Kootussa Ravissa

15. tammikuuta 2013

Ja taas hevonen mäsänä

Jep. Tämä on jo viides kerta kun poni saikuttaa syystä tai toisesta. Tällä kertaa ongelma on erikoinen. Hertta on törky hyvä ratsastaa, liikkuu itse eteen ja hienosti. Sitten yks kaks, oikee takajalka jää menosta pois ja alkaa ontumaan sitä! Siis mitä ihmettä?

Nyt sen on edellisellä viikolla tehny saman joka kerta. Juoksuttaessa se juoksee jonkun vartin puhtaasti ja selkeesti hyvillä mielin, sitten yhtäkkiä alkaa könääminen. Ratsastaessa ehdin menemään 45 min, kaikkea mahdollista, piruetti laukkaa, vähän piaffi passage siirtymisiä, ja sitten kesken loppuravien se alkoi ontumaan oikein kunnolla sitä oikeeta takajalkaa.

Tää on yksi mysteeri taas. Noh, tässä on nyt edessä varmaankin klinikkareissu. H on reistaillut ihme syistä syyskuusta asti, aina on jokin eri vaiva. En jaksaisi enää tälläistä, sillä ei tunnu enää hyvältä mennä ratsastamaan hevosta, joka ei taidakkaan olla ihan ok enää. Kengitys oli juuri viime sunnuntaina ja kengittäjä sanoi samaa, että oikee takajalka on tosi jäykän olonen ja kengästä näkee että olisi kaiken kaikkiaan käyttänyt sitä jalkaa vähemmän.

Eli eiköhän tässä seuraavaksi aleta miettimään, mihin klinikalle sitä suuntaisi... :/ Mieluiten kuitenkin haluaisin että sieltä löytyisi sitten jotain, joku mikä kertoo syyn tälle ihme käytökselle. Eikä vain "noh, se on huono takaa mutta sieltä ei mitään löydy". Sekös se olisi hienoa...

3 kommenttia

 1. Mulla hevonen teki joskus samaa, saattoi mennä 20 minuuttia ihan normaalisti, ja yhtäkkiä yksi jalka vajosi kokonaan eikä parin askeleen verran käyttänyt sitä ollenkaan. Könkkäsi hetken, jonka jälkeen meno oli taas normaalia. Tota jatkui muutama päivä, ja selitys hermoissa. Jostain syystä lihakseen tuli jokin hermopistos aina välillä. Ja tosiaan muutaman päivän päästä ei enää mitään oireita.
  Mutta en sitten tiedä voisiko olla samantyyppistä, jos kengittäjä sanonut, että tuota on ehkä jatkunut pidempäänkin? Toivottavasti syy löytyy! Aloin juuri lukea blogiasi. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos miljoonasti vastauksesta! Jotenki hyödyllistä kuulla jos kellään on yhtään ollut mitään samantapaista!

  Kengittäjäkin epäili että voisi olla joku hermo pinne. Tuohon en osaa sanoa että miksi oikeen takajalan kenkä ois kulunu vähemmän, koska näitä oireita oli tosiaan viime viikolla tiistaita- sunnuntaihin. Itse asiassa tuon tekstin kirjoittamisen jälkeen kun lähdin tallille katsomaan miten hevonen liinassa liikkuu, niin sitä ihme könkkäystä ei esiintynyt ollenkaan... Voi siis hyvinkin olla joku hermo peräinen?

  Ajattelin että jonkun tutun eläinlääkärin pyytäisi taivuttamaan tuon elikon, vaikkei toi takajalka enää olisikaan se itse pää vaiva. En oikein uskalla lähteä valmennuksiin/kisoihin ennenkuin on edes tsekattu missä kunnossa vanha tamma oikein on kaikenkaikkiaan vaikkei enää ontuisi varsinaisesti. Kyllä tollaseen epämääräseen "onnun silloin tällöin" on joku syy yleensä, ja oon pari hevosta nähny, jotka on ratsastettu pilalle kun ei ole tehty pienille ontumavioille mitään. :D

  VastaaPoista
 3. Kiva jos oli apua! :) Itsekin olen välillä törmännyt tuohon, että vitkutellaan klinikalle menoa tai eläinlääkärin pyytämistä viimiseen saakka (ehkä rahan takia tai ei vain viitsitä?), ja sit asiat ovat jo huonolla mallilla... Tsemppiä!

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!