Kootussa Ravissa

3. maaliskuuta 2016

Pientä taukoa havaittavissa

Hertta tosiaan on oikein mukava ollut ratsastaa, mutta viime valmennuksessa edelleen ongelmaksi muodostui sarjat. Hertta oli ravissa todella hyvä! Riittakin kehui että sillä oli niin oikeaoppisesti niska korkeimpana kohtana ja set eteni hyvää ravia eteenpäin. Teimme avotaivutusta ravissa ja pohkeenväistöä diagonaalilla ravissa. Myös sulkusiksak käytiin läpi ravissa ja vitsit Hertta näyttää makeelta kun katsoin peilistä! Se kun se oikein nostaa etuosaansa ja sen lyhyisiin töppöetujalkoihin tulee paljon ilmaa väliin... siis wau... pitää saada tätä videolle!

Mutta sitten. Sarjat taas. Kakkoset ensin. Ihan ok, pientä kireyttä. Tultiin uudestaan. Jarruttelua viidennen vaihdon jälkeen jolloin H heittäytyy ykkösvaihtoihin. Noh, saimme kuitenkin kakkoset läpi lopuksi. Tultiin lopuksi vielä ykkösiä. Sinne tuli muutama kerta niin että väliin tuli vaihteeksi niitä kakkosia! Lopuksi saatiin ykkösetkin läpi ja lopetettiin tähän.
Tulimme siihen tulokseen että H eteni vuodenvaihteen yli vähän turhan nopeasti. Voi olla että nyt H mieltää sarjat vähän vaikeaksi yhtäkkiä, sillä tottakai sillä on lisääntynyt vaihteet paljon ykkösten tulon myötä. Kun hevosen herkkyys kasvaa niin että sille tulee kakkosvaihtojen lisäksi ykkösvaihdot lisää vaihteistoon, virheiden riski kasvaa. Hertta tunnollisena täyden 10 oppilaana ottaa tästä stressiä. Se yrittää ihan liikaa ja ottaa itseensä kun tulee virhe. Se luulee tietävänsä tasan tarkkaan mitä tehdään ja se tulkitsee mun pienetkin avut, jolloin se yrittää tarjota vähän kaikkea sekasin ja yhtäaikaa.
Hyvä hevonen, huono ratsastaja!

Mun täytyy olla todella tarkka apujeni kanssa. Viime kaudella sarjat pystyi lasketella menemään vähän sinne päin sillä ne sujui helposti. Kolmosissa ja kakkosissa on oikeasti aikaa laskea ja laukata. Nyt kuitenkin ykköissä täytyy olla hevosen ja rarsastajan niin nopeana, että virheapuihin ei ole varaa ja hevosella ei ole varaa virhetulkintoihin. Olen siis huomamattani virittänyt mun punaista Ferraria lisäämällä siihen vaihteita ja vaihtamalla herkemmän kytkimen, mutta itse en osaa vielä niitä käyttää... ;)

Nyt olen Hertan kanssa tehnyt vain laukassa perustyötä. Lähinnä vain yksittäisiä vaihtoja ja sitten "pidentää-lyhentää"-harjoitusta. Pitkät sivut keskilaukkaa, lyhyet sivut kootummin. Ihan siis mahdollisimman yksinkertaista ja perustyötä. Sellaista että  H joutuu töihin, mutta sitä ei henkisesti kuormiteta. Hevosella täytyy olla tunne että se osaa ja on hyvä siinä mitä se tekee. Jos Herttakin alkaa tuntea itsensä epävarmaksi aina tullessaan töihin, se ottaa vähän liikaa paineita. Sillä on niin kauhea halu miellyttää ratsastajaansa että se oikeasti stressaa sitä että se tekee väärin vaikka sitä ei rankaista virheistään.

Tämä pieni treenitauko on ihan hyvä nyt tähän väliin. Mulla olisi enää yksi kurssi suoritettavana Yliopistolla! Viimeinen tentti olisi 8.3 tiistaina eli ensi viikolla. Koitan nyt rykästä sen heti läpi jotta saisin paperit ulos tuolta ja mun ei tarvitsisi enää miettiä sitä yhtään! Olkoot Hertta aivotyöstä lomalla sen aikaa kun minä yritän niitä mun herneaivoja kuormittaa. Toivottavasti pääsen sen tentin läpi niin voisin alkaa panostaa enemmän bloginkin puolella taas kunnon tarkkoihin treenipostauksiin mihin nyt tuntuu etten voi keskittyä tarpeeksi orgaanisen kemian kummitellessa mun takaraivossa...

15 kommenttia

 1. Hyvä, selätä se tentti ni sit voi relata ja keskittyä siihen, mikä on oikeesti tärkeää! :D Orgaaninen kemia on kyllä aika monen ihmisen suurin vihollinen, varmaan manatuin kurssi myös meidän ympäristötekniikan puolella... Tsemppiä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä! Haittaa vain tuosta koulusta! Häiritsee mun elämää, eli hevosia ;)

   Omalla tavallaan tää orgaaninen on ihan kiehtovaa mutta perhana kun en osaa vaikka haluaisin osata!! :D

   Poista
 2. Tsemppiä tenttiin! Ihana postaus, ja muuten, ihan järkyttävän suloinen toi viimeinen kuva:)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Heips, tuli mieleen, että muistelisin sun sanoneen miten Hertta ennakoi tehtäviä ja mietin, että ehtikö näiden ykkös-ja kakkosvaihtojen välillä tehtävänanto muuten muuttua? Ratsastettiinko ne samassa kohtaan tai tehtiinkö välissä muuta? Mietin vaan, että noin herkälle hevoselle ehkä ei kannattais tehdä putkeen kakkosia ja ykkösiä eikä ainakaan samassa kohdassa niin hän pystyy paremmin keskittymään tehtävänantoon eikä sekoita juttuja liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeassa! Hertta on tosi kova ennakoimaan. Tästä on sekä hyötyä että haittaa. Radalla se aina tietää mitä seuraavaksi kun se "lukee mua" joten on helpompi valmistella kun H on myös mukana. Toisaalta joskus se on itse niin 100% varma että tässä tehdään nyt näin vaikkei tehtäiskään.

   Tehtiin ensin diagonaalilla(siinä tuleet suurimmat sekoilut). Kokeiltiin myös pitkällä sivulla, tässä tulee virheettömämpiä ykkösiä, mutta kakkosissa pitää olla tarkkana.

   Mietin että tässä välissä olisi hyvä tehdä sarjoja vaikka kolmosia tai nelosia. Niissä se joutuu odottamaan enemmän ja pääsen ratsastamaan laukkaa vielä enemmän eteenpäin vaihdon välissä eikä se pääse jarruttamaan.
   Siinä olisi taas "uusi juttu" sille minkä se kuitenkin osaa, joten pääsisin vähän "purkamaan" tätä vaihtosumaa mikä tässä nyt on :)

   Yksi tapa myös millä ollaan saatu H kuulolle sarjoissa on ottaa aina käyntiin heti sarjan loputtua ja pitää tauko! Näin se ei kuumu läheskään niin paljon kun se alkaa ennakoimaan "kohta siirrytään käyntiin ja pidetään tauko" niin se on rentouttanut sitä tosi paljon, tämä tauon odottaminen :)

   Poista
  2. Aivan, nuo kolmoset ja neloset tähän väliin kuulostaa hyvältä! :) Ja ehkä se, että jos diagonaalit ja pitkät sivut vois rajata vaan jompsin kumpsin joko ykkösille tai kakkosille riippuen mitä esitätte kisoissa. Se voisi auttaa selkeyttämään kuumaa tammaa. Jotenkin se saa nyt multa vähän etäsympatiaa, kun uskoisin miten kova yritys sillä on miellyttää ja näin tuoreessa asiassa ei vielä ehkä niin hoksaa mitä pyydetään :)

   Poista
  3. Aluksihan kun opetettiin ykkösiä niin ongelmaa ei ollut juuri siksi että ykköset tein aina pitkällä sivulla jolloin H tiesi jo että tässä tehdään ykkösiä. Diagonaalilla tein kakkoset eikä mitään ongelmaa. Arvelinkin että sitten kun siirretään ykköstkin diagonaalille nii voi tulla ongelmaa juuri sekoittamisen kanssa. Aluksi ei ollut mutta nyt H selvästi ottaa kierroksia "kumpia mä teeeen?! Hei!!! Teen kaikki yhtäaikaa niin hyvä tulee" :D

   Ongelma on myös se että Inter II ja GP radoissa sarjat ovat aina diagonaalilla. Küriin voin tietty itse miettiä missä teen mitäkin ja selkeyttää. Mutta ei me nyt vielä olla ihan ratavalmiita sinne joten ei paineita :)

   Poista
 4. Toi tauon ottaminen sopii meille ainakin. Harjotellaan tosin vasta ihan laukannostoja ja vahvistetaan laukkaa, ei mitään sen kummempaa. Sama homma siis tosiaan toimii meillä rauhoittavana, otetaan käyntiin ja jopa pysähdytään seisomaan vaan hetkeksi onnistuneen suorituksen jälkeen. Näin hevonen on rauhallisempi seuraavassa yrityksessäkin, eikä vaan kiihdy/kuumu/innostu lisää. Kyseessä hevonen joka "yrittää liikaa"/haluaa kaiken kerralla, ja sitten väsyy pää paaaljon ennen kroppaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosesi on siis ihan samanlainen kuin H! :D kaikki pitäisi esittää kerralla jotta selviytyy kunnialla läpi ;) Hertta tosin on niin väsymätön siinä mielessä ett se vain juoksee ja juoksee :D

   Poista
  2. Ne tosiaan kuulostaa aika samantyylisiltä. :D Teillä vaan on se "tamma-lisä", mun on ruuna. ;)
   Juosta sekin jaksaisi monta päivää, ei myöntäisi vaikka väsyttäisikin. Se on se pääkoppa joka tarvii nollaamista, että tekemisessä on jotain järkeäkin.. :'D

   Poista
 5. Tämä on nyt aika off topic, mutta valmistutko nyt proviisoriksi vai farmaseutiksi? Eikö teidän tarvitse tehdä mitään päättötyötä vai oletko sen jo hoitanut aiemmin? Onnittelut joka tapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistun farmaseutiksi, ja siis olen tehnyt tämän vähän pidemmän kaavan mukaan. Olen suorittanut kaikki päättötyöt (antibioottiresistenssistä ja sen tilanteesta tehty "tutkimus") jo vuonna 2014, mutta mulla on ollut muutama rästi kemian ja tilastotieteenkurssi ensimmäiseltä, jotka pitää tietenkin suorittaa.
   Eli suoraan sanottuna ekana vuonna tuli vähän yllätyksenä että yliopistossa ei pärjääkjään lukematta, ja nämä mun inhokkiaineet jäi roikkumaan. Nyt olen sitten kaikki muut työt tehnyt mutta tämän vikan ylimääräisen vuoden olen sitten suorittanut rästitenttejä :)

   Poista
  2. Oho. Ensimmäiseltä vuodelta siis jäänyt rästikursseja, piti tuolla lukea :)

   Heppailu ja sitä myöten "pakko olla töissä rahoittaaksesi harrastus" on vähän verottanut tuota opiskeluaikaa ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!