Kootussa Ravissa

30. tammikuuta 2013

Paistaa se välillä risukasaankin!

Siis tää on sanoinkuvaamaton tunne...Tänään pitkästä aikaa laitoin Hertalle kanget päähän ja läksin tuohon kauheeseen keliin ratsimaan. Hertta on siis palailemassa normikäyttöön asteittain nostamalla liikuntaa takasin kootummaksi. Olen siis lähinnä mennyt päivittäin sillä 30-45 min, ja enemmän eteenalas-tyylistä, välillä vähän kokoomista harrastanut pienissä pätkissä. Se on ollut päiväpäivältä ihanempi ratsastaa. On rento, kuuliainen ja tekee mielellään töitä, vaikkei paljoa vaaditakkaan. Vaikeeta pitää näpit erossa kunnon hommista, kun tuntuu että hevonen on valmis tekemään mitä vaan.
Mutta tänään... Ai että.

Siis ihan monttu auki! Se tuntui niin hyvältä heti alkuraveissa. Ja samaten laukassa. Heti "täydellistä koottua laukkaa". Pehmeetä ja selkä käytössä, ihana istua. Kaverini oli mukana ratsastaa toista hevosta, ja hänkin ihmetteli että mitä ihmettä sille on tapahtunut.

Pakko oli testaa sitten... Kokeilin ensin yhdet vaihdot kokorata leikkaalla yksittäisinä. Se vaihtoi helposti ja rennosti ja puhtaasti. Sitten ympyrällä se teki vahingossa vaihdot joka askeleella 2 askeleen verran. Ajattelinpa vain että kokeillaanpa huvikseen vaihtaako se pyydettäessä joka askeleella. Oon siis mennyt hertalla vain vaihtoja joka toisella asti.

Otin pitkälle sivulle suoralla uralla ja kokeilin vaihdot ensin oikeassa kierroksessa oikeasta laukasta. Ja kas kummaa, askel-askel-VAIHTO-VAIHTO! Ihan puhtaasti! Kokeilin uudestaan, ettei vain ollut vahinko. ja taas. askel-askel-VAIHTO-VAIHTO. Olin ihan äimänä! HEvosella ei niitä ole treenattu, vaan se on ollu enemmän ja vähemmän lomalla, ja nytkun se on ekaa kertaa pitkästä aikaa TERVE kaikilta osin, niin se tekee sarjavaihdon alkeita tosta vaan helposti? Makee tunne. Kokeilin vasemmassakin kierroksessa. Se on Hertalle vaikeampi. Siinä se tarjosi vaihtoja joka toisella aluksi, joten joudun tekee enemmän hommia vasemmasta laukasta vaihtoihin joka askeleella. Vähän kun jumppasin ja enemmän tein hommia, niin tuli ne sieltäkin! Ei niin laadukkaina mutta kuitenkin! Siis apua...

Kokeilinpa vielä sitten piruetteja molempiin suuntiin. On sillä vähä syksyllä niitä alettu treenaamaan, tai lähinnä piruettilaukkaa, mutta aina se meni jännittyneeksi ja kankeeksi. Nyt vain kokosin piruettilaukkaan ja kokeilin kääntää. Ja niinhän se kääntyi. En ole ikinä tehnyt sillä noin pienellä käännöksellä piruettia ja vieläpä hevonen säilyi rentona, peräänannossa ja teki sen vaivatta! Tämäkin on syksyllä ollut niin hirveetä äheltämistä saada se tekemään edes piruetti laukkaa suoralla, saatikka vähän isommalla ympyrällä kääntäen. VOI HERRANJUMALA SE OLI HIENO TUNNE!

Kaikenkaikkiaan tähän sessioon meni 30min ja lopetin hommat sitten siihen hirveiden kehujen saattelemana. Ja hevonen oli niin tyytyväinen itseensä. Mieli olisi tehnyt kokeilla kaikenmaailman menoa, mutta pakko muistaa pitää malttia, ettei rasitu liian nopeasti ja sitten palataan takaisin sairaslomalle.

Tää päivä vaan antoi niin paljon taas lisää fiilistä tähän ratsastamiseen! Hirvee hinku päästä treenaamaan, koska nyt tuntuu että voisi tapahtua huimaa etenemistä. Ja vielä innolla odotan kisakautta. Miten vaikuttaa tuloksiin, jos hevonen jatkaa samaa rataa ja pysyy terveenä?

6 kommenttia

 1. Joskus rennompi jakso auttaa :) Mahtavaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan täpinöissäni! Käytännössä poni on oppinut "itsestään lomalla". Sillä on ollut miettimisaikaa. =)

   Poista
 2. Muistat nyt vaan malttaa itses, ettet liikaa innostu :D Mutta kuulostaa hienolta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se... Mun täytyy tosiaa M-A-L-T-T-A-A ottaa rauhassa ja harrastaa kevyempää liikuntaa vielä. Mutku mutku mieli tekis.... :D

   Poista
 3. Jee tollaset fiilikset on parasta tässä harrastuksessa!

  Mun senioriheppa on ollut nyt pari vuotta kisaeläkkeellä mutta liikutan sitä kuitenkin normaalisti, ihan yhtälailla vaativia ja jopa gp-liikkeitä myöten. Kuitenkin liikunta on monipuolisempaa eikä kevyemmät jaksot haittaa kun ei tarvitse treenata hiki hatussa johonkin tavoitteeseen. Ironisesti hevonen on nyt elämänsä kunnossa ja parempi ratsastaa kuin koskaan ennen! Letkeä, taipuisa, eteenpäinpyrkivä, iloinen ja saattaa olla että kuvittelen, mutta mielestäni liikekin on saanut enemmän ilmavuutta ja näyttävyyttä. Että näin saattaa tosiaan käydä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tää on paras tunne! :) Taino vielä paras tunne on se, kun tää tunne sattuu kisaradalle... ;)

   No tämän sun hevoses perusteellakin voidaan siis sanoa että paranee vanhetessaan kuin viini! Munkin täytyy nyt kokeilla jatkossakin, josko kokeilisi pitää sellaisen letkeemmän asenteen tossa treenaamisessa!

   No mutta yks iso osasyy tähänkin on varmasti se, että saatiin sopiva väliaikaissatula. Hevosen paljon helpompi liikkua. Tähän vielä yhdistettynä kunnon palautuminen (satulan aiheuttamista vammoista kenties?) niin onkin hyvät ainekset kasassa!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!