Kootussa Ravissa

27. kesäkuuta 2014

Treenit kulkee

Hoen nyt tätä mantraa taas, mutta pahoittelut hiljaisuudesta jälleen. Yksinkertaisesti on vain niin kiirettä nyt on kun on kesätyöt ja kaikki ratsastelut päälle. Välimatkat tallille ja töihin on myös niin pitkiä, että laskeskelin viettäväni autossa päivässä 2 ja puoli tuntia tallin ja töiden takia! Valintojen maailma...

No mutta, Hertta kuitenkin kulkee hyvin! Nyt voisin sanoa, että se on jo aika cool. Laitumella se viihtyy 6 tuntia päivässä ja karsinassa osaa jo ottaa rennosti. Juomakuppiaan se ei oikein osaa käyttää (ei tajua että nappia pitää painaa jotta vettä tulee) joten jouduttiin tuvautumaan ämpärijuottoon. Enemmän  sen kuitenkin juo laitumella, joten ei se nestehukkaan kuole. 

Tiistaina oli ensimmäinen valmennus täällä uudella tallilla ja nyt on kuviakin todisteena! Kiitos Tarulle!
Otettiin aikalailla perusasioita, ei mitään uutta. Vähän annettiin Hertalle armoa kun on isoja muutoksia sille kuitenkin ollut. Hertta oli kuitenkin valmennuksessa ihan kiva! Se oli suht rento heti aluksi, mutta huomasi että olen ollut sille liian kiltti. Se ei reagoinut pohkeeseen tarpeeksi terävästi, joten aikalailla saatiin ratsastaa sitä pohkeesta eteen. Toinen asia oli suoruus. Helposti se vähän kaatuu sisälle ja lapa pullahtaa ulos, eli ihan tosissaan suoristettiin ja keskityttiin siihen että hepo kantaa itsensä rehellisesti läpi. Eli suoraan sanottuna: jalasta eteen,eteen, eteen ja ulkopohkeesta suoristu suoristu suoristu.
Alkuhölkkää
Avoa pitkällä sivulla

Tehtävinä tehtiin avoa ja sulkua ravissa ja laukassa. Laukassa varsinkin piti kiinnittää huomiota että H on suora, siinä se helpoiten pääsee työntämään lapansa ulos ja tällöin se ei tosiaan ole oikeasti koottu. Tultiin sulkuväistöä uralta kohti keskilinjaa, linjalla suoristus ja loppupätkä SUORAAN suoralla hevosella. Tähän tehtävään auttoi sikana peilit! En ole vielä tottunut siihen että voin katsoa menoa peilistä, mutta valkkukin sanoi että nyt saa ihan luvan kanssa peilailla, sillä siellä se totuus näkyy (ja kyllä se tuntuukin...)
Tehtiin myös pääty-ympyrällä laukassa 10 askelta pidempää laukkaa ja 10 askelta lyhyttä laukkaa. Eli ETEEN- ja KOKOA-siirtymisiä vuoron perään. Tässä tehtävässä mä en oikein osaa laskea niitä 10 laukka-askelta ja ne on välillä vähän mitä on ne määrät, mutta ideana kuitenkin että Hertan täytyy lähteä heti jalasta eteen keskilaukkaan ja sitten täytyy myös koota takaisin koottuun laukkaan pehmeillä siirtymillä. 

Hertta kyllä lähtee eteen, mutta tahtoo siinä vain valua pitkäksi. Pitäisi pidentää laukka-askelta, ei hevosen runkoa. Kokoamiset Hertta tekee liian rajusti. Se on heti pienestäkin signaalista istumassa piruettilaukkaan ja jää paikalleen, vaikka ideana olisi, että noin parin laukka askeleen verran tapahtuu muutos ja kokoan sen pehmeästi koottuun laukkaan. Ongelma on, että heti kun alan valmistelemaan siirtymistä koottuun laukkaan, laitan jalkaa kiinni, niin Hertta sanoo "Aaa piruetti!" ja hyvä ettei käänny piruettiin siltä seisomalta. Tämä on meidän ongelma radallakin pirueteissa, eli ne on valmistelemattoman näköisiä. Hertta ennakoi niissä ihan sikana, eli toisinsanoen, en saa pohkeen eteen sitä hevosta, vaan se jää niin pohkeen taa, että "tippuu" piruettilaukkaan. Pari kertaa kuitenkin korjattiin sitten kunnolla eteen, kun H heitti piruettilaukkaan. Näin se oppi hieman odottamaan, että aina kokoaminen ei tarkoita istumista piruettilaukkaan, vaan se oikeasti voi olla vain kokoaminen. 

Kotiläksynä yksinkertaisesti:
 1. Suoruus: Mun täytyy olla varsinkin laukassa tosi tarkka, että lapa ei pullahda ulos, vaan Hertta on suora ja kantaa itsensä. Etuosa nousee ylös.
 2. Pohkeen eteen: H on ihan liian hidas jalalle, joten nyt täytyy oikeasti teravöittää sitä pohkeelle. Sen täytyy ajatella itse enemmän eteenpäin, eikä ylöspäin
 3. Säkä/lapa-alue ylös: H on luonnostaan etuosastaan matala ja takakorkea takaa, joten sen on vaikea kulkea ylämäkeen, mutta kyllä sekin pystyy tuosta "normaalista" olomuodosta petraamaan paljon, jolloin siitä tulee ihan eri hevosen näköinen.
 4. Kaula auki: Hertta on mestari tarjoamaan lyhyttä kaulaa. Se saa itsensä tällöin pakoon avuilta. Jotkut hevoset nostavat pään ylös tms, mutta H menee kaula ihan kurtussa ja lyhyenä. Halutaan siltä kaula auki ja eteen, eli leukakulma auki. Tämä on todella vaikeeta tuon hevosen kanssa, joka on jopa liian herkkä suustansa. Yritäppä siitä saada kuolaimeen tukeutumista!

Eihän nämä uusia asioita ollut, mutta nyt ei saa enää löysäillä. Nyt on tosiaan pelit ja pensselit kunnossa ja minkään ei pitäisi estää meitä treenaamasta. Mun täytyy vähän nyt kovettaa itteni ja vaatia Hertalta enemmän, eikä vain kevennellä maneesissa "kun en halua rasittaa tätä ettei se stressaa". Valmentajakin sanoi, että hommiin vaan niin ei sillä ole aikaa miettiä ja murehtia, eikä se kuulemma näyttänyt mitenkään kärsivältä... :D Musta on tullut näköjään vähän sellainen mamis. :P

Kisarintamalla näkyy pieni pilkahdus! Tässä on tosiaan ollut kisataukoa muuton takia ja olen antanut Hertalle aikaa tottua uuteen talliin enkä ole häirinnyt sitä kisoilla. Jätettiin mm. Laakson PSG sen takia väliin. Nyt olisi kuitenkin Kangasalalla 6.7 sunnuntaina kansalliset kisat, joissa mahdollisesti järjestetään kilpailuharjoitusluokka! Tässä luokassa saisi valinnan mukaan ratsastaa joko PSG tai Inter I. Nyt tässä pohdin, että pitäisikö meidän korkata meidän ensimmäinen Intermediate rata näissä kisoissa hieman yli viikon päästä? Mulla on päivä aikaa vielä miettiä tätä. Se olisi kyllä ihan hyvä tilaisuus, kun ei ole paineita, sillä se on harjoitusluokka, mutta kuitenkin kansallistenkisojen yhteydessä ja kansallisten säännöillä... Hmmm... Katsotaan uskallanko. Ei me ihan valmiita vielä sinne olla mutta jostain pitää aloittaa...Sisäohjasta irti.Sulkuväistöä laukassa


8 kommenttia

 1. Menkää ihmeessä kokeilemaan interiä, siinähän sen sitten näkee missä vaiheessa olette menossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän me sen varjolla uskalleta kun on harjoitusluokka :D

   Poista
 2. Mäkin suosittelen että menisitte nyt kokeilemaan intteriä! Tietysti Hertta ei välttämättä oo nyt ihan parhaimmillaan kevyemmästä jaksosta johtuen, mutta onhan tässä viikko vielä aikaa kuitenkin. Ja mikä olis parempi tilaisuus kokeilla vaikeampaa tasoa, kuin kilpailuharjoitusluokka kansallisten yhteydessä, ei tarvii ottaa ihan niin isoja paineita vaikka ei meniskään ihan putkeen kun ei oo kuitenkaan "oikeat kisat", mutta toisaalta saat tilaisuuden kokeilla kunnon kisatilanteessa onnistuuko intteri + Kangasalalla luulis olevan ihan asiantuntevat tuomaritkin arvioimassa :) Tsemppiä jatkoon, hienosti meette !
  - M -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollahan ois ihan super tuomari! Varmasti sais asiallisen ja realistisdn palautteen, ei tarttis miettiä arvostelua! Kyllä me taidetaan mennä. .. :)

   Poista
 3. Mulla on jotenkin sellanen käsitys, että meidän entinen heppa asuisi erkylässä uudella omistajallaan. Onko näkynyt B. Momerieeta? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööö mä en oikee viel tunne tuolta ketään, ovissakin on vaan karsinanumerot ja lempinimi. Mikskä sitä mahdetaan kutsua? :D

   Poista
  2. Meillä se oli suvereenisti Moppi, mutta Titta kutsui sitä Mimmiksi :-D

   Poista
  3. Hertan tallissa kyllä on yks Mimmi :D Varmaan sama sitten!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!