Kootussa Ravissa

28. heinäkuuta 2016

TDF katsastukset 20.7 KE

Katsastukset olivat Ruskeasuolla heti seuraavana keskiviikkona sunnuntain Bastoksen valmennuksen jälkeen. Tämä tuli yllätyksenä, sillä minulta oli mennyt katsastukset ihan ohi Kipasta. Valmentajani soittaa minulle tiistaina ruoktunnille että " mikset ole ilmoittautunut, olen nyt Rusalla ja täällä kyseltiin etten ole ilmonnut!". Pienoinen paniikki, enhän mä ollut tiennyt vaikka Kipaa mielestäni tarkkaan kyyläsin! Hehheh, tästä johtui mun huikea koulumenestyskin... "Ai mikä tentti, milloin? En ole kuullutkaan..." ;)
Sain kuin sainkin noin lyhyellä varoitusajalla pomolta vapaapäivän keskiviikoksi (kuulemma tarpeeksi hyvä syy tällainen katsastus viettää kesälomapäivä) ja äitikin oli sopivasti lomalla, joten sain vetoautonkin lainaan ilman suurempia ongelmia.

Saavuttiin Rusalle ajoissa, jotta mulla olisi aikaa eksyä ja säätää. Oltiin sen verran ajoissa että ehdittiin katsella valmennuksia ennen omaa vuoroa. Jännitys siinä vaiheessa vähän hellitti. Suunnittelin jo etukäteen että verkkaan rauhassa, mutta en kokoa Herttaa. Lämmittelen vain lihakset ja teen siirtymiä ja taivutuksia "hermottaakseni" Hertan avuille. Ajattelin että me esiinnytään katsastuksessa juuri sillä tasolla missä ollaan. Turhaan hinkuttaa ennen sitä, oli vielä kuuma päiväkin ja haluan säästellä Herttaa.

Onneksi verkkasin lyhyesti ja käytännössä vain kävellen, sillä kuten aavistin, jouduimme tosissaan töihin. Janne kyseli aluksi tietenkin millainen hevonen on kyseessä, mitä olemme nyt kisanneet ja mihin tähtäämme. Sanoin suoraan että ihan menestyen mentiin Small Tour tasoa viime vuonna, tänä vuonna oli katkonainen kausi ja tarkoitus oli mennä Inter II luokkia. Kerroin meidän rataharjoitustulokset Inter II ja Inter A tasolta, sekä Lappeenrannan virallinen tulos joka oli ensimmäinen oikea kisa tälle kautta. Tavoitteista sanoin sen verran, että ihan hevosen ehdoilla mennään, mutta Grand Prix olisi ensi kaudessa mielessä jos mahdollista.


Kun uskallan koota passagea, se on paljon näyttävämpi ja H nostaa jalkoja paljon enemmän ylöspäin. Tällä hetkellä annan sen edetä liikaa (tosin vähän annan sen edetä liikaa kaikissa jutuissa...)
Katsastus itsessään meni oikein hyvin. 30 minuuttia yksin esiinnyin. Minua pyydettiin esittämään oikeastaan kaikki GP liikkeet "niin kuin niitä nyt olen ratsastanut ja niin miltä ne tällä hetkellä näyttää". On sanomattakin selvää että paljon tulee vielä tahtirikkoja ja tahdin menetyksiä, eli meidän meno ei ole vielä tasaista. Ensin niin että ratsastin ne kuten olen tähänkin asti ratsastanut, sen jälkeen kävimme kaikkia liikkeitä vähän läpi Jannen neuvoilla. Jokaisen liikkeen jälkeen sain kivat yhteenvedot hyvistä puolista ja sitten niistä kohdista mihin tulee kiinnittää huomiota.
Aloitimme ravilla. Esitin passagea, josta saimme kehuja. Janne kannusti pyytämään vielä lisää ja lyhtentämään vähän enemmän. Tällöin askelluksesta tulee korkeampi. Olen ollut vähän ujo lyhentämään passagea sillä pelkään että H jännittyy ja tiputtaa selän. Ei se kuitenkaan jännittynyt ja ihan sain koskea ilman että laatu heikkeni! Päinvastoin sieltä tulee vaan entistä koreampaa passagea, eikä niin löysää, kun vain uskallan pyytää korkeampia askelia! Mä en saa vaan toivoa että menisipä hyvin, vaan mun täytyy sanoa että "nyt menee hyvin" ja ratsastaa se niin että menee hyvin...
Eli passagen pointit: uskalla koota vielä lisää, niin passageen tulee ilmaa. Se on nyt jo hyvä mutta rohkeammin vain.

Piaffe oli kuulemma ihan ok ja siinä on selvä tahti, mutta yritän liikaa tahdittaa sitä jalalla. Janne tahtoo että aloitan piaffin ja sitten H polkee sitä yksin, ja sitten lopetan piaffin.
Nyt annan joka askeleella tahtia, joten sitten kun pitäisi ratsastaa piffistä pois, ei mulla ole enää apuja mitä antaa! Tiedän, mutta tämä johtuukin siitä mun epävarmuudesta. Varmistelen piaffia joka askeleella. Ehkäpä ihan turhaan. Vai mitä luulette jos H tekee piaffia maastakäsinkin riimu päässä ilman raippaa vain kun maiskutan tai napsutan sormia...?
Piaffi pointit: Anna sen polkea rauhassa, aloita ja sitten lopeta kun haluat, tai joudut antamaan lisää energiaa. Potkukelkkailmiö... ;)

Sulkutaivutukset sujuivat ravissa oikein hyvin. Ne ovat näyttävät, mutta täytyy varoa ettei sulku mene passageen. Sen saa GP kürissä tehdä, mutta ei sinnekään saa karata! Enemmän eteenpäin ajatusta. Tässä se hiuksenhieno raja on, ei saa juosta alta muttei saa myöskään jarruttaa passageen.
Laukassa sulkutaivutus taipuu ok, mutta laukkaan enemmän kokoomista. Uskallan tehdä puolipidäteitä. Nyt vähän päästän Hertan juoksemaan sulun läpi tyytyväisenä sellaisessa Inter I kokoamisasteessa, mutta kohti GPtä se ei riitä! Mun täytyy hidastaa laukkaa ja oikeasti jokainen askel ratsastaa ja tehdä puolipidätteitä (ja Hertan täytyy myös niihin reagoida). En voi tehdä GP sulkusiksakkia iloisessa ja kiirrellisessä laukassa, sen täytyy hidastaa ja koota niin että ehdin tehdä kaikki askeleet, joita ei tule edes paljoa ennenkuin jo täytyy vaihtaa laukka. 
Sulkutaivutuksen pointsit: kokoa enemmän, laukassa hitaammin. Etuosan tulisi nousta enemmän, Hertalle se on hankalaa laukassa. Sitä tulee treenata mutta hevosen ikä huomioiden. Tässä vaiheessa sitä ei laiteta yhtään yli sen rajojen. Se suorittaa inter I tason kokoomisasteessa hyvin, mutta varovaisesti lisätään laukkaan kokoomista kohti GPtä, jolloin laukkasulut paranee.

Vaihtosarjat menivät nappiin! Aina nelosista ykkösiin. Vaihtovirheitä ei tullut mutta kakkosissa pieni jännitys tulee sarjan loppua kohden jolloin vaihto pienenee ja lyhenee. Vanha ongelma. Ykköset sujuivat hyvin, joskin niissä on vielä vähän varovaisuutta ja lyhyyttä.
Piruetit näytin lopuksi läpi kerran molemmat niinkuin ne Inter I ohjelmassa tulee. Ne menivät ehkä parhaiten!
Janne sanoi heti kun lopetettiin että kyllä me sut otetaan mukaan mun valmennustiimiin! Hihkaisinkn heti että "Jeee" ja sain aikaan pienen hymähdyksen :D 
Herttakin tapansa mukaan alkoi hörisemään kun pysähdyin Jannen luokse, teki heti lähtemättömän vaikutuksen "Ai höriseekö tää??". Herttahan hörisee aina kun pysähtyy ja taputtaa! Kerää pisteitä ;)
Hertta sai paljon kehuja. Sillä on sekä laatua että sydäntä tehdä näitä asioita. Vaikka sen rakenne on todella hankala niin oli kuulemma hämmästyttävää kuinka se varsinkin ravissa on kuitenkin pyöreä eikä rakenne näy niin paljon.
Sanoi että hyvä opetusmestari, mutta tässä vaiheessa uskalsin avata suuni ja sanoa että olen kouluttanut sen itse, lähdimme molemmat 10 v sitten sieltä He B-He A tasolta ja tavoitteena oli alue He A luokat. Kuulemma vielä parempi näin! :D
Kerrankin kehtasin vähän edes myöntää itselleni respectiä.

Janne sanoi heti suunnitelman jatkoon:
- Treenit ovat n. Kerran kuukaudessa, ne ovat kahtena päivänä kotivalmennuksen lisäksi. Valmentajani tekevät siis yhteistyötä.
- Talven aikana kehitetään Herttaa ja nostetaan kokoamisastetta kohti GPtä
- Tulosta pitäisi syntyä niin että tammikuussa olisimme valmiita starttaamaan GP ohjelman TDF:n rataharjoituksissa
- Ensi kaudella kilpaillaan Inter II ja GP luokissa
- Kaiken tämän takana tavoitteena SM kilpailut Senioreissa 2017!

Aikamoiset tavoitteet. Katsotaan miten käy! Tässä tehdään koko ajan mulle sitä kokemusta ja silotetaan tietä tulevaisuutta varten. Emme vahtaa menestystä, vaan kokemusta, jotta mulla olisi paljon helpompaa sitten sen tulevaisuuden hevosen kanssa. Pääsisin etenemään tulevaisuudessa nopeammin ja helpommin, kun ratsastajan ei tarvitse opetella tasolta toiselle ja aloittaa alusta. Seuraava hevonen on helpompi tehdä kun olen kaikki tasot käynyt itse jo läpi ja tiedän mitä se vaatii!
Taso jossain SM kisoissa tulee olemaan jo sellainen että siellä on ne Suomen parhaat paikalla. Se on ihan turha lähteä vertaamaan itseään muihin, vaan tässä kisataan nyt itseäni vastaan! Mä vasta opettelen; ja kaikki tuleva on vain plussaa. Se nyt on siis iso JOS me nyt päästään edes sinne SM:iin.
Olisihan se jo huikea saavutus päästä kisaamaan Suomen parhaimpien seuraan! Hyville häviäminen ei ole häpeä, suorastaan kunnia olisi päästä kisaamaan samoihin luokkiin.

Nyt mennään eikä meinata!
Jotenkin uskomatonta että minä, Pertsa Kellikseltä olen päässyt mukaan tekemään tätä tosissaan! (Ja kyllä, Pertsa on mun lempinimi, ja olen kotoisin Kellokoskelta, eli tuppukylästä... Ja sehän se vitsi aina onkin, että kaverini sanovat että näytänkin siltä... ;) )

Tässä on pieni videokooste meidän katsastuspäivästä. Lisäsin aikajärjestyksessä videonpätkät. Ehkä vähän näkee alussa pientä epävarmuutta, mutta loppuakohti Jannen neuvoilla uskalsin ehkä vähän enemmän ratsastaa ja pyytää Hertalta. Mä vähän helposti jään vaan "toivomaan" että voi kun se menisi hyvin, vaikka oikeasti pitäisi ottaa ne ohjat käteen ja vaan tyynesti pyytää ja sanoa "tässä me nyt ollaan, tällasta tänään!" ja USKALTAA esiintyä ;) Ei ole mitään hävettävää!
Kiitoksia hoitajalle, Lauralle, avusta ja videon kuvaamisesta! Tuli vähän muutakin elämää kuin vain treenit videolle :)Tänään pienellä maastokävelyllä heironnan ja käsittelyn jälkeen. Tykkään kävellä itse vieressä niin saan enemmän liikuntaa!
Hertalla oli viime viikko niin rankka valmennuksineen ja katsastuksineen, että tämän viikon se on saanut lomailla! Se on ollut liinan päässä ja maastoilemassa. Tänään se on myös hierottu/kraniokäsitelty (oli tullut hieman lukkoja! Nyt nekin on auki). Olin jo huomannut että Hertta ei ollut niin irtonainen, vaikkakin teki töitä mielellään. Eiköhän se pikku paussi tee oikein hyvää!

39 kommenttia

 1. Aivan mahtavaa, onneksi olkoon! Ja video oli aivan ihana, mutta mikä ihmeen koinsyömä riimunnaru teillä on, kun teidän varusteet on muuten niin tiptop? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheee mä ite vielä kirosin tota riimunnarua että kestääköhän tää!! :D otin sen nopsaa trailerista, kun oma riimunnaru oli ovessa kiinni jotta se pysyy auki.ei ollut muuta käden ulottuvilla! :D se on siis ikivanha naru, vanhasta kopista peräisin... ;)

   Poista
 2. Kiva postaus! Kuinka usein meet hertalla ilman kankeja ? eikö ole hevoselle aika tylsää ku aina vaan rautaa suuhun, eikä saa mennä välillä ilman :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "AINA rautaa suuhun..."?
   "EIKÄ saa mennä ilman.."?Mitenniin aina ja mitenniin Hertta ei saa? Tahdotko perustella vähän, kiinnostaisi tietää mistä tuollainen on peräisin. :)

   Mä menen Hertalla välillä ihan vaan riimukin päässä, kuolaimettomia se ei siedä, sillä siinä tulee ihan liikaa painetta niskaan ja leuan alle. Riimussa paine tulee nenän päälle ja sen H sietää oikein hyvin.

   Valmennuksissa ja kisoissa kangilla, sekä välillä itsekseni menen. Eli kanget päässä 1-3 x viikko, riippuu onko kisoja. :)

   Poista
  2. Tarkoitin asialla sitä ,kun teet postauksia jossa aina hertalla on kanget suussa? Itse olen sellainen että tykkään mennä ilman kannuksia ,kankia ,tai muuta kuolaimia hepan suussa , mut hepallani on pakko mennä kolmipalal. ja en siedä kaikki ylimääräsiä kolaimia! ja tykkään mennä ilman turparemmejä yms.

   Poista
  3. Uskon, että ymmärrät jos julkaisen postauksen kerran viikossa, joka kertoo valmennuksesta/kisoista, niin silloin sillä on tietenkin kanget päässä. Mutta se että kerran viikossa on kankikuvia, ei ole sama asia kuin että menisin sillä kangilla 7 x viikossa, ~30pvää kuukaudessa jne. :)
   Siinä mielessä mua vähän ärsyttää kommentti "AINA kanget", koska jos mun blogia on lukenut niin löytyy täältä kuvia missä ei ole edes turparemmiä päässä. Kyllä mä sen ymmärrän että usein julkaisen kuvia joissa on kanget, mutta kuten sanoin, postaan noin kerran viikossa ja se usein koskee kisoja tai treenejä. En postaa jokaisesta keventelystä tai maastoilusta. :)

   Lähtökohtaisesti menen aina ilman kannuksia, ja kun menen nivelet päässä niin en pidä Hertalla aina turparemmiä, koska sen suu toimii parhaiten ilman turpista. Turparemmi on meill aina niin löysällä että koko kämmen mahtuu nenän päälle.

   Olen mä täällä blogiinkin laittanu kuvia missä ei ole turparemmiä jne, mutta en meuhkaa asiasta. Tarkoitan että en edes ajattele asiaa onko sillä turpis/kuolaimet/kanget vaiko ei. :)
   Eli tykkään minäkin mennä ilman kannuksia ja turparemmejä, varsinkin Hertalla!

   Poista
  4. Hmm. Tulee myös ymmärtää Nooran taso, millä hän ratsastaa Herttaa. Vai kuinka moni GP-asioita treenaava menee niitä ilman kuolaimia ja asianmukaista suitsitusta? Veikkaan, että olet ihan harrastelijaratsastelija ja sinulle on varmasti hyvä mennä 3-palalla ja ilman turparemmiä ja riimulla humputtelua. Kaikki varusteet ovat huonoja ja "vahingollisia" jos niitä ei osaa käyttää oikein, myöskin 3-pala. Hyvää illan jatkoa kaikille! :) -JJ

   Poista
 3. En melkeen ikinä kommentoi blogeihin mutta pakko tulla sanomaan että sairaan mageeta teidän meno!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista! Mitä enemmän kehittyy sitä enemmän näen virheitä meijän menossa; mutta ehkä se on vain hyvä merkki että kehittyy se silmäkin nähdä virheitä mitä ei ennen huomannut :D kriittisyys on hyvästä mutta välillä voisi vähän höllätä ja vaan nauttia siitä mitä on saavuttanut

  VastaaPoista
 5. Kyllä te tosiaan ansaitsette paikkanne tuolla! Älyttömän nätin näköistä, voi kun osaisi itsekin vaikken edes kouluratsastaja ole.. :D Onnea tuleviin koitoksiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meijän valtti on se keveys ja helppous kun kulkee. Ei olla näyttävin pari, mutta silloin kun palaset loksahtaa niin väitän että aika helpon näköistä. Joskus ei kylläkään ole helpon näköistäkään... :D

   Poista
 6. Vautsi, onnea tosi paljon! Hyvä että uskalsit avata suusi ja korjata ton "Hertta on oppimestari"-väitteen. Taisi Jannekin yllättyä, että noin nuori tyttö ja ihan itse kouluttanut sekä hevosensa että itsensä tälle tasolle. Nostan kyllä sulle siitä hattua! Kovan työn olet kyllä tehnyt ja todellakin ansainnut valmennuspaikkasi! Turbomummoa tietenkään yhtään väheksymättä. ;)
  Hyvä video ja kiva postaus muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt oli pakko! Jos H olisi oppimestari, niin olisi "nolompaa" tehdä samoja virheitä, mutta kun molemmat ollaan samalla oppimatkalla niin virheisiin saa vähän armoa ;) hehe.

   Turbomummo kyllä on niin avainasemassa siinä että olen pystynyy kouluttamaan sitä osaamatta itsekään. Se on antanut mun kouluttaa sitä virheiden kautta, eikä vedä hernettä nenään vaikka se tai minä ei ymmärretä!

   Poista
 7. Ei mitään JOS, kyllä te sinne SMiin pääsette ihan helposti, samoin kuin Gp luokkii! Työtä vaatii, mutta hyvät mahdollisuudet löytyy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eieiei ei päästä helposti! :D ei siihen tarvita kuin yksi pitkä sairasloma vaikka jännevammasta, niin se oli siinä... :D olen skeptinen. Aina täytyt vähän olla skeptinen hevosten kanssa! :D

   Poista
 8. Kiitos paljon Noora tästä postauksesta ja videosta! Mielenkiintoista ja mukavaa luettavaa ja katsottavaa - olette kyllä upea pari! Pidin kovasti siitä, että videolla näkyi pätkä ennen ja jälkeen katsastuksen. Tässähän on kokonainen tarina kuvattuna! Ja jos on helpon näköistä tekemisenne radalla niin oli myös yksi helpoimmista traileriin menoista - täysin rauhallinen ja rento Hertta. Ihanaa. :-)

  Minunkin on kehuttava että otit aiheellisesti kunnian sinun ja Hertan tämänhetkisestä osaamisesta - se kertoo paljon miten sitoutunut olet kehittämään ja kehittymään sekä Hertan kanssa ratsukkona että itse ratsastajana.

  Kovat ja selkeät mutta silti realistiset tavoitteet Janne teille antoi. Tulee olemaan huikean jännittävää seurata taivaltanne eteenpäin! Toivottavasti pysytte molemmat terveinä Hertan kanssa niin ei tule saikuista hidasteita matkan varrella.

  Hienosti taas kerran kuuntelit ja tulkitsit Hertan vointia - turbotamma on lomaviikkonsa ansainnut. Mahtava hevonen! Ja asiasta toiseen: muistelen sitä yhtä laitumelle pääsy -videota ja siitä tuli mieleeni että "pörhisteleekö" Hertta tarhassa/laitumella koskaan? Esittääkö siis vapaana osaamistaan?

  Ihanaa heinäkuun loppua!
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli muuten kiva tehdä tuo video kun pystyi laittamaan kaikenlaista muutakin siihen mukaan, tuli sellainen "my day" tyylinen video, näkee vähän muutakin kuin ratsastusta. Idea oli Lauran, joka oli meidän mukana, että hän voisi kuvata kaikkea ekstraa mukaan niin saa kivan videon. Pitää toteuttaa jatkossa! ;)

   Olen nykyään äärimmäisen tarkka ja kyttään Hertan vointia. Se tuntui vähän väsyneeltä ja "keskittymöttömältä" viime viikon jälkeen, eikä mikään ihme. Meillä oli yhteensä 4 valmennusta 8 päivässä... poikkeuksellista, joten viimeisessä valmennuksessa jo tunsin että nyt on paussin paikka. Hertta on hevonen joka kyllä tekee kaikkensa aina ja täysillä, ei se kiukutellut tai mitään ja lähtee aina töihin mielellään. Mutta tunsin selkään jo alkuraveissa että nyt ei ole ihan 100% mielenkiinto yllä ja sellaista pientä "löysyyttä" oli havaittavissa, joten päätin heti että nyt H saa tämän viikon kokonaan kesälomaa! Ollaan juoksuteltu, maastoiltu ja ihan vain oltu sekä nyt kranio/hierontahoidot. Loppuviikosta ratsastelen, mutta esim ravipuomein/taivutellen, ei kokoamista. :) Hertta tykkää ja vaikutuksen näkee!

   Hertta on vähän 50/50 tuossa laitumella/tarhassa pörhistelyssä. Jos se on kavereiden kanssa niin juoksee kavereiden painostuksesta ja lähtee mukaan. Jos se on yksin omalla alueellaan ja vieressä on ruuna, niin se menee uhkailemaan aidan vierestä ja käyttäytyy kuten siinä videossa. ;) se ei siedä ruunia vierustoverina! Kerran vinkuessaan huitoi etujaloilla laitumen langat mukaansa... olisi voinut käydä pahasti!
   Vanhemmiten se on rauhoittunut paljon, eikä usein enä pörhistele turhia vaan keskittyy syömiseen/nukkumiseen, mutta jo se ottaa vaikka sähköiskun aidasta, niin se jää päälle loppupäiväksi... :D Herttahan on varsin vaatimaton välillä itsekseen liikkuessa, mutta jos se innostuu kunnolla niin tassu nousee!

   Poista
 9. Todella hienoa tuo teidän meno. On Hertalla kyllä paljon lihasta koska menee noin hienoa passagea.:D

  nompunheppaelamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on nyt alkanut taas keräämään lihaa, joita se vähän menetti keväällä laiharin ja saikun aikana, onneksi, sillä jaksaa paljon paremmin! Hierojkin huomasi heti eron (kävi viimeksi yli 1kk sitten) ja sanoi että nyt on pyöreä eikä kulmikas takalistokin! Takamusta Hertalla on aina ollut, eteen se saisi vielä saada lihasta :)

   Poista
 10. Kun pohdin näitä ääneen nii helpottaa mua kun luen näitä uudelleen jne niin pidän asiat mielessä ja opetan niitä itselleni vielä kertaalleen! :D

  Onneksi on Hertta, joka on antanut mun kehittyä yrityksen ja erehdyksen kautta ilman että se vetää herneet :)

  VastaaPoista
 11. Hertta on kyllä niin puhjennut kukkaan! Siitä kun teidätkin tapasin ekan kerran niin on kyllä ollut aikamoinen kehitys!! :)
  Okei, ehkä sulla myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee ja siitäkin on jo kauan aikaa! Tulit meitä kototallille pellon laitaan kuvaamaan. ;)

   Ehkä mäkin olen jotain oppinut, ainakin istumaan paremmin..? Ei vatkaa enää joka suuntaan ;D

   Poista
 12. Ihan mahtavaa! :)
  Kaikki peukut pystyssä että saatte treenattua ilman ylimääräisiä taukoja, ja kumpikin pysyy terveenä. Mä niin toivon että teidät nähdään SM:ssa! Pakko tulla sitten kannustamaan. Teille vois pystyttää jonkun fanikatsomon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei toivotaan että nähdään SMssä ens vuonna! :D

   Jännityksellä siihen asti...

   Poista
 13. Ehkä ohi aiheen kysymys. Mikä auto teillä on vetoautona, Volvo V60? Riittääkö siinä vetomassa kahden hepan kopille? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo V60! Siinä on vetomadsa 1870 kg eli riittää kahen hepan kopille yhdellä hevosella, mutta ei tietenkään kahdella!
   Edellisenä vetoautona meillä oli Volvo XC60 (etuveto) ja sillä sai vetää vähemmän kuin tällä V60! :)

   Hyvin jaksaa vetää mutta talvella en kyllä tuolla voi vetää. Sitten lainaan autoa jostain muualta.

   Poista
  2. Mutta vetomassahan lasketaan niin, että traikun kokonaismassan mukaan. Eli jos vedät kahen hepan kopilla yhtä niin se katsotaan vaan sen mukaan mikä on traikussa suurin sallittu massa ja riittääkö autossa vetomassa siihen. Eli saat kyllä sakot tolla tavalla vaikka vetäisit tyhjää koppia.

   Poista
  3. Hmm. Inssissä vedin samalla yhdistelmällä mutta autona oli maasturi jolla sai vetää 1600kg, eli vähemmän, ja heidän sanojensa mukaan sallittu. Eli kahden hepan kopilla yhtä hevosta.

   Kelpaa katsastusmiesten mukaan?

   Poista
  4. Trafilta tarkistettu ja se menee kyllä niin, että auton pytää pystyä vetämään koppia täydellä massalla. Poliisi ei niinkään rupea painoja punnitsemaan vaan olettaa, että kärryssä aina täysi massa kyydissä. Varovaisuutta, pelkään pahoin että toi sun yhdistelmä on sakotettavissa. :(

   Poista
  5. Aika hassua! Katsastuskonttorilla oli ok, kunhan 1800kg ei ylity :o edellineb laina auto oli vetomassaltaan 1600kg ja se oli Volvon XC60 maasturi! Siksi tämä parempi ja vakaampi vetää. Todellinen massa yht 1300 ja jää reippaasti alle 1800. Näin siis selvitin aikanaan kun kortin 2v sitten ajoin. Kokonaismasds (auto ja traikku jää reippaasti alle Trafin ilmoittaman). Tästä sanoo vähän kaikki eri :D

   Tuttu poliisikin sanoi että anna mennä vaan noin keveellä lastilla! Vanha traikku oli painavampi, se oli vajaa 800kg ja silloin vedin tosiaan XC60 ja se oli enemmän rajoilla.
   Yhden hepan traikkuahan saisin melkeinpä vetää vain B kortilla.

   Poista
  6. Mutta siis kiitos vinkistä! Osaan nyt kyseenalaistaa jos tulee puheeksi! :D

   Poista
  7. BE-luokan ajokortilla saa kuljettaa jo huomattavasti tuhdimpaa kuormaa, sillä molempien – sekä auton että vaunun – kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kiloa. Yhteispaino voi siten nousta jopa 7 000 kiloon.

   Tällöinkin kuljettajan on kuitenkin noudatettava rekisteriotteissa mainittuja rajoja, eli perävaunuunkin saa lastata vain sen verran, ettei sen paino ylitä sille annettua kokonaismassaa.

   Löysin tällaisen selvityksen. Jutussa oli myös kuva jossa saisi vetää jopa ilman BE korttia vastaavaa (volvo + 2hepan traikku), mutta siis toki ei kortista kyse. Mutta kokonaispaino jää alle 4000kg esimerkissä.

   Poista
 14. Huh, huikeat tavoitteet ja en kyllä hetkeäkään epäile, ettettekö niissä onnistuis ;)Tsemppiä matkaan! Täytyy tulla sitten SM:iin kannustamaan :) Ja hyvähän sekin on, ettei vaadi hevoselta koko ajan liikoja, on sitten jotain mitä valmennuksissa parantaa :D Tuon kun itsekin sisäistäisi, ettei vaatis/odottais aina täydellistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen vasta nykyään alkanut oppimaan sen, että "tässä me nyt ollaan, ei hävettävää" enkä enää vahtaa täydellisyyttä ja vertaa itseäni muihin. Ennen aina jännitin kisoissa "kun noi muut on niin hienoja ja me ollaa vaa tällasia" niin persiilleen meni. Nykyään mä ajattelen enemmänkin "olkoot muutkin mukana, mutta me mennään nyt näin korkeinen takamuksineen ja isoine mahoineen, se on sen vika joka kattoo jos silmiä särkee!" :D

   Poista
 15. Usein postauksissa mainitset että et aina uskalla pyytää hertalta tarpeeksi niin koska viimeksi hertalla on mennyt joku muu nimittäin jos pyytäisit vaikka valmrntajaasi ratsastamaan hertalla niin se olisi mielenkiintoista luettavaa niin nähtäisiin millaisia akselia hertta ottaa ammattilaisen kannsa:) Mutta ootte kyllä kehittyneet hurjasti kumpikin toivottavasti hertta pysyy pitkään kunnossa.

  VastaaPoista
 16. On mun valmentaja mennyt Hertalla 2 kertaa, ekan kerran 3 v sitte ja tokan kerran varmaan vuosi sitten? :D toki voisihan sitä pyytää menemään taas. Viimeksi ainakin auttoi kun näin kuinka paljon ja SELVÄSTI hän pyysi. Jos reaktiota ei tapahtunut niin hän pyysi niin kauan kun tapahtui ja kiitti heti. Hänellä on tietenkin selkäytimessä niin hyvin se mitä hän haluaa. Ja heti kun se tapahtuu niin hän kiittää. Mä ehkä vähän vielä hapuilen ja haen. Toivon että H toimisi tekemättä mitään. Ikään kuin pelkäisin että sille tulee paha mieli jo pyydän enemmän, mutta pakkohan se on pyytää. Ei sitä muuten mitään tapahdu koskaan jos ei uskalla vaatia lisää :)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!