Kootussa Ravissa

28. kesäkuuta 2015

Kürin tekemisestä

Joskus on ollut toiveena että kertoisin tästä prosessista tarkemmin. Miten tein meidän kürin ja mitä siihen vaadittiin? En ole kovin paljoa kürejä väsännyt, tämä on vasta ensimmäinen kausi kun ikinä siinä kisaan, mutta kerronkin vain omat kokemukseni ja havainnot, tämä ei siis ole mikään oppikirja. ;)
Hertan vahvuus on raviohjelma, etenkin lisättyravi ja sulkutaivutukset.
Kuva Niina Kuronen www.niinan.kuvat.fi
1. Mitkä ovat vahvuudet/heikkoudet?
Nämä asiat täytyy jokaisen miettiä omalle hevoselleen ratsukkokohtaisesti.
Meidän vahvuus on ehdottomasti raviohjelma, tosin laukkaohjelmakin sujuu. Hertalla ei ole niin hyvä laukka, mutta ravi taas on laadukas, joten sitä kannattaa silloin hyödyntää. Lisätty ravi on parasta meillä, joten se meidän kannattaa esittää oikein pisteenä iin päälle. Mun ohjelmassa lisätty ravi tulee juuri ennen lopputervehdystä, eli teen sen keskilinjalla kohti tuomaripäätyä ja pysähdys on suoraan lisätystä ravista. Tämä tuo pikkasen hallittua riskinottoa, mutta meille se on helppo, koska ei mulla ole mitään ongelmia pysäyttää Herttaa lisätystä ravista nätisti. Halutessani voin myös tulla tämän lopetuksen yhdellä kädellä, eli yhdellä kädellä lisättyyn raviin ja siitä seis! Tämä on oikein hieno lopetus mielestäni.
Sulkutaivutukset ravissa ovat nykyään Hertalla myös ihan hienot, joten teen ne niinkuin ne tulee GP ohjelmassa. Se tuo taas sitä kaivattua vaikeusasteen nostoa ja hallittua riskin ottoa.

Heikkouksia on sarjavaihdot. Toisaalta meillä on mahis saada niistäkin hyvä numero, mutta jostain syystä tällä kaudella sarjat ovat rikkoutuneet syystä jota en tiedä, sillä kotona ne menee loistavasti. Sen vuoksi mun täytyy ottaa varman päälle ja esittää sarjavaihdot helpolla tiellä. Vaikeutta tuo jos esittäisi ne kaarevalla uralla, mutta säästetään tämä vaikka myöhemmäksi jos ne alkavat sujumaan.

Ohjelma kannattaa siis tehdä niin että se peittää heikkouksia, mutta korostaa vahvuuksia.

2. Hallittu riskinotto
Tämä on nykyään tosi suosittua. Enää ei tuppaa pärjäämään tavallisella vapaaohjelmalla. Asiat täytyy ehdottomasti esittää siten, ettei ne muistuta mitään vakio-ohjelmaa.
Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on hallittu riskinotto, eli jos ottaa turhaan riskejä ja tekee todella vaikean ohjelman, jota ei osaakkaan esittää, silloin kyseessä on enemmänkin turha riskinotto ja se laskee pisteitä.

Tämän takia jouduin nyt helpottamaan meidän ohjelmaa juuri näiden sarjavaihtojen osalta. Vaikka kotona se tekee niitä hyvin, niin nyt jostain syystä en ole normaalissa radoissa niitä saanut onnistumaan, joten miksi nostaa küriin vaikeusastetta juuri sen asian kohdalla joka tällä hetkellä muutenkin tuo meille haasteita radalla?


Laukkaohjelmassa piruetit ovat jo aika hyvällä mallilla meillä, mutta silti en laita sitä kovin paljoa ohjelmaan. Ne tulevat molemmat kerran, jonka lisäksi varalinjalla voin tehdä toisen uudestaan jos se oli huono ensimmäisellä kerralla.

Upean kuvan otti Aada Lätti Finnderbystä meidän kür radalta. Hertta näyttää tässä niin hienolta että olin ihan monttu auki <3
3. Käytä koko areena hyväksesi
Tarkoittaa siis sitä, että älä tee samoja teitä kuin normaaleissa ohjelmissa. Vältä uralla olemista. Käytä neljännesosalinjoja, sillä niitä ei paljoa missään normaalissa ohjelmassa tule. Itse teen laukkasulut neljännesosalinjalta neljännesosalinjalle, enkä esim uralta keskihalkaisijalle ja takaisin, niinkuin se tavallisesti tulee.

Käytä tässä paljon luovuutta! Erikoiset tiet ovat ehdoton juttu, mutta muista että niisäkin täytyy säilyttää joku järki ja loogisuus.

4. Loogisuus ja selkeys
Vaikka ohjelmassa pitää käyttää mielikuvistusta ja se ei saa olla tavallista rataa muisuttava, niin täytyy myös olla tarkkana että asiat joita esität, ovat heti tunnistettavissa. Jos esität lisättyä ravia jotenkin mielenkiintoisesti, voi pahimmassa tapauksessa tuomari miettiä "oliko tuo nyt ravia vai lisättyä ravia?" jolloin pisteet voivat jäädä saamatta. Tarinan täytyy olla selkeä ja tunnistettava! Älä jätä tuomareille tulkinnan varaa mitä haluat esittää.

Muista myös, että jos vahingossa esität jotain, mikä on kiellettyä liian vaikeana asiana, koko suoritus voiaan hylätä. Jos esim. esittää yhden piruetin sijasta tuplapiruetin (joka on GP ohjelmissa hyvin tuttua) niin koko suoritus hylätään! Täytyy siis pysyä annettujen ohjelmien raamien sisällä.


Meidän hulvaton lopputervehdys, jossa läsäytin silinterini silmille... ;) Tuomarin naurattaminen on sallittua :D
Kuva  Aada Lätti

4. Musiikin valinta
Kun ohjelma on suunniteltu, vasta sitten aletaan tekemään musiikkia ohjelman päälle. Toki musiikkia voi mietiskellä jo etukäteen. Mikä musiikki sopii hevosen askellajeihin? Sopiiko minkä tyylinen musiikki hevoselle? Toiselle sopii eeppinen musiikki, toiselle iloinen ja vähän rokahtava.
Muutama pääpiirre tulisi musiikkia valittaessa muistaa:
  • Tyyli ei saa olla kuin hautajaisissa, tuomarit nukahtaa.
  • Liian raju rokki tai teknomusiikki ei myöskään sovi, vaikka se olisikin ihan hauska. Tuomarit on aika vanhaa sakkia, eikä välttämättä ymmärrä hevin päälle... ;)
  • Musiikki ei saa sisältää laulua kovin paljoa. Sitä saa olla vähän. Esimerkiksi minulla sitä on laukkaohjelman lopussa lisätyssä laukassa. Se tuo pienen ekstra säväyksen.
  • Musiikin tulee tukea ohjelmaa, ja sen tulee sopia siirtymisiin ja eri askellajeihin, mutta täytyy varoa tekemästä liian sillisalaattia musiikista, jossa jokaisessa kohdassa ja liikkeessä on eri musiikkia. 
  • Musiikin tulisi mieluummin olla iloista ja rentoa, niin että ratsukko näyttäisi siltä että sillä on hauskaa ja helppoa esiintyä. Hyvin dramaattinen musiikki on myös hienoa, jos sen osaa tehdä oikein (eli varovaisesti ettei siitä tule hautajaismeininkiä)
Päätin ottaa Hertalle ja minulle musiikiksi Queeniä. Aloitusmusiikki on We Will Rock You, laukassa on I Want It All ja raviosuudessa Don't Stop Me Now. Mielestäni musiikki on hyvä ja sopii Hertalle, se on vähän leikittelevän "uhoavaa" mutta siis todella iloinen ja tsemppaava muutenkin. Hertta myös on aika Queen... ;)
Ja korttipakassahan on sellainenkin kortti kuin Hertta kuningatar, joten...

5. Nauti ja pidä hauskaa!
Mitäpä tuohon muuta lisäämään.
Küristä on mahdollista tehdä juuri kyseiselle ratsukolle tehdyn näköinen ja siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Erotu joukosta eduksesi! Hyvällä ohjelmalla voi saada paljon korkeammat pisteet ja pärjätä paremmin kuin normaaleissa ohjelmissa, jos osaa muokata ohjelmasta sellaisen joka antaa pisteitä.

Meidän ensiesiintyminen kür ohjelman parissa onnellisesti ohitse. Tyytyväisiä ja huojentuneita molemmat, Hertta ravistelee pölyt korvista ja mulla kaamea jännityshiki pitkin naamaa :D
Kuva Aada Lätti
Itse sain myös suunnittelu apua ammattilaiselta ja kokeneelta koulutuomarilta. Sen pohjalta uskalsin sitten muokata ohjelmaa helpommaksi/vaikeammaksi niin miten se mun ja Hertan kohdalla tuntuu hyvältä. Musiikin tein kaverin kanssa itse. Ulkomailta voi tilata itselleen mittatilaustyönä tehdyn musiikin ja harkitsin tätä, mutta 300 euroa pelkän musiikin tekemiseen oli kyllä itselleni liian tyyris hinta. Testaillaan tämä ensimminen kür itse, ja katsotaan josko voisin panostaa sitten ensi vuonna lisää ja ostaa musiikinkin myös ammattilaiselta jos rahatilanne on vuoden päästä terveempi.

Tässä on nyt "ensi-illassa" blogin puolella kaiken kansan nähtäville tämä meidän (toivottavasti) lopullinen kür. Videolla tulee rikkoja ja Hertta ei ollut maailman terävimmällä päällä mikä näkyy taas vaihdoissa ja piruetit oli hankalia (sillä meni jalat sikin sokin), mutta hyvähän se on kotona treenata kun on "huonona". Vähän videolla näkyy pientä säätämistä, sillä tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilin uutta ohjelmaa musiikkiin. En siis tiennyt osuuko uusi ohjelma edes musiikin kanssa yhteen, sillä musiikki oli tehty jo ennen tätä uutta muokattua ohjelmaa. Onneksi voin todeta ettei mun tartte alkaa muokkaamaan musiikkia uudestaan! Vähän on hakemista ja testailun makua, mutta ihan hyvin tuo sujuu tuohon musiikkiin. Tästä videosta huomaa tuon varalinjan tärkeyden. Mulla meni kolmoset rikki kun Hertta alkoi pinkomaan, mutta sain ne korjattua lopuksi varalinjalla jolloin numero taas nousee!
Nyt vain treenaan tätä uutta ohjelmaa musan päälle niin enköhän saa sen sointumaan sen kanssa hyvin. :) Oli myös hieman vaikeaa yrittää sijoittaa linjoja kun meidän maneesi ei ole kisa-areenan mittainen, vaan isompi, niin jouduin vähän soveltamaan ja kuvittelemaan kouluaidat ja kirjaimet.

Mutta tässä nyt  tämä meidän kür!



Küristä on mahdollisuus tehdä todella hieno ohjelma jota voi katsoa ei-hevosihmisetkin. Se antaa todella paljon yleisölle enemmän kuin normaalit ohjelmat. Küristä pitää näkyä kuinka hauskaa ja kivaa ratsukolla on radalla. Ei ihme, että vapaaohjelman parissa ratsastetaan aina kaikki finaalit. :)

22 kommenttia

  1. Aivan ihana ohjelma ja hyvin valittu musiikit! Vautsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo valmentajakin ekana sanoi että musiikki oli tosi hyvä! :D

      Poista
  2. Menette tosi hyvin Hertan kanssa :-), ja hieno kür-ohjelma :).

    VastaaPoista
  3. Saisko ABBA küria :-D t Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei saa kun joka toisella on musana abbaa :D eka meinasin tehä mutta ei löytyny sopivaa muaa ja toisekseen en halua samaa kuin muilla :D

      Kuuntele saara siellä omassa yksiössäs Abbaa luukut täysillä niin että Turku raikaa ;)

      Poista
  4. Vautsi, todella hieno ohjelma! Oot tehny kyllä Hertan kanssa aivan mahtavaa työtä! Siitä puheen ollen, mietin oman heppani kannalta, että kuinka raviin saa lisää ilmavuutta kuten Hertalla on? Tarvitaanko vaan aikaa ja voimaa hevoselle vai onko siihen joku "kikka" miten ravista saa ilmavan? Vai pitääkö tosiaan hevosen olla luonnostaan korkealiikkeinen.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hertalla ei edes yksinään ole ilmava ravi. Eli vaikka liinassa se vaan menee mummoravia. Hertalle on tuota ravia tehty nimenomaan ratsastamalla :)

      On sillä ollut taipumusta "leijumiseen" ja korkeisiin liikkeisiin mutta se on pitänyt kanavoida sieltä käyttöön oikein. Normaali harjoitusravi Hertalla on erittäin tavallista ja maataviistävää

      Ravi on kuitenkin askellaji jota on helpointa parantaa. Olet oikeassa että se vaatii aikaa ja voimaa. kun hevonen voimistuu ja jaksaa siirtää takaosalleen painoa --> etuosa kevenee ja tulee hieno ravi.
      Hevonen ei voi ravata ilmavasti jos se on etupainoinen. Eli treeniä vaan, ikävän tylsä vastaus... :)

      Vaatii pitkää työtä ja kärsivällisyyttä, sekä määrätietoisuutta siinä mitä tekee. Kokoaminen on vastaus tähänkin, se on vastaus kaikkeen!

      Poista
  5. Todella hieno ohjelma ja upea Hertta!:) ratsastat tosi siististi ja huolellisesti- sitä on kiva katsella :)

    Sulla on upea blogi, jossa on opettavaisia ja laadukkaita postauksia ja kuvat ovat hienoja! :) kiitos siis paljon tästä blogista ja toivottavasti jatkat tätä vielä pitkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Enköhän mä jatka ainakin niin pitkään kun Hertta pelittää.. ;)

      Poista
  6. Hyvän kür-musiikin miksaajan/tekijän voi myös löytää esim joltain DJ:ltä ;) mä annoin tarkat ohjeet miten haluan mun musiikin tehtyä ja sitten yks vaasalainen DJ miksas sen tosi hienosti yhteen :) eikä maksanut paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Oliko joku sun tuttu..? Jos ei, niin mistä löysit?

      ... vai tekeekö vaasalainen tälläiselle yhdelle järvenpääläisellekkin..? :D

      Poista
    2. Ei ole tuttu mutta mun hyvän kaverin tuttu niin sen kautta :) se miksaa tosi hyvin ja tekee hyvin ohjeiden mukaisesti :D laita facen kautta viestiä jos haluat sen yhteystiedot, ainahan siltä voi kysyä jos se tekis ;)

      Poista
  7. Ihan teidän näköinen ja kuuloinen kür! :)

    VastaaPoista
  8. Mä laittaisin vielä toisen ravilisäygsen diagonaaliilla ohjelmaan, jota saat varmasti jätettyä hyvän mielikuvan ;) vaikeusastetta ei nyt ainakaan puutu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mäki oisin halunnu mutta en saa mitenkää päin sitten sopimaan "loogisesti" ja koko ohjelma menee uusiksi! :D mulla on tosin backup plan... tuo viimeinen varalinja laukassa... jos en tarvitse sitä (eli sarjat onnistuu siellä missä pitää) niin kokeilen josko ois aikaa tehdä vaikka kokorata leikkaa lisättyä ravia ylös, ja tulla sieltä sitten tuohon pituushalkaisijalle uudelleen lisätyssä... ;)

      Poista
    2. Mulla kävi myös sellainen keppuli temppu mielessä, että jos tuon ohjelman aloittaisikin reteästi molemmat puolipiruetit linjalla esittäen, eli tervehdyksestä tuomaritiskille puolpiruetti, vaihto ja taas toisessa päässä puolipiruetti ja sitten jollain diagonaalilinjalla vaihdoilla uralle ja siitä sitten ohjelman kimppuun.. ;) Täältä kotisohvalta on hyvä visioida kun ei tartte itse edes YRITTÄÄ selviytyä noista keskilinjan tempuista. Mutta kyllä johonkin se hieno lisäys pitäs saada näkyviin, vielä niin, että siitä varmaan jää sellainen alkuun hyvä ja vahva startti mielikuva ja loppuun olipa wow ajatus...

      Poista
  9. Hyvin suunniteltu ohjelma ja muusikit sopivat siihen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tykkään itsekin, ja sain jo valmentajalta hyväksynnän joten ei mennyt ihan metsään! :'D

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!