Kootussa Ravissa

11. huhtikuuta 2016

Keväinen Pink Lady!

Mä niin herään taas henkiin kun talvi väistyy ja kevät tulee! Vihaan talvea ja suurinpiirtein lasken sekunteja ensi lumen tultua lumen sulamiseen! Oikea positiivari...

Pink Lady! <3
Taisi mennä multa ponivuodet vähän ohi... ;)
Eilen sunnuntaina Hertalla oli irrotteleva päivä. Puhun irrottelevasta treenistä, kun en kokoa sitä ollenkaan, mutta teen kuitenkin töitä. Luokittelen vapaapäiväksi maastoilun tai juoksutuksen, ja kevyt päivä meillä tarkoittaa että ratsastan vain askellajit läpi. Irrottelevaa työskentelyä teen, kun pidän Hertan matalassa muodossa koko työskentelyn ajan, mutta voin silti tehdä vaativampiakin juttuja. Ideana kuitenkin etten hirveästi kokoa sitä, tai siis, kokoan toki sen verran mitä pitää, mutta en ratsasta kisamuodossa. Hertan täytyy suorittaa näitä asioita eri muodossa, kisamuodossa ja "vapaammassa" muodossa, jos nyt oikein selitin.

Kun teen tällaista irrottelevaa jumppaa, menen usein nivelet päässä ja teen paljon avoja, sekä väistöjä. Avotaivutus on englanniksi "shoulder in", ja tästä vähän samantyylinen liike on eräänlainen harjoite, joka on englanniksi kutsuttuna "shoulder fore". Siihen ei oikein ole suoraa suomennosta. Jos kiinnostaa niin lukaiskaa tästä liikkeestä enemmän täältä: http://www.dressage-academy.com/schooling-tips/shoulder-fore.php
Voin myöhemmin vaikka tehdä oman postauksen aiheesta jos teitä kiinnostaa kuulla? Tämä on kyllä hyvä harjoite! Ei mikään kaikista helpoin, mutta kun sen oivaltaa se on oikeasti todella hyvä jumppa. Vaatii herkkyyttä, eikä virheliikkeitä tule pelätä.

Irrottelu päivänä pyrin siihen, että hevonen on kuin sulaa vahaa. Se taipuu symmetrisesti molemmista kyljistään, kulkee suorana molempiin suuntiin ja se liikkuu rennosti ja letkeästi eteen. Pystyn tekemään siirtymisiä askellajien sisällä ilman että se jännittyy ja nostaa niskaa tms. Hevonen siis on rehellisesti läpi matalemmassa muodossa, selkä ylhäällä ja rentona, mutta se on aktiivinen. Ei siis mitään löllöilyjä. En pahemmin tällöin istu harjoitusraviin, vaan tahdon että hevosella on mahdollisimman helppo liikkua, enkä tahdo vahingossakaan jarruttaa/estää sitä liikkumasta isosti ja rennosti istumalla alas.
Teen aina tietyin väliajoin myös tsekkauksia siitä että kantaako hevonen varmasti itse itseään. Päästän joko toisesta tai molemmista ohjista, ja tällöin hevosen täytyy joko pysyä siinä samassa asennossa niskan ja päänsä kanssa, tai jopa vähän venyttää vielä alemmas ja "etsiä" sitä kuolaintuntumaa. Jos hevonen pystyy jatkamaan liikkumista näin, tiedän että se rehellisesti kantaa itsensä. Jos hevonen ohjasta päästettäessä nostaa päänsä tai puree kiinni, tai jännittyy tai mitä ikinä tahansa, tietää ettei se koskaan rehellisesti peräänannossa ollutkaan.

Noh, se siitä jumppalöpinästä, jos kuitenkin vähän siihen itse otsikkoonkin, eli keväiseen vaaleanpunaiseen hattaraunelmaan... ;)
Kerrankin mulla sattui sekä itselleni että hevosella mätsäävä outfit! Ihan vahingossa oli pinkkiä päällä molemmilla, eikä se itseasiassa vanhalla Rouvalla näyttänyt mitenkään huonolta! (Ja vanha Rouva on sitten Hertta, en minä... :D )

Liekö johtunut päivän asusteista ja sen väreistä, mutta Hertta oli oikein pehmoinen ja rento, sekä liikkui kivasti. Lopuksi käytiin vähän kävelemässä ulkona ja pitihän sitä todisteeksi ottaa pari kuvaa.
En myönnä olevani pinkkien varusteiden kerääjä, tämä outfit oli täysi vahinko! ;)
Essi on ainut joka katsoo kameraan, ruuna on ihastunut Herttaan ja Hertta kyylää kaukaisuudessa meneviä hevosia metsässä! 
Ei mikään edustavin kuva mutta pakko oli jakaa. :D Hertan korvat näyttää yhtä pitkiltä kuin muulilla ja jotenkin tämä kuvakulma saa sen näyttämään enemmän mäyräkoiralta rakenteeltaan, etujalat lyhyet ja takajalat jossain kaukana pitkän rungon päässä! Hehhe :P

Erkylän senioriosastoa hevosista. Näiden kahden "vanhan ja viisaan" kanssa ei ole mitään asiaa yhdessä maastoon... ;)

19 kommenttia

 1. Tee ihmeessä shoulder foresta postausta, jäi kiinnostamaan, mutta englanninkielinen kouluratsastussanasto ei ole lainkaan hallussa ja pelkän videon varassakaan ei ole hyvä lähteä kokeilemaan. :D Ihana pinkki Hertta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pitää "suomennella" sitä, siitä ei meinaan hirveesti ole Suomessa kuullut puhuttavan, tai ei ainakaan "tietoisesti" :)

   Poista
 2. Voi Hertta ♥ Ei näytä ollenkaan niin 'vanhalta' kuin todellisuudessa onkaan, oikea teräsmummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuei! Lähempää kun katsoo niin huomaa että se on harmaantunut päästä ja kaulasta ;)

   Poista
 3. Tein tuollaisia harjoituksia todella paljon Loton kanssa ja se tuli ihan super suoraksi niillä harjoituksilla. En itsekään tiedä millä nimellä shoulder forea sanotaan suomeksi, mutta puhun siitä itse ns avona suoralla kaulalla - lavat sisään, sisätakajalka rungon alle taivuttamatta kaulasta, jotta hevonen joutuu kulkemaan täysin suoraa linjaa tässä asennossa. :P En tiedä saiko mun selostuksesta mitään selkoa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo tehtävä mutta mikä olisi sille suomalainen nimi? :D

   Poista
 4. Tuosta shoulder foresta voisi olla hauska kuulla lisää! En itsekään englantia hallitse, joten voisi olla hyödyllistä kuulla asiasta enemmän suomeksi. Nyt en jotenkin tajua liikettä, mutta ehkä selvennöksen jälkeen voisi jopa tajuta mitä eroa sillä ja avotaivutuksella on :D

  On kyllä muuten tosi pirtsakka outfit. Sopii teille todella hyvin :)
  Onko sulla muuten minkä pituinen tuo raippa?
  Olen itselleni yrittänyt metsästellä kouluraippaa, mutta en osaa arvioida yhtään minkä pituisen tarvitsisin ja tuo näyttää ainakin sinulla mukavan pituiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin tuon Finnderbystä viime vuonna kun olin unohtanut omani kotiin ja halusin verkkaan raipan, joten kyllä se ainakin täyttää lupamitat, eli maksimissaan tuo on 120cm :) oisko ollut aikalailla 110-120cm?
   Tuo on Fleckin raippa, tasapainoitettu ja joustava hyvällä kädensijalla. Suosittelen! Tosi kevyt.

   Poista
 5. Hyvä värivalinta ;) Itsekin toteutan nyt ponivuosien värileikkejä, kun on ensimmäinen oma hevonen hyppysissä!
  Ja shoulder fore -postaus olisi kiva. Muutenkin lukisin hyvin mielelläni jotain kuvausta siiten miten sinä ratsastat juuri avot ja sulut, mitä apuja ja millä ajatuksella tarkalleen, kun eri opettajat käyttävät näissäkin niin erilaisia ohjeita, vaikka lopputulos onkin samannäköinen :)

  VastaaPoista
 6. Eva kannattaa lukaista treenivinkki sivu! Siellä on selitettynä avo ja sulku

  VastaaPoista
 7. https://tallbergminna.wordpress.com/2016/03/04/finland-proposition-for-rule-changes/ Mielipiteesi tästä? Olet useamman kerran täällä blogissa maininnut, että pakko niillä kangilla nyt vaan on treenata, kun ovat kisoissa pakolliset. Niin osallistuisitko Hertalla kisoihin pelkällä nivelellä, jos se olisi mahdollista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt mielestäni ehkä ole viljellyt sitä, mutta onhan se fakta että niill pitää treenata jos meinaa kisata korkeammalla tasolla kuin He A. En näe kankia pahoina, enemmän hirvittää kaikenmaailman erikoiskuolainviritykset. Tykkään mennä sekä nivelillä että kangilla, ja riippuen hevosista kummat tuntuvat kivemmilta.
   Hertta toimii kangilla aika kivasti, ehkä kisaisin sillä kangilla mutta tahtoisin kannukset jättää pois. H on aina ollut kivempi ilman kannuksia. Tai en tiedä, voisin mennä nivelilläkin! Ei ole oikein mitään kummallista mielipidettä sillä H on tasaisen hyvä molemmilla .
   Kalevilla taas tykkään mennä nivelillä enemmän.

   Mutta mun mielestä ehdottomasti olisi hyvä että saisi valita! Saisi mennä niillä varusteilla jotka kokee parhaiksi.

   Tämähän ei saisi periaatteessa vaikuttaa arvosteluun, sillä kaiken nöiden varustesääntöjen takana on se että laitetaan ratsastajat samalle viivalle. Arvostelulaji on aina hankala.

   Poista
 8. Moikka! Yritin selata noita sun Aachen-postauksia sillä silmällä, että mihin lensitte silloin? Tarkotus ois mennä tänä vuonna ja just toi lentojen hinta mietityttää, et missä säästäis parhaiten. Lentäiskö Belgiaan ja sieltä jollain aacheniin vai miten. Olis kiva kuulla sun mielipiteitä ja vinkkejä matkaan? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Me lennettiin suoraan Düsseldorfin lentokentälle ja sieltä ajettii Aachenii vuokra-autolla! :) Aachen on kyllä niin reunalla saksaa että melkein sama lentääkö Hollantiin (mehän majoituttiin Hollanin puolella) vai just Belgiaan. :)

   Poista
  2. Ja tosiaan meitä oli sellainen 5 henkilöä matkassa joten vuokra-auto tuli tosi edulliseksi per naama. Polttoaine ei maksa niin paljoa kuin täällä ja saatiin vapaasti ajella pitkin Saksaa ja Hollantia! Että jos on isompikin porukka lähdössä niin auton vuokraaminen on tosi näppärää. Näihin Aachenin kisoihi oli maksuttomia bussikuljetuksia jotka sisältyi lipun hintaan! Eli ruuhkapäivinä jätettiin auto vähän kauemmaksi "pellolle" parkkiin ja siitä lähti ilmainen bussikuljetus Aachenin kisa-areenalle.

   Poista
 9. Hyppäätkö ikinä Hertalla?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppään, on mulla siitä postauksia ja videoitakin! Jos laitat haku toimintoon esim sanan esteet tai hyppää niin löytyy!

   Poista
 10. Shoulder-fore on loivaa avoa neljällä uralla. Sisätakanen ei osukaan samalle uralle ulkoetusen kanssa vaan etujalkojen väliin.

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!