketaan sinne joulun tienoille. Jossain vaiheessa siellä kuitenkin joudutaan alkaa hiomaan myös niitä temppuja ja parantamaan niitä ratoja ajatellen ensikaudelle. Siihen mennessä pitäisi jo näkyä nämä "uudet asetukset". Toivon että saan muutkosen näkymään myös Hertan lihaksistossa. Hertan kyllä kuuluisi saada kaulaansa lisää ylälinjaa ja sen heikkoon ja pitkään selkää myös lisää lihasta. Oletan että talven aikana tulen näkemään muutosta hevosessa tosiaan ulkomuodossa ja ratsastettavuudessa. Ihan mielenkiinnosta räpsin siitä nyt aika paljon kuvia, jotta voin sitten vertailla kuntoa myöhemmin!

Sääntö numero yksi tällä hetkellä treeneissä on tämä tuttu ja tällähetkellä niin muodissa oleva juttu: leukakulma auki.
Hertta tarjoaa turpaa ryntäisiin ja sen on todella vaikeaa venyttää itseään eteen ja tuomaan kaulaansa ja selkäänsä auki. En salli siltä kuolaimen takana killimistä. Toki tämähän on sellainen juttu, että esim alkutunnista se voi hyvinkin paeta kuolaimen taa, mutta lopuksi kun saan sen läpi, tätä ongelmaa ei ole. Ei minun tarvitse keskittyä mihinkään leukakulmaan kun hevonen on rehellisesti läpi ja kantaa itseään. Silloin se maaginen leukakulma kyllä asettuu sieltä luonnollisesti oikealle paikalleen, eikä siihen tarvitse oikeasti kiinnittää huomiota. Leukakulmaa ei pakoteta eteen tai auki, se tulee, jos hevonen on oikeinpäin koottuna.
Tämähän on sitten kaikki seurausta siitä että saadaan se selkä ylös. Kaula tulee selän jatkeena ja jos selkä on venyneenä ja ylhäällä, kaulakin asettuu paikalleen. Tämä taas on seurausta takajalkojen aktiivisesta ratsastamisesta.

Eli vaikka puhun kokoajan leukakulma auki, niin todellisuudessa se on vain jäävuoren huippu, eikä "leukakulma auki ratsastamiseen" tulisi keskittyä. Keskityn takajalkojen ratsastamiseen, jonka kautta saadan selkä toimimaan ja hevonen kantamaan, joka näkyy sitten loppujenlopuksi myös siellä kirotussa leukakulmassa!
Vaarana pelkän leukakulman tuijottamisessa on se, että ratsastaja alkaa ratsastamaan vain kädellä ja keskittyy omaan käteensä, vaikka vastaus sijaitsee takajaloissa (ja sitä kautta omien pohkeiden käytössä).

Valmentaja on nyt sanonut lohduttavasti että treeni jo näkyy. Vaikka paljon on vielä tekemistä, niin Hertta on lähtökohtaisesti jo enemmän auki kaulastaan. Se ei vielä luota tähän uuteen asentoon ja vähän epäilee "teenköhän mä nyt oikein", mutta se alkaa jo uskoa, että tämä on oikein. Todella huojentavaa että olen saanut ihan yksinäni jo tehtyä hommia oikeeseen suuntaan! Käyn valmennuksissa vain kerran viikossa, ja muuten treenaan yksin. Okei, tämä kerta viikkoon on jo paljon enemmän entiseen, eli kerran kuukaudessa! Tulokset olisi parempia jos olisin useimmin valmennuksessa, mutta mulla ei yksinkertaisesti ole siihen varaa. Täytyy nyt mennä sillä mitä on, ja on lohduttavaa että sekin näköjään riittää johonkin asti ja tuottaa tulosta! En sentään ihan päin metsiä ole mennyt omassa ratsastuksessani! Olen hirveästi kuluttanut aikaa netissä roikkuen ja hevosen anatomiaa opiskellen. Yritän kehittää omaa silmää. Katson maailman huippujen videoita radoilta ja treeneistä ja yritän onkia itselleni "ai tuolta se näyttää". On kiva huomata että oma silmä kehittyy ja jotenkin lohduttavaa huomata että virheitä ne pro-ratsastajatkin tekevät. Tällä kuivaharjoittelulla yritän sitten soveltaa sieltä saamaa tietoa käytäntöön. Ehkä mä joskus opin...

Hertan muita kuulumisia voisi myös päivitellä.
Se on kyllä nyt kotiutunut jo ihan täydellisesti! Erkylässä on niin tarkat rytmit, että tuo on ne jo oppinut ulkoa. Sen ei tarvitse enää stressata mistään, sillä kaikki tapahtuu joka päivä aikalailla samaa tahtia. Tuo hevonen ei oikein siedä vaihtelua, vaan on tyytyväinen kun esim, ruuat tulevat prikuulleen aikataulussa. Jos ei tule, niin Hertta kyllä on tallista ensin äänessä komentamassa... :D
Massaa on alkanut tamma myös kerätä. Se tosiaan kuivu Ypäjän kisojen aikaan elokuussa tosi paljon laitumelta paluun jälkeen. Säilöheinään siirryttyä on ruoka ruvennut tarttumaan ja se alkaa näyttää jo aika kivalta! Toki pientä heinämahaakin saattaa tulla, mutta kyllä tuo hevonen tekee sen verran paljon töitä, että en usko että siitä syöttöporsasta tulee ;) Jos sitä lihasta haluaa rakentaa niin täytyy olla myös sitä mistä sitä rakentaa.
Yksi varjopuoli on nyt kuitenkin ilmennyt... Hertta on keksinyt hiekansyömisen...
Tuo hevonen ei ole koskaan syönyt hiekkaa, mutta nyt juuri Hertan ja hänen naapuritahrhan yhteisessä nurkassa on YKSI herkullinen kohta, josta Hertta ja naapuritamma yhdessä nuolevat kilpaa hiekkaa. Hiekan seassa on ruohoa/sammalta, joten ilmeisesti se oikeasti maistuu niin hyvälle. Mistään muualta tarhasta Hertta ei syö hiekkaa, vain tästä yhdestä kohtaa. Nyt Hertta sai sitten kuonokopan päähänsä, kun ei mun kikkakolmoset oikein auttanut. :( Kävin levittämässä p*skaa siihen herkulliseen kohtaan ja kastelin vielä vedellä että maistuisi pahalle. Tämä toimi hetken, mutta taas siellä on kaivannaiset naapurin kanssa. Nyt Hertta on sitten koppa päässä pari tuntia ulkona, kunnes se saa heinät tarhaan, jolloin koppa otetaan pois. Lopputarhausajan se on saanut olla heinien jälkeen ilman koppaa jos se näyttää siltä ettei kaivele. Välillä se menee popsimaan hiekkaa, välillä ei. Sitten kun tulee lumet ja pakkaset niin pääsee onneksi Hertta eroon kopasta. Kesällä on sitten taas laidun, joten onneksi ei tarvitse koko vuoden ympäri tuota pitää!
Tässä on meidän tallin tammojen Novita kerho. Ne nötköttää kaikki tuolla samassa nurkassa ja näyttää siltä että ne vaihtaisi keskenään kutomisohjeita ja vinkkejä... :D Vaikeaa ottaa aina kuvaa tästä, kun Hertta herää heti kun tulen portille ja tulee hörisemään vastaan niinkuin tässä kuvassa se lähtee jo kääntymään. :D Söpöö.

Ja Hertta aina tulossa portille höristen vastaan. Inhoan kyllä tuota koppaa... Kerrankin "toivon" että tulisi lunta ja pakkasta niin tuon saisi pois :P
Tuon pinkkiloimisen tamman kanssa kokeilaan yhdessä Herttaa tarhaan. Saataisiin tammoille isompi tarha tällöin käyttöön. Tuo tamma oli laitumella Hertan kanssa jonkin aikaa myös kesällä. Hyvin tulivat toimeen kun molemmat välttelivät toisiaan ja eivät olleet kiinnostuneet toisistaan. :D Tuskinpa sattuisi mitään haavereitakaan kun kumpikaan ei ole pomottavaa tyyppiä. Tosin Hertta on innoissaan kun Vega väistää niin herkästi, luulee olevansa kovakin ämmä. ;)
Juuri nyt tallilta kotiutuneena (kyllä, kymmeneltä sieltä lähdin ja nyt puoli 11 aikaan illalla kotona. Mutta mikäs siellä ollessa, ei edes ollut kiire lähteä pois!) jaksan vielä kirjoittaa vähän tämän päiväisestä yöratsastuksesta.
Olen nyt ottanut tavaksi venyttää ylälinjaa aluksi ja lopuksi joka ratsastuskerralla, joskus teen jopa koko treenin matalassa muodossa.
Hertta tuntui heti tosi vetreältä heti alkuraveissa. Varsinaista jumppaa tein kuitenkin laukassa. Työstin sitä taas viime valmennuksen idealla että kaikki siirtymiset (sekä askellajin sisällä ja askellajista toiseen) teen ilman ohjaa ja annan tilaa edestä. Jos jotain tekee mieli ohjalla tehdä, niin korkeintaan johtava ohjasote sivulle. Kaula täytyy olla auki ja keskityn vain takaa eteen työstöä. Lopuksi tein vielä sulkuväistöä laukassa, josta suoraan aina työskentelypiruettiin samoilla asetuksilla, piruetista ulos takaisin sulkuväistöön. Koko ajan tätä samaa kuviota, kunnes sain kunnollisen piruetin ilman että se kaatuu oikeassa kierroksessa mun sisäpohjetta päin, jolloin ratsastin piruetista ulos taputusten saattelemana ja ETEEN laukassa isolla kaulalla. Vasemmalle tämä sujuu helpommin, mutta oikealla on hieman haastavampaa, sillä H ei haluaisi kantaa vasemmalla takajalalla yhtä paljoa.
Lopuksi annoin Hertan laukata todella matalalla kaulalla eteen ja itse olin vain kevyessä istunnassa ja taputtelin samalla. Lopuksi myös loppuravit molempiin suuntiin kevyessä istunnassa ja annoin venyttää niin alas kuin hevonen tahtoi. Tämä alkaa jo sujua aika kivasti! Hertta selkeästi alkaa ymmärtämään että tämä on "palkkio". :)

Huomenna on sitten taas maanantain tapaan valmennus! Katsotaan päästäänkö tekemään jotain muutakin tehtävää kuin "nenä eteen" ;)
Hertta söpistelee treenin jälkeen. Eipä pahemmin ollut meillä seuraa maneesissa klo 21.30 sunnuntai-iltana. Mutta eipä muuten ole väliä enää kellonajalla kun menee ratsastamaan! Maneesissa on valot!!!

Treenin jälkeen paras palkka odottaa karsinassa. Mättöä!

Tästä on nyt 3 viikko mennyt kun Hertan ruokia lisättiin laihtumisen takia. Mielestäni se on alkanut jo pyöristymään! Toivotaan että saadaan sitä ylälinjaakin kasvatettua samalla.

Toiveikkaana aina katse käytävälle, josko ruokkivakäsi kävelisi ohi.

Lukijoille kysymys!
Sain tosiaan toiveita, että tekisin postauksen hevosen hieronnasta ajatuksella "Hevoshieronta for dummies". Jos aihe kiinnostaa, niin laittakaapa ehdotuksia ja toiveita mitä siihen väsään. Sen postauksen tekemiseen kuitenkin menee aikaa kun kerään materiaalia kuvineen päivineen, joten nyt on aikaa vaikuttaa vielä siihen. Kysy ihmeessä jos on jotain kysyttävää niin koitan myös vastata hierontaan liittyvissä kysymyksissä postauksessa!

Ja vielä yksi info.
Lukijoiden ärsytykseksi olen laittanut tuon sanavahvistus-kyselyn kommentoinnin yhteyteen. Syy on yksinkertaisesti se, että olen nyt joidenkin tuhmien nettibottien kohteena. Mun sähköpostiin tuli sikana spämmi viestejä "Hi, great post! Visit on my page.."... En jaksa näitä viestejä, joten nyt sitten on tuo ärsyttävä tunnistusjuttu kommentoinnin yhteydessä. :(
Onneksi se karsii botit pois ja koen että tämä on kivempi tapa estää spämmäysviestejä, kuin estää kokonaan anonyymienkommentointi, sillä moni oikea lukija jää sitten kommentoinnin ulkopuolelle. Poistan tuon kyllä joskus, mutta nyt se joutuu hetken aikaa olemaan käytössä, vaikka ärsyttävä onkin!

13 kommenttia

 1. Ihania nämä sun postaukset kun analysoit niin hyvin ja selkokielellä että tällainen vähän kokemattomampikin saa ahaa-elämyksiä ja vinkkejä. Kiitos mahtavasta blogista ja tsemppiä tulevaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)
   Mä oon ihan hirvee analysoimaan! Varsinkin itseäni ja tekemisiäni. Ja aivan karsee oon puhumaankin... :D Jotenkin tykkään avata ja pohtia näitä tosi selkeesti ja perinpohjin, koska itse olen ainakin vähän "yksinkertainen" joten avaan näitä vähän itsellenikin. :D

   Poista
 2. Löysin vasta vähän aikaa sitten (1-2kk?) blogisi lukijaksi ja nyt vihdoin saan aikaiseksi laittaa kommenttia! Sinun tekstejä on kyllä aina kiva lukea ja aina bloggeriin kirjautuessa selaan ekana kuka on postannut, ja jos siellä on "Noora blogissa Kootussa Ravissa" niin tänne on aina suunnattava ensimmäisenä ja sillon kun ei ole uusia postauksia tullut ja on ylimääräistä aikaa niin käyn läpi vanhoja postauksiasi.

  Komppaan tuota edellistä kommentoijaa, ehkä parasta antia on kun itsekin saa aina niitä ahaa-elämyksiä vaikka oma taso niin kaukana sinun tasosta onkin. Ja vielä yksi juttu! Olen ratsastanut 7-18 vuotiaana vain satunnaisesti siellä täällä ja vakituista ratsastamista on nyt takana vain hieman reilu kaksi vuotta ja kun aluksi kävin katsomassa kisoja niin tuli sellainen olo, ettei minusta ikinä olisi seuratasoja kummempiin kisoihin, kun pääsin aloittamaan vakituisen harrastamisen näin myöhään. Sinun tarinasi ja blogisi on kyllä antanut suunnattomasti toivoa, että onhan se sittenkin mahdollista, kunhan vaan jaksaa tehdä töitä!

  Joten, jatka samaan malliin ja pidä meidät lukijatkin matkassa mukana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa lukea tälläisiä kommentteja! <3 :) Kiitos paljon!

   Pakko on kyllä tsempata sinuakin ja sanoa, että todellakin voit päästä "seuratasoja kummempiin kisoihin"! Tosiaan mun tarinan kun tiivistää, niin 17 vuotiaana vasta sain Hertan käyttööni ajatuksena "Jee, mullaon nyt vuokraheppa, jolla voi käydä seurakisoissa sillointällöin!". Vasta 17 vuotiaana starttasin ekat aluekisani ja kansalliset starttasin vasta 20 vuotiaana! Ei auta muutakuin harjoitella. Ja tosiaan, edes maneesia ei tähän tarvitse, toki se helpottaa paljon, mutta hyvin pärjäsin ilman maneesia sinne Va B tasolle asti.
   Jos jotain tekisin toisin (ja samalla antaisin vinkkiä), niin valmennuksiin pitäisi satsata enemmän, eli ei muutakuin ahkeraa treeniä niin se tuottaa tulosta! Ja myös tosiaan tämä kuivaharjoittelu täytyy muistaa. Mua on auttanut hirveästi hiffaamaan asioita kun netistä selailen ulkomaisia sivuja myöten kaikkea kouluratsastukseen liittyvää aina hevosen liikkumisesta ja anatomiasta ratsastajan asentoon jne. Kaikki teoria on ilmaista oppimista.
   Eli vinkkilista:
   1. Harjoittele
   2. "Learn from the best", eli seuraa maailmanhuippuratsastajia ja heidän treenejä
   3. Muista, että tämän täytyy myös olla hauskaa! ;)

   Poista
 3. Haluaisin hierontapostaukseen vinkkejä pääasiassa siihen, kuinka voisi itse hoitaa lihaksia ilman mitään koulutusta hieronnalla. Olisiko joku hierontavinkki raskaan treenin jälkeen nopeuttamaan palautumista? Kuinka saada hieronnan avulla lihaksista elastisemmat, toki tähän liittyy myös liikutus vahvasti. Kaikkea vinkkejä, voisit mun puolesta tehdä vaikka useamman postauksen aiheesta. Kertoa hieronnasta yleisesti, minkä laisilla otteilla hierotaan, kuinka eri alueita hoidetaan sun muuta.

  VastaaPoista
 4. Postaus hieronnasta oli tosi kiva!

  VastaaPoista
 5. Mua kiinnostaisi hieronnassa varsinkin takapään, ristin ja lantion alueen hieronta.

  Oon niin kade siitä, että teillä on olkikuivitus! Ymmärrän sen, ettei joka tallilla tuohon suostuta vaivanloisen siivoamisen takia. Tarhaako teillä kaikki yksin vai voisiko Hertta saada siitä toisesta tammasta itselleen tarhakaverin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on uudessa tallissa olkikuivitus, ja Hertta asuu juurikin uudessa tallissa. On kyllä hevoselle tosi mukava! Tekisi mieli itse mennä sinne makoilemaan kiepille! :D

   Meillä saa tarhata myös kaverin kanssa jos tahtoo. Useimmat ovat kuitenkin yksin, mutta kaikki tarhat ovat ihan vierivieressä eli kaikki ovat "laumassa". Ja niinkuin tekstissä sanoin, niin yritetään tosiaan tästä toisesta vanhasta tammasta saada kaveria Hertalle tarhaankin, jotta ne saisi yhdessä sitten isomman tarhan käyttöönsä. :) Laitumella nämä kaksi olivat 2 vkoa yhdessä, mutta Hertta oli joku macho uhoilija laitumella ja nuo kaksi eivät ikinä olleet toisiaan 10 metriä lähempänä ja jos oli niin Hertta näytti kenkiä... Hertta myös uhosi laidunlankojen toisella puolella oleville hevosille. Loppujenlopuksi Hertta oli ihan yksin koko laitumella kun muut olivat tarhoissa! Hertta ei ole niin kavereiden perään, viihtyy yksin näköjään toisella puolella tonttia laitumellakin. :D Hassua.
   Tarhassa kun ovat tuossa Novita kerhossa, niin Hertta ei ole aitojen läpi kyllä uhoillut kellekkään, joten eiköhän se tarhassa ole sovussa muiden kanssa. :)

   Poista
 6. Hei Noora ja kiitos taas postauksestasi. Minäkin odotan niitä aina innolla. Ovat tosi opettavaisia. Oon 50 + ja aloitin vuosi sitten uudelleen ratsastuksen. Oon ihan hurahtanut kouluun ja rakastan sen yksityiskohtia. Kuten sinä niin mäkin käytän tosi paljon aikaa netissä katellen huippujen ratsastamista mutta myös kaikenlaisia muitakin heppa-aiheisia pätkiä. Käyn 2-3 kertaa viikossa tunneilla ja etsiskelen vuokraheppaa jolla voisin yrittää ekoihin kisoihin joskus. Sanomani on että koskaan ei ole liian myöhäistä. Unohdetaan iästä esteenä puhuminen. Ratsastus on hyvä laji kaikenikäisille. Kertoisitko enemmän leukakulmasta, mitä se tarkoittaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvin sanottu, koskaan ei ole liian myöhäistä! :)
   Tuosta leukakulmasta olen ehkä jossain vaiheessa julkaisemassa omaa postausta. Se tuntuu nyt olevan niin "kuuma-aihe" hevospiireissä.
   Lyhyesti sanottuna se meinaa sitä, että kun hevonen kulkee kuolaintuntumalla, niin hevonen pyrkii siis kohti kuolainta = venyttää kaulaansa kohti kuolainta. Tämän näkee siitä, että onko hevosen leuan ja kaulan välinen kulma kuinka iso ja missä asteessa.
   Hevonen ei saa pyrkiä "kuolaimen taa tai turpa ryntäisiin". Eli hevosen turvan täytyisi osoittaa lievästi eteen. Tästä puhutaan usein myös "luotiviivalla kulkemisesta", eli hevosen otsa on luotiviivalla yhtä suoraan kuin pystysuorassa vain voi olla, tai hieman nenä edessä. Tähän helpottaa paljon kuvat ja jos voisin näyttää samalla kun selitän.
   Tässä kuitenkin pari kuvaa ja sivustoa aiheesta!

   http://www.sustainabledressage.net/collection/false_collection.php

   http://4.bp.blogspot.com/-wu-rIijx-nk/VBKUUJmVXhI/AAAAAAAAB5s/NC6xsLEDWVc/s1600/Fei%2Bohje.png

   Eli leukakulma avonaisena liikkumine ja leukakulma "suljettuna" liikkuminen on kaksi eriasiaa. Pyrkimys on leukakulmaan joka on avonaisempi, mutta ei kuitenkaan pois peräänannosta tietenkään. Tähän kehittyy kyllä oma silmänsä, ja kuten sanoit, hyvä tapa on etsiä netistä tietoa ja harjaannuttaa sitä silmää tunnistamaan oikea ja väärä, mutta myös se "harmaa alue" siellä välillä. Kuitenkin tämän leukakulmajutun kanssa täytyy olla tarkkana, sillä pelkästään leukakulma ei kerro kaikkea kyseisestä ratsastuksesta. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!