Kootussa Ravissa

19. maaliskuuta 2016

Ilmaista valmennusta netissä

Olen viettänyt paljon aikaa etäopiskellen ratsastusta netin välityksellä. Youtubesta löytyy hirveästi hyviä videoita ja muutamia halusinkin jakaa täällä.

Tähän väliin pieniä kuulumisia Hertalta.Hertan kanssa olen huomannut ajautuvani käyttämään nivelkuolaimia taas enemmän. Kanget on olleet päässä aina valmennuksissa joka maanantai, mutta muutoin olen oikeastaan ikäänkuin huomaamatta käyttänyt niveliä enemmän. En oikeastaan tiedä miksi. Hertta toimii kivasti molemmilla, normaalisti mulla on tapana mennä aikalailla 50/50 molemmmilla kuolaimilla, mutta nyt talven aikana olen käyttänyt niveliä enemmän. Eipä tuo kisakalenteri ole niin tiiviiltä nyt näyttänyt, joten ei kai sitä ole pakko niitä kankia päälle pukea!


Oon aivan satavarma että Hertan suvussa on jokin aasi tuomassa korville pituutta... :)

Tässä olen yrittänyt hirveästi keskittyä siihen perustyöskentelyyn (itseasiassa perustyöskentelyn hinkkaamisesta se ajatus lähti että alan etsimään opetusvideoita). Hirveästi olen hinkannut avo- ja sulkutaivutusta sekä vastataivutusta. Vastalaukka on kyllä nyt mulla ollut ihan tämän talven trendi oikeastaan kaikilla hevosille kenellä menen. Vastalaukassa pääsee niin hyvin jumppaamaan hevosta ja korjaamaan vinouksia! Siinä hevonen ikäänkuin suoristuu huomaamatta ja paljon pienemmällä työllä kuin jos yrittäisi myötälaukassa korjata vinoutta. Kaikilla hevosilla on jompikumpi vastalaukka vaikeampaa, mutta aika nopeasti kyllä huomaa vastalaukan hyödyn jos sitä jaksaa tehdä. Hertta, jolle vastalaukka on helppoa ja sillä on hyvä tasapaino, on jopa tehnyt harjoitusta pääty-ympyrällä jossa muuntelen vastalaukkaa keskilaukan ja piruettilaukan välillä. Hertta tosiaan kykenee kokoamaan vastalaukassa piruettiin melko pienelläkin ympyrällä. Tällaisia juttuja on kiva kokeilla. Sellaisia pieniä asioita testailla missä menee se hevosen tasapainon raja.

Toki jos hevonen ei hallitse vielä vastalaukkaa, on turha yrittää vastalaukassa ympyrällä siirtymisiä keskilaukan ja kootumman laukan välillä, mutta onhan niitä muitakin tehtäviä missä vastalaukkaa voi hyödyntää.
Sen sijaan että yrittäisin alkaa tässä väsäämään kaikkia juttuja ylös, ajattelin listata teille lukijoille muutamia loistavia ihan perus "dressage training" juttuja! Näissä videoissa on selostus ja näkee hyvin mitä ratsastaja tekee milläkin hetkellä. Asiat on selitetty selvästi. Tässä esimerkiksi vastalaukasta vinkkivideo:



Sitten ajatuksia siitä tärkeästä, eli verryttelystä ennen treeniä/kisoja. Verryttely on oikeastaan koko treenin tärkein asia. Periaatteessa koko treenikerta voi olla vain yksi hyvä lämmittely! Hevosta lämmitellään paitsi lihaksistoltaan myös mieleltään. Tykkään myös puhua hevosen "hermotuksesta" verryttelyssä, eli "viritän" sitä avuilleni. Kääntyy, hidastaa, nopeuttaa, taipuu. Hevonen reagoi apuihin nopeasti ja herkästi. Tätä tarkoitan "hermottamisella". ja se, mikä hoitaisi kaiken tämän, on mun suosikki, eli siirtymiset. Siirtymisissä tarvitaan puolipidätteitä. Tässäkin pätee sääntö, ettei heti voi olettaa että vaikka nuori hevonen ymmärtäisi heti puolipidätteen. Se pitää opettaa sille ja sen opettaminen onnistuu loistavasti siirtymisillä. Ravi- käynti siirtymät valmistelevat siihen, että pystyy jo tekemään ravin sisällä pelkän puolipidätteen joka saa aikaan hevosen valmistelun! Tätä voi jalostaa sitten siirtymisiin ravin sisällä. Noh, tässä videota, antaa tämän ammattilaisen selittää! :D




Tässä ajatuksia sitten yksittäisten laukanvaihtojen opetteluun ja harjoitteluun:

Tuossa nyt pari esimerkkivideota. Tykkään kyseisen henkilön tavasta selittää asiat, hänen englanti on erittäin selkeää ja helposti ymmärrettävää. Menkää ihmeessä Youtubeen ja kaivelkaa sieltä ratsastusvinkkejä! Koko paikka on niitä pullollaan. Itse tykkään eniten brittivideoista. Niissä on hyvä englanti ja olen tällähetkellä eniten "brittiläiseen" dressageen kallellaan. Saksalaisia opetusvideoita löytyy myös, mutta niissä pitäisi vähän osata saksaa. Itse olen saksaa lukenut, mutta jos sitä ei ymmärrä niin videoita voi olla vähän hankala katsoa. 


Suosittelen tällaista teoriapuolen opiskelua. Se on ilmaista ja oikeasti antaa ajatusta. Nämä ovat oikeasti ilmaisia vinkkejä joita voitte mennä sitten kokeilemaan oman hevosenne kanssa. Toisaalta, jos hevosta ei ole tai ei vaikka ratsasta ollenkaan, niin nämä kyllä opettavat harjoittamaan sitä silmää maasta käsin, jolloin saa paljon enemmän irti kun seuraa ratsastusta. :)






6 kommenttia

  1. Todella mielenkiintoinen postaus! Myös aikaisempi postaus hevosen muodosta oli TODELLA hyvä ja tyhjentävä. Miten sinä löysit noita videoita? Tarkoitan, mitä kirjotit tubeen hakusanaksi vai menitkö jollekkin tietylle käyttäjälle suoraan ja katsoit hänen videoitaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Yleensä näitä löytää vähän vahongossa lisää, mutta kannattaa etsiä aina sillä hakusanalla mitä aihetta haluat löytää. Esim nuo kaikki videot löytyi kun kirjoitin youtubeen "couter canter exercises" niin löytyi eka video ja sitten youtube tarjoaa noita muita vastavia myös siellä sivupalkissa. Kannattaa englanniksi tosiaan hakea. Esim how to ride... half-pass, shoulder in, shoulder out, flying change, etc. :)

      Yleensä sitten löytää tosiaan jonkun käyttäjän kanavan jossa on paljon videoita!

      Voisin kerätä vaikka listaa missä esim on charlotte dujardinin ja isabell werthin pitämiä klinikoita!

      Poista
  2. Mun valmentaja sanoi aikoinaan, et ne hevoset joilla on isot korvat on hienoja hevosia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Mullahan on hieno hevonen siis! :D

      Toinen minkä olen kuullut on "säätön hevonen on huono hevonen". Hertalla on niin jäätävä säkä että kameliksi kutsutaan :'D

      Poista
  3. Itsellä ei englanninkielen taito riitä katsomaan tuollaisia videoita, mikä on sinänsä harmi. Pitäisi ehkä opetella, mutta kun kielipää on näin huono niin vaikeaa se on

    Halusin tulla kysymään mitä mieltä sinä olet alkuverryttelyn tärkeydestä? Nimenomaan siis ratsastajasta itsestään puhuessa? Yleensä ollaan todella tarkkoja hevosten suhteen, mutta selässä istuja unohtuu. Teetkö itse ikinä alkuverkkaa ennen selkäännousua ja jos et, niin miksi? Jos teet, niin oletko kokenut hyödylliseksi, miten? Onko se vaikuttanut jopa ratsastukseen?
    Ja jos teet alkuverkan niin mitä siihen sisältyy.
    Jos et tee niin oletko ikinä edes kokeillut, jos olet, niin mitä mieltä olet? Hyödyllistä vai ei?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kävelem yleensä alkukäynnit ja loppukäynnit mieluummin Hertan vierellä koska itse lämpenen siinä enkä selässä istuen. :)

      En ole huomannut sillä eroa ratsastukseen, taino ehkä sillä ettei tosiaan ole sormet ja varpaat jäässä kun alottaa! Eli en kyhjötä palellen selässä vaaan olen itse lämmin. Aika usein venyttelen ylävartaloa Hertan selässä, en vieraiden hevosten. Heiluttelen käsiä puolelta toiselle ja "pyöritän" ylävartaloa, tulisi näin ollen kiertoa keskivartaloon. Tahdon olla mahdollisimman letkeä! Olen huomannut tämän "raajojen pyörittelyn" auttavan omiin vinouksiin ridatessa!

      Vanhalla tallilla kun oli kylmä kenttä talvisin niin koskus juoksin tallille (4km oli niin lähellä silloin) niin pääsin suoraan selkään!

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!