Kootussa Ravissa

27. helmikuuta 2014

Maksulliset hoitajat?

Nyt on pakko tehdä pikainen päivitys blogiin, vaikka tämä vapaapäivä onkin pyhitetty lopputyölle... Lueskelin sattumalta hevostalli.netissä ja hevosnetti.comissa työnhaku ilmoituksia. Järkytyksekseni huomasin kuinka suurin osa ilmoituksista oli 10-14 vuotiaiden tyttöjen tekemiä hoitoponin etsintä ilmoituksia. Ei siinä mitään, ajattelin ensin. Kyllä minäkin etsisin netistä hoitoponia jos nykyaikana sen ikäinen olisin.
Silmäni meinasi tippua ensin päästä kun luin kohdan "palkkapyyntö"... Hintapyynnöt olivat rohkeasti aina 5 eurosta per kerta aina 20 euroon asti!

Siis mitä ihmettä?! Silloin kun minä olin nuori ja pyöräilin tallille vinkumaan hoitohevosia, ei käynyt mielessäkään että siitä olisi jotain pitänyt maksaa!
Eikös kaikki se hevosmiestaito hankita juuri työnteolla? Ja ikävä kyllä, ilmaisella sellaisella. "Rakkaudesta lajiin" periaatteella, täytsin ilman palkkaa?

Muistan itsekin kun haaveilin hoitoponista, enkä sitä saanut heti, niin kerran silloinen tallikaveri pyysi Helsinki International Horse Show:n perjantain näytöksen ajaksi hoitamaan kyseisenä päivänä hänen hoitoponinsa, koska itse viettää koko päivän Helsingissä. Olin niin onnellinen kun sain YHDEN KOKONAISEN PÄIVÄN luvan kanssa lääppiä ja hoitaa, vieläpä lempiponia, jolla oli hoitopäivät täynnä.
Merkkasin kyseisen päivän oikein kalenteriin ja varasin jo aamulla kouluun mennessä vaihtovaatteet ja eväät reppuun, jotta koulupäivän jälkeen pyöräilen heti tallille. Eihän sen päivän hoitoponin voinut antaa vain olla, täytyihän sne hyvinvoinnista huolehtia... ;) (voi noita aikoja..)
Tallilla sitten vietin tämän ensimmäisen päivänä "hoitajana" koulupäivän jälkeen iltaan asti.
Kyseessä kun oli tuntiponi, eihän mulla muuta mahdollisuutta hoitamiseen ollut kuin kysyä ratsastajilta saanko laittaa kuntoon ja hoitaa tunnin jälkeen. Kun poni oli tunnilla, menin koko tunniksi seurailemaan tuntia.
Oli niin ihanaa kun sai itse hoitaa ponia ja joku oli uskonut sen mulle.

Minä ja hoitohevoseni Karo vuonna 2002 tai 2003. Tämän kanssa aloittelin kisaamisenkin. Ja kukaan ei mulle siitä maksanut! Päinvastoin, jouduin jopa maksamaan siitä, että pääsin ratsasmaan ja sitäkautta hoitamaan. ;)
Siitä eteenpäin kärkyin tallilla kaikenlaisia hommia. Olin kuitenkin tosi ujo, niin en uskaltanut kysyä suoraan hoitoponia, mutta kerran eräs silloinen kaverini marssi hoitajavastaavalle "Toi Noora on niin tyhmä ettei uskalla tulla itse kysymään, mutta saisko se alkaa hoitamaan Belleä?". Vastaus oli: "Joo, valitkoot mitkä vapaat päivät ikinä haluaakaan". That's it. Mulla oli hoitoheppa, ja siitä se sitten lähti! Sitten maleksittiin tallilla kaikki teinivuodetkin hevosia hoitaen, jossain vaiheessa se laajeni myös iltatallin tekoon, siinä vaiheessa sain palkkaa iltatallin tekemisestä, mutta en tietenkään edelleenkään hoitamisesta.

En ymmärrä. Onko oikeasti nykyään niin, että mitään ei voida tehdä ilmaiseksi? Mun mielestä on sanomattakin selvää, että jos haluaa hoitohevosen, ei siitä makseta palkkaa. Työtä on jokaisen tehtävä, jos haluaa kehittyä. Miten tämä tulee näkymään tulevaisuudessa? Vieraantuuko ihmiset enemmän ja enemmän maalta, jos ei hoitohevosia tipu maksuvaatimuksen takia, sitten ei hoideta?

Kyllä munkin vanhemmat aina ihmetteli "Miten sä viitsit hoitaa toisten hevosia ilmaiseksi, ois täällä kotonakin hommia". Eihän Ei-Hevosihmiset tollasta tajua. :D Se vaan on pelin henki. Pitää olla sitä "orjuuttamista" ja sitkeyttä. Jos jaksat tehdä paljon hommia ilmaiseksi jo lapsena, niin kyllä mä väitän että se tulee jossain vaiheessa moninkertaisena sulle takaisin.

Kaikki nuoremmat lukijatkin, tallille vain kyselemään rohkeasti hoitohevosta, mutta palkkaa siitä ei kyllä yleensä tule saamaan. Se mitä siellä opitte, on jotain, mitä ette mistään muualta saa!

38 kommenttia

 1. Tämä on niin totta! Itsekkin sillon penskana ravasin kaikki tallit läpi, ja kyselin saisiko siivoilla karsinoita ja harjailla hevosia. Sitä kautta löysin ekan hoitohevosen, 3-vuotias lämppäri jolla sain ratsastaa ja ajaa kunhan hommat oli ensin tehty. Myöhemmin lähdin ravitalleille hoitamaan ja oppimaan. Nykyään olen palkallisena yksityisellä tallinpitäjällä tekemässä tallivuoroja. :) Ilman sitä ilmaistyöläisen kokemusta ei noihin hommiin pääse, yksinkertaista mutta totta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Ja vielä lisäksi, mun mielestä mistää koulusta, ei mikään ypäjä eikä harju, ei voi oppia sitä samaa kuin sillä ilmaisella työllä mitä suostuu vuosien aikaan tekemään. vaikkapa ulkomaita myöten, aina vaan parempi. :)

   Poista
 2. Harjussa olleena, pakko sanoa että siellä mä en ainakaan oppinut mitään. Vaan 04-09 pienellä rats.koululla ja ravurista ratsuksi -projektin sain hoitohevoseksi. En mä sen kyytiinkään päässy ekaan vuoteen, ja sitä iloa kun sai alkukäynnit kävellä selästä! :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Kyllä hevoshommissa oppii kaiken työssä, eli hevosten kanssa. Ei koulun penkillä.

   Poista
 3. nooo huhhu!
  ja kuinka siistiä se oli ku junnuna sait harjaa jonku hepan, varsinki jos se oli yksityinen heppa. sai leijuu viikon et oli harjannu sen. tai taluttanu jotain uutta ponia 3h alkeistunneilla, juku se oli makeeta! :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NIIMPÄ! :D Tuntui että olit maailmanluokan hoitaja jos harjasit YKSÄRIÄ! :D

   Poista
  2. Mutta nykyään yksityisen hevosen harjaukseen tulee vielä "vaativan työn lisä, + 4,50 tunnilta" ;)

   Poista
  3. Haha, vaativan työn lisä, loistavaa :D

   Poista
 4. Muistan kans ite miten oli parasta hoitaa tuntiheppoja ihan ilmaiseksi :) ja jos vähän vanhempana kun osas ja teki kaikki "vaativammat" hoitotoimenpiteet ite se oli ehkä parasta koskaan :D mää en kyllä myöskään nää itteeni vaatimassa rahaa hevosenhoidosta.. ennemmin just ite maksamassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siinä vaiheessa kun kuului "isoihin hoitajiin" niin tuntui että oli oikea Guru! :D Tosiaan, maksumieheksi useimmiten tosiaan näissä joutuu. En mäkään ilmaiseksi Herttaa ratsastele vaan ihan maksan vuokraa sen käytöstä, vaikka monet ihmetteleekin "miksi maksat siitä että koulutat hevosta". Noh, ihan sama tilanne verrattavissa hoitohevoseen. Minä haluan oppia, varaa ei ole omaan, niin mennään sillä mitä saa eikä vaadita mitään palkkaa siitä!

   Poista
 5. Itse olen 15 vuotias eikä tulisi mieleenkään pyytää palkkaa mistään tuollaisesta yleisesti olen pienestä asti naapureilla juossut ja tehnyt kaikkia karsinan siivouksia yms. joiden avulla pääsi sinne selkään . Tuskin edes kehtaisin pyytää palkaa hevosten hoitamisesta itsellähän siinä kokemusta tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tolla ajattelutavalla pääsee pitkälle. :)

   Poista
 6. Mun mielestä se on aina vaan ollut etuoikeus jos pääsi vaikka kisahoitajaksi tai hoitaa jonkun heppaan edes päivän. En ikinä kehtais pyytää rahaa siitä että hoidan jonkun hevosta saatika siitä että saan ratsastaa muiden hevosia. Mietin jopa joskus että mun pitäis itse maksaa ainakin siitä ratsastamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä! Näissäkin ilmoituksissa ei edes ollut tarkoituksena ilmeisesti kisahevosen hoitaminen, vaan ihan "kunhan saan jonkun kivan ponin ketä hoitaa ja siitä saan palkkaa". 'En vain ymmärrä.

   Sehän on ihan eriasia olla työkseen hevosen hoitajana ja kiertää KV kisoja groomina. Tässä ei nyt puhuta siitä, mutta tuntuu että nykyään lapset mieltävät sen näin, että "groomin" hommia menevät naapuritallille tekemään palkkaa vastaan.. :/

   Poista
  2. Ja lisäyksenä vielä, tälläkin hetkellä tuntisin olevani tosi etuoikeutettu jos pääsisin kisahoitajaksi vaikka ulkomaille jollekkin ammattilaiselle kilpailijalle. Se jos mikä toisi kokemusta

   Poista
 7. Hevosen hoitajaksi pääseminen oli tuosiaan vielä 80-90-luvulla ihan kunnia-asia ja se oma hoidokki sitten kyllä piti olla aina hyvin hoidettu - ainakin paremmin kuin muiden hoitajien jäljiltä ;)

  Sama ajatustapa leimaa tuota vuokraajapuolta- kun vuokraat hevosta, otat sitten "koko rahasta ilon irti" ja jotenkin tämä vaan on tätä nykypäivää. Jota tämmönen kalkkis ei mitenkään ymmärrä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. :D Itsekin taidan olla kalkkis, vaikka tuntuu että siitä ei edes ole kauaa kun itse olin hoitajana. Eli vuosina 2001-2007 :D Silloinkin vielä oli meno ihan eri! :D

   Poista
 8. Olen aikuinen ja haluaisin hoitohevosen. :D Kurjaa kun ei osaa mitään kunnon hevosenkäsittelytaitoja kun ratsastuskoulussa pääsee vain harjaamaan, suitsimaan ja satuloimaan. Mutta tässä iässä ei ehkä kehtaa enää juosta talleilla mankumassa, että saisi tehdä jotain. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuossa tapauksessa jos vaan löytää jonkun tutun, tai tutuntutun tai tutuntutuntutun kautta jonkun hevosen jonka kanssa pääsisi puuhailemaan enemmänkin kuin vain harjata tai kuntoon laittaa, niin kyllä hevosenkäsittelytaidot pääsee kehittymään. :) Itsekin oon huomannut nyt Hertan kanssa kun saa tehdä enemmän kuin ratsastuskouluhevosen kanssa, niin oppii ihan erilailla.

   Poista
 9. Toi on kyllä jotain aika älytöntä, sen ymmärrän että se hevosen hoitaja/liikuttaja/vuokraaja/ratsastaja tms maksaa jos pääsee ratsastamaan, muttaaa.. :D itsekkin aina muksuna pyörittiin tallilla tekemässä milloin mitäkin ja oltiin ikionnellisia jo siitä, että sai lakaista tallin käytävän, eikä siitä kukaan mitään maksanut, saatikka että joku olisi jotain palkkaa kysellytkään.

  Oman ponin hoitajien kanssa on aina ollut se käytäntö, ettei ratsastuksesta tarvitse maksaa rahalla, vaan boksin siivoamisella ja pienillä tallitöillä. En kyllä itse antaisi 20€ jollekkin tyttöselle siitä ilosta että saa hevostani ratsastaa, joku ratsuttaja olisi eri asia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :) kyllä mäkin voisin antaa vaikka vähän ratsastella palkaks joskus jotain hommia vastaan. Ratsuttaja tosiaan eriasia.

   Sekin on eriasia jos lähtee lomalle ja pyytää jotain hoitamaan hevosen. Yleensä sekin on joku tuttu ja luotettava, ja tällöinkin palkaksi riittää joku kiva tuliainen tms :D

   Poista
 10. Tää on kyllä niin jännä.
  Itekkin koko nuoren ikäni aina sieltä 10v:stä asti pyöriny tallilla hoitelemassa heppoja, tekemässä tallihommia. Iän karttuessa enemmän ja myös yksikseen. Aina oon ollu YLPEÄ siitä, että mulle luotetaan tallin teko tai kun on päässy ihan seurakisoihin kisahoitajaks ja koskaan tullukkaan mieleen mikään palkka.

  Koko nuoruuden oon tehny tallitöitä aikalailla ratsastuspalkalla ja aika ilmasta työvoimaa oon ollu, mutta koskaan ei oo haitannu mua :D Nyt kun täysikä alkaa häämöttää, ei elämä anna enää periks tehä tallitöitä ratsastuspalkalla, vaan haeskelen palkallisia hommia. Hoitoheppajutut erikseen.
  En käsitä, miten joku voi kuvitella hoitoheppahommista saavan palkkaa. Tätäkö tää nykynuoriso sitten on vai.. :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä... Toivon että nää kyseisten ilmoituksien tekijät on vaan niin nuoria, etteivät ilmoitusta tehdessään ehkä edes tajunneet laittavansa hinnakai jotain :/ toisaalta yhdessä ilmoituksessa oli selkeästi "etsitään kesätöitä ja hoitoheppa olisi kiva" ...

   Poista
 11. Erikoinen suuntaus tämä kyllä, ei voi muuta sanoa! Ihmettelen suuresti jos töitä löytyy. Toki siitä hoitamisesta on aiemminkin voinut jotain vaivanpalkkaa saada, mutta lähinnä kai ratsastamista tai jotain ihan muuta kuin rahaa... Jos niistä pikkutytöistä on tallia tekemään tai ruokkimaan, niistä on joillain ratsastuskouluilla joko maksettu pieni rahasumma tai annettu tunteja, mutta ihan perus hevosenhoidosta en kyllä kellekään maksaisi.
  Kuten niin moni muukin, olen alle kymmenvuotiaasta hengannut talleilla ja saanut pikkuhiljaa hoitoponejakin, eikä siitä kyllä palkkaa saanut. Tuntihevosilla sai keran vuodessa ratsastaa ilmaiseksi: jouluna!
  Aikuisiällä olen hoitanut muutamia hevosia ja toiminut kisahoitajana, tällöin sain evästä päivän aikana ja mitään sen enempää en ole kyllä tarviinnutkaan. Ratsastamistakaan en ole palkaksi kaivannut, ihan riittää se hevosten kanssa oleminen. Toki meitä on moneen junaan ja suurempi osa varmaan haluaa kehittyä ratsastajana, mutta yleensä ei kai ole hoitajan homma saada hevosesta kaikkea irti ja opetella temppuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, erikoista kyllä... Toivottavasti tämä suuntaus ei pääse rehottamaan. Jos harjaamisesta aletaan maksamaan, niin tämä suuntaus varmasti tulee etenemään... Toivotaan että tämäkin toimintamalli palaa juurilleen niinsanotusti. :p

   Poista
 12. Mä muista myös, miten pyöräilin vkl aamuia tallille ihan vaan, että pääsin auttamaan aamutallissa, ilmaiseksi tietysti. Jos meni tosi ajoissa, niin ehti ehkä kuivittamaan oman hoitsun karsinan ennenkuin aamutallintekijä kerkesi sinne asti. Ei ole meno enää samaa, ei :/

  t. Pikku-Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Mäkin muistan kuinka välillä pyysin että tallityöntekijä jättää Karon karsinan siivoomatta niin minä siivoan! :D
   Ja kuinka paljon sitä suvi oppikaan pelkästään tallilla notkuessa ja hommia tehdessä? Ei ollut aikaa norkoilla missään kaupan pihalla niinkuin muut teinit :)

   Poista
 13. Tosi asia teksti! silloin kun itekki olin pieni,niin itte olisin ollut valmis vaikka maksamaan,että saisin hoitaa muiden heppoja. :) mutta tosissaan onko nykynuoret muka niin laiskoja,että mitään töitä ei ilman rahaa tehdä..?D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää osa olevan, tai sitten on vaan vähän vääristynyt kuva näistä hommista :/

   Poista
 14. Mulla on ratsastaja joka ratsastaa ja hoitaa mun heppoja, han ei maksa minulle enka mina hanelle. Mutta minulla onkin kaksi hevosta joten aikani on kortilla. Maksan ammattilaiselle hevosen ratsastamisesta mika on aivan eri asia.
  Minustakin aika surullista etta pyydetaan hevosen hoitamisesta palkkaa. Itsellani ei ollut koskaan nuorena hoitohevosta, koska tuntihevosilla oli liikaa hoitajia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaiset on tosiaan asia erikseen. Tallityöntekijänä lapsetkin saavat palkkaa tai leiriavustamisesta, mutta heppojen harjaus ei kyllä kuulu tähän.

   Poista
 15. Itse olen 16-vuotias ja varmaan 8-vuotiaana aloin hoitamaan tallilla, jossa yhäkin hoidan. Kaikki alkoi siitä, että sain alkaa harjailemaan paria ponia. Sitä teinkin aika kauan. Kun ikää tuli hiukan lisää, sain alkaa siivoamaan ponien karsinat ja jopa hakea niitä tarhasta. Nykyään ollaan siinä tilanteessa, että siivoan tallia, ja kaikkien siivoustöiden yms. jälkeen saan liikuttaa poneja ihan vapaasti. Itse en maksa hommasta mitään, eikä minulle makseta. Tosin hoitelen myös ponitalutuksia erilaisissa tapahtumissa ja niistä tietenkin sitten ihan maksetaan. Täytyy sanoa, että olen tähän tilanteeseen aika tyytyväinen, en usko että ihan kaikilla tällaiseen olisi mahdollisuutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan huippudiili! Et tartte omaa hevosta kun "ilmaisiks" saat käyttää noita poneja. Ihan huippua :)ja työllä sä tuonkin olet saavuttanut, et rahaa kinuamalla :)

   Poista
 16. Itsellä pari heppaa ja poni, ja ennen oli useampi. Pari näppärää naapurin likkaa niitä sai hoitaa, pääsi ratsastamaan ihan vapaasti kun teki yhden hevosen osuuden tallitöistä. Minusta tosi antelias tarjous, varsinkin kun olisi ollut sellaisiakin, jotka olis maksanu siitä samasta ilosta. Nyt kun hevoset vähentyny, en tarvitse enää kuin ponille ratsastajaa ja hepoille ehkä kerran viikkoon. Niin tämäpä ei riitäkään ja ollaan naama kurtussa kun "joutuu taas ponilla menemään", "enkä oo päässy viikkoon hyppäämään" (itse hyppäilly viimeksi kuukausi sitten). Ja kun perusteluksi ei riitä se, että nämä on mun. Tai että maksan kaikki kulut, varusteet yms. Vastakin pari talikkoa oli menny tallilta rikki, eikä tosiaankaa kukaa tullut pahoittelemaan. Mulle riittäis että sanois että sori meni rikki ja ehkä tarjoais korvausta, mitä en siinä tapauksessa tarvitsisi, mutta ei. Harmittaa, oon niin monesti asiasta puhunut, asiallisesti ja vähemmän asiallisesti, ihan kuitenkin isoja tyttöjä jo. Mutta eivät edes selviä kaikista hommista itsenäisesti. Mitähän tässä tekisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ompa hankala tilanne. Näköjään nuorempina hommat maistui erilailla ja pääsi "hyvän makuun", niin nyt ei sitten riitäkkään enää "vähempi"... Mielestäni kuitenkin erittäin avokätistä pieniä hommia vastaan antaa ratsastaa, ja ihme jos ei kelpaa. Sitten on tietty mahdollisuus että etsii muualta maksullisen ratsastettavan ja huomaavat ettei se ratsastus yleensä ole ilmaista... :)

   Poista
  2. no jos paskaa luodessa toisen tallilla menee talikko rikki niin ei tuu kyllä mieleenkään tarjota siitä korvausta ;)

   Poista
  3. Kyllä mä ainakin olen talikin korvannut jos se on vaikka naapurikarsinan hevosen ja sitä olen lainannut :D
   Eriasia jos tallin omat jotka ihan yleisessä käytössä on työntekijöille

   Poista
  4. Oon nähnyt sellaisia talikonheiluttajia, että ihan on varren päässä vika, kun rikki menee. Nyt jo entinen hoitajakokelas hakkasi muovisella talikolla jäätyneitä paskakasoja irti maasta, vaikka olin antanut rautalapion toiseen käteen.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!