Kootussa Ravissa

23. maaliskuuta 2014

Tuomareiden skaalantarkistuskurssi

Luvassa huonolaatuisia kuvia ja huonolaatuista videota. ;)

 Nyt se on tältäkin vuodelta ohi! Meille tämä oli jo muistaakseni kolmas kerta kun ollaan oltu malliratsukkona tuomareille. Aina tämä on yhtä antoistaa. Paras anti tosiaan on, että rata videoidaan ja suorituksen jälkeen pääsee kuulemaan kaikkien tuomareiden ja kouluttajien "juorut" omasta radasta perusteluineen. Risut ja ruusut, mitä saisi olla lisää, mikä oli hienoa. Sama tietenkin kanssa ratsastajilla. Nähdään jokaisen radat ja analyysit. Se jos mikä on opettavasita! Kuullaan itse tuomareita. Ja tietenkin saadaan esittää kysymyksiä tuomareille ja keskutella itse myös Suomen parhaimpien kouluttajatuomareiden kanssa. Tuntuu että on itsekin taas fiksumpi kesän radoille.

Hertta oli jo kotitallilla jotenkin tosi lunki. Traikusta ulos tuli silmät ummessa oleva tamma. Valmiiksi jo kirosin että onko tässä taas kevään ensimmäiset tahmakiimat... Yleensä se tietää ongelmia jos Hertta on selvästi "liian rennosti" kisapaikalla. Silloin se yleensä on TOSI hidas jalalle ja raskas ratsastaa.

Noh, enpä arvannut väärin.

Verryttelyssä huomasin että tosiaan se ei reagoi jalkaan ollenkaan. Periaatteessa liikkuu ihan nätisti, mutta mitään ei tapahdu. Perusliike on jo sen verran hyvä että onneksi tämä ei välttämättä näy niin pahasti että siitä sakotetaan, mutta valmentaja ja me omaiset kyllä huomataan että näyttääpä meno laiskalle.
Sillä aikaa kun muut ratsukot suorittivat näyttöjänsä niin minä painelin maneesista ulos Hyyppärän jättimäiselle kentälle verryttelemään. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä jättimäisellä kentällä pääsin oikeasti ratsastamaan ETEEN! Otin pienoisen "perkele"-asenteen ja otin heti vastalaukassa reipasta keski/lisättyä laukkaa. H oli niin tahmea! Se ei millään meinannut reagoida jalkaan kun sanoin jaloilla "Eteen!". Peruslaukassa kaikki meni pikkusievästi mutta sitten kun vaadin eteen reippaasti niin se vaihteli laukkoja ja tiesmitä vääriä reaktioita. Mitään muuta en pyytänyt kuin eteen ja reaktiot olivat kaikkea muuta temppuja, kunhan ei vaan tarvitsisi olla takaa aktiivinen. Huoh.
Vastalaukkaa kulmaan.
Keskilaukkaa
Siinä aikani oikeasti haipatin valehtelematta kenttää ympäri. Tein Hertalle selväksi että täällähän liikutaan eikä madella.
Kun H alkoi vähän reagoimaan ja edes yrittämään, niin otin ohjelmaan kuuluvia käynnin kautta laukanvaihtoja. Näissä H vähän myös terästäytyi, mutta tosi lötköjä siirtymiä tuli aluksi. Tamma ei olisi yhtään viitsinyt tehdä töitä.

Sitten jo päästiinkin maneesin pikkupäätyyn odottamaan edellisen radan ajan valmistautuvana ratsukkona. Tässä yritin käynnissä tehdä ohjelmaan kuuluvia takaosakäännöksiä jossa kokoan Herttaa. Valmentajakin oli paikan päällä ja tuli avuksi takaosakäännöksiin. "Yksi kokoava askel sivulle, sitten eteen askel." Tätä jatkettiin koko odotteluaika ja sitten radalle.

Vähän saatiin siis prässättyä Herttaa hereille, sillä radalla se meni ihan ok. Perusliike säilyi, mutta ei se helppoa ollut selkään. Joka askelta sain ratsastaa eikä hetkeksikään voinut jättää tekemättä mitään. Periaatteessa mitäänhuonoa ei tapahtunut. Saatiin tasaisesti koko ohjelmasta 7 ja 8 numeroiksi jopa, mm. alkutervehdys oli heti kättelyyn 8. Laukka on siis suoristunut paljon! Lähinnä sulkutaivutuksissa näkyy jos H ei ajattele itse yhtään eteen. On tosi vaikeaa ratsastaa liikettä esiin ja samalla tehdä taivutusta kun hevonen koittaa hyytyä. Niistä tuli 6 tai joiltain tuomarikokelailta 5,5. Vastalaukoissa sama homma ja H jäkittää. On myös vaikeaa saada vastalaukkaa kun hevonen meinaa koko ajan tippua raville. Tästä syystä kun koko ajan patistat eteen, niin vähän jännittyneeksi toinen vastalaukka meni. Toisesta saatiin 7 ja huonomasta 6, eli ei nyt ihan karseeta toki ollut.
Siirtymisista saatiin aikalailla 7 ja 8! Tosi hyvä. Eli laukasta käynnin kautta laukanvaihdot meni nappiin. On siis siirtymisten treenaus tuottanut tulosta.
Keskiravia.

Viimeinen liike radalla on vasemmassa kierroksessa lisättyä laukkaa pitkää sivua pitkin. Kaikki alkoi hyvin mutta pitihän Hertan sitten kokea herääminen radan viime metreillä ja se näki jonkun mörön maassa. "Hyppäsi" sen yli ja jäi hillumaan! Tämän jälkeen sain sen kyllä aisoihin ja se jatkoi tyytyväisenä lopputervehdykseen "ehdinpäs näyttää omia liikkeitä!". Siis voi elämä toi on mielenkiintonen eläin! :D Yhtä nopeasti kuin se ehtii aloittaa varottamatta tollasen, niin salamana se sen myös lopettaa ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Tässäpä kuvakooste...
"OMG! Tossa on jotain...
"... parasta hypätä sen yli..."
"... päästä mut siltä karkuun!!" T. Hertta
"Nyt loppuu!!!" T. Noora
"Okei, ei sit mitään. Jatketaan vain loppuun". T. Hertta
 Videolta kun katson rataa niin mun täytyy tehdä jotain nyt todenteolla tolle mun könötykselle laukassa!!! Valmentajakin huusi kesken verkan "ja Noora nojaa taakse!!!" . Taidanpa pyytää jotain kaveria avuksi ja laitan itseni ihan liinan päähän, jossa keskityn vain ja ainoastaan taakse nojaamiseen laukassa!

Ja meitsi könöttää...

Itse laskin toisen kouluttajatuomarin tekemät paperit, ja prosenteiksi tuli 67%. Viime vuonna saatiin 71% joten vähän näkyi tämä tahmaisuus. Taino ei se tahmaiselta näyttänyt, mutta yleinen laatu kärsii ja liike ei ole niin hienoa. Kouluttajatuomarikin totesi radasta "Se suorittaa tasaisesti ja kuuliaisesti ja on todella nöyränä. Siitä ei kuitenkaan pidä rankaista alakerran pisteisiin, jos YHDESSÄ kohdassa 29:stä kohdasta se tekee pienen hillumisen. Se vain osoittaa olevansa vielä elossa" :DD
Aika osuvasti sanottu.

Hertta on just tollanen! Jos se on hidas ja tahmea, jolloin alan toki ratsastamaan enemmän, se vähän menee yli. Ei omalla tavallaan kestäkkään sitä patistamisen määrää jolloin se kuumenee yli. Hertta on parempi kisoissa, jos se käy omasta takaa kuumempana, jolloin mun ei tarvitse patistaa sitä, vaan se liikkuu itse. Voin keskittyä enemmän kaikkeen muuhun ja valmistella paremmin. Nyt kaikki energia menee jokaisen askeleen ratsastamiseen ja Hertta ei siedä tätä. Tammat!

Tässä vielä video koko radasta. Kuvan laatu on tosi huono. Ipadilla tämä kuvattiin ja siinä näyttää ihan laadukkaalta videolta, mutta taisin lataa tämän Youtubeen "huonompana" laatuna. Noh, katsokoon ken jaksaa. Lopussa ihme kekkuloinnit... :DNyt alankin pesemään valkosia kamoja, koska kisakausi on taas lähempänä kuin aiemmin. 11.4 perjantaina jatketaan "oikeiden" kisojen kanssa Prix St. Georges luokalla Ypäjän kansallisissa! Lumet on veks kentältä, joten nyt se treeni vasta alkaakin, kohtuudella talven jäljiltä toki ;)

14 kommenttia

 1. :-D .. repesin pahemman kerran, kun tajusin kuvasta, että Hertta alkoi vänkäämään V-kirjaimen kohdalla .. sillähän oli pahemmanlaatuinen v-tus!!
  On se mainio otus ...

  VastaaPoista
 2. Mä olin myös kattomassa siellä ja otin muistaakseni susta kuvia mutta en jaa viel mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. okei. kerro ihmees jos sulla on niitä kuvia joskus jossain :)

   Poista
 3. Mahtavat kuvatekstit! :D mutta ei toi oo könötys ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on pikemminki ylävartalol heijaamista laukantahtii :D

   Poista
 4. Hei siinähän meni joku pieni otus mitä Hertta säikähti! Jos kelaat kierroksen puolitoista rataa taaksepäin, näet kuinka siinä kuvassa etualaalla joku hiiri/linta tms menee pitkin maneesin hiekkaa. Sama kohta, mine se katoaa toiselle reunalle, Hertta säikähtää tullessaan siihen! Katsopa uudestaan jos et huomannut! Hienosti menette, voihan vitsi kun joskus itse voisin ratsastaa noin! Tsemppiä teille tulevaan, kiva seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei voi tietty olla! Tuolla maneesissa on aina hirveesti pikkulintuja. Ne ei kyllä ole Herttaa kkinä tunnillakaan häirinny mutta tuossa juuri sopivasti ;D

   Poista
 5. oli kyllä hienot vaihdot käynnin kautta :) tuli treenimotivaatiota omiinkin suorituksiin kun katto teiän menoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne onnistui! On ainaki ne kehittyny paljon, niistä tuli hyvät numerotkin. Ennen ei, sillä meijän käyntisiirtymiset oli töksähtäviä. On ne toki välil vieläkin jos unohtaa ratsastaa! :D

   Poista
 6. Mulla on tohon eteenkönötysongelmaan auttanut ihan hirveästi mielikuvaharjoittelu siitä, että satulan päällä mä olen kuin kolme päällekkäin pinottua laatikkoa: alin on lantio, keskellä on vyötärö ja päällimmäisenä on loppu ylävartalosta. Näiden laatikoiden pitää pysyä mun istuinluiden päällä tasan ja päällekkäin, koska muuten laatikkopino kaatuu. Helposti jos ajattelen vain, että nojaa taakse, lopputulemana olen sit liian takana ylävartalolta ja sit lantio ja istuinluut kallistuu taakse, mikä auttaa toki keski- ja lisätyissä askellajeissa, mutta ei sitten juuri muualla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Kuulostaa tosi järkevältä mielikuharjotteelta. Pitää testaa!

   Poista
 7. Vau! Varmaan ihan tosi opettavaista tommonen videointi mutta myös aika pelottavaa :D Itseäni hirvittäisi kuulla kaikki kommentit - huiii! :D


  ❤: Lotta / My Happybubble

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi opettavaista se on, ja ei siellä mitään kamaluuksia jaella! :D hyödyllistä tietoa siitä mitä ne tuomarit haluaa nähdä ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!