Kootussa Ravissa

13. kesäkuuta 2013

"Kuuliaisuus: 5"

Tässä katselin kahden viime radan papereita, eli PSG:n ja Va B:0. Molemmat radat olivat kaikenkaikkiaan ehjiä ja tasaisia ja sujuvia. Hertta ei vastustellut, eikä suuri kämmejä sattunut. Se oli molemmissa radoissa rento, ja sopivan aktiivinen. Ehkä pientä Wau- efektiä olisi saanut olla lisää. Mutta kuitenkin, aika ok.
Sitten ihmettelin alakertojen kuuliaisuus numeroa. Yhteensä 2 rataa, joissa yhteensä oli siis 4 eri tuomaria, ja heistä 2, on antanut kuuliaisuudesta 5, toiset tuomarit 6.

6 nyt vielä menee noilla radoilla kuuliaisuutena, sillä pienet kämmit (PSG:ssä sarjalaukanvaihdoissa tuli lasku virhe, ja tämä on enemmänkin minun moka, toisaalta, yksi vaihto niissä Hertta vaihtoi askeleen jäljessä. Va B:0ssa toinen vaihdoista oli vähän kankea, mutta se ei edes potkaissut sivulle. Videolta näkyy.)
Miksi ihmeessä silloin hevonen saa kuuliaisuudesta 5, jos se ei vastustele, eikä tehnyt oikeastaan suuria rikkeitä! Ei edes pelästynyt radalla!
Huvittavaa tästä tekee myös se, että näillä molemmilla radoilla aina vain toinen tuomareista on antanut huonon numeron kuuliaisuuteen, muttei molemmat. Eli miksi toinen näkee hevosen ihan ok:na, mutta toinen näkee sen jotenkin vastustelevana ja ei-kuuliaisena?

5 on numerona törky huono. Mielestäni jos on 5 arvoinen suoritus, siinä pitää olla jo tosi iso virhe tai haitta jotta sen voi antaa. 4 meinaa jo ala-arvoista, eli rikkinäistä liikettä. Esim laukanvaihto rikki--> 4.
Pitää kyllä nyt alkaa kiinnittää tuohon huomiota. Toisaalta, jos hevonen suorittaa tasaisesti ja nätisti ja KUULIAISESTI koko radan, niin mitä voin enää tehdä sen eteen että kuuliaisuus olisi edes se 6?

On tämä taas jännä laji... :D
Siinä se köpöttää kuuliaisena ja rentona.

7 kommenttia

 1. Jännittyneisyys on yksi kuuliaisuusnumeroon vahvasti heijastuva arvostelukriteeri, ja jos tuomari kokee hevosen kovin jännittyneenä, saattaa numero jäädä tosi alas. Hännän viuhtominen, mahdollinen suun aukominen - pieniä asioita, mutta kaikki kirjautuu tänne. Takakorkeat vaihdot - on ne sitten potkaistuja tai vaan selättömiä ja perä korkealla vaikuttaa jo tosi paljon.

  Arveluita siis miksi numero on voinut olla tuon verran, en osaa sanoa miksi ne numerot juuri sinun paperissasi noin olivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti. Noinhan se menee. Tässäkin vaan on ollut kyse myös siitäkin, kun aina vaan toinen tuomareista antaa sen 5, toinen 6,5 jopa :D

   Jotkut ei kyl tykkää Hertan tavasta liikkua ja näkee vaan sen etupainosen ja takakorkean rakenteen. Kyllä Hertta osaa koota hyvin, mutta jotkut tuomarit ei tätä näe. Mutta takakorkeus ei mun mielestä voi vaikuttaa kuuliaisuuteen.

   On tää kyllä jännää! Tykkään analysoida papereita ja ratoja :)

   Poista
  2. Mutta sattuihan meillä kämmejä kist esim vaihdoissa. Jos se ei ole täysin läpi niin tiukka tuomari ei kyllä etupainosen hevosen kohdalla armahda ollenkaan! *sitku mulla on oma heppa, se saa luvan olla etukorkea!* ;D

   Poista
  3. Oma kopukka jakaa myös nuo mielipiteet niin veitsellä leikaten, että ei ole yksi eikä kaksi paperia, jossa on ainakin kymmenen pisteen näkemysero. Ja jännittyneisyyden vuoksi se vitonen kuuliaisuudesta on hyvinkin tuttu ;)

   Poista
  4. Oon ihmetellylt tuota ihan samaa. Me tosin kisataan vaan alue heB- tasolla, mutta molemmat hevoset on saaneet välillä tuota 5 kuuliaisuudesta. Huolimatta siitä että tekevät tasaisen radan ilman rikkoja ja luottavaisena, eivätkä omasta mielestäni ole edes olleet jännittyneitä..? Ehkä sitten tuomarin mielestä.

   Arvostelulajihan tämä on, ja niinkuin sadassa muussakin kohdassa, niin arvostelut pitää vaan kestää jos aikoo tätä harrastaa :).

   Poista
  5. Hyvin sanottu :) Pakko se on vaan kestää! Mutta aina ei oikeasti saa oikeudenmukaista arviointia radasta. Siis usein kyllä saa, mutta joskus sattuu niitä kertoja että oikeasti jompikumpi tuomareista voi olla pihalla kuin lumiukko. MYös siinä mielessä pihalla, että antaa liian hyvän arvostelun, vaikka rata olisi tosi huono ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!