Kootussa Ravissa

3. huhtikuuta 2016

Se pahin, ähky...


Kevään kunniaksi Hertta sai kohdalleen elämänsä ensimmäisen ähkyn. 18 vuotta se  on selvinnyt ilman ähkyoireita, mutta eilen oli sitten se päivä. Säikähdyksellä onneksi selvittiin, mutta kyllä tuo varpailleen pistää.
Voisin sanoa olevani varsinainen ähkynatsi. Olen ihan neuroottinen ähkyn suhteen. Juotan Herttaa ennen ja jälkeen ratsastuksen kesät talvet, se on ämpärijuotolla vaikka karsinoissa on automaatit, mutta tahdon seurata paljonko Hertta juo milloinkin.

Lauantaina, eli eilen, oli kotitallillamme harjoituskisat. Hertan kanssa osallistuttiin kisoihin ja mentiin nuorten hevosen Va B ohjelma, eli siis todella helppo homma Hertalle! Hertta voitti tämän vaativien harjoituksen, saaden 66% tästä ohjelmasta. Ei sen tarvinnut edes rehkiä radalla, ja tarkoitus olikin "vain käydä keventelemässä" ja sutaista ohimennen rata kun kerran kotona oli mahdollisuus harjoitella radalla oloa pitkän talven jäljiltä. Hertta oli tähän aikaan päivästä normaali oma "hullu" poukkoileva itsensä, eletään aikaa klo 10 ja klo 13 välillä. Olin juottanut sen ennen ratsastusta, ratsastuksen jälkeen maistui vain vetinen mössö, sillä heinät olivat suorituksen takia vähän myöhässä Hertan osalta, joten syöminen kiinnosti enemmän. Jätin Hertan tarhaan mussuttamaan heiniään klo 13 aikaan, ja lähdin itse pikapäätöksellä Tampereen Hevoset messuille. Jätin oman autoni tallille ja poikaystäväni tuli hakemaan mua tallilta ja lähdimme hänen autollaan Treelle.


Radalla Hertalla oli kiire ja se oli kokoajan menossa. Hyvä vaan! Ei merkkejäkään mistään mahakivuista.
Illalla klo 19 aikaan tulin takaisin tallille ajatuksena vain vaihtaa lennosta omaan autoon ja ajaa se kotiin. Onneksi mulla oli jäätävä vessahätä, joten ajattelin että käväisen tallilla vessassa. Tämän takia joudun kävelemään parkkipaikalta Hertan tarhan ohi. Katsoin Herttaa tarhassa että sen ilme ei ollut ihan normaali Hertta (eli se hörisevä ja alati maailmaa korvat höröllään tarkkaileva Mummeli, vaan pikemminkin se oli vähän huolestuneen näköinen. Ei kuitenkaan levoton tms). Lähdin tallilta kävelemään takaisin autolla ja katselin Herttaa vielä auton luota. Tarkkailin sitä. Hertallahan ei ole ikinä kiire sisään vaikka muut kaverit haettaisiin ja se jäisi yksin pihalle. Sitä ei hevosseura niin kiinnosta. Nyt kuitenki kun muita hevosia haettiin sisälle, näin Hertan käyskentelevän portilla epänormaalisti. Sitten se etukaviollaan alkoi kuopia aitaa! Siinä vaiheessa tajusin että ei ole normaalia ja hain Hertan sisälle. Otin loimen pois ja Hertta oli kuin ilmapallo selän päältä "ylöspäin". Päästin sen karsinaan ja katsoin mitä se tekee. Heti se alkoi etsiä makuupaikkaa, mutta Hertta normaalisti muutenkin käy heti piehtaroimassa kun sen vie sisään ja ulos. Nyt se kuitenkaan ei mennyt piehtaroimaan vaan meni makuulleen. Siinä vaiheessa hätistin sen ylös ja onneksi paikalla on klinikalla myös työskentelevä tallityöntekjiä, joka sanoi että näyttää kaasuähkyltä mahan asennosta päätellen. Iskin Hertalle ämpärillisen herkkuvettä (kivennäistä ja vettä sekaisin, kyllä, Hertalla on vähän omalaatuiset makumieltymykset), se joi sen mielellään (onni on ahne hevonen!) ja vein sen liinan päähän maneesin ja pistin sen ravaamaan todella pientä mummoravia. Heti maneesin ovella tulikin jo hieman kuivaa tavaraa pihalle, mutta se on hyvin epänormaalia että H on noin kuiva. Hertta oli laiska, muttei vastahakoinen liikkumaan. Epänormaalisti se kyllä käveli, juuri sillain "selkä ylhäällä". Ei mun tarvinnut kuin 5 minuuttia antaa sen ravata liinassa pienen pientä rentoa ravia kun alkoi ilmaa tulemaan kunnolla! Siinä jo Hertan ilme normalisoitui ja se alkoi ravaamaan omasta tahdostaan reippaammin. Jatkoin tätä maneesissa liikuskelua ja välillä karsinassa juomatauolla käymistä sen 6 tuntia pitkin yötä.

Radan jälkeen
Sori toi Angry Bird tossa, kopsasin tämän Facebookista ;)
Vieläkin normaalin näköinen hevonen. Niin se vaan voi tilanne muuttua tunneissa.
Siinä mun lauantai illan tekemiset muuttui kertaheitolla. Jäin tallille niin pitkäksi aikaa että H oli tehnyt 3 kasaa ja juonut 3 ämpärillistä herkkuvettä, sekä käynyt pissaamassa 2 kertaa. Lopuksi H oli enää vain väsyneen näköinen, mutta ei enää kipeän näköinen. Kyllä sen vain näkee silmistä! Yöllä klo 01 Hertta jo suorastaan huusi ruuan perään, joten annoin sille 2 kourallista heinää pureskeltavaksi. Ei ollut yhtään kipeän oloinen enää, joten todellakin selvisin vähällä. Oli ihan tuurista kiinni että satuin ohimennen paikalle ja huomasin heti ettei kaikki ole OK ja päästiin heti välittömästi hoitamaan. Tällä kertaa runsas veden juonti ja pieni hölkkä teki tehtävänsä ja tilanne laukesi yllättävän nopeasti. Aamutallin tekijä soitti vielä aamulla ja sanoi että kaikki ok ja että "Hertta was talking a lot as usual". :D
Tulin kuitenkin tallille taas aamusta (unta 4 tuntia, jes, ihankuin olisi ollut juhlimassa!) ja Hertta oli suorastaan vihainen kun hän oli saanut vain vähän ruokaa ei kyhtään raksuja! :D Tein Hertalle 4 ämpärillistä herkkuvettä (seassa pellavaa ja greenlinea) ja kaikki meni jälleen kaupaksi. Lähdettiin sitten maastokävelylle tekemään ultimaattinen testi, eli jos H käyttäytyy rauhallisesti maastossa, tietää ettei se ole vielä terve. No mutta, Hertta oli normaali oma itsensä, eli sinkoili ja pörisi mulla liinan päässä normaaliin tapaansa! Kun saavuimme takaisin talliin oli Hertalla jo niin kova kusihätäkin runsaasta juomisesta. Munuaiset siis pelaa hyvin ja muutenkin kroppa toimii.

Jälkeenpäin tämähän oli varsin pieni episodi, mutta silti tuollaiset aina pysäyttää. Varsinkin kun Hertta ei ikinä ole ollut ähkyilevä hevonen, niin pelästyttäähän nuo. En sitten tiedä mikä oli syynä, oliko se nyt mun vika kun en pakkojuottanut sitä radan jälkeen ennen heiniä? Toisaalta, se oli vain 6 tuntia juomatta, ei sinäällään mikään älytön aika. Kisareissuillahan Hertta ei oikein tahdo juoda, ja ikinä ei ole vastaavaa ollut vaikka kisoissa pääsee satavarmasti kuivumaan pahemmin kuin nyt. Noh, turha sitä kai on miettiä missä oli vika. Kunhan ei toistu...

Aion kyllä jatkaa nyt tulevan viikon liikutusta normaalisti, mutta kuitenkin hevosta tunnustellen. Ensi sunnuntaina piti olla Vantaan Poni Haassa kauden aloituskisat, mutta jätän ne kyllä suosiolla välistä. En nyt tahdo yhtään luoda ylimääräistä stressitilaa/rasitusta suolistolle. Hertta saa olla kotona ja pitkitetään kisakauden aloitusta. Olin myös alunperin suunnitellut että menemme Ypäjälle 24.4 kisaamaan Inter I luokassa, mutta Hertalle osuu kengitys juuri perjantaille 22.4, enkä suoraan kengityksestä kyllä lähde kisoihin.

Tänään aamulenkiltä maastosta. Nyt on taas se normaali terävä ja kirkas katse kun Hertta pälyilee mörköjä! ;)
Näin ollen meidän kisakausi alkaa vasta helatorstaina toukokuussa Vihdin kisoissa Small Tour osakilpailulla. Voi olla vähän villi Mummeli, mutta väliäkö tuolla. Me nyt ollaan muutenkin todettu, että mieluummin säästetään Herttaa korkeampiin luokkiin, ja annetaan pikkukierroksen olla vähän enemmän taka-alalla. Hertta on kuitenkin iäkäs joten ei koskaan tiedä koska se kamelin selkä katkeaa, joten mieluummin tavoitteet mahdollisimman korkealla tasolla, kuin kiertäisi samoja luokkia mitä se jo suoritti viime kaudella ihan ok:sti.
Ei meillä ole mihinkään kiire. Kisat saa odottaa, kunhan on vaan se oma ihana Pöllöpallo Hertta minkä kanssa treenailla vielä pitkään. :)

Että tällaista. Jotenkin lannistunut olo.

28 kommenttia

 1. Tälläistä tämä vain joskus on :( Viimevuonna kun oltiin lähdössä kisoihin niin 4pv ennen päätti ihana ratsuni(kysessä siis russponi) sitten karata tarhasta ja juosta siirtotalliin...Noh mitäpä siellä, tietenkin kolmen hevosen edestä rehuja naamaan. Pikkasen säikäytti. Mahasta ei kuulunut oikein ääniä ja ähkyähän sitten arveltiin. Kuiteskin muutaman tunnin kävelytyksellä ihan fine ja kisoihin kuitenkin lähettiin. Saattoi olla vähän masu täynnä tuosta annoksesta... Osaa ne hevoset kyllä säikäyttää välillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh... kivan yllärrin poni järjesti :D ilmeisen vähällä siitäkin selvitty mutta kyllä se pelko aina kytee!

   Poista
  2. Joo, eikä jättänyt ylläriä toivotusti ensimmäiseksi ja viimeiseksi.. :D

   Poista
 2. Missä päin vihtii noi helatorstain kisat on ? Haluun tulla kattoo !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja onneksi selvisitte noim vähällä. Hertta on kyllä todellinen turbomummo

   Poista
  2. Ne on Vihti Dressage Centerissä! :)

   Herttaa ei näköjään kovin helpolla hautaan saa ;)

   Poista
 3. Kyllä nää säikäyttää, mutta onneksi selvisitte kuitenkin aika vähällä. Itse sain sydämentykytyksiä viime vuonna suurinpiirtein tähän aikaan, kun heitin omille hevosille heinät koulusta tullessa ja huomasin ettei shettikseni alkanut syömään. Hälytyskellot alkoi soimaan heti ja jatkoin hetken tarkkailua samalla tallia siivoten ja sitten huomasinkin kuinka ponini joka ei ikinä mene maaten ulkona ja varsinkaan ihmisen nähden meni maahan. Äkkiä sitten poni narun päähän ja tielle kävelemään. Sitten käytiinkin vähän väliä kävelemässä pitkin päivää ja iltaa. Ja tämä johtui siitä kun ponini on aivan mahdottoman huono juomaan viileillä ilmoilla(vesi ei maistu tallissa eikä ulkona) ja mitään melassivesiä ei tälle pysty suuria määriä antamaan kaviokuumeriskin takia. Sen jälkeen on kyllä tullut laitettua enemmän vettä ponin pellavamössön sekaan ja näin on nesteytys pysynyt *kopkop* tarpeellisena ponin oman juomamäärän rinnalla. ja viime vuonna sain myös olla keskellä yötä taluttamassa siskoni hevosta ähkyn takia, kun oli päässyt kuihtumaan laitumella(ei tykkää juoda kanssa millään missään). Muutama tunti sitten yöllä käveltiin ja loppu yö seurailtiin ja onneksi tämäkin meni vain tällä ohi. Laitumelle myös kuskattiin aina tavallisen veden lisäksi melassivettä tälle hevoselle ja pysty tarkkailemaan juoko, koska sen laidunkaveri inhosi melassivettä eikä koskenut siihen. :D Nyt tääkin juotetaan ennen ratsastusta, ratsastuksen jälkeen ja ihana tallihenkilökunta tallilla jossa hevonen nyt asuu juottaa hevosen aamulla. Ja melassivettä juotetaan kun ei normi vesi maistu ja tällekkin laitetaan reilusti iltapuuron sekaan vettä. Kyllä nää hevoset osaa säikäyttää ja ihan kunnolla! Ja tällaisten jälkeen osaa kyllä iloita jokaisesta kakkakasasta ja kahdesta muusta omasta jotka ihan oma toimisesti tyhjentää vesikupit hetkessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Hevosen suolisto on kyllä tyhmästi suunniteltu ;) miten tuntuukin että hevoset ne kaikkein riskialttiimpia on pitää...

   Poista
 4. Huh, nää kyllä säikäyttää, mutta onneksi selvisitte säikähdyksellä, eikä ainakaan vielä oo tullu mitään muuta outoa!

  VastaaPoista
 5. Kevät ja karvanlähtö - lämmintä tarhassa, viileä maa ja kas, hepat ei muistakaan juoda ihan niin kuin pitää.

  Meillähän on myös jabakuppi karsinassa ja lisäksi menee lesevettä ja tarhassa on vesiastia (jota myös ahkerasti hevonen käyttää), mutta silti peruskakka on aika kuivaa poronpapanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ihan liikaa nyt näitä tapauksia ollut. En toivoisi kellekkän

   Poista
 6. Tämä on tätä vuodenaikaa, että hevosten omistajien ja tallityöntekijöiden kannattaa olla hereillä... Todella paljon ähkytapauksia nyt valitettavasti. Meidänkin tallilla jo kahdella ollut, joka on tehnyt minusta ihan kauhean vainoharhaisen ja ylijuottajan, mutta ehkäpä parempi näin päin :D
  Hyvä, että te selvisitte säihkähdyksellä vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä kuulin että lauantaina oli 3 hevosellq ähky yhtä aikaa! On tää ikävää... vihaan!

   Poista
 7. Hei Noora! Ihku blogi, olen seurannut jo vuosia. Nyt piti tulla kommentoimaan, että blogisi hipoo täydellisyyttä minun makumaailmassani, feedbackina haluaisin toivoa enemmän videoita ja treenivinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä kovasti yritän aktivoitua kunhan saisin tuon viimeisen yliopisto tentin läpi! :)

   Poista
 8. On varmasti kysytty monesti, mutta en löytänyt vastausta pikaisesti selaamalla. Eli mitä Hertta syö päivän aikana? Saako mitään erityistä? On niin mahtavassa massassa oleva upea hevonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika yksinkertaisella mennään. Se saa 6 kg esikuivattua ja 4 kg kuivaa, jaettuna 4 x päivässä.

   Väkkärinä Speedex Complete (eli vastaava kuin peacemaker) se saa 1-1-1, eli jaettun 3 ruokintakertaan.

   Sitten itse annan sille mössön ratsastuksen jälkeen, jossa on Greenlinea 0,5l, pellavaa 3 dl, Speedex kivennäistä 2dl. Sinä se oikeastaan on :)

   Sekaan laitan Cortaflexiä ja elektrolyyttiä, välillä tarpeen mukaan jotain ekstravitamiinia.

   Keväisin se saa pölyn alettua Marstall Sinfonie mysliä 0,5l :)

   Hertta alkoi keräämään hyvin massaa kun heinän määrää lisättiin, se on kyllä avainsana kaikkeen! Joskus syötin myös öljyä massankasvatuskaudella mutten enää :)

   Poista
 9. Onko Hertta sinun nimissä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, se on mulla vain ylläpidossa ilman sen kummempaa sopparia. Omistaja on ollut sama aina siitä lähtien kun Hertan 1 vuotiaana osti :)

   Poista
 10. Onneksi ei käynyt pahemmin!Ihana Hertta��

  VastaaPoista
 11. Mutta miksi sulla on lannistunut olo jos hevonen on terve ja treenit kulkee? Silloinhan kai pitäisi olla helpottunut olo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäskö sanoa pelästynyt olo. Heti sitä miettii että mitä tein väärin kun se sairastui.

   Poista
 12. Voi ei, olisin niin halunnut nähdä teidät Poni-Haassa :( Toivottavasti Hertalla on kaikki nyt ok!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siellä piti aloittaa kisakausi, H on aina kulkenut siellä kivasti mutta nyt oon kyllä ottanu tosi varoen. Oli meinaan alkuviilosta outo ratsastaa mutta nyt se on taas jees!

   Poista
 13. "Olin myös alunperin suunnitellut että menemme Ypäjälle 24.4 kisaamaan Inter I luokassa, mutta Hertalle osuu kengitys juuri perjantaille 22.4, enkä suoraan kengityksestä kyllä lähde kisoihin."

  Itseäni pisti tämä lause silmään, onko siihen joku tietty syy miksi et lähde?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina niin kauan kuin Herttaa olen ratsastanut, on ollut käytäntö että kengityksen jälkeen tunnustelen reagoiko ja jos tulee asentomuutoksia niin ei ole hyvä rasittaa. Viime kesänähän kävi niin että viikkoa ennen Lappeen kisoja oli kengitys ja H reagoi kuin kaviokuume hevonen naulanpainamaan! Silloin tilanne seövisi korjauskengityksellä pohjallisten laitolla ja päästiin kisoihin. Ei oltaisi silloin päästy kisoihin jos ei olisi ollut varoaikaa. Hertalla on jo nuorena kuvissa todettu että sillä on tosi ohuet kavionpohjat, ja voi reagoida kengitykseen. Siksi kengittäjäkin sanoi että ei kannata laskea sen varaan että suoraan kengityksestä voi mennä radalle. Jos tahtoisin Ypäjälle pitäisi tuota kengitysaikaa siirtää, ja meidän kengittäjähän ei ajele erikseen, vaan tulee tallille kengittämään kaikki sen tallin asiakkaat kerralla aina tietyin väliajli :) olisi tietty vaihtoehtona viedä vaikka viikkoa aikaosemmin kengitykseen johonkin muualle tallille missä kengittäjä on, mutta tätä varten pitäisi ottaa palkaton vapaa töistä, ja sehän tuntuu palkkapussissa... :p

   Toki voisin ilmoittautua Ypäjälle ja perua jos tuntuu huonolta, mutta se ei kyllä kovin kehuttavaa toimintaa ole

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!