Kootussa Ravissa

11. helmikuuta 2016

Mistä on pieni Hertta tehty?

Lyhyesti sanottuna: Chabliksesta ja Garciasta. 

Kokeilin Hertalle olympioita vuonna nakki..... ;) Viiitsi vitsi!
Hertta 6 vuoden päästä?
`Kukas se tämä on? 
Ai Hertan isä?
Ei näytä kyllä yhtään?

Selailin eräänä päivänä Sukupostia ja huvikseni katselin Hertan isän ja äidin kuvia. Ei paljoa tarvitse arvata kummalta Hertta näyttää?

Hertan suku on todella, TODELLA vanhaa. Hertan emä oli vuonna 77 syntynyt ja sai siis Hertan 21 vuotiaana! Ei tarvitse edes kovin kauas katsoa Hertan sukupuuta niin siellä toisen maailmansodan aikaisia hevosia.. Heh! En valehtele kun sanon että Hertta on vanhanaikainen hevonen malliltaan!

En ole tavannut ikinä Hertan isää tai emää, mutta Hertan omistaja kyllä tiesi Hertan emän, olihan se hänen tallissaan hetken aikaa hoidossakin!
Hertan emä, Gimosa eli tutummin Garcia, oli Suomessakin GP tasolla esteitä kilpaillut tamma. Täysin estehevonen siis. Mitään hyppylahjoja ei Herttaan oikein tullut, mutta Hertan varsahan on Norjassa kv-esteradoilla! Estelahjat hyppäsivät siis yhden sukupolven yli Hertan kohdalla, ja jostain Hertta sai kouluhevosen geenit. Isältään Chablikselta kenties?
Chablis taisi olla enemmän kouluhevonen. Hertta siis on vähän tälläinen "yleishevonen" suvultaan.

Hertan emä oli kuulemma aika samanlainen kuin Hertta, siis luonteeltaan myös. Kuvista jo voi katsoa miltä Hertta tulee näyttämään vanhana. Aivan kopio emästään on Hertta!
Garciakin oli kuulemma kova hörisemään. Jos estetunnilla joku toinen hevonen kolautti puomin/esteen alas, alkoi Garcia hörisemään. Herttahan hörisee kun pysäytän ja taputan sitä, tai se hörisee myös kun tulen kouluradalla lopputervehdykseen... Tai kun piaffin jälkeen taputan...
Hertan omistaja myös kertoi, että hän yritti mennä istenäisyyspäivänä maastoon Garcialla. Garcia oli tuolloin noin 23-25 vuotias ja tiineenä, eli lihava kuin mikä. Niin vain kuitenkin tuo "hulluus" on jostain peräisin Hertallekin. Maastolenkin lopputulema oli että Garcia piti taluttaa takaisin kun se sekosi itsenäisyyspäivän lipuista. Siis GP-tason estehevonen ei ikinä ole eläissään nähnyt lippuja liehumassa... ;) Vanha ja jäykkä paksu tamma vei 6-0!
On siis sanomattakin selvää että Hertta on perinyt melkein kaiken emältään ulkonäköä ja luonnetta myöten.

Mutta se kouluhevosen ominaisuus taitaa tulla kuitenkin isältä?

Chabliksella on valmentajani ratsastanut myös aikanaan, eikä hän ikinä oikein voi uskoa sitä että Chablis on Hertan isä. Hertta kun on kuuma, sählä ja herkkä, niin Chablis oli kuulemma niin patalaiska ja hidas että oli tuskaa ratsastaa sillä! Komeahan tuo ori on kuin mikä, mutta ei ilmeisesti tullut edes sitä komeaa ulkonäköä ja rauhallisuutta isältä... Tulikohan ne liikkeet isältä?
En ole ikinä nähnyt Chablista, olisi kiva jos näkisi jotain videota siitä.
Hertan kasvattaja, eli Tössä, sanoi kesällä kun hän oli katsomassa Hertan kisoja, että Hertta näyttää kyllä niin äidiltään, mutta sitten kun kerään ohjat käteen ja alan ratsastamaan niin se on kuin isänsä! Kouluhevonen siis. Onneksi jotain tuli isänkin puolelta!

Hauska katsella ja kuulla juttuja Hertan vanhemmista! Se etu näissä Suomessa kasvatetuissa hevosissa on, että niistä oikeastaan pystyy kaivamaan kaiken tiedon esiin.

Heitänkin kysymyksen ilmaan blogini vanhemmille lukijoille. Sattuisiko joillain teistä olemaan mitään muistikuvia jommasta kummasta hevosesta; Chabliksesta tai Garciasta? Olisi hauska kuulla! Molemmat kuitenkin olivat Suomessa kisahevosina silloin 80-90 luvulla?


PS. Iso kiitos kaikille edelliseen postaukseen tsemppiviestejä laittaneille!
Järkyttävän paljon oli tullut kommentteja, en olisi ikinä uskonut!
Oli todella ihana huomata kuinka meillä on kannustusjoukkoja lukijakunnasta, ja valoitte kyllä oikeasti todella paljon uskoa muhun ja mun tekemiseen! Ihan nyt innolla olen alkanut miettimään näitä Inter II/GP juttuja. Ihan turhaan mä täällä häpeilen ja jarruttelen. Antaa mennä vaan! :)

PPS. EDIT!!!
Sain Hertan kasvattajalta kunnon kuvan Garciasta nuorempana! Olisikohan tämä kuva otettu joskus vuoden 1985-1990 tienoilla kun Garcia näyttää noin nuorelta?

Mutta ei voi muuta sanoa kuin että ihan Hertan Hertan näköinen ohutta häntää ja takakorkeutta myöden!
Mutta niin  kaunis jotenkin mun mielestä! ;)

15 kommenttia

 1. Kommentoin blogiisi kyllä aivan liian harvoin, vaikka luen innolla aina jokaisen postauksesi. Kaipa se johtuu siitä, että puhelimella on niin helppo lukea kaikki nopeasti läpi ja oma puhelin on nyt muutenkin hidas päivittymään niin tekstin kirjoittelu on yhtä tuskaa. Pakko kyllä ehkä aavistuksen tämän postauksen aiheen vierestä vain kehua miten ihanaa on, että pidät blogia. Vieläpä laadukasta ja aktiivista sellaista! Tarkoitan sillä ihan sitä, että täälläkin ruudun takana istuu the kouluratsastaja, tosin vasta heA tasolta, mutta löytyypä kummiskin. Tuntuu kuitenkin, että (yli) vaativan tason kouluratsastusblogeja ei löydy oikeastaan ollenkaan tai jos löytyy, niin niissä kirjoitellaan jo liian vakavamielisesti tekstiä. Tämmöinen sinun blogisi on vain niin mahtavaa luettavaa, että toivon, ettet lopeta pitoa ainakaan ennen kuin olet GP radoille päässyt! Blogistasi saan aina suurta inspistä, että ehkä tällainenkin tavallinen tallaaja pystyy etenemään edes sille vaativalle tasolle joskus hamassa tulevaisuudessa. Kiitos siis kun jaksat pitää tätä ihanuutta <3

  Olisi myös huippua jos tosiaan videoita saisi enemmän. Uskon, että niitä voi jänskättää laitella, mutta on niitä vain niin huippu katsella. Ihan eri fiilikseen pääsee kyllä. Kaikista huipuinta olisi vielä ääniraidallinen video, eli video, jossa kertoisit päälle ajatuksiasi menosta ym. Niistä oppii teoriaa ulkopuolinenkin tosi hyvin! Ja jos vielä yhden toiveen saisi heittää loppuun niin treenivinkit aiheesta kuin aiheesta olisivat todella kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tiedän tunteen! Itse olen tälläinen nakkisormi. Käyn kyllä lukemassa puhelimella kommentteja, mutten viitsi vastata aina puhelimella niihin sillä kirjoitan hirveästi kirjoitusvirheitä näillä sormilla kännykän ruudulla :D

   Jos lupaan kirjoittaa blogia niin kauan kunnes saavutan GP tason, niin voi olla että joudun jatkamaan tätä blogia hautaan asti... ;) Koskaan kun ei voi tietää mitä kaikkea takaiskuja matkalla GP:seen tulee! Niin pitkä tie se on:)
   Ja muistutan että olen edelleenkin ihan tavallinen tallaaja, joka käy töissä varastoduunissa jotta voi rahoittaa harrastuksensa ja vielä yritän opiskella samalla parempaan ammattiin. Kovalla työllä uskon kyllä että meillä Suomessakin on monta taitavaa kouluratsastajaa odotamassa pääsemään näyttämään kykynsä!

   Mä oon yrittänyt nyt laitella enemmän videoita youtubeen ja sitä kautta tänne, jotta jäisi itsellenikin paremmin säilöön videoita youtuben syövereihin. Koneelta kun ne tuppaa hävitä...
   Vähän tosin olen tullut araksi videoille kun monen muun bloggaajan olen nähnyt saavan kuraa niskaansa niistä, mutta kyllä mun tekee edelleen mieli niitä julkaista haukkumisen uhallakin. Niin kauan kun tietää että oma tekeminen on avointa eikä ole mitään luurankoja kaapissa, niin ihan hyvällä omalla tunnolla voi videoita tekemisistään julkaista!

   Tuo oli hauska idea että kommentoisin videon päälle! Pitääpä kokeilla. Toteutus pitää vielä miettiä. JA treenivinkkejä pyrin kirjoittamaan, tosin nyt kun mulla on viimeinen tentti edessä niin se verottaa vähän. EI oikein olisi suotavaa nyt ylimääräistä ottaa tähän (postausten tekeminen vie yllättävän paljon aikaa!) kun yritän kaiken ylimääräisen ajan töiden ja Hertan jälkeen pyhittää orgaaniselle kemialle.
   Sitten kun saan tuon koulun pois alta (toivottavasti nyt tänä keväänä) niin mulla ei enää pitäisi olla paineita lukemisen suhteen niin voin rauhassa istua koneella blogini ääressä potematta huonoa omatuntoa ;)
   Eiköhän treenivinkit siis lisäänny pian!

   Poista
 2. Todella mahtavaa tekstiä, ja onpas tuo Hertan isä ihan mahtavan näköinen!

  Pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. "Meillä" on kans muutama tallin kasvatti tosta Chabliksesta. Niillekin tainnut periytyä mammalta se kisahevosen säpäkkyys, eivät kyllä ole patalaiskaa nähneetkään... Mutta molemmat kyllä ihania hevosia, ja varsinkin vanhempi aika ainutlaatuinen, hypännyt 150-luokkia ja kaikki gp-liikkeet luonnistuu. Ruutia löytyy edelleen näin 20-vuotiaana. :D

  On Hertta muuten kovin emänsä näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chablis ei varmaan ollut mitenkään vahva periyttäjä, vaan päästi läpi todella paljon tammaa? En tiedä! Kaikennäköisä siitä löytyy :)

   Poista
 4. Sen verran muistan Chabliksesta, että siitä oli oikein julisteitakin ja juttua ainakin Villivarsassa 90-luvulla. Olikohan sitten jonkun silloisen huippuratsastajan hevosena. :)

  Nimim. silloinen kestotilaaja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit. Noita lehtiä kun saisi käsiinsä vielä... Itselleni tuli kestona Villivarsa ja Hevoshullu... Ties kuinka tutuista hevosista sitä on tullut luettua lapsena juttuja!

   Poista
 5. Ne Chablislaiset mitä minä olen nähnyt on todellakin (ruunia) olleet patalaiskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen kuullut samaa! noiden "herttalaisten" vitsaus taitaa olla että emä tulee läpi tosi vahvasti... :D

   Poista
 6. Hertta on kyllä tullut paljon äitiinsä!;)
  Blogiasi on todella kiva lukea, kun kuvat ovat hyviä ja teksti on todella hyvin kirjoitettua, olen saanut täältä monia vinkkejä, kiitos tästä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan suora kopio! :)
   Kiva kun tykkäät, ja toivottavasti luet jatkossakin :)

   Poista
 7. Carmela Numminen (Sebben sisko) kisasi Chabliksella 80-90-luvun taitteessa. Hevonen kilpaili nimellä Finntainers Chablis.
  Seuraan blogiasi aktiivisesti kun viime kesänä tämän löysin. Ja olen lukenut kaikki tekstit alusta saakka ☺. Jatka samaan malliin, aivan huippua miten hyvin olette edenneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun hieno tieto! Kisasi siis ilmeisesti koulua kuitenkin?

   Kiitos kommentista, toivottavasti ehdin kohta taas ahkerammin kirjoittaa kun tentit olisi ohi... :)

   Poista
 8. Pakko laittaa tähän tietoa, vaikka tuleekin myöhässä. Chablis oli todella kouluhevonen, mutta isänsä oli yksi Euroopan menestyneimmistä estehevosista, legendaarinen Cor de la Bryere, joka jättänyt jälkensä moniin estehevossukuihin. Sen esivanhemmista valtaosa oli 1900-luvun alussa kisahevosia laukkaradoilla. Olivat siis englantilaisia täysiverisiä. Minäkin olen heppaöehtien sivuilla ihaillut noita kuvia Chabliksesta aikoinaan ja tuntenut myös muutamia sen jälkeläisiä. Hieno ori!

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!