Kootussa Ravissa

5. marraskuuta 2017

Ei painetta takajalkaan ennenkuin etujalka nousee

Viimeiset kaksi viikkoa olen ratsastanut Hansulle itsekseni ilman valmennuksia valmentajan loman takia. Olen keskittynyt siihen että Hansu todellakin olisi rento ja pysyisi pyöreänä. Mitä matalempi niska, sen parempi.
Pyrin aina heti aluksi jo käynnissä ratsastamaan Hansu tosi matalalle ja pyöreälle niskalle. Teen käynnissä voltteja ja ympyröitä, asetan ja taivutan ja haluan että se on heti kyljistäänkin vastaanottavainen, eli taipuu molempien pohkeiden ympärille. Hansulla on joskus tapana silloin kun se on vähän yli-innokas, että jos hipaisenkin jalalla niin se alkaa hätiköimään jo ravin puolelle. Nämä lusitanot pitää tosiaan saada tekemään VÄHEMMÄN asioita mihin olen tottunut! Joka asiassa saa sanoa "ei tarvitse noin paljoa". :D

Kun Hansu on "makaronia" alla, se on todella hyvä ratsastaa. Se on silloin rento ja keskittyy tehtäviinsä. Jos sen kropassa on yhtään jännitystä, se kivettää itsensä ja nostaa niskaa liian ylös painaen selkää alas, jolloin se ei kanna. Askellajeista tulee silloin kiireiset ja kireät, kaarteet ja voltit menee "sladissa" eli se ei taivu vaan slaidaa kaarteet läpi "paketissa". Hansu ikäänkuin vetää vain henkeä sisään muttei puhalla ollenkaan ulos.
Tähänkin on auttanut se että ottaa vaikka takaisin käyntiin ja vaatii matalaa muotoa ja aloittaa "alusta", eli hakee hyvin yksinkertaisilla asioilla sen takaisin kuulolle. Käynti on helpointa päästä vaikuttamaan, ja siinä on aikaa rauhassa käyttää apuja joihin odottaa vastausta. Näiden kanssa ei auta yhtään lisätä painetta ja rummuttaa menemään. Saat viettää maneesissa 4 tuntia sitten laukassa ja "rauhoittaa" menoa ;)

Nyt mulla on vihdoin vähän uusia kuviakin!
Kuva. Sara Vanhanen (Osan kuvista jouduin kääntämään mustavalkoisiksi kun koneeni käänsi ne liiloiksi??? Kokeilen lataa kuvat myöhemmin uudelleen josko saisin ne värillisenä joskus näytille. En tiedä mistä johtui liila väri latauksen jälkeen..

Tässä uusia kuvia menneeltä viikolta! Olen ottanut nyt syksyn jälkeen kankitreenejä mukaan. Onneksi Hansu on aina ollut ensi hetkestä alkaen hyvin vastaanottavainen kangille.

Kuva Sara Vanhanen
Kyllä se vaan osaa ravata!
Passagen kautta Hansu oppi ravaamaan. En varsinaisesti mene passagea Hansulla, mutta teen siirtymiä sinne ja takaisin. Leikin näillä asioilla jo nyt  hyvin rennoin mielin. Haluan että tulevaisuudessa se kokee passagen ja piaffenkin leikiksi ja että se on kivaa!

Laukassa Hansun kanssa on vielä enemmän tekemistä, mutta silloin kun se on rento niin laukkaan tulee suuruutta!


Kun saan Hansun rennoksi matalalle niskalle kaikissa askellajeissa, tuntuma on ihanan vakaa ja se reagoi helposti jalkaan ja istuntaan. Sen kaikki keskittyminen on minussa. Se tuntuu kauhean levolliselta kun se on pyöränä. Kun sen on saanut pyöreäksi, voi muotoa lähteä hyvinkin nostamaan pätkissä ja rentous säilyy. Jos taas tuntuu että "nyt menee yli" voi jälleen palata sinne "turvasatamaan" eli matalaan muotoon ja perusliikkumiseen. Käydään ikäänkuin seuraavalla portaalla kurkkaamassa miltä meno näyttää ja jos alkaa huimaamaan "korkeus" niin voi hypätä takaisin alemmalle rappuselle hengähtämään. Joku päivä niistä portaista kaksi tai kolmekin ylempää rappusta ei tunnut miltään, ja voi taas jatkaa kipuamista vielä ylemmäs!
Juuri nämä hetket kun Hansu on täysin luottavaisin mielin ja oikein haluaa matalemmalle kaulalle ja ottaa koko tuntuman multa vastaan, laukanvaihdtokin tulee todella helposti. Se vaihtaa rauhassa ja askeleessa. Vaihdot ovat vielä vähän kiikunkaakun, sillä se kuumenee niistä helposti. En tee vaihtoja jos Hansu ei ole 100% rento. Turha lähteä kuumentamaan sitä yhtään lisää.

Katselin videonpätkiä Kyran klinikalta syyskuulta ja siinäkin Kyra hyvin sanoi, että "älä ratsasta takajalkoja ennenkuin etujalka nousee".
Tässä huomaa kuinka mä olen tottunut puoliveristen kanssa nopeuttamaan sitä takajalkaa. Aina ajatellut että "takajalat aktiiviseksi". No nyt mulla on hevonen joka on ihan liian aktiivinen takaa, mutta etuosa ei tule samassa tasossa mukana. Mun täytyy oikeasti jättää Hansun takajalat jopa ihan rauhaan, ja ratsastaa tosissaan niitä etujalkoja. Hansu on oppinut ratsastuksella nostamaan etuosaansa, se oli aluksi ratsastajan kanssa haastavaa, vaikka itsekseen se kyllä se osasi varsin hienosti esim vapaana juostessann. Nyt se on löytänyt etuosansa myös ratsastajan kanssa ja tämä Kyran pointti avasi meille ihan sikana uusi ovia. Tuolla klinikalla tosiaan tuli suuri ahaa-elämys joka auttoi tosi paljon jatkoa ajatellen. Mielestäni Hansu on muuttunut jo ihan lihaksistoltaan nyt kun on löytynyt tämä etuosan käyttö! Hansu ensin kehitti takapäähän lihaksia, nyt on alkanut tulla etuosaankin. Tässä mm kuva erosta! Kuvien välillä on 4 kk :)
Yllä Hansu silloin kun se saapui Erkylään ja alla lokakuun lopulla otettu kuva.
Hansu on onneksi ruvennut syömään ihan erilaisessa ruokahalullakin nykyään!
Tässä Kyran klinikalta pari videon pätkää missä näkyy selvä ero ravissa ihan vain kevennyksen kautta ratsastettuna! Eikä yhtään jalkaa paineistamaan...

Henkilön Noora Peltola (@noorapel) jakama julkaisu

Ja tässä vielä video tasan viikko sitten sunnuntain kuvattuna. Nykyään sen ravia pystyy jo varsin hyvin säädellä siihen raviin mitä minä haluan!


Henkilön Noora Peltola (@noorapel) jakama julkaisu


Hansulla on varsinkin iso ja elastinen liike kun se on rentona ja antaa koko kroppansa ratsastajan käsiteltäväksi. Sen liikkeet ovat ihanan pehmeät silloin ja keinuvat. Pehmeät liikkeet eivät tarkoita pientä liikettä, varsinkin iso ravi siis mutta pehmeä istua kun se keinuu puolelta toiselle hyvässä tahdissa. Viime sunnuntaina Hansu oli varmaan paras pitkään aikaan, ja pääsin ravin sisällä tekemään siirtymisiä aina vähän passageen ja siitä ulos, sekä normaalista ravista keskiraviin! Välillä Hansu tietenkin sekoaa jaloissaan koska se yrittää ihan liikaa, silloin otan se takaisin käyntiin ja lähdetään alusta uudelleen kokeilemaan. Mutta ne pätkät mitä siitä irtoaa ovat niin ihania. Se on oikeasti todella hieno. Tasaisuutta vain vielä peliin! :)

Tietenkin hyvän kauden jälkeen tulee aina niitä huonojakin kertoja. Tällä viikolla onkin ollut sitten vähän vaikeampaa, Hansu on ollut lyhyt pinnaisempi. Tykkään kuitenkin tehdä treenit niin, että tulee intensiivisempiä kausia ja sitten löysempiä. Hansu olikin sopivasti tehnyt nyt sen 2 viikkoa oikein mallikkaasti töitä, joten nyt on viikko hyvinkin kevyttä sopivasti rokotuksen ja raspauksen aikaan. Hansu sai nyt viimeisen tehosterokotteen, eli se on nyt sitten "rokotussyklissä" niin että kerta vuoteen riittää rokote.

Nyt lähdenkin Ainoon katsomaan Equibalansin esteratsastussarjakilpailun finaalia! Olen saanut Vitabalansilta kutsun ja otan Hertan omistajan mukaan ja päästään ihan ohjatulle kierrokselle radalle ja kisoja saadaan seurata Vippi aitiosta! Ihanaa sunnuntaita kaikille! :)

6 kommenttia

 1. Kuka sua valmentaa?

  VastaaPoista
 2. Wau, ompa se komeasti pyäristynyt kauttaaltaan. Ei huomaa samalla tavalla ratsastus kuin rakennekuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niimpä! Hansu on aina ollut paremman näkönen ratsastettuna, koska se nostaa itsensä ylös. Eroa ei siinä niin huomaa. Sitten kun se möllöttää tallissa niin on varsin pienen ja olemattoman näköinen vielä, mutta nyt huomaa jo pelkästään ollessaan se on muuttunut parempaan suuntaan!

   Poista
 3. Voisit joskus kirjoittaa miten opetit Hansun siirtymään passageen/passagemaiseen raviin? Löytykö luonnostaan, helpolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hansun omistaja oli valmentajansa kanssa saanut opetettua Passagen alkeet tuossa keväällä. Ihan yhden valmennuksen aikana muistaakseni, eli suhteellisen helpolla.

   Ensin laukkaa koottiin sen verran ympyrällä että siinä oli tietty hitaus, siitä siirtyminen raviin ja ekat askeleet olivat hyvin passagemaisia. Ja tietty kehut päälle.
   Eli hyvin kootusta ja hitaasta laukasta raviin hitaalta ja leijuvalla tahdilla. Sieltä alkoi löytymään sen uusi vaihde raviin kun hansu oppi hidastamaan ja nostamaan etuosaa mukaan, eikä tikitä alta. :)

   Itse nykyään teen myös käynnissä kokoamista , esim takaosakäännöstä ja siitä sitten raviin niin hansu joutuu ponnistamaan rauhassa eikä hypähdä raviin

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!