Kootussa Ravissa

29. syyskuuta 2015

Vuodessa tapahtunut muutos


Tuttujeni kanssa puhuttiin näistä Hertan hienoista sänkkärikuvista mitä sunnuntaina otettiin. Puheeksi tuli juurikin se Hertan hieno muuttunut ulkomuoto ja kuinka eri näköinen se nykyään on. Tässähän on nyt aikalailla vuosi tehty töitä valvovan silmän alla maneesitallilla ja pakko sanoa että tulosta näkyy.

Sitä eroa ei aina edes tule huomanneeksi kun päivittäin katsoo hevosta. Tuli kuitenkin mieleeni kun juteltiin että näytänpä vanhoja kuvia Hertasta miltä se näytti vuosi sitten.
Sitten mieleeni muistui että TASAN vuosi sitten olimme myös sänkipellolla. Eli vuonna 2014. Siitä löytyy postaus Tästä.

Menin itsekin katsomaan vanhoja kuvia vuosi sitten ja ei  voi kuin ihmetellä sitä muutoksen määrää mikä mahtuu yhteen vuoteen.

Kuvissa Hertta on lihakseton ja eihän se kanna itseään ollenkaan samalla tavalla kuin nykyään. Noh, tässä kuvia vierekkäin vertailun vuoksi, ei tarvitse selitellä.
Yritin laittaa päällekkäin kuvia joissa olisi suurinpiirtein sama asento ja kohta liikkeestä.

Ravia
Ylempänä Hertta tarvitsi matalemman muodon, jotta se jaksoi ravata isommin. Se myös väsyi pellolla kun piti nostella jalkoja.
Alemmassa kuvassa ei paljoa väsymys paina.
Laukkaa
Ylemmässä samasta kohtaa samasta ylämäestä.
Ylemmässä kuvassa piti keventää jotta helpotin Herttaa, alemmassa kuvassa se itse harppoo ylämäkeen mäen päälle passagessa.
Lisättyä ravia
 Ei Hertta tosiaan mikään luikku ollut, mutta nyt kun katson näitä kuvia ja vertailen niitä näen kuinka voimaton se oli. Kyllä se selviytyi tuolloinkin PSG radoista, mutta prosentit olivat siinä 60% pinnassa vaikka saimme ehjiä ratoja. Ei ihme, sillä eihän se jaksa tuolla lihaskunnolla pitkiä ja kokoamista vaativia ohjelmia! Aihio oli jo kehitteillä tuolloin, mutta nyt talven aikana se sai sen voiman.

Hertalla on aivan erilainen habituskin kuin ennen!
Viime vuonna kun menin sänkkärille, se oli jopa vähän laiska eikä jaksanut innostua sänkipellosta. Sain jopa ajaa sitä eteenpäin ennenkuin se vähän edes syttyi.
Tänä vuonna kun menin pellolle Hertta lähti multa käsistä jo ensi askeleilla kun tassut koski sänkipeltoa. Se oli niin pähkinöinä ja sen ilme koko olemus paistaa ihan erilaista innostuneisuutta. Se on niin elämänsä kunnossa nyt ja se tietää sen itsekin!
Jotenkin niin hassua kun se uhkui ja "uhosi" kun pääsi esiintymään. Jouduin vetämään sanani takaisin. Sanoin kuvaajalle ennen kuin lähdettiin pellolle, että "Ei Hertta oikein jaksa innostua sänkkäristä. Jos lopuksi saataisin se vähän innostumaan niin voitaisiin päästellä kunnolla".
Heh, kuuluisat viimeiset sanat...

Ei se missään nimessä laiha ollut, mutta lihaton ja sellainen "keskeneräinen".
Nyt jopa kuvasta näkee sen voiman mikä tuolle hevoselle on kehittynyt.
Sanonpa vaan, että Hertta on kuin viini. Paranee vanhetessaan! <3

Suosittelen oikeasti kaikille katsomaan vanhoja kuvia läpi. Jos joskus tuntuu siltä ettei kehitystä tapahdu tai junnaatte paikallanne, niin kuva-albumi käsiin ja selaamaan. Se jos mikä tuo itsetunto buustia lisää kun näkee oikeasti ihan konkreettisesti sen harppauksen mitä on tapahtunut. Oli se sitten oma istunta tai hevosen liikkeet/lihaskunto, niin vertailu kannattaa aina. Siinä sitä sitten taas muistaa ettei todellakaan ole tehnyt turhaa työtä vaikka joskus joutuisikin hakkaamaan päätään seinään kun "mikään ei suju"!

35 kommenttia

 1. Upeen muutoksen lisäks peukuitan noita varusteita :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! :D
   Mä olen aina ollut sitämieltä että mulla on ihan kuppaset varusteet, mutta nyt kun olen pitkällä aikavälillä pikkuhiljaa saanut haalittua itselleni laadukkaita varusteita ja vaihdettua vanhoja parempiin nini alan kyllä tykkäämään itsekin! :D

   Poista
 2. Upeeta työtä oot tehnyt, Hertta on nykyään kyllä niin hyvässä kunnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Suurin ilon aihe tässä mulle on kyllä tuo Hertan muuttunut olemus ja se kuinka hyvinvoivalta se näyttää. Ei se koskaan ole ollut siis huonokuntoinen, mutta siis jotenkin sellainen "nukkavieru". Sellainen huomaamaton tavallinen hevonen, jota ei saanut pyöristymään vaikka kuinka treenasi. Nyt sen habitus on tosiaan niin erilainen ruokahalusta lähtien työskentelyyn. Terveen hevosen merkki kun ruoka tarttuu ja se on iloinen! :D

   Poista
  2. Totta. Hertan ilmeestä näkee kuinka tyytyväinen se on :)

   Poista
 3. Oho mikä muutos tullut vuodessa! Oot kyllä todella hyvää työtä tehny ja ootte mielettömän upee ratsukko! Tsemppiä teille paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tosiaan kyseessä on "vain" vuosi, ja kyseessä vielä vanha hevonen. Eli aiemmissa "lähtöpiste" kuvissa Hertta on jo 16 vuotias. Sen ikäinen kun suurin osa jo eläköityy! Hertta vastaa alkaa lämmetä! :)

   Poista
 4. Hyvin on kehittynyt! Oikso sulla antaa mulle neuvoja, miten saisin mun vuonikselle lihaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsä vastaus, mutta hyvä ruoka ja hyvä treeni. :D Vähän niinkuin fitnesskisaajalla! :D
   Fitneksessäkin on "bulkkikausi", eli peruskunto kausi jossa treenataan ja syödään hyvin, kasvatetaan massaa. Sitten tulee "kisadieetti" ja ylimääräinen sulatetaan päältä pois, mutta lihakset jää... ;)

   Mun mielestä lihan rakentamisessa ei saa pelätä pientä lihomista. Läski on toki eri asia kuin lihas, mutta lihas tarvitsee tosi paljon energiaa rakentuakseen, joten Hertta on kyllä viime talvena saanut aika paljon ruokaa. Nykyään se saa jo paljon vähemmän (käytännössä puol litraa Greenlinea + tallin täysrehu + heinä) ja se pötkii sillä hyvin. Sillä on aineenvaihdunta jotenkin tehostunut, sillä tarttuu nykyään vähänenkin ruoka, mutta se myös voi laihtua helposti jos ruokaa vähentää. Se on ollut vähän turhan pullea tässä kesän aikana, mutta nyt kun treenit jatkuu kunnolla niin jo se tässä solakoituu taas, mutten anna sen lähteä lihaksista... :)

   Poista
 5. Siis joo, nyt näitä kuvia katsoessa ei voi kun toljottaa suu auki koneella :D Muistan, kun viime vuonna ihastelin, miten hienolta Hertta näyttääkään noissa peltokuvissa. Hienoltahan se näyttää edelleenkin niissä vuoden takaisissa kuvissa, mutta nyt kun on nämä tuoreet tässä rinnalla, niin voi älytön! Vau! Super hienoa työtä olet tehnyt, ihan mahtavaa! Ja super mummeli! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin vasta hämmästyin kun katsoi ne tälläin vierekkäin! :D Munkin mielestä noi viimevuoden sänkkärikuvat oli jotain niin maagista, niin nytkun katsoo niitä niin tulee vai mieleen "jooo ihan kivasti ravaava hepo siinä... so? Mutta mikäs se tuo toinen hevonen noissa alemmissa kuvissa on?!! wow!
   " :D

   Poista
 6. Hertassa on tapahtunut ihan superhieno muutos, näyttää kyllä nuorentuneen ihan silmissä! :) Tykkään itsekin hirveästi katsella vanhoja kuvia (ja samoin lukea blogia taaksepäin), mulla on nuori poni, jossa näkyy muutoksia hyvin lyhyelläkin aikavälillä. Jos joskus tuntuu, että ratsastan sitä huonosti ja väärin eikä mitään edistystä tapahdu, niin todellakin on hyvä boosti miettiä vaikka vuoden takaisia treenejä ja miten paljon siitä onkaan muututtu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, se vaan nuorentuu!! :D

   Sepäse. Pitää muistaa että jos joku päivä tulee vaikka vähän "huonoa" laukkaa, niin muisteleppa mitä tapahtui silloin kun hevonen ei vaikka osannut nostaa laukkaa... :D

   Poista
 7. Upeeta! Mitä treenissä on muuttunut sun mielestä eniten vuoden takaiseen? Tai mikä on ollut isoin oivallus sun mielestä? Teettekö jotain harjotuksia enemmän kuin ennen vai vaan eri tavalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis periaatteessa treenataan ihan erilailla. Ei välttämättä ajallisesti per kerta, mutta se laatu.

   Lisäksi yksi sana: säännöllisyys.

   Ennenkun ei ollut maneesia, ratsastin kelien armoilla. Välillä 2 vkoa pääsi menemään kentällä normaalisti, sitten 2 viikkoa pystyi vain kävelemään. Ei sellainen epäsäännöllinen treeni kehitä hevosta. Sekin vielä että valmennuksisa kävin vain 1-2 kertaa kuussa.

   Nykyään valmennuksissa käymme kerran viikossa, ja treenit on suunniteltuja ja säännöllisiä keleistä ja vuodenajasta riippumatta! :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kyllä! Ei tarvitse tarkkaan edes katsoa kun jo näkee!

   Poista
 9. Hieno muutos hevosessa! Upeeta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vain tosiaan paranee vanhetessaan. :) Ikä ei ole este!

   Poista
 10. Ehkä siksi se kulkee paremmin uudemmissa kuvissa kun on kanget päässä jotta saat sen nippuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi anonyymi, onko sulla kaikki ok...? =)

   Käynti optikolla voisi auttaa! Kankihan on suorastaan 180 astetta vaakatasossa kun niin voimalla revin sen ruttuun.

   Poista
  2. Anonyymi, huomaa, että kanki ohja ei ole tiukalla :)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Ihana tunne kun se kaikki työ konkretisoituu johonkin. Vaikka nyt tällä kertaa näihin kuviin!

   Poista
 12. Vitsi miten mageen näkönen Hertta on !!! :)

  VastaaPoista
 13. Vau, mikä muutos! Onhan noi vuoden takaiset kuvat ihan kivoja, mutta nämä uudet ovat mielettömiä! Kuten sanoit, voiman näkee kuvista. Hevosen muoto ja ryhti on muuttunut huikeasti. Samoin muuten itsekin olet jotenkin vielä enemmän kouluratsastajan näköinen. :) Todella hyvää työtä olette tehneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ei vanhoissakaan haittaa mutta kalpenee nyt kyllä uusien rinnalla :D ja ehkä mäkin tosiaan joskus alan istumaan tuolla selässä kunnolla, enkä könötä niinkuin vuosi sitten ;)

   Poista
 14. Yksi sana: Wow. Mieletön muutos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ruoka ja treeni, tekisköhän ihmeitä mullekkin jos alkaisi panostaa xD

   Poista
 15. Jos ei vertailisi noita vuoden takaisia kuvia uusiin niin sanoisin jo että wau mikä hevonen, mutta nyt on kyllä todettava että VOI HITSINPIMPULANVITUNPERSEET KUN ON PERKELEEN UPEA HEVONEN!!!!! :D Excuse my french. Mitä sä oot tehnyt sille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhhahaa ihana <3 :'D

   Syöttänyt ja treenannut valvovan silmän alla, ei muuta... :D

   Poista
 16. Hei! Törmäsin blogiisi sattumalta, ja kiinnitin huomiota hevosesi selkään. Tarkoitus ei ole arvostella negatiivisesti, vaan ainoastaan tuoda erilaista näkökulmaa. Itseasiassa luulin, että ylin kuva, jossa ratsastat matalammassa muodossa oli se "jälkeen" kuva, koska siinä hevosesi selkä satulan takana on suora, ja näyttää siltä että liike todella tulee selän läpi. Kaikki alemmat kuvat oli poikkeuksetta huonompia. Ratsastat korkeammassa muodossa, mutta selkä ei ole ollenkaan liikkeessä mukana, ja tämä näkyy kuoppana lautaskyhmystä satulan takakaareen. Näyttää siltä, että hevosesi ei ole valmis liikkumaan noin korkeassa muodossa, ilman, että selkä tipahtaa notkolle. Tsemppiä treeniin, näytätte hienolta parilta muuten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisimmetuttu pari sulle niin tietäisit että Hertan rakenne on totaalisen kamala koulua ajatellen! :D se on oikeasti tosi takakorkea ja sillä on notkoselkä, joka tosin on satu ratsastamalla lihaksikkaaksi.

   Ja nämäkin kuvat ovat jo nekin 2 v vanhoja, ja kuvista varmasti huomaat että hepo on jönnittyneempi peltorallailusta. Vaikka pörisee menemään näyttävästi niin onhan se jännittynyt kun intoutui niin pellolla. Silloin hevonen tarjoaa korkeaa niskaa ja matalaa selkää ja haluaa vain lähteä leiskauttelemaan. Vaikka näyttävyyttä saa pellolla lisää, niin helposti rentous katoaa verrattuna vaikka maneesi/kenttä työskentelyyn. Mutta ihan kivaa hevoselle päästä pellolle vaikka sitten ei silmiä hivelisi meno! Edelliset vertailukuvat ovat tietty pyöreämpiä koska niissä näkee kuinka rento hevonen on. MUTTA se on myös kamalan etupainoinen. Ei ollut silloin voimaa eikä mielenintoa edes pellolla aktivoitua! Oli "rankkaa" nostella jalkoja. Tokissa kuvissa hevonen sen sijaan uhkuu voimaa vaikka onkin pöreissään mikä tuo jännitystä. Mutta eipä maailma siihen kaadu.
   Mutta oletan että ymmärsit ja huomasit tämän jo ihan näin kuvien perusteella. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!