Kootussa Ravissa

17. tammikuuta 2014

Suosikkisuitset

Treenien suhteen on niin kuollutta, enkä jaksa jokasita postausta omistaa sille kuinka peestä on tämä talvi ja jäätynyt kenttä jne jne, joten teenpä lukijan toiveesta postauksen suitsista.
Ajattelin että kerron lähinnä suitsista mistä itse pidän tai mitä itse käytän, sekä vähän eri suitsityypeistä pohdintaa. Huomatkaa jo tässä vaiheessa, etten ole mikään suitsi specialisti, kerron vain omia näkemyksiä, eikä ne ole absoluuttinen totuus. :)

Hertalla on eniten käytössä tietenkin kankisuitset. Ne ovat pakolliset vaativissa luokissa ja niistä ylöspäin. Itse tykkään kankisuitsista, varsinkin ulkonäöllisesti. Mielestäni kankisuitset on ns. "kouluhevosen merkki", mikä tietenkään ei ole kaukaa haettua, sillä kouluratsastussuitsethan ne periaatteessa on. Herttakin muuttuu "tavalliseksi" kun sillä on tavalliset suitset ja vaikka yleissatula selässä, niin heti poistuu "kouluhevosen leima".
BR kankisuitsien alkuperäinen turpahihna. 
Hertan kankisuitset ovat BR merkkiset. Otsapantaa vaihtelen jonkun verran, sillä tykkään tuunata suitsia. Tuo aina uutta ilmettä kun vaihtaa otsapannan vaikka suitset ovat samat vanhat. Nyt olen myös vaihtanut turparemmin kiiltonahkaiseen. Tuo kiiltoturpis ei ole siis alkuperäinen.

Kuten arvata saattaa, tykkään blingi otsapannoista ja leveistä turparemmeistä. Hertalla varsinkin on niin pitkä ja kapea puikulamainen pää, että ohut turparemmi korostaa pituutta vielä lisää. Kun laitan Hertalle paksun turparemmin, se on Hertan päähän sopivampi. Se jotenkin "lyhentää" Hertan päätä ja tuo siihen muotoja. Tämähän on vain optinen harha sitten. ;)
Hertan tämänhetkiset kankisuitset kiiltävällä turpahihnalla ja kaksiosaisella timanttiotsapannalla.

Nivelsuitsissa Hertalla on käytössä joko tavan englantilainen turparemmi tai sitten remonttiturpis. Alaturparemmiä en käytä Hertalla, mutta remonttiturpiksessa tulee sama idea. TÄllä hetkellä käytän remonttiturpista aika paljon. Hertta tuntuu olevan paljon elävämpi edestä kun sillä on remonttiturpis ja suu vaahtoaa enemmän. Sen leuat ovat rennomman tuntuiset, kun taas tavallisella turpahihnalla musta tuntuu että se lukittuu leuoistaan enemmän. Kankien kanssa en tätä huomaa, mutta nivelillä kyllä. Remonttiturpis jättää leuan vapaaksi enemmän.

Käytän kuolaimina aina Hertalla kolmipalaa. Hertta on välillä liiankin kevyt edestä, toisinsanoen, se ei tukeudu kunnolla kuolaimeen ja pakenee sitä vetämällä itseään nippuun edestä virkkuukoukkumuotoon. Nivelillä se tekee tätä paljon ja musta tuntuu että se ei tykkää "saksi efektistä" jota nivelet tekee. Kolmipalalla kielelle ei jää tilaa paljon, mutta se on tasaisempi kauttaaltaan, joten Hertta uskaltaa luottaa tähän enemmän. Kankien kanssa käytän bridongina myös kolmipalaa.
Väsynyt Hertta remonttiturpiksella. 
Vuonna 2009, ohjelmana He B. Noora 19 v ja Hertta 11 v. :D Ensimmäiset kisat varsomisen jälkeen, eli melkeinpä lähtöpisteessä oltiin!
Kuvassa siis englantilainen turparemmi.
Muilla tallin hepoilla on ollut paljon meksikolaisia turpahihnoja käytössä. Itse miellän meksikolaiset estesuitsiksi. Ne ovat ihan kivan ulkonäöltään, mutta itse en vain tykkää niitä käyttää. Niissä ei siis ole mitään vikaa, mutta jotenkin mun takaraivossa tuntuu etten saa niitä ikinä sopivasti istumaan hevosen päähän! :D (ei taida vaan tuuppari osata...)

Nyt olen nähnyt paljon yleistymässä olevia Miklem suitsia. En ole paljoa perehtynyt niihin, mutta ilmeisesti siinä on taka-ajatuksena että jotenkin tasataan painetta hevosen päähän ja että ne ovat muotoiltu niin, että ne ovat hevoselle jokseenkin mukavat. Mielestäni kuitenkin näyttää että tuo ylempi turparemmi puristaisi hevosta poskista/leuasta, mutta voin tosiaan olla väärässä? Aluksi ne näytti hassuilta, mutta nyt on alkanut silmä tottumaan. En ole niitä Hertale kokeillut, enkä varmaa kokeile, sillä H tuntuu olevan tyytyväinen kanget tai remonttiturpis päässä. Mielenkiintoista olisi kuulla jotain käyttökokemuksia näistä suitsista?

Kuva lainattu Hööksin sivuilta.

Ilman turparemmiä?
Miksei, varsinkin länkkäripuolella normaalia. Kyllä minäkin joskus menen ilman turparemmiä kun humputtelen. Varmasti mukavin vaihtoehto hevoselle! Siinähän näkee, aukooko hevonen suutaan paetakseen ratsastajan kovaa kättä, kun turparemmi ei ole sitä estämässä. Suosittelen kaikille kokeilemaan pysyykö hevosen suu kiinni ilman turparemmiä!

16 kommenttia

 1. Kiva postaus! Ja ihana tuo blingbling otsapanta, mistä olet ostanut? :)
  Meidän länkkähevosella on normaalit suitset ja se "alaremmi" kuolain renkaiden alapuolella. Turparemmiä ei käytetä. Näin mennään vielä ja tarkoitus joskus siirtyä kankiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööö tuo otsapanta tuli ostettua Hevoset Stadikalla tapahtumasta. :) Tiedän kuitenkin että niitä saa esim Cavallo Pro Shopista. Ne on QHP merkkiset, joten googlettamalla löytyy varmasti lähin liike!

   Ainiin en muistanutkaan että länkkäsuitsissa voi olla niitä "alaremmejä" :) En tosiaan ole asiantuntija, mutta oon huoannu että usein menevät ilman turpista :)

   Poista
 2. Hyvä, etten ole ainoa joka on huomannut hevosessaan eroa rempan ja tavallisen turpiksen välillä. Musta tuntuu, että jokainen alkaa nauramaan mulle kun kerron meidän turparemmi episodista. :D Eilenkin valmentaja katsoi mua niin huvittuneena kun sanoin, että oon saanut suuhun enemmän painetta pelkällä turpiksen vaihdoksella. Täytyy varmaan olla kertomatta ja valehdella, että kyllä oon saanut vain ratsastamalla ohjien päähän painetta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä olen huomannut eron! :D

   Ehkä on paras vain sanoa että "ratsastin hevosen hyväksi" niin kaikki on tyytyväisiä ; D

   Poista
  2. Sama täällä, Torstenissa on huima ero, millä turpiksella mennään, ja joskus myös, millä kireysasterlla remmi on ... Kaikista paras poni on ihan tavallisella englantilaisella turpiksella, eli perjaatteessa samalla kuin kangissa :)

   Poista
  3. Kyllä se vaikuttaa :) ja hepat on nii erilaisiakin. Hertta tosiaa paras remonttiturpiksel ja toinen enkku jne :)

   Poista
 3. Nuo Miklemit näyttää vähän hassuilta. Mäkin olen katsonut, että tuo leukaremmi selvästi puristaa/painaa poskia enkä ihan ymmärrä tuota turparemmistä lähtevää remmiä joka menee tuosta kuolaimen edestä leuan alle. Mitähän varten sen se on, kun varsinkin tuossa kuvassa näyttää "roikkuvan" ja on aika löysä. Periaatteessa ihan ok-nätit ja simppelin näköiset mut joku noissa mättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä. Ei siis mitään ole noita suitsia vastaan mutta joku tosiaan mättää!

   Poista
 4. Toi paksu turparemmi on vaan niin ihana! Mäkin oon ihan hulluina niihin, näyttää niin kivoilta ja vielä tollasena kiiltävänä ah ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä ees ollu kallis ;) Divoza.comista tilasin :)

   Poista
  2. Vau, mun mielestä kanssa aivan upea toi kiiltävä turpahihna! Tekee oikein viimeisen silauksen Hertalle. :)

   Poista
  3. Jep! Kiiltoa ja glitteriä! :D

   Poista
 5. Täällä yksi Micklem-Putte :-) Alussa munkin mielestä näytti ja tuntui hassulta ajatukselta, mutta sain tutulta ne testiin ja jo ensimmäisellä kerralla nuori ja rutiiniton suokki oli paljon irtonaisempi ja rennompi suustaan niin sille tielle jäin. On kokeiltu kaikki turpisvariaatiot ja ennen näitä mentiin remppaturpiksella. Sai kuitenkin halutessaan leuat linkkuun jne ihmeellisissä tilanteissa, joka on helpottanut suitsivaihdoksen myötä. Ei se näillä(kään) ole hetkessä muuttunut valmiiksi ratsuksi, mutta tämä suitsivalinta on tuntunut helpottavan hevosen elämää ja tuntumaan suhtautumista ym ym ym. :-D Kiva stoori sulle ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kerroit! En ole tosiaan keneltäkään kuullut käyttökokemuksia tai muuta "speciaalia" joten ihan mielenkiintoista kuulla :)

   Ei tosiaan ole itsellä kokemusta ja "näyttää hassulta" on vain se mitä noista suitsista tiedän! Pitää pitää mielessä että jos joskus tulevaisuudessa jollain hepalla on ongelmaa, niin noita voi testata siinä missä muitakin :)

   Poista
 6. Voi mistä tuo ihana takkisi on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt kuollaksenikaan muista! Veikkaisin että olen sen Horzen nettikaupasta tilannut kauan sitten, merkkihän on B Vertigo :) Tosi kiva takki! Tyylikäs :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!