Kootussa Ravissa

20. lokakuuta 2016

Hans kehittyy huimaa vauhtia!

Pikkumies etenee treeneissään todella hyvin. Taru kävi meitä pari viikkoa takaperin jälleen kuvaamassa ja tulipa mieleen että kannattaa ottaa siitä nyt rakennekuviakin muistoksi ja voi niitä sitten verrata kun se on aikuinen. 
Kuvia katsellessa kuitenkin tajusin kuinka paljon koko herra on muuttunut! Siis Hans on aina ollut pieni ja kapea, enkä ole mitenkään isoa eroa mielestäni huomannut nyt tämän 4 kuukauden aikana mitä olen sitä ratsastanut. Toki olen huomannut ratsastettavuudessa eron. Se on saanut voimaa ja tasapainoa lisää. Tämä näkyy selvästi ravissa, se ei ole niin kipittävää enää ja se kehittyy siinä kokoajan. Keskiravit alkaa ja päättyy tasapainossa, eikä rojahtaen tai kiihdyttäen. Laukanvaihdot suttaantuvat kokoajan parempaan suuntaan... jne. Nämä ovat selvästi olleet parempaan päin mutta kyllä sen koko ulkomuoto on ihan eri luokkaa kuin aluksi! 

Ratsutukka tuo heti enemmän kaulaa esille ja jotenkin aikuismaisemmat piirteet
Kuvat on ottanut Taru Arola

Toki täytyy muistaa että pitkä kuljetus Portugalista Suomeen ja vielä keväällä tammojen pahimpaan kiima-aikaan saavat nuoren orin helposti stressaantuneeksi. Uusi koti, kokonaan uusi elinympäristö ja ihan erilainen hevosenpitokulttuuri on varmana saanut Hansinkin vähän hämilleen. Nykyään se syö ja paremmalla ruokahalulla ja on selvästi kotiutunut. Se laihtui matkan aikana aika paljon ja nyt kun katsoo niin se alkaa saamaan massaa ihan orin lailla. 
Portugalissa kuulemma ratsuikään ehtineet hevoset eivät pääse ollenkaan ulos ja niillä ratsastetaan pitkälti maneeseissa. Varmasti yhtäkkiä tarhaaminen ja ulkonaolo tuo pientä stressiä, mutta kaikkeen onneksi tottuu. Portugalissa Hans eli vanhempien orien keskellä, Suomessa vastassa onkin yhtäkkiä sekalainen seurakunta ja niitä tammojakin yhtäkkiä kuhisee nurkissa. Vaikka Hans on hyväkäytöksinen ja pehmeä ori, niin kyllä se täytyy muistaa, että ori on aina ori. Kuvistakin näkee että koko hevonen voi hyvin kun ulkomuoto on muuttunut noin paljon.


Laitanpa tähän vertailukuvia kuvateksteineen. Yritän vähän avata sitä mitä minä näen ja koen kuvien avulla ja kuvatekstein selvennän, jos joku ei hahmota itse. Kannattaa harjaannuttaa silmää hevosten liikekuvilla, mikä on plussaa ja mikä miinusta! Sitten tietää paremmin mitä itse lähteä hakemaan ja voi "makustella" sitä tunnetta miltä se tuntuisi oman ratsun selkään.

 Otetaan ensin laukkakuvat:

Kesä
Syksy
Sitten  ravikuvat:

Kesä

Ensimmäisiä kertoja Hansin kanssa.
Ei ihan rehellistä kuolaintuntumaa, takajalat eivät työnnä kohti kuolainta, ja kuolaimesta ratsastajan käteen.
"Broken neck", eli kaula on korkeimpana kohtana ja se "naksahtaa" tuosta keskeltä. Se ei ole tasaisen pyöreä kauttaaltaan.
Tein alkuun paljon Hansin kanssa johtavia ohjasotteita, sekä avoja, jotta saisin sen "connectionin" takajaloista kohti kuolainta ja kaikki siltä väliltä matkalta ylös, "up".
Eli suosittelen jos hevonen on kuolaintuntuman pakenija ja se painaa selkää alas, tee johtavia ohjasotteita, paljon kaaria ja ympyröitä ja ajattele niiden aikana avoa. "Kaiva" sisätakajalkaa rungon alle, kohti tuntumaa.
Syksy:

Hevonen polkee paljon paremmin rehellisesti alleen ja selkä on ylempänä
Ravi etenee ja työntää, siinä on ilmaa alla.
Työntö takaa on niin paljon parempaa ja ajatus "nenä eteen". Hans tulee kohti kuolainta niin pitkälle kuin annan sen tulla!
Hansin ilmekin on nykyään positiivisempi, se on korvat tötteröllä ja rinta rottingilla! Ei niin "heiveröinen enää". 
Tässä keskiravia, aika hieno!
Harjoitusravissakin on nykyään paljon helpompaa istua, ravi ei heti katoa kun istuu alas vaan Hans jaksaa kantaa. Tästä olen Charlotte Dujardinin kanssa samaa mieltä, että alas istumista ravissa ei välttämättä kannata tehdä nuorilla hirveästi, ennenkuin ravi oikeasti kantaa ja selkä toimii! Teen pienissä pätkissä harjoitusravia. Tahdon muokata ravia niin että se ei enää muutu keventäessä tai istuessa alas. (Kuvissa muuten Charloten suunnittelema ihana treenipaita Kingslandilta, ostin tämän ihanan paidan Horseriderista, täältä, *KLIK*, voin suositella lämpimästi! Teknistä materiaalia, poistaa tehokkaasti kosteuden. Ja on muuten tyylikäs paita arkikäyttöönkin...)

  Ja vielä lopuksi lokakuun 2016 rakennekuva. Tätä vertailen sitten vaikka puolen vuoden päästä. :)

On se komea!

Olen niin tyytyväinen tuon oripojan kehitykseen tämän 4 kuukauden aikana mitä olen sen tuntenut. Tästä tulee hieno peli! Mitähän se mahtaa olla puolen vuoden päästä tai vuoden? Jos se tätä vauhtia kehittyy niin aika makee... ;)

13 kommenttia

 1. kymysys; miksi jo 5v kanget ? itelle on opetettu että aikaisintaan 6v kanget JOS on hyvin ikäisensä tasolla ja silloinkin vasta totutellen, 7v sitten luokkiin mmissä kanget käytössä jos hevonen valmis. tuntuu vaan että 5v on niin kovin kakara että mitä se "ghyötyy" kangista joiden tarkoitus lähinnä hienosäätää kokoamista joka nyt ei 5v vielä kummonen ole. Itselläkin siis nuori luso niin erityisesti kiinnostaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan totutellaan, se hyöty. :) eipä niistä haittaakaan. Varsinkin jos olisi jotain vierastamista niille niin hyvä vain jos tutustuu rauhassa eikä tule "kiire" jos meneekin kankiluokkiin. Hans tosin otti kanget hyvin vastaan, ihan kuin niillä olisi aina mennyt! Ei ihmetellyt yhtään. Hertta aikanaan oli kangilla aika hankala kun sillä menin ekoja kertoja.

   Eipä sen kanssa kisoissa mennä kangilla ja vielä se tosiaan viettää vain "kankipäiviä", eli nivelet on ne pääkuolaimet vielä. Mikään ei estä totuttelua suorittaa vaikka maastossa aluksi! Eli laittaa kanget vain suuhun ja lähtee kävelemään.

   On sitä nähty nelivuotiaillakin kankia mutta sitä en henk koht ihan tajua.

   Kyllähän 5 vuotias saa osallistua esim avoimeen He A luokkaan ja siellä saa mennä kangilla jos tahtoo. Toki suosittelen ikäluokkia nuorille ja siellä tietty nivelet!

   Poista
 2. Niin ja piti lisätä että nivelenä meillä kolmipala D renkaalla, se on aika hidas ja tasainen kuolain, sopii Hansille parhaiten.
  Kankena baby/terapiakanki!

  VastaaPoista
 3. Onpas kasvanut kokoa ja saanut lihasta! Alkuun ajattelin kun aloit Hansia ratsastamaan että olet "ison" näköinen selkään kun hevonen oli niin kapea ja hintelä, mutta nythän sä alat kohta näyttämään jo pieneltä siellä! Hienoa työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, arvaa vain kuinka hankalalta tuntui istua siellä, kun se oli niin kapea! Se myös osaa olla nopea käännöksissään, joten yritä siinö sitten istua kiinn kapean lankun päällä jalat ristissä! :D

   Nykyään on kyllä paljon enemmän aluetta millä istua! Uskon että Hans tulee näyttämään isommalta ja korkeammalta kunhan se saa lisöä lihasta ja orin ulkomuodon :) osaa se kyllä nyt jo nostaa itseään "isoksi oriksi" tarpeen vaatiessa ;)

   Poista
 4. On se hieno! :) ja massaa on tullut varsinkin etuosaan, mitä nyt tihrustan kännykän näytöltä. Onko sillä sama satula vai oletteko joutuneet vaihtamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Alkaa tulee orikaula :) Peppukin on vähän pyöristynyt, mutta kyllä kaula kaikista eniten. Eikös miehet ole harteikkaampia ja naiset taas vähän lanteikkaampia, näköjään hevosillakin.. ;)

   Satula on jouduttu vaihtamaan. Ensin oli Amerigon satula, mutta se ei sopinutkaan vaikka oli sovitettu ammattilaisen toimesta. Hikijäljet painottuivat vain selän takaosaan ja etuosa ei ikinä hionnut. Nyt on Bates Innova? tai joku sellainen. Hansin omistajan vanha satula joka sattui sopimaan Hansille suht hyvin. Tämä menee nyt sen aikaa kunnes löytyy vielä paremmin istuva. NYt jo meinaan huomaa että tämän Batesin kanssa on hikijäljet alkaneet muuttumaan ei-niin-hyviksi. Koko hevonen muuttuu niin nopsaan!

   Poista
 5. Hei! Mites se Hertan iilimato-hoito sujui? Kun siitä et ole vielä kirjoittanut tarkemmin. Olisin kiinnostunut kuulemaan mielipiteesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laitan postausta! Olen vain niin paljon ollut nyt tien päällä töissä ja hevosten kanssa etten ole ehtinyt. Kirjoittelen niistä asap :) Mutta kyllä mä aion uusia hoidon!

   Poista
 6. Hienoa työtä, on ilo nähdä nuoren hevosen kehitystä :) Hans on ihanan motivoituneen näköinen ja korvat tötteröllä menossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hansia on jotenkin niin helppo miellyttää. Siinö nämä pojat ovat kivempia kuin tammat! ;) ne eivät vedä hernettä nenään niin herkästi ja mokia saa sattua. Osaa Hans ilmaista mielipiteensäkin, harjoittelin sulkua laukassa, ja hyvin osaa pukittaa jos homma kävi liian rankaksi! :D mutta matka vaan jatkuu silti. Perusilme on tälläkin niin positiivinen

   Poista
 7. en tiedä onko tämä ensimmäinen kommenttini blogiisi (vai olenko jo joskus aikaisemmin kirjoitellut jotain) mutta kiitos mielenkiintoisesta ja paljon inspiroivasta blogista ! :)

  ihana nähdä miten hienoa tulosta olet saanut aikaan näinkin lyhyessä ajassa. pidän tuosta ajatuksestasi "takaa eteen, nenä ylhäällä ennemmin kun ryntäissä" varsinkin nyt tämän Ruotsi kohun jälkeen, missä näki miten näitä nuoria hevosia on ratsastettu aivan väärin...

  itse en nyt tällä hetkellä omista edes vuokrahevosta mutta silti tekstisi ovat erittäin inspiroivia ja jotenkin tuntuu että osaat hyvin kuvailla sanoin juuri niitä asioita joita itsekin pidän erittäin tärkeänä. kiitos siis siitä ! :)

  tsemppiä jatkoon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän tosiaan tärkeänä hevosen kantavuutta ja ainakin niillä hevosilla mitä nyt ratsastan, tulokset ovat parempia kun oikeasti ajatellaan nenää eteen, toki siis ensin ajatellaan takajalkoja ja sitä kautta tuntumaa.

   Tottakai aina ei voi ratsastaa "optimimuodossa", kyllä Hansinkin kanssa tehdään töitä myös siinä että sen täytyy laskea niskaa ja liikkua myös matalassa muodossa aina aluksi ja lopuksi. Ei ole kuolemaksi jos nenä käy välillä vähän kuolaimen takana, kunhan sieltä tajuaa pyrkiä pois. Matala niska ja selkä ylhäällä on se tärkein jumpatessa kohti sitä oikeaa muotoa. Kun perustyö on tehty, on helppoa sitten leikiellä muodon kanssa ja nostaa sitä. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!