Kootussa Ravissa

24. huhtikuuta 2016

Pää hajoaa

Mulla! Ei Hertalla. Kai.

On taas se aika kun tentti on ihan parin päivän päästä ja tunne on se jälleen etten ole pääsemässä läpi. Liekö tämä asenne juurikin se miksi se ei mene läpi... Ahdistaa kun on niin kiire että lukeminen jää vähemmälle töiden ja tallin ohella. Toisaalta olen ottanut sellaisen asenteen että luen niin kauan kunnes se menee läpi. Menkööt läpi nyt tai myöhemmin, mutta kyllä se jossain vaiheessa menee läpi.

Tämä tentti ja sen tuoma paine on häirinnyt mun ratsastelua ihan todenteolla. Lukemiselle pitää varata aikaa, joten olen "hylännyt" kaikki muut ratsastettavat paitsi Hertan ja Kalevin. Mutta sekin ärsyttää kun käyn tallilla yritän selviytyä sieltä vain mahdollisimman nopeasti pois, että ehdin lukemaan. En ole ollenkaan tälläinen luonne, että menen ratsastamaan ja menen vain ajatuksella "käynti ravi laukka ja talliin". En tykkää yhtään. Pikkutarkka kouluratsastajan sielu ei tykkää... Nytkin väkisin tulen blogin ääreen kirjoittamaan nopsaan tämän postauksen, koska kokoajan on pakottava tarve mennä takaisin lukemaan ja tuntuu että teen nytkin väärin kun avasin blogin, enkä lue kemian kirjaa.
Itsepähän olen soppani keittänyt! Arkisin työpäivään menee matkoineen 10 h, ja lähden aamulla klo 6 liikenteeseen. Olen kotona joskus klo 16 jälkeen, jonka jälkeen lähden tallille ja jos olen TODELLA nopea, niin tallireissuun menee matkoineen 3 tuntia. Nukkuakin pitäisi ehtiä, joten ei tässä nyt ole suuri yllätys, että kirjan lukemiselle jää aikaa melko vähän... Onneksi saan apua Hertan kanssa joten ei ihan joka päivä tarvitse nyt mennä tallille töiden jälkeen, joten saan noin kerran/kaksi kertaa viikossa vapaan illan töiden jälkeen ja ehdin lukea!

Tämä negatiivinen ajattelu ja kiireen tuntu näkyy ratsastuksen laadussa. Hertta on ollut todella vaihtelevalla mielentilalla tällä viikkoa. Liekö johtuisi justiinsa siitä, kun tulen tallille niin ajatukset siirtyy Herttaan mun päästä? "Äkkiä nyt, nopeasti tehdään tää, ei nyt ehdi"... On sanomattakin siis selvää ettei Hertta ole kulkenut hyvin ja se on ollut tosi hermostunutkin. No mutta niin olen minäkin! Tässä vaiheessa Kalevi-pappa on paljon yksinkertaisempi, se ei paljoa välitä mikä mun korvienvälin tilanne on. Se on aina niin cool! Mutta Hertta onkin nainen... ;)

Tänään töihin lähdössä. Syötin sille läjän porkkanoita lahjonnaksi... ;)
Alkukäyntien aikana ihmettelin kun Hertta piffaili itsekseen ja tarjosi espanjalaista käyntiä ja sen jälkeen kävi mun taskuilla. Tajusin että sehän yrittää tehdä temppuja jotta saisi lisää herkkuja kun niitä annoin tallissa! :D Leikiteltiin sitten aluksi näillä maastakäsin jutuilla. Alempana tosiaan videota mitä laitoin instagramiin, missä H piffaa ilman raippaa.  On se vaan niin fiksu!
Tänään sitten ajattelin, että kun menen nyt tallille niin en pidä kiirettä. En jää maleksimaan sinne jotta ehdin takaisin lukemaan, mutta sitten kun olen tallilla niin keskityn kunnolla ratsastukseen ja teen jotain tehtävää, enkä vain ravaile päättömänä maneesia.
Hitsi. Osasin tyhjentää mun pään, ja jättää ne reaktioyhtälöt syrjään ja keskityin sen sijaan sotasuunnitelman tekoon tämän päivän treeneihin.

1. Hertta ravaa eteen, eikä jää tarjoamaan liikettä ylös.
2. Teen avoja ja sulkuja (travers ja half pass) ravissa, niin että H notkistuu kyljistään ja tulee suoremmaksi.
3. Laukassa sulkuja, joista suoristus ja hyvä iso vaihto.
4. Lopuksi vähän piruettilaukkaa, ja olen tarkkana että H pysyy pohkeen edessä. Mieluummin vähän vähemmän piruettia, kunhan ei jää liian "syvälle".

Hitsi Hertta oli oikein mukava ratsastaa kun tein näin! Se oli reipas ja herkkä muttei hermostunut! Ei voi muuta sanoa, kuin että tämä laji on niin korvien välissä kuin olla ja voi. Vähän katkerana katselin muiden kisatuloksia Ypäjän koulukisoista, joihin en nyt päässyt osallistumaan tämän tentin takia ja sitten sen perjantain kengityksen takia. Selvennyksenä jos joku ihmettelee miten kengitys tähän vaikuttaa, niin Hertalla on aina oltava varovainen kengityksen kanssa. Se saattaa reagoida arkomalla kavion pohjia kengityksen jälkeen. Aina se on ollut herkkä kavioista, sillä on tosi ohuet kavionpohjat. En siis voi mennä kisoihin jos se on edellisenä päivänä kengitetty. Ei näin todellakaan usein käy, mutta voi käydä, joten se tiedetään ja sen mukaan eletään. Nytkään Hertta ei reagoinut kengitykseen, päinvastoin liikkui paljon paremmin! Olisin siis sen kannalta voinut lähteä Ypäjälle, mutta parempi ottaa varman päälle, ja ehdinpähän lukea!
Ja toisekseen, jos joku miettii, niin ei, en voi vaikuttaa hirveästi kengitysaikaan. Meidän tallilla käy huippukengittäjä kengittämässä liudan hevosia, joka tietenkin sanoo milloin tulee ( 8vkon välein ), joten jos kisat osuu kohdalle, niin ei mulla ole mahdollisuuksia muuttaa kengitysaikaa. Päivätöissä käyvänä en oikein voi lähteä ajamaan kengittäjän perässäkään, joten välillä on vähän hankalaa sumplia näitä. Välillä joudutaan tekemään ratkaisuja tämän takia, mutta kovin helposti en lähde palkattomia vapaapäiviä töistä hakemaan kengityksen takia, sillä se tuntuu liikaa kukkarossa.
Hertta sai nyt sellaiset "kouluhevosen" kengät eteen. Hertalla on aina ollut sivukäänteet edessä, mutta nyt kengittäjä sanoi että sen asentomuutokset on saatu valmiiksi, eli voidaan laittaa ns, normaalikenkä! Jo oli aikakin, Hertta 18 v...

Tässä nyt Hertalla vihdoinkin normaalit kengät! Tai siis ettei ole sivukäänteitä. :)
Muutoin tuo kenkä on joku joka sopii kouluhevosille. Se on vähän leveämpi ja paksumpi kuin normaalisti. Se antaa tukea ja vaimentaa iskuja.

Noh, mutta nyt takaisin lukemaan!

Tässä muuten Hertan tämänpäiväiset piffitreenit ilman raippaa taas... ;)
Hei käykääs seuraamaan mun instagram tiliä ( @noorapel) niin näätte näitä kuvia ja videoita reaaliajassa mitä tännekin välillä jaan!


11 kommenttia

 1. Tsemppiä tenttiin. Kova työ palkitaan 😊

  VastaaPoista
 2. Suloinen Hertta💕
  Sulla asia kerrallaan, ota iisisti niitten tenttien kanssa:) Hyvin ne menee, mieti vaan positiivisesti 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei pitäisi ottaa paineita. Tänä vuonna olen suorittanut kaikki neljä jäljellä ollutta rästikurssia, kurssi kerrallaan ja nyt on viimeisen vuoro. :) menee läpi kyllä ajallaan!

   Poista
 3. Tsempit tenttiin! JA sitten asian vierestä..tuo solarium. Oletteko olleet tallilla siihen tyytyväisiä? Onko tietoa merkistä? Ollaan harkittu solariumia meille ja vähän hakusessa, mikä olisi se paras malli tarkoituksiimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ollaan oltu tyytyväisiä! Korkeutta voi säätää jne ja ei ole kiinteä, eli jos Hertta saa vetopaniikin ja lyö päänsä solkkuun niin hyvin antaa periksi ;) en muista merkkiä, voin katsoa kun menen tallille!

   Poista
  2. Kiva kuulla! Kiva jos viitsit vilkaista :)

   Poista
  3. http://www.equusdesign.de/standard-ii-s-372.html

   Tässä tuo meidän solarium ja sen malli! :) Noilta sivuilta löytyy ne muutkin mallit mitä tuosta merkistä on saatavilla. :)

   Poista
 4. Tsemppiä tenttiin - kohta kohdalta vaan raavit sieltä kaikki kynnelle kykenevät pisteet kotiin niin kuin kouluradaltakin :) Mä aina opiskeluaikana aloitin ns. helpoista tehtävistä tenteissä, sillä sai itsevarmuuden kohdilleen ja loppua kohti käytin aikaa niihin mulle vaikeampiin asioihin. Verryttely katsos... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta tää on vähänkuin koittaisi mennä GPtä vaikka on Va B tasolla ;) tuntumaa on mutta vähän upuu vielä voima! Lisäksi mun kisahermot tässä kisassa on aika heikot. Mutta kyllä tää tän kesän puolella jo menee! Tarpeeks kauan vaan kun treenaa :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!