Kootussa Ravissa

26. syyskuuta 2014

Onni on nuori hevonen!

Niin siis, Onni on nuori eestiläinen hevonen, ja kyllä se varmaan on myös onni että on nuori hevonen? :D Eheh...

No jokatapauksessa! Kävin siis uuden tuttavuuden selässä, jota Onniksi kutsutaan. Hän on 6 vuotias ruuna, ja itseasiassa puoliveli (sama isä) kuin blogin puolella aikaisemmin esiintynyt vieraileva tähti kaverini hevonen Juuso! Juusosta voi lukea kuvineen lisää TÄÄLTÄ.
Näiden kahden virolaisen herrasmiehen isä on siis Orly chin de Muze, jolloinka sen isänisä on Espri. Espri on sitten mm. Emma Kanervan olympiahevosen Sini Spiritin isä!
Vaikkakin ovat ihan lähisukua toisilleen, niin nämä olivat hyvin eri tyyppiset hevoset! Juuso on iso ja herkkä jättiläinen, Onni oli pienempi ja sirompi hieman diesel-tyyppinen ratsu, eli syttyy hitaasti, mutta vääntöä ja voimaa kyllä löytyy ;)

Tykkäsin kyllä todella paljon Onnista. Onni on vasta 6 vuotias lapsonen, mutta todella fiksu ja aivan ihana luonne! Oikea sylivauva, mutta sitten selästä käsin se on todella cool, eikä hötkyile turhia. Se ei kuitenkaan ole mikään pystyynkuollut! Vaikkakin se lämpesi hitaasti, niin se silti aina reagoi kun se ymmärtää. Haluaa siis miellyttää ratsastajaansa mikä on todella tärkeää!
Kunhan O oli lämmennyt, niin sieltä rupesi irtoamaan liikkeisiin paljon enemmän joustoa. Sillä oli todella joustava ravi, tosin tällä kertaa en istunut alas harjoitusraviin oikeastaan ollenkaan. Halusin että se liikkuu eteen, joten en yhtään halunnut häiritä tätä. Ehkä ensi kerralla sitten.
Lopuksi raviin jouston saatua se tuntui tosi kivalle. Teki jo mieli istua alas mutta maltoin mieleni. Laukka sillä on erittäin hyvä! Todella vahva ja työntävä takaosa. Sitten kun tämä poju saa voimaa ja kokoamisastetta laukkaan lisään, niin se laukka tulee kyllä olemaan todella näyttävä. :) Eipä tällä oikeastaan huonoja askellajeja ollutkaan.
Laukka oli sen verran vahva, että huomasi kuinka vaikeaa siellä oli istua. Tai ei nyt vaikeaa, mutta joutui keskittymään siihen ihan eritavalla kuin esimerkiksi Hertan laukassa. Hertalla on aika tasainen laukka, eikä niin vahva takaosa, joten siellä "vain istutaan". Toki Hertta on jo vanha konkari korkealla koulutuksella, joten laukka ei ole niin "holtitonta". Onnin laukassa joutui kyllä tekemään töitä istumisen suhteen, mutta toki myös samalla sitä pitää vielä vähän auttaa laukassa, kun on nuori.

Tämän tyyppisen hevosen kanssa olin hyvin tarkka, etten jätä mitään apuja päälle, vaan pyydän ja vaadin reaktion, jonka jälkeen olen hiljaa. Jos hevonen on hieman hitaampi jalalle, niin silloin jalan kanssa täytyy olla todella nopea, mutta yksinkertainen. 1 pyyntö, 1 reaktio. Jos taas on herkkä ja kuuma hevonen, niin silloin oikeastaan keskustelen jalan kanssa enemmän.

Nyrkkisääntö:
hidas hevonen = nopea, terävä ja yksinkertainen pohje ja REAKTIO ja hevosen annetaan olla
nopea/reaktiivinen hevonen = pohje, joka on kiinni ja vaikuttaa useasti, ikäänkuin keskustelee koko ajan hevosen kanssa ("enemmän tuota, vähemmän tätä, vähän tuonne tuosta, ja tänne tästä"
Vaikka erityyppisiä hevosia ratsastetaan pohkeella hieman erilailla, niin kuitenkin yhteistä tässä on pohkeen hyväksyminen.

 Mulla ei ollut kannuksia ja raippaa, joten piti olla todella tarkka ettei jää jyystämään jos haluan herkkyyttä. Pohje pyytää ja jos reaktiota ei heti tule, niin pyydän kunnolla. Sitten kun reaktio tulee niin jätän rauhaan ja välillä ihan konkreettisesti kehun. Onnin kanssa halusin sen enemmän liikkumaan eteen, joten tosiaan vain kannustin sitä liikkumaan. Mitään muuta en tällä kertaa vaatinut, kuin että pohkeesta reagoidaan ETEEN. Haluan saada hevoselle sen tunteen, että on kivaa leiskautella etipäin. :)
Välillä O vähän jo mietti keskiravin alkeita muutamien askelien verran, ja silloin vaan vuolaasti kehuja!
Sitten kun Onni alkoi löytää imun eteen, niin ei mun tarvinnut enää tehdä mitään! Kunhan istuin kyydissä ja nautin! Tämä on juuri se lopputulos jota haluan. Ei mun enää tarvinnut käyttää sitä jalkaa, kun Onni käytti itse itseään. Eli lopussa kiitos seisoo, en vaikuttanut hevoseen ja hevonen teki itse töitä. :)

Pakko kyllä sanoa, että kivoimmat hevoset joilla olen ratsastanut ovat olleet kaikki virolaisia! :D Roxy, Juuso ja Onni ovat kaikki ESH rotuisia, eli puoliverisiä jotka nyt vain ovat sattuneet syntymään Eestissä. Mutta jokainen näistä on ollut todella laadukas. Jos meinaan ostaa hevosen joskus, niin pitäisikö suunnata meren toiselle puolen..? ;)
En ole oikeastaan paljoa ratsastanut nuoria hevosia. Oikeastaan vain Roxya aikoinaan kun se oli neljä ja viisi vuotias ja sitten Bregon menossa on tullut oltua mukana viisi vuotiaasta asti, mutta näiden nuorten kenen selässä olen käynyt, niin ne ovat olleet tosi simppeleitä. Ei oikeastaan uskoisi nuoriksi! On mulla nykyjään muutama nuori hevonen ratsastettavana iältään 4-6 välillä, mutta aiempaa kokemusta ei siis ole. Toistaiseksi on kyllä mennyt hyvin, ja on ilo huomata, että nuorilla ratsastaminen on aika kivaa! Aluksi olin vähän arka niiden suhteen ja ajattelin että pilaan ne. Kaikki ovat kuitenkin olleet satulaan jo totutettuja, joten niiiiin alusta asti en ole selässä käynyt, muutakuin suomenhevosilla.

Noniin, löpinät sikseen ja nyt muutama kuva pojusta!


Takaosakyllä työntää, seuraava step on saada etuosa pois sen takaosan edestä.. ;)Kun tämä saa voimaa lisää kantaa itseään, eli saadaan ryhtiä tälle, niin hyvä tulee. Nyt kuitenkin täytyy keskittyä siihen takaosan työntöön, joka mielestäni kyllä työntää hyvin. :)


Ilmeisesti kivaa oli selässä kun noin hymyilyttää :D


Tykkäsin todella paljon tästä nuoresta miehestä. Toivottavasti pääsen jatkamaan!
Onnin elämästä voitte käydä lukemassa lisää Onnin blogista, sinne pääsee TÄSTÄ :)

Sitten vielä muihin aiheisiin!
Olen saanut aikoinaan paljon toiveita että "Tee My Day". Joudun häpeäkseni myöntämään etten oikeastaan tiedä mikä se on, kunnes Miran blogissa oli tehty mielestäni hyvä My Day postaus, joten sain tästä inspiraatiota toteuttaa sen samalla tavalla! Joten My Daytä kuvien muodossa on tuloillaan... :)

13 kommenttia

 1. My Daytä odotellessa :)
  Nuoret voi olla paljon viisaampia, kun vanhemmat. ;) Ja ei oo niin tapoihinsa kangistuneita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! ainakin mun kohdalla moni nuori on osoittautunut 500 kertaa viisammaksi ja rauhallisemmaksi kuin Hertta! :D Hertta on tosiaan 16 vuotias ja esim. viime kesänä valmennuksessa joku tuli kysymään "Ai onko tämä joku nuori? 5 vuotias? Ai se on 15!! Mä luulin että se on nuori kun se oli niin kana!" :D Hehheh, hyvä Hertta...

   Poista
 2. Voi vitsi!! Täälläkin on heppa jonka isä on Orly chin de Muze. Ja en tiennykää et toi Espri on sukua Emma Kanervan hepalle! (Lohduttaa itseä kouluratsastajana ;))

  No tää mun heppa ei näytä Onnille, mutta liekö tuo otsaharjan puuttuminen geeneissä, kun tällä on vielä pienempi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mun muistaakseni tuolla toisellakin orlylaisella on tosi olematon otsatukka! :D Sukuvika ;)

   Poista
  2. Meilläkin heppa jonka isänä Orly ja silläkin ihan pikkuinen otsatukka! :D

   Poista
  3. Eikä! :D No se on kyllä sitten geeneissä!

   Poista
 3. Hauska lukea Onnista täältä, kun seuraan myös Onnin omistajansa blogia. En tiennyt yhtään, että tunnette toisenne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me tunnetakkaan! Ensimmäisen kerran näin Onnin ja omistajan kun menin Onnia ratsastamaan! :)

   Poista
 4. Hei, olitko sinä se bloggaaja jonka piti tehdä hieronta postaus? Jos oot niin ois kiva kuulla faktaa trapezius lihaksesta jos osaisit kertoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööö ilmeisesti joo? :D minäpä koitan kertoa kunhan sen postauksen daan aikaan :)

   Poista
 5. Ei tämä Roxy neito josta mainitsit sattuisi olemaan Vivolinin Lauran Roxalena? :) on kaverillani meidän tallilla ylläpidossa nykyään, loistotamma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin se sama :) ratsastin sitä lauralle silloin kun se tuli suomeen :) todella hieno tamma!

   Poista
 6. Onpa hieno Onni! :) Ehkä sieltä vironmaalta kivoja heppoja löytyy vaikka toisin puhutaan! Tiiän montaki!

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!