Kootussa Ravissa

27. tammikuuta 2013

Hertan taivutus ja hiekkamaha

Hertta on nyt sitten eläinlääkärin toimesta taivutettu ja muutenkin tarkastettu. Taivutuskokeeseen tämä 15 vuotias tamma ei reagoinut mistään jalasta, joten puhtaat paperit siltä suunnalta. Ainut pieni huomautus tuli, että se käyttää oikeeta takajalkaa aavistuksen säästeliäämmin. Ei näy ontumisena, eikä epäpuhtautena, vain pienenä vinoutena. Ei kuitenkaan niin isona vinoutena, että H kulkisi vinosti/asettuisi vinoon itseään helpottaakseen. Huojentava tieto!

Eli loppujenlopuksi tämä Hertan mystinen oikeen takajalan yhtäkkinen ontuminen kesken ratsastuksen saattoi olla vain lihas/hermoperäinen. Nythän se ei enää ole sitä tehnyt ollenkaan, päin vastoin, liikkuu niin kivasti!

Nyt pikkuhiljaa nostetaan liikunta takaisin suht normaaliin tasoon, eli kokoamista aletaan taas harrastamaan, mutta varovasti pikkuhiljaa. Jos se enää yhtään reagoi taas jostain jotenkin, niin suositus oli, että heti klinikalle ottamaan kuvat jaloista, jotta saadaan selvyys onko siellä millaisia muutoksia ja jos on, niin niille pystyisi jotain tekemäänkin, jotta voidaan aloittaa kisakausi sitten puhtaalta pöydältä.

Varuiksi Hertan mahaongelmiin liittyen suositteli eläinlääkäri että tehdään hiekanpoistokuuri. Onneksi tehtiin, sillä jo kolmen päivän psylliumkuurin jälkeen hiekkaa on tullut ulos, eli hiekkaa myös on ollut mahassa! Mitenkään ei ole varsinaisesti oireillut meidän mielestä, mutta hyvä että tehtiin "huvikseen" tämäkin. Jos muutamalla kympillä pystyy psylliumia ostamaan ja tekemään huvikseen hiekanpoistokuurin, niin se on pieni raha ähkyleikkausten rinnalla. Suosittelen siis kaikille joskus tekemään varuiksi hiekanpoistokuurin, vaikkei hevonen olisi hiekansyöjä. Ei Herttakaan ole, mutta niin vain hiekkaa siellä on.

Nyt on sitten hevonen vuosihuollettu oikein kunnolla!
-mahahaavan hoito, check
-satulan vaihto, check
-raspaus, check
-kengitys, check
-ontumatutkimus, check
-hiekanpoisto, check

Kalliiksi tulee (onneksi en omista hevosta!!) mutta ei voi minkään.

Niin tosiaan, Hertalla ei nyt siis ole omaa satulaa. Satulansovittaja kävi tallillamme sovittelemassa satuloita eräälle toiselle hevoselle ja samalla tarkastettiin Hertta ja sen satula. Tuloksena oli, että Hertan satula jolla olen 5 vuotta mennyt, on 2 numeroa liian iso/leveä Hertalle. Hertta laihtui varsan jälkeen niin paljon että satula on liian iso nykyään, vaikka on todella hyvässä lihaskunnossa. Se siis oli ennen varsaa suoraan sanottuna läski! Nyt mennään naapurikarsinan hevosen yleissatulalla, joka on sopiva myös Hertalle. Omaa satulaa aletaan etsimään sitten keväämällä kisoja varten (rahan keruuta... ;) ). Paljon helpompi on nyt istua Hertan kyydissä vaikka onkin yleissatula. Vaikka on yleissatula, niin sopiva yleissatula on helpompi istua kuin epäsopiva koulusatula... Yllläri. On kiva nähdä ensi kisakaudella kuinka paljon vaikuttaa menoon ihan jo pelkkä satulan vaihto! Ainakin itsestäni tuntuu että paljon helpompi hallita hevosta, ja samalla itsensä hallitseminen on helpottunut hurjasti.

Toivotaan että poni rupee olemaan tikissä kisakauden varalle! On ainakin ollut niin mahtipontinen ratsastaa että... Siis kaikki on yhtäkkiä niin helppoa! Jo pelkän satulan vaihdoksen jälkeen tuntui että hevonen on "helppo" yhtäkkiä. Ja nyt hiekanpoistokuurin aikana H on vain joka päivä parempi ratsastaa ja liikkuu oikeasti hienosti! Lisää näitä!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!