Kootussa Ravissa

4. helmikuuta 2014

Teho viikonloppu.

Huhheijjaa. Nyt vasta ehdin kirjoitella viikonlopun treenailuista. Maanantai meni Hertalla vapaalla mun tyhmän välivuoro-työajan takia, eli 11-19 on kaikista huonoin aika olla töissä, sillä enpä oikeastaan ehdi ennen enkä jälkeen tallille, mutta kyllä H antsaitsi vapaan kuitenkin. :)

Lauantaina oli tosiaan vähän jo hangessa tarpomista sillä nyt sitä lunta sitten tuli (JEE kentän pehmittämisen kannalta, BUU ylipäätänsä talvelle... :D ). Lauantaina siis tein jo suht kunnolla hommia, ajatuksena jumpata sunnuntain maneesireissua varten, jotta pääsen maneesissa menemään ihan huoletta täysillä. Menin kanget päässä kentällä, en kuitenkaan hirveän jyrkkiä käännöksiä uskaltanut tehdä kun ei pohja tosiaan ole tasottunut vielä. Ratsastin edelleen suht matalassa muodossa, ideana että H joutuu hangessa nostelee jalkojaan, mutta pysyisi ylälinjastaa matalana ja rentona. Muutamat laukanvaihdot tein kokorataleikkaalla suuntaa vaihtaen.
Lauantaina kentälle mentäessä. Nyt sitä lunta sit on. Eikun tallaamaan!
Sunnuntaina sitten aamulla pääsin käväsemään ekaa kertaa elämässäni aidon pienen ja pippurisen espanjalaisen selässä! :D En ole ikinä ratsastanut andalusialaisella, joten oli oikeesti kiva kokeilla. Ulkokentällä mentiin täälläkin, ja paikoitellen lumen alla oli jäätä, joten minä ehkä vähän ujostelin kun ei uskalla paljoa haipatella menemään näillä talvipohjilla. Mutta kiva oli valkoinen espanjalainen! Kiitos Caisalle lainasta. :)

Espanjalaisen jälkeen suuntasinkin tutun Suomalaisen selkään ja läksettiin maneesille. Aloitin tekemällä tosi paljon ETEEN juttuja taas. Pitkä maneesi, joten käytännössä aloitin kevyessä ravissa aina pitkät sivut melkein keskiravia ja sitten laukassa ihan oikeasti LISÄTTYÄ LAUKKAA pitkät sivut ja aina päätyyn siirtyminen koottuun laukkaan. Aluksi H teki taas sitä itsensä helpotustehtävää, eli vaihtoi vasemmassa laukassa aina takajalat vastalaukassa helpottaakseen itseään siirtymisessä koottuun laukkaan. Tähän kun puuttui kunnon ratsastamisella ja oikeasti suoristi ja käytti pohjetta, niin kyllä se sitten jäi pois, ja siirtymiset onnistui normaalisti. Tää on mun mielestä hyvä tehtävä just takajalkojen ratsastamiseen, eli siirtymiset askellajin sisällä. Kootusta laukasta keski/lisättyyn laukkaan ja takaisin koottuun laukkaan. Se vaatii hirveästi jalkaa ratsastajalta ja sitä kautta hevoselta myös. Jumppaa takaosalle!

Tein myös muutamat laukkasulkuväistöt vaihdoilla. Yritin myös tilan puitteissa tehdä myös laukka siksak-sulkuja vaihdoilla. Ne tuli ihan kivasti, mutta vaihto on helposti vino. Tässä sen huomaa kun ei joka päivä pääse suoristamaan ja jumppaamaan kunnolla, sekä työstämään sitä runkoa. Onneksi H kuitenkin reagoi aika hyvin kun kerralla jumppaa läpi, niin loppuakohden suoristuu jo paljon enemmän mitä alussa.

Kokeilin myös lopuksi laukkasulkuväistöä, josta suoraan siirtyminen piruettiin ja vaihdetaan suunta takaisin tulosuuntaan, ja jatketaan laukkasulkuväistöllä uudestaan kohti uutta piruettia jne.. Vaikea selittää, mutta siis asetus ja taivutus pysyy käytännössä koko ajan samana, mutta ensin sulkuväistössä ja sitten piruetissa, eli laukan kokoaminen muuttuu, mutta asetus ja taivutus ei.
Hertta oli jo vähän väsynyt tähän tehtävään, joten piruetit jäi hieman liian paikalleen. Iloista kuitenkin huomata että se kykenee jo istumaan tosi hyvin, eli voimaa on saanut takaosaan. Piruetitkin on kehittynyt paljon. Enää vaan tarvitaan enemmän pyörivyyttä niihin ja sujuvuutta. Sitä harjoittelen sitten työskentelypirueteilla, eli vähän suuremmalla ympyrällä, enkä käännä niin jyrkästi paikallaan.
Tallikissa katon rajassa kyylää. :D

Lopuksi annoin loppuraveissa oikein venyttää ylälinjaa ja hain sen vain "mitä alemmas, sen parempi" idealla rennoksi eteenalas. Tosi kiva tunne että sellainenkin ylälinjan jännittäjä kuin Hertta antoi koko kropastaan myöden ja venytti kohti maata. Ilman kuitenkaan että tahti kiihtyy tai se valuu etupainoiseksi. Lopuksi mulla oli jo ihan löysä ohja ja H käyttää kivasti koko kroppaa ja on oikeasti läpi ja rento. Hyvä treeni!

Hertta oli ihan litimärkä hiestä, sillä jopa vaahtosi pää... Vaikka on kokonaan klipattu niin hiki tulee silti rankassa treenissä. Onneksi kuivaa nopsaan kun karvat on veke. Tässä vaiheessa sen aina tajuaa miksi ihmeessä sitä klippaakaan hevosen! Hyvä mieli jäi treenin jälkeen. Nyt vain pitää ahkerasti talloa kenttää jotta lumi saadaan hyväksi pohjaksi meillekkin niin voin alkaa jyystää rankasti myös kotona! :)

Kun saavuttiin kotitallille niin päästin hikisen Hertan hetkeksi ilman loimea tarhaan piehtaroimaan. Poni tykkäsi!Putsaantuu kivasti kaikki mömmö mitä loimien alle kertyy.
Fresh!


4 kommenttia

 1. Oisko sulla neuvoja ongelmaani?
  8v. kääntynyt Sh-tammani (ratsastettu huhtikuusta) 'sekoaa' täysin jos en anna sen mennä ravissa kovaa. Yleensä tamma protestoi pidätteitäni pukkusarjoilla joissa ei aina ikävä kyllä pysy kyydissä :( Yleensä ongelmat ilmenee ympyrällä. Toinen ongelma on se että laukannostossa tamma tekee yleensä min.1pukin. Liinassa pukkeja ei tule muutakun innostuksesta? Mitä voin tehdä? Anteeksi sekavasta teksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm. Kuulostaa kyl aika haastavalta. Tää on taas vaikee sanoa kun ei näe tapausta.

   Jos kerta liinassa ei pukkaile niin paljoa niin pitäisikö kokeilla ratsastaa ensin liinassa laukannostoja? Joku siis liinan päähän ja itse selkään tai toisinpäin.
   Tuohon raviongelmaan lähtisin puuttumaan jo ihan käynnissä. Siirtymisiä seis ja käynnin välillä ensin. Myös siirtymisiä käynnin sisällä. Hepon pitää kuunnella ja vastata sun apuihin, ja ennenkaikkea odottaa. Ratssta erittäin hidasta käyntiä ja taas vähän eteenpäin käyntiä.
   Ku käynti on hanskassa, kokeile sama ravissa. Ravi käyntisiirtymisiä ja myöhemmin yrität säädellä ravin tahtia hidastamalla ravia ja pidentämällä ravia. Tärkeää olisi ettei tiöanne kärjisty vetokilpailuun kun hepo haluaa juosta alta, yleensä vedetään kovempaa, josta ilmeisesti hepo hermostuu.

   Täytyy myös huomioida ettei hepo ole mistään kipeä. Liittyykö vastustelu ja sinkoilu kivusta? Varsinkin jos liinasa ei tätä tee kun ei ole painoa selässä?
   Tutullani oli hepo joka pukitteli paljon ratsastajan kanssa. Loppujen lopuksi siltä löytyi swlkärangasta vikaa ja siitä ei enää ratsua tullut :(

   Tää kuulostaa tosi hankalalta ongelmalta kyllä, toivottavasti keksit jonkun keinon, tai saat jonkun opettamaan tunneille tms?

   Poista
  2. Kiitti vastauksestasi:) Syy voi olla myös kauran äskettäinen lisäys ( päätettiin vähentää kauran annos alkuperäiseen) myös kovat pakkaset on saattanu lisätä energiaa. Heppa käytettiin kliniikalla ostotarjastuksessa ja kuvissa eikä ulkoisesti ulkoisesti löytynyt vikaa :) Tänään tunnilla ei pukkeja tullut:) toivottavasti syy on liiallisesta energiasta ? :)


   Kiitti vielä kerran avustasi =)

   Poista
  3. juu voihan sillä olla vaan vähän liiankin kivaa hommissa ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!