Kootussa Ravissa

28. elokuuta 2017

Barokkipäivät 2017


Tämähän on yksi mun suosikkitapahtuma nykyään! Toivotaan että tästä tulee perinne. :)
Tänä vuonna tosiaan valmistelut jäivät omistajan vastuulle kun itse olin EM-kisoja katsomassa (voin kokeilla vääntää jotain postausta siitä) ja itse tulin myöhään edellisenä iltana kotiin kentältä. Herätyskello soi jo 05, ja eikun tallille letittämään hevosta. Yleensä mulla on tapana pakkaa auto ja kaikki valmiiksi edellisenä iltana jos on aikainen lähtö, mutta nyt se ei ollut mahdollista. 

Oltiin hyvin ajoissa Ypäjällä, koska olin vahingossa laskenut matka-ajan väärin! Mulla oli niin syvässä selkärangassa se ajomatka mitä Hertan kotitallilta meni Ypäjälle, että automaattisesti laskin sen 2 tuntia ajomatkaa, vaikka Erkylästä on vain 1,5h... Noora voisi herätä tähän päivään taas... Mutta ylimääräinen matka-aika ei haittaa koska lähdettiin myöhässä! Eli oltiin loppujen lopuksi oikeeseen aikaan perillä koska myöhästyttiin tallilta lähdössä! Voi että mitä säätöä! Huomaa mun vähäiset yöunet menneellä viikolla ja edeltävänä yönä. ;)
Tänäänkin oli onneksi vapaapäivä ja nukuinkin 12 h putkeen... 


Komistus <3

Ensin esiinnyttiin Hansun kanssa rotukavalkadissa. Hansu oli aika pinkeä, mutta onneksi se on niin kiltti, ettei tee mitään. Ainut mitä se tekee, niin on jännittynyt ja menee niska turhan korkeana ja vähän kyttää. Ikinä ei kuitenkaan mitään sinkoja. Rotukavalkadi meni hyvänä verryttelynä ja heti kavalkadin jälkeen mun pitikin suunnata eri kentälle koska He B suoritus odotti. Noin 30 minuuttia oli aikaa verkata He B rataa varten, ja se oli ihan hyvä aika. Lihakset olivat lämmenneet, mutta aina kun Hansun kanssa "vaihtaa maisemaa" kisakentältä/verkka-alueelta toiselle, sillä menee hetki taas katsella maisemia ja hyväksyä ympäristö.

Pari kuvaa kavalkadista (Anniina Gullans):


Hauska kuva! Tiedoksi epäilijöille, että en ole lyömässä tai taputtamassa rajusti Hansua, viittaan jotta katsojat tietää kenestä ratsukosta kuulutuksessa puhutaan ;)
Hansu oli päivän paras kyllä juurikin tuossa He B verkassa! Sain sen niin mukavaksi kropastaan että itsekin ihan ihmettelin kuinka hyvältä se tuntui. Se oli vakaalla tuntumalla ja mä pääsin istumaan selkään hyvin alas ja nojaamaan mukavasti taakse, kun Hansu "vei" eteenpäin. Sitten kun käytin pohjetta niin Hansu oikein vei eteen, eikä lähtenyt ylöspäin. Aivan mahtava! Tein siirtymiä ravi-laukka-ravi ja ne sujuivat pehmeästi. Aivan super! 
Mut kuulutettiin radalle ja lähdin tällä hyvällä ravilla kohti aitoja. Sitten Hansu näki valkoisen aidan sisääntulopäädyssä ja stoppasi siihen kun se pelästyi sitä... :D 
Siihen mureni mun hyvä flow sillä Hansu tietty jännittyi tästä. Ainahan sen saa ohi noista "pelottavista" asioista, mutta se jännittyy niistä. Rataa kiertäessä se oli aika viulunkieli, mutta kaikenhan se tekee pyydettäessä. Se ei vaan näytä niin hyvältä. 

Onneksi Hansu kuitenkin itse suorituksen aikana oli vähän jo ehtinyt vetää henkeä ja sain esitettyä ilman suurempia rikkoja radan. Välillä se liikkui hyvin, mutta välillä taas vähän meni kuoreensa ja tahti häviää. Nämä verottavat pisteitä paljon vaikkei virheitä tulisi. 
Vapaan käynnin aikana kisakentän vierestä käveli 2 hevosta, sehän jo riitti nuoren orin mielenkiinnon heräämiseen ja se yritti alkaa kiihdyttää niitä hevosia kohti ja se alkoi hörisemään. Siinä meni myös meidän bravuuri, eli mahtava käynti pilalle, joka on x2 pisteillä.. Ei voi mitään! 
Prosentit jäivät vähän reilu 62%, mikä on ihan ok ensimmäiseksi radaksi. Hansu on aina parempi tokan radan aikana, kun se on ehtinyt "katsella".

He B: kuvat (Taru Arola):
Jäiks! Tässä juuri olemme ratsastamassa radalle Hansun säikähtämisen jälkeen, kohti tuomaria. Korvat tötteröllä kun jännittää mutta rohkeasti se menee kohti kun pyytää! :D
On sen liikkuminen ja koko olemus jo paljon vahvemman näköistä! 

Radalla Hansu suoritti jo rennommin. Tässä volttikahdeksikkoa
  
Tiedättekö kuinka kaikilla ratsastajilla on aina joku tietty keskittynyt ilme? Osa pitää kieltä ulkona, osa pitää suutansa auki... Minä puristan huulet niin ruttuun kuin saan, oikein tollaiseksi viivaksi! :D Varmaan puren huulia yhteen, en tiedä, kun en itse huomaa tätä tekeväni. Kuvista aina vain nauran jälkikäteen että miksi pitää näyttää siltä että... noh.. Niin... :D
Että onnea teille jolla on huomaamaton ilme ratsastaessa!


Kiemura-uralta. Yleisöä kohti myös piti vähän tuijotella.


Sitten lopputervehdystä kohti. Siihen mennessä Hansukin alkoi rentoutumaan eikä enää tuijottanut niin vahvasti  tuomaripäätyyn. Hansu on aina silloin paras kun sen korvat lepattaa sivuille, silloin se on rento ;)

He A:n rataan tulikin vähän kiire. Suorituksen jälkeen poistuin kisa-areenalta ja olin kävelemässä trailerille tauolle. Onneksi katsottiin kelloa ja huomattiin että mulla on alle 15 minuuttia aikaa ennenkuin mun starttivuoro on He A:ssa! Äkkiä vaan takaisin ja ehdin noin 10 minuuttia verrytellä He A:ta varten. Ihan liian lyhyt aika, mutta onneksi hevonen oli jo lämmitelty, eli ei ollut siitä kiinni. 
Tein siinä nopsaan parit ohjelmapätkät läpi, eli vähän keskiaskellajeihin siirtymisiä ja vastalaukkaa. Pohkeenväistöä en ehtinyt mennä kun jo piti mennä radalle. Mua edeltävä ratsukkokin joutui jäämään pois. Kun menin kiertämään He A rataa, Hansu pelkäsi kuollakseen tuomarinpäädyssä jotain. En oikein tiedä mitä, ehkä erästä mainoskylttiä kulmassa. Jälleen, ei se mitään pahaa tee, mutta aikamoista kylkimyyryä se menee pelottavan asian ohi. Ja taas, vetää itsensä lukkoon. 
Radan aikana sain sen kuitenkin menemään sinne kulmaan oikein hyvin, mutta koko rata oli vähän väliä vähän kipitystä. Välillä taas isompaa ja parempaa liikettä. Tosi kiltisti se kuitenkin yritti keskittyä hommiin ja sain esitettyä hyviäkin pätkiä. 
Loppuprosentit olivat 63,2%, eli ihan tyytyväinen olen! Mulle se 60% ylitys on tärkeä. Se on alin rima mulle. Tiedän että tuosta voi parantaa vielä paljon, joten 63% on oikein hyvä. 
Tuomarit kommentoivatkin tosi hyvin asiat ja palaute oli selkeää kaikilta:

"Laadukas hevonen, mutta valitettavasti jännityksen vuoksi potentiaali ei päässyt aina esille"
"Ratsastit tyylikkään radan, hevonen osoittaa potentiaali keskiaskellajeihin(!!!jee!!!)"
"Valitettavasti jännitystä ilmassa, hyviäkin pätkiä"

Keskiaskellajeista olenkin maininnut, että Hansulla niitä kyllä on... Ne vaan ei ole vielä ihan valmiit mutta se on oikeasti väläytellyt sellaisia pätkiä että uskon niistä tulevan meidän yksi vahvuus tulevaisuudessa! Vaikka moni ei sitä usko, niin minä uskon ja olen iloinen että tuomaritkin sitä näkivät yhden kerran perusteella. Keskiaskellajit kuitenkin ovat sellaisia mitä hevoselle voi aika pitkälti myös opettaa vaikkei se luonnostaan olisi liitokavio.
Odotan todellakin että Hansusta voisi joskus tulla vaikeiden luokkien hevonen. Lusitanoille kokoaminen on helppoa. Ihan helppoa. Mun vain pitää opettaa sen hallitsemista ja että se tulee oikein. Lisätyt askellajit ei ehkä ole yleensä barokkirotuisten vahvuus, mutta kyllä nekin osaavat liikkua tänä päivänä. Jos Hansu osaa esittää molemmat, lisätä ja koota, niin siinä on aika hyvät ainekset. 
Perusliikkumisen voima on se mikä meidän kohdalla on akendalla! Nämä muut asiat tulevat sitten kaupanpäällisinä. Kun saan sen esittämään hyvää ja hienoa ravia koko ohjelman läpi, mitä esimerkiksi tuossa Helpon B:n verkassa sain, niin se on jo iso muutos pisteisiin! 

Tässä He A kuvat (Taru Arola):

Pyörimässä rataa ennen suoritusta. Hansu oli todella jännittynyt tuolla päädyssä käynnin jälkeen, huomaa kuvasta kuinka se se ei ole silloin enää pyöreä ja läpi vaan nostaa niskaansa liikaa. Se tosissaan pelkäsi jotain, varmaan sitä mainoskylttiä. Se oli niin "piilossa" nurkassa tuomarikoppien välissä.

Mutta sitten radalla se välillä jo rentoutui ja keskittyi työhön! Ja silloin se on oikeasti tosi hieno!
Tämä on mun suosikkikuva! Esitetään keskiravia. :)

  
 Viimeisen laukan aikana päätykin alkoi olla ok paikka, vaikka vähän piti tuijottaa ja yrittää oikaista kulmaa, kuten kuvasta näkyy ;) Jouduin ottamaan aika paljon ulko-ohjalle ja sisäpohkeen väliin ennakoidakseni oikaisemista.

Sitten kohti lopputervehdystä keskilinjalla! Ja jo oli rentoutta taas lisää jolloin olemus ja liikuminen taas muuttuu :)
Hansulla on kyllä kaunis ilme! Se on aina kuvissa hyvällä ilmeellä, korvat eteenpäin tai rennosti sivuille ja sen häntä ei huiski. Se on ehdoton plussa Hansussa, se kantaa häntäänsä hyvin ja levollisesti. 


Mä olin vikan luokan jälkeen ihan poikki. Lihaksiin sattui. Olin tosiaan nukkunut huonosti ja viettänyt edeltävän viikon pyörien kaikki päivät pitkin Göteborgia. Suorituksen jälkeen palattiin trailerille ja hetki siinä harjailtiin hevosta ja jäähdyteltiin. Revin kisakamoja pois mun päältä, teki vain mieli mennä autoon vaikka ottamaan päikkärit. Tuloksia ei ollut tiedossa, paitsi että He B:ssa olin sillä hetkellä eka ei sijoittunut. Ymmärsin jotenkin että olin myös He A luokassa eka ei sijoittunut. Luokan voittaja Petra (joka sillä hetkellä ei tiennyt että oli johdossa) sai 63,8 ja me saatiin 63,2. Petra sattui olemaan meidän vieressä traikkuparkissa ja hänkin totesi ettei tällä tuloksella voita ja lähti kotiin. Jotenkin ymmärsin että sijoituksia ei herunut ja kun Petrakin sai enemmän kuin me, niin pakattiin myös Hansu autoon ja lähdettiin ajamaan kotiin.
Kun pääsin kotiin asti menin vain sohvalle nukkumaan. Myöhemmin sitten oikeasti nukkumaan ja nukuin tosiaan 12 tuntia putkeen! 
Nyt kun illalla tulin koneelle ja aloin kirjoittamaan postausta, tuli viesti meidän hovikuvaajalta että me oltiin He A luokassa toisia! :D 

Harmi että tämä meni multa kokonaan ohi enkä tajunnut. Mä niin toivoin että olisin päässyt pukemaan valkoiset pintelit ja bootsit jalkaan (jotka ihan sitä ajatusta varten ostin EM-kisoista Exposta tuliaisina Hansulle) ja pääsisi vähän laukkaamaan palkintojenjaossa. Tyhmä minä! Olin jotenkin niin sekaisin ja väsynyt että tämä kaikki meni ihan ohi. Ymmärsin että jäin sijojen ulkopuolelle. Tuloksia ei kuuluteltu ollenkaan joten ei tullut sitäkään kautta asiaa selville. 
Noh, ei näille mitään voi, eikä se haittaa :) Harmittaa vain järjestäjien puolesta kun palkkareissa ei ollut ratsukoita paikalla... 
Ensi kerralla sitten!

Tärkeintä on että Hansun ratsastettavuudessa on niin iso muutos tapahtunut että se oli ihan eri tuntuinen ratsastaa kuin vuosi sitten kisoissa. Enää vaan kokemusta radoista, jotta se jännityskin alkaa jäämään pois. Tästä tulee hyvä peli! 
Seuraavat kisat on Ainossa 17.9 samalla kun Hansu kantakirjataan. Menen joko He B tai He A ohjelman siellä. En vielä tiedä kumman. Mieluummin ehkä He A, olisi vähän enemmän tekemistä siinä. :)


Ensimmäistä kertaa tein Hansulle sykeröt. Ompelin ne ja onpa ihanaa että nyt on hevonen jolle saa hienot ja ISOT sykeröt!
Kuvassa toki jo vähän hapsottaa, sillä kuva on otettu ennen lastaamista kotia kohti. Enkä yhtään käyttänyt mitään lakkaa tai vahaa, joten loppupäivästä jouhia alkaa vähän purkaantumaan. Mutta hyvin kestivät silti ja ne sopivat Hansulle. Tietääpä että jatkossa ompelee sykeröt. Hertalla ei oikein ollut harjaa mistä tehdä, ja se vähäinen harja kärsi turhan paljon ompeleiden purusta. :P Hansulla on niin paljon tukkaa että ei haittaa vaikka vähän ohenisi! 


9 kommenttia

 1. Haha, mulla on aivan samanlainen tapa vetää suu ruttuun, kun keskityn ratsastaessa :D Kuvat on tosiaan välillä ihan jäätäviä :'D

  VastaaPoista
 2. Onnea sijoituksesta! En malta odottaa teidän seuraavia kisoja, josko saisi myös videota nähtäville?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kännykssä videonpätkiä, instaan niitä helposti lisäilen, pitäisi yrittää ehtiä koneelle ja siirtä myös sinne että saisi youtubeen ja sieltä myös blogiin. Unohin videokameran kotiin lataukseen, whatsupin kautta lähetettyjä videoita nämä tämän kertaiset joten ei laatu oikein päätä huimaa 😐

   Poista
 3. Voi ääk, olis ollut niin mahtavaa päästä katsomaan teidän ja muiden ratsukoiden suorituksia :/ Olin juuri tekemässä tallia niin en ehtinyt paikalle, en sitten millään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi! Oli muutenkin aika tiukka aikataulu, oltiin vain n 2h paikanpäällä ja sitten kaikki oli tehty ! :D

   Poista
 4. Ootte te vaan niiiin hienoja! ♥

  VastaaPoista
 5. Lataa equipe sovellus sun kännykkään niin voit reaaliaikaisesti seurata siitä mikä sijoitus sulla on, tuloslista päivittyy jokaisen ratsastajan jälkeen :) Ei tarvi kenenkään kuunnella kuulutuksia eikä kävellä katselemaan jotain tallin seinässä olevaa käsin kirjoitettua listaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tietty mulla on Equipe kännykässä muttei se hyödytä mitään jos kisäjärjestäjällä ei ole se käytössä :)
   Ja kuulutuksiakaan ei tuloksista tullut.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!