Kootussa Ravissa

13. tammikuuta 2014

Haaste hevosenomistajille!

Sain tämän haasteen Ellalta, kiitos siitä. Vaikken hevosenomistaja ole, niin voin mä tän varmaan tehdä. Olen sellainen "wannabe-omistaja" :D

Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut.

Haastan Anna-RiikanTerhin ja Lauran , sekä kaikki ne jotka tän haluaa tehdä! :D


Kerro hevosestasi rotu, taso ja luonnetta.

Hertta on suomalainen puoliverinen eli FWB. Se on tällä hetkellä Prix St Georges tasoinen hevonen, tarkoitus nousta Intermediate I tasolle ensi vuonna. Hertta on luonteeltaan tosi kiltti, aina hörisee ja juttelee. Hoitaessa on kuin koira, voit jättää vaikka karsinan oven auki ja se ei sieltä tajua lähteä mihinkään. Usein se onkin mulla vapaana käytävällä, silloin se ei voi saada vetopaniikkeja ja ihan nätisti se siinä seisoo (ruokinta-aikaan voi Herttakin olla vähän herpaantunut... :D ). Karsinassa osaa kyllä irvistellä muille hevosille.
Ratsastaessa se on omalla tavallaan "helppo" sillä se on niin kuuliainen ja yrittää aina parhaansa. Se ei kuitenkaan ole automaatti ja jo rakenteensa puolesta tietynlainen liikkuminen ja temput voi olla vähän haastavampia.
Vanha kuva. Hertta vuonna 2011 vähän lihasköyhempänä. (onpa karmee.. :D )

Hevoset vai ponit? Miksi?

No hevoset. Varmaan siksi etten ole koskaan mennyt poneilla. Tai siis olen ratsastanut joillain poneilla satunnaisesti ratsastuskoulussa mutta varsinaisesti vakkarina mulla on aina ollut hevonen. Ihan ensimmäisen kerran kun olen hevosen selkään kiivennyt 7 vuotiaana talutustunnilla, sekin oli säkä 178 oleva puoliverinen. Ei vaan ole sattunut ponit kohdalle! Niissä ei kuitenkaan mitään vikaa. Tykkään poneista.

Ensimmäinen hevonen/poni jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Suomenhevostamma Karonkka eli Karo. Karo oli mun pitkäaikainen hoitohevonen ja sen kanssa aloittelin kisaamista. Periaatteessa on Karon ansiota että musta tuli kouluratsastaja. Ennen olin enemmän esteratsastaja, mutta kun Karolla ei voinut enää hypätä, oli pakko alkaa tuuppaamaan. Siitä se kiinnostus sitten lähti hevosen oikeinpäin liikkumiseen etc.  Karon jälkeen löysinkin jo Hertan.


Kumpi on parempi, kengällinen vai kengätön? Mikä on hevosesi kengän koko (jos se on kengässä?)

Kengät. Ainakin mun käytössä, joka on treenaamista, niin kengät kuuluu urheiluhevoselle siinä kulutuksessa. Herttakin on pelastettu kengityksellä. Karo oli kuitenkin sellainen että se ei arkonut kavioitaan ja sillä pystyi mennä ilman kenkiä siinä mielessä, mutta sen etujalat kului hassusti, joten oli pakko olla kengät silläkin tai sitä ei olisi voinut käyttää. Karo ikäänkuin ruopi kävellessään maata joten sillä kului kavion kärjet tosi rajusti. Ne oli ikäänkuin "viilattu" pyöreiksi. Kerran jopa RAUTAKENKÄ kului Karolla POIKKI EDESTÄ kun sen liikkumistyyli oli niin hassu etujaloistam, että kului. Olisi ollut tosi kipeä hevonen jos olisi ollut ilman kenkiä...
Mutta toisaalta, jos mulla on pullahevonen niin varmana laittaisin ilman kenkiä. Jos hevosta ei käytetä sen kummemmin kuin satunnaisesti kengättömyys on ok.
Hertan kengän kokoa en suoraan sanottuna tiedä.. :D Ei se mikään pieni ole... 2 tai 3?

Klippaus, puolesta vai vastaan?

Puolesta, jos hevonen on treenissä ja hikoilee.
Jos hevosta ei ratsasteta hikeen/kevyellä käytöllä, klippaus on turhaa.
Toisaalta myös oloneuvoshevoset, joilla on pitkästä karvasta johtuen jo iho-ongelmia, niin silloin klippaus voi olla jo "sairauden hoitoa" ja tällöin hyväksyttävää. ( Olen näihinkin tapauksiin törmännyt, missä hevosen iholla alkaa kasvaa sientä paksun talvikarvan takia...)
Eli voisi sanoa, klippauksen puolesta olen, jos siihen on selkeä syy ja osataan sitten loimittaa

Tarhaatko hevosesi yksin vai laumassa, miksi?

Hertta tarhaa laumassa, tällä hetkellä 4 hevosen laumassa. Siksi, että meidän tallilla nyt vain tarhajärjestelyt menee näin ja Hertta ei ole mun, eli asia ei koske mua. :D
Jos mulla ois oma hevonen niin riippuu oisko se tosi arvokas, niin sitten ehkä tarhaisin kyllä mieluummin yksin. En osaa sanoa kun ei tosiaan ole omalle kohdalle sattunut.
Mun mielestä en näe mitään väärää yksin tai laumassa tarhaamiselle. Tarvittaessa seurustelu onnistuu lankojenkin ylitse, mutta jos tulevat toimeen laumassa niin mikäs siinä. Jos tarhataan yksin niin kosketusetäisyys muihin hevosiin pitää olla aitojen yli. "Eristämisestä" en tykkää.

Ratkaiseeko hevosessasi enemmän luonne vai ulkonäkö?

No luonne herranen aika! Kiiltokuva hevosella ei tee mitään jos se on täysi kusipää. Hertta on hyvä esimerkki, sen luonne on täysi 10++, mutta ihan kauneimmasta päästä se ei ole, silti pärjätään kisoissa.

Millainen on hyvä hevosblogi?

Siisti ulkoasu, selkeä teksti, paljon kuvia. Itse luen sellaisia jossa kirjoittaja kilpailee. Hyvä hevosblogi voi siis olla vaikkei kisaisi, itse vain luen kuitenkin niitä joissa on joku "kisaaja". Muita "ei kisaajia" saatan kuitenkin vähän sivusta seurailla. Tykkään treenijutuista ja kisakuulumisista.  :)

Pahin tippumisesi?

Ainut tippuminen Hertalta tuli kun hypättiin ekaa kertaa. Siitä on kyllä jo aikaa, vuonna 2007?
Itseasiassa olen kyllä aika vähällä selvinnyt. Olenkohan tippunut elämäni aikana sellaiset 10 kertaa? Kerran tuli olkapäähän mustelma kun tipuin ratsastuskoulun ponilta. Ei sen kummempaa. Onneksi. Koputtaa puuta...
Hertalta olen tippunut kerran. Silloin ei sattunut kuin se, että kun kiipesin takaisin selkään ja jatkoin hyppäämistä, niin ridahousujen sisään meni hiekkaa ja pikkukiviä. Se ei ollut mukavaa :D

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

Ööö. No mun ostamia loimia on Hertalla alle 10.
3 eri paksuista talliloimea, 2 ulkoloimea, sitten on ridaloimia, fleeceja, villaloimia etc...
Hertan omistaja omistaa sitten varmaan reippaat 30 loimea? :D

Kuinka usein hevosesi liikkuu?

Hertta liikkuu 5-6 kertaa viikossa. Talvella mennään vähän kelien ja kentän kunnon armoilla, silloin ehkä harvemmin. Kesällä eniten.

Oletko varovainen vai uhkarohkea ratsastaja?

No ehkä enemmän varovainen. En ole sellainen "sisäänratsastaja apina" joka kiipeä nuorten selkään ensimmäisenä. Voin kyllä mennä nuorilla, jos ne on jo sisäänajettu, eli kaikki askellajit on opetettu ja ne tietää, että selkään mennään ja siellä pysytään.
Voin kuitenkin mennä (riippuen tapauksesta) jonkun vähän vaikeammankin hevosen selkään, esim joku jukuroiva poni, jos se on entuudestaan tuttu. Ihan kenen tahansa selkään en mene. Olen muutaman tutun nuoren hevosen selässä käynyt, jos ne ovat kiukutelleet, mutta tällöin kiukuttelu on ollut pahimmillaan  vähän potkimista tai vastustelua. "Hullujen" hevosten selkään en mene. Oon ehkä vähän liian kömpelö ja hidas siihen hommaan?
Kuitenkin tuuppariksi tykkään hypätä. En todellakaan ole siis ainut, mutta joskus tuntuu että suurin osa kouluratsastajista ei yksinkertaisesti uskalla hypätä, mutta kyllä mä siitä hommasta tykkään. En kuitenkaan ihan ensimmäisenä vieraalla hevosella lähde hyppäämään niinkuin ennen.

Niin ne etujalat ottaa puomin mukaansa... :D
2 kommenttia

  1. Tää oli hyvä! Ja hupsis, ihan unohdin, ettei Hertta ollutkaan sun oma kun mietin noita ketä itse haastaisin.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut se on leikisti oma :DD haha. Leikki-hevonen :D

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!