Kootussa Ravissa

27. elokuuta 2018

Rodrigo Matoksen treenit Porvoossa

Jälleen tiedossa kattava postaus kuvineen ja videoineen treeneistä! :) Kiva päästä julkaisemaan näitä taas kun on niin paljon materiaalia ja tapahtunutta mistä kertoa. 
Kuvat on otettu ensimmäiseltä treenipäivältä eli torstailta. Video on sitten kuvattu perjantaina tokana päivänä.
Lyhyesti sanottuna torstaina treenattiin perusliikkumista ja sitä että saan Hansun läpi. Perjantaina sitten leikittiin vähän uuden opettamisella ja käytiin läpi piaffia, passagea ja piruetteja.

Saimme Hansun kanssa ex-tempore tilaisuuden mennä ulkomaalaisen valmentajan luo treenaamaan kun menimme paikkaamaan Hansun omistajan varaamaa valmennuspaikkaa hänelle esteen sattuessa. Pakko sanoa että Hansu käyttäytyy tosi asiallisesti kun tästä kulkemisesta ja treenaamisesta muissa paikoissa tulee näin rutiinia että käy 3 kertaa viikossa muualla! :D
Noh, riittää varmasti vähempikin, mutta tarkoitan sitä että äkkiä ne nuoret rutinoituu kun vain jaksaa tehdä niitä toistoja. Ei Hansu koskaan ole käyttäytynyt huonosti kun ollaan ulkopuolisiin menty, mutta rentoutta on paljon enemmän ratsastaessa kun tätä ratsastamista muilla alueilla tapahtuu.
Ja sanottakoon että oikeastaan aina olen matkassa yksin. Kertoo jotain tämän lusopojan luonteesta. Lastaan ja puran yksin, satuloin sen auton vieressä yksin ja herra seistä nököttää paikoillaan kun käsketään eikä hyöri ja hääri! Kuljen kokoon taitettava jakkara ja liina mukanani ja sillä pärjään 7 v orin kanssa...

Valmennukset menivät oikein mallikkaasti mutta tällä kertaa huomasin kuinka tuo pitkä ajomatka verottaa Hansun voimia. Se on edelleen varsin heikko ja väsyy nopeasti. Ekana päivänä se jaksoi tehdä tosi hyvin hommia. Aluksi hieman jännittynyt mutta ei kyttäillyt. Tokana päivänä se ei edes jaksanut enää jännittää! Mutta sitten huomaa itse työskentelyssä ettei paukkuja oikein riitä ja helposti jää tarjoamaan asioita liian paikalleen. Kokoajan kuitenkin työstetään Hansua että se jaksaisi tasaisemmin työntää liikkeissään myös eteen, tokana päivänä se ei enää vaan yksinkertaisesti jaksanut ja siinä huomaa sen voiman puutteen. Ekana päivänä se liikkui laadukkaammin, tokana päivänä sitten lyhennettiin vähän treenisessiota ihan vain hevosen takia, ja keskityttiin enemmän "leikkimään" temppujen kanssa kun kerrankin oli mahdollisuus itse portugalilaisen gurun oppeihin. Hän jos joku osasi tuosta vain napsauttaa piaffia ja passagea, sekä piruettia Hansulle! Kertoi todellakin että mitä pitää tehdä ja leikittiin näillä liikkeillä ja lopetettiin aikaisemmin vaikka treenisessiota olisi kellon mukaan ollut jäljellä.
Hyvä kuitenkin jättää vähän näitä asioita Hansulle takaraivoon "muhimaan".

KAIKKI KUVAT ON OTTANUT TARU AROLA 

Aluksi kun kevensin ja alkuverkkasin Hansu oli vähän turhan piukeena. Ekana päivänä tosiaan se oli aluksi hieman kireä (aika nopeaa rentoutui) mutta tokana päivänä se ei jaksanut edes alkuraveissa patsastella, vaan halusi vaan mahdollisimman matalalle... :D Kiva jos se oppii että matalana on kiva mennä!
Äkkiä Hansu rentoutui ja aloitettiin työstäminen käynnissä niska jo huomattavasti rennompana ja alempana.
Tykkään harmoniasta ja tunnelmasta tässä kuvassa. Treenattiin tosi paljon käynnissä torstaina. R sanoikin että treenaa käynnissä paljon, säästää askelia ja tuo parempaan tasapainoon

Käynnin työstämistä, minä kovin hikinen ja vakava... :'D Hansu onneksi kaunis ja rento :D 

Ja korvat hölskyy miten sattuu <3

Tämän enempää ei Hansu hirveästi reagoinut avoinna olevaan maneesin oveen. Pahintahan orille on juurikin tuo "vahtiminen". Maneesin ovesta näkee ulos ja ulkona oli heppoja laitumella. Mutta ei tällä kertaa tämän enempää Hansu reagoinut! Näköjään aktiivinen treenimatkailu mitä lomani ajan olen tehnyt on tehnyt hyvää. :)

Torstaina eli ekana päivänä tehtiin paljon siirtymisiä ravissa keskiravista aina passageen. Rodrigon tyyliin kuuluu että kokoajan tehdään jotain tehtävää, eikä missään vaiheessa jäädä pyörimään esim ympyrälle työstämään vaan työstäminen tapahtuu avojen, sulkujen ja siirtymisien kautta eri linjoja vaihdellen.

Esimerkiksi näin:
- diagonaalille sulussa, jatka avoa suoraan, ja jatka loppuun taas sulkua (eli mennään portaittain)
- kolmasosalinjalle avoa, siitä sulkuun linjalla ja takaisin avoon
- keskilinjalle passagea keventäen, X:ssä istu alas ja lisää keskiraviin (sama myös diagonaalille)
- keskilinjalle avoa, X:ssä siirtyminen sulkuun uralle
- 20 metrin voltti (kyllä, tämä aina sanottiin erikseen, muutoin menet suoraa uraa jos ei ohjeita tule)
- Keskilinjalle sulkusiksakkia 3 askeleen verran vuoronperään
Huomaa hyvin erilaisen työskentelytavan mihin ollaan pohjoismaissa totuttu. Hän ei hölötä ylimääräisiä, vaan jokainen linja annetaan erikseen ohjeistaen ja sitten sama peilikuvana toiseen suuntaan. Aina eri tehtävä ja pikkuhiljaa hevoset muokkautuu paremmiksi. 
Ehkä suurin hyöty Rodrigon opeista on kun hevonen on vähän edempänä. Sain jo nyt näinkin vihreälle hevoselle paljon apua piaffin ja piruetin opettamiseen joten tästä on hyvä jatkaa. Ne ei ole Hansulle todellakaan sinäällään ajankohtaisia, mutta niillä voi todellakin jo leikkiä. Haluan aloittaa siinä mielessä "ajoissa" niiden opettamisen jotta niissä ei ole kiirettä. Jos alan opettamaan niitä sitten kun pitäisi joku GP ohjelma vetäistä, voin vahingossa paineistaa liikaa. Nyt kun Hansun ei ole pakko osata vielä piaffia, sen kanssa on hyvää aikaa leikkiä ilman mitään paineita. Nyt hyödynsin tilaisuuden ja tokana päivänä pyysin että voisiko hän auttaa piaffin kanssa sekä vähän piruettia kohden. Kerroin kyllä etten ole niitä sillä tehnyt, joten ei saa vaatia liikaa mutta kyllähän nämä gurut sen huomaa ja osaavat kyllä vaatia oikean määrän.

Treenattiin siirtymisiä keskiraviin ja takaisin erilaisilla twisteillä, istuen alas, keventäen etc... sulkuväistöstä suoraan lisäykseen, tai passagesta suoraan lisäykseen.. Tehokasta! Kehittää Hansun "imua" enemmän eteenpäin tehtävien lomassa.

Yksi tehtävä: diagonaalille passagessa ja X:stä eteenpäin siirtyminen lisäykseen. Tässä passagea.

Shoulder fore kolmasosalinjalla, josta siirtyminen half-passiin tai traversiin (eli sulkuväistöön tai sulkutaivutukseen). Kuvassa mehnossa shoulder-fore, sille ei oikein ole suommenosta? Tykkään tästä kun tehtäviä vaihdellaan. pitäisi itsekin yksinään aktivoitua enemmän tällaisiin koukeroihin.
Voi Hansu mikä komistus! <3
Mä todellakin aion saada joskus radalta lisäyksistä 9! :D Hansu on oppinut lisäämään tosi hienosti. Se on vasta 7 v ja musta tuntuu että sillä ei ole vielä todellakaan kaikki annettu lisäyksiin... Kun vielä tulee voimaa ja tasapainoa niin aikamoinen!
Harjoiteltiin vähän harjoituspiruettia perjantaita varten. Hansulle oli vaikeampaa koota laukkaa oikealle. Vasen laukka tuntui jo siltä että olisin voinut kääntää enemmänkin piruettiin. 
Vähän jo päästiin kääntämään isommalla ympyrällä oikeallekin. Saa vain olla tarkka ettei Hansu rupea pompottamaan takaosallaan kun se ei jaksa kantaa.
Vasemmalle harjoituspiruetin työstö oli helpompaa, Hansu on rennompi ja samalla voimakkaampi siinä. Vasemmalle ei esiinny takaosan pompottamista ylös eli Hansu jaksaa polkea paremmin eikä heitä pomppuvaihteelle.

Ja pakko hehkuttaa kuinka fiksu Hansu on! Mä arvasin että ei sille varsinaisesti tarvitse mitään piaffia tai piruettia opettaa... Jos sen vaan saa pysymään rentona ja keskusteluyhteyden auki, se melkeinpä jo vastaa sun apuihin vaikket ole sitä sille opettanut... Onhan näille kokoavat liikkeet todella helppoja MUTTA niitä on myös helppo tehdä näillä väärin. Tarkoitan --> Vedä edestä, istu takaa ja käännä se piruetti... Kyllä aivan varmana saat "piruetin" näin tehtyä mutta se ei piruettia ole nähtytkään. Tai piaffin kohdalla --> vedä vedä ja patista patista niin kyllä ne hermostuksissaan steppaa paikallaan heti... Ja sehän ei taas ole piaffi... ;)

Monesti iberialaisilla näkee hermostunutta piaffia ja se on se mitä en halua Hansulle. Haluan että piaffi on Hansulle rentoa ja kivaa, sellainen missä se voisi jopa rentoutua.
Kyra sanoi viime syksynä että Hansulla oli jo silloin nähtävissä 10 arvoinen passage ja piaffikin varmasti tulee olemaan todella laadukas, ja oikeassa hän kyllä on! Miksei olisi...?
Yllätyin kuitenkin kuinka "helposti" Hansu on tähän nyt suhtautunut kun sillä on leikkinyt. Nyt kun sain apua maasta käsin Rodrigolta, tuntui että ekaa kertaa Hansu jo ymmärsi tämän tehtävän. Aiemmin olen toki askeleen parin "vahingossa" sen kanssa leikkinyt, mutta se on voinut olla niin ettei Hansu oikein edes ole tiennyt piffaavansa paria askelta. Nyt kuitenkin ihan pyynnöstä pääsimme tekemään babypiaffia! Aivan mahtavaa.
Hansu myös pysyi rentona ja luottavaisena. Pari kertaa se vähän teki liian kiivasta tahtia ja jännittyi mutta sitten vain heti eteen ja rennompi meno taas käyntiin. Hansu ei kuitenkaan jäänyt jännittyneeksi. Liian paikalleen jos Hansu jää piaffissa niin siinä on riski jännitykselle, joten sitä en toistaiseksi vielä tee. Antaa vähän edetä jotta piaffi tuntuu sille helpolta ja voiman tullen se jää enemmän ja enemmän paikalleen.
Kuitenkin jos oikeaoppisesti radalla piaffia pitää esittää, niin piaffi ei saa missään nimessä mennä eteenpäin! Intermediate A ohjelmassa SAA edetä 2 m piaffissa (tämä lukee ohjelmassa, mutta siinä esitetäänkin "half steps" eli juurikin näitä piaffin puolikkaita mitä nyt tehdään) mutta tavoite kohti GP;tä on että piaffi on paikallaan. Jos joskus tulen radalla esittämään Hansulla piaffia, niin sitten se saa luvan olla paikoillaan.

Tässä vielä kooste perjantain "pihvi ja pahvi" treeneistä! Nuo kuvat olivat torstailta. Torstaina menin kangilla, perjantain pihvittelypahvittelyt nivelillä. :)
Rodrigon kommentit olivat mieltä lämmittäviä. Hän kertoi että on nähnyt Hansun viimeksi 2 vuotta sitten (eli 5 vuotiaana kun se tuli Suomeen, osa lukijoista varmaan myös muistaa millainen varsa Hansu silloin oli!) ja hän mainitsi heti että Hansu on muuttunut todella paljon. Laatua siinä hevosessa on aina ollut, mutta se oli jotenkin sellainen onneton pitkien jalkojensa kanssa ja se mennä kiemurteli "like a snake". Sillä ei ollut oikein voimia edes mennä suoraan vaan se oli niin heiveröinen että hoiperteli mennessään. Rodrigo myös sanoi näin: Ei se riitä että on vain laadukas hevonen, siihen tarvitaan mukaan laadukas ratsastaja ja ratsastat tätä hevosta oikein hyvin ja olet vienyt sitä eteenpäin paljon and that is very good". 
Todella paljon lämmitti mieltä tämä kommentti! Mulla kuitenkin on vähän painetta "pv-ihmisien" suunnalta todistaa että Hansu on oikein kiva hevonen ja sitten taas ehkä lusitanopiireissä painetta todistaa että kyllä pystyn ja osaan ratsastaa Hansua, eikä se mene mun kanssa "hukkaan". Toki eihän tämän pidä mennä niin että "ratsastan muille", enkä ratsastakaan, mutta olen vain yllättynyt miten paljon kommentointia tämä Hansun ja mun yhteinen taival sai aikaan vuosi sitten... :D 
Tosin kuittailua ei koskaan ole tullut Hansun omistajalta sekä keneltäkään valmentajalta kenen luona ollaan käyty. Se on tärkein. Jos Kyra, Janne, Riitta ja nämä portugalin gurut Rodrigo ja Paulo ovat sitä mieltä että hevonen on hyvä niin sitten se on! :D 

Paulokin kommentoi viimeksi että "Great couple". Keskityn vain nyt näihin kommentteihin sitten toistaiseksi! Hehe :P
Hansu on mun ensimmäinen lusitano, muttei ensimmäinen hevonen jota kohti GPtä yritän koulia. Tulen tekemään asioita sen kanssa myös väärin, mutta KUKAAN ei ole kouluttanut hevostaan ilman virheitä.
Kyra sanoi myös että moni väittää ettei iberialaisella saa samoja pisteitä kuin pvllä, mutta tätä hän ei allekirjoita. Hän sanoi että hyvästä suorituksesta saa hyvät pisteet ja hyvä suoritus tulee jos hevonen esittää asiat niinkuin ne kuuluu ja on koulutettu tehtäviinsä. Oli se sitten pv tai p.r.e/psl, mutta jos se ei ole tehtäviensä tasalla, ei pisteitä tule. Silloin rodulla ei ole mitään merkitystä.

Kuitenkin tässä hehkuttamisen ohella haluan korostaa, etten todellakaan seitsemän vuotiaalla hinkkaa vain näitä temppuja. Kuten sanoin, tämä oli eka kerta kun varsinaisesti treenasin piaffia ja sekin oli valvovan silmän alla. Piruetin kanssa sama juttu. Ehkä 1-2 kertaa olemme Riitan kanssa kotona tehneet vähän sinne päin laukkapiruetin tapaista/askelia muttei todellakaan sitä treenattu. Passagea olen opettanut Hansulle, mutta sekin tuli jo selväksi viime syksynä Kyralta kotiläksynä että jos haluan että se oppii ravaamaan, joudun opettamaan ensin passagen, josta sitten päästään eteenpäin. Ja tämä on toiminut.
Olen toteuttanut Hansua täysin valvovan silmän alla koko ajan, enkä sooloillut ominpäin joten toivon ettei tule mitään negatiivista kommentointia kun ei asiasta kuitenkaan tiedä totuutta. :)

Työskentelyni Hansun kanssa 90 prosenttisesti koostuu siitä kuinka kehitän askellajeja enemmän eteenpäin vieväksi. Hitaasti mutta varmasti. Kun se eteenpäin meneminen ei ole näille kaikista päällimäisenä mielessä, sitä pitää rauhassa työstää (huom, ei TYÖNTÄÄ niitä eteen, vaan työstää eteen... :P). Hansulle on jo ravissa kehittynyt varsin kiva draivi kun se jaksaa. Silloin se työntää jo kivasti eteen ja istuminen selässä on helppoa. Nyt on myös sama saatu pikkuhiljaa laukkaan, varsinkin Riitan valmennuksissa ollaan saaatu laukkaan uusi vaihde, jolloin mm. laukanvaihdot ovat kehittyneet paljon, vaikka ne kesällä olivat vielä vähän kiikkeriä ja heiluvia ja laukka jännittyi. Katsotaanpa taas ensi keväänä niin väitän että kykenen kotona ainakin ratsastamaan PSG radan osia jo sujuvasti läpi... :) Näinollen Hansu on koulutuksellisesti ihan aikataulussa. Siinä 7-8 vuotiaana pitäisi hevosen mennä jo Va A-PSG tason juttuja. 9 vuotias voi jo mennä GPtä mutta onhan se auttamatta todella nuori ikä sille tasolle. Parhaimmillaan GP hevoset ovat sitten vasta n. 12-13 vuotiaina yleensä, joten se kestää todella kauan saada se vaadittava voima jotta kokonainen GP ohjelma olisi helppoa kuin heinän teko.

HUH kuinka pitkä postaus tästäkin tuli ja teksti taas lähti rönsyilemään. Minkäs teet, vauhtiin kun pääsen mun on tosi vaikee lopettaa...Hölösuu. :D Koettakaas kestää.

10 kommenttia

 1. Ah!

  Ihana postaus, ihania kuvia ja ihana videopätkä! Tykkään niin paljon tyylistäsi kirjoittaa koska osaat avata asioita niin että ne "ymmärtää".

  Käytin lainausmerkkejä sillä ryhdyin miettimään tätä lukiessani että voiko oikeasti ymmärtää sellaista mitä ei ole koskaan itse tehnyt (eikä todennäköisesti tulekaan tekemään)? Toisaalta, sitähän uuden oppiminen on, teet jotakin mitä et ole ennen tehnyt, haparoiden, kokeillen, virheitäkin tulee mutta myös onnistumisia. Joten kiitos, voit onnitella itseäsi paitsi hyvästä ratsastuksesta ja upeasta työstä Hansun kanssa myös siitä, että tätiratsastajakin saa aavistuksen siitä mitä teette yhdessä. Sort of...

  Olin ensin kovin hämmästynyt kun kerroit kokeneesi paineita sinun ja Hansun suhteen. Mutta näinhän se meidän useimpien kohdalla on, tasosta riippumatta. Olemme monien katseiden edessä lähes aina ratsastaessamme, vähintäänkin opettajan tai valmentajan edessä, kilpailutilanteessa "kaikkien" edessä. Vaatii päättäväisyyttä ja jonkun verran "kovaa nahkaa" muistaa, miksi ratsastaa: itseään, hevosta, opettajaa, valmentajaa, omistajaa vai kaikkia muita varten. Kukaan muu kuin se, joka istuu satulassa, ei voi tietää miltä hevonen tuntuu juuri kyseisellä hetkellä. On vaikeaa olla välittämättä ulkopuolisten kommenteista, varsinkin kun jokaisella tuntuu olevan mielipide joka on "pakko" myös saada julki.

  Viisasta on keskittyä mielipiteisiin, joilla on oikeasti merkitystä. Omistajan, opettajan, valmentajan. Hevosen. Ja sinun itsesi.

  Hansu ja sinä olette huikea ratsukko, jo nyt. Olette edistyneet valtavasti yhdessä. On ilo ja kunnia saada seurata matkaanne. Jokaisesta postauksesta saa aina uutta ajateltavaa. Kiitos.

  Mahtavaa alkanutta viikkoa!
  Maarit L.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se sitten varmaan hyvin selitetty jos pystyy "maistamaan mansikan" lukemansa perusteella? Voiko näin sanoa? :D

   Joo olen itsekin yllättynyt vähän että tunnen näin. Paineita nimenomaan. Paineita tehdä hevoselle hyväksi ja "rikkoa" ne ennakko-oletukset mitä nyt ihmiset luulee. Jos vien Hansun radalle ja se vaikka jännittyy ja rikkoo kaiken, ajatteleeko ihmiset "no niin mitäs mä sanoin, ei lusitanoista ole kouluratsuksi" , vaikka kaikkien mielestäni kokeneet hevosihmiset pitäisi tietää milloin nuori hevonen on jännittynyt ja että se voi johtaa rikkoihin... :D
   Mietin aina jos pv nuori on jännittynyt radalla ja rikkoo kaiken, kommentit ovat "No voi että, se on vain jännittynyt, mutta kyllä se siitä kehittyy ja oppii vielä". On hassua että olen alkanut ajatella näin, tai oikeastaan pelkäämään että ihmiset ajattelee näin? Vaikka mitä ihmeen väliä sillä on. Pohdin ihan tyhmiä juttuja kyllä nyt!

   En halua mennä näyttämään radalle sitä meidän huonoa päivää kun kaikki keittää yli ja mistään ei tunnu tulevan mitään. Haluan mennä näuttämään sitä päivää radalle kun musta tuntuu että mulla on Totilas alla joka tekee joka solullaan töitä ja liitelee radalla... :D Hehe...

   Poista
 2. Upeaa menoa! Kuuntele vain valmentajia, älä kateellisia naapureita ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko se on! :D Tai voin kuunnella kaikkia mutta "uskoa" vain valmentajia :D Oikeastaan se on pakko luottaa valmentajiin vaikka ne sanoisi päinvastaista mitä naapurit...

   Poista
 3. Maarit L sen tuossa puki sanoiksi paremmin kuin hyvin! Yhdyn täysin.

  Hansu on ihan syötävän suloinen taas, varsinkin tuossa piaffessa se on NIIN tohkeissaan ja yrittää niin täysilä ja muoto on upea. Mikä hurmuri. Myös upeasti osaa rentoutua erilaisten suoritusten jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Hansun muoto piaffissa on jo nyt aika passeli, toki Rodrigo myös sanoi että se saisi olla paremmin vielä pyöreämpi, mikä on totta, mutta ei vielä vaan pysty kaikkea yhtäaikaa pyytää. En usko että pyöreys tulee olemaan ongelma kunhan vain rentous säilyy :)

   Poista
 4. Todella kivan näköistä tekemistä, kehitytte kyllä ihan silmissä! Ihana kun rakennatte pohjaa noin huolella, turha oikoa alussa tai ei todellakaan ole mitään mille uutta oppia kasata. Keskity ihan vain omaan tekemiseen ja anna muiden huudella, mukava sitten myöhemmin näyttää mistä se lusitano pissii kun pääsette radoille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi nauroin ääneen tuolle lusitano pissii kohdalle :D

   On myös ollu hauska huomata että tämä eteneminen on todella nopeeta verrattuna siihen mitä se Hertan kanssa oli. Kuinka hyvin Hertta mut opetti koska nyt on ihan erilaista hakea niitä asioita mihin mulla on jo perstuntumaa. Hertan kanssa jouduttiin molemmat opettelemaan yhtäaikaa ja se oli hitaampaa mutta älyttömän palkitsevaa sekin. Väitän että hyödyin nimenomaan siitä niin paljon kun jouduin tekemään itse ilman valmiiksi koulutettua hevosta.

   Poista
 5. Onko Hansulla ihan perus yksinivelinen kuolain?😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vaihtelen vähän kuolaimia. :) Tällä hetkellä paras on baucher kolmipalana.
   Toinen yleisesti käytössä oleva on Sprengerin D-renkainen kolmipala. Hansu on parempi kaksinivelisellä kuolaimella kuin yksinivelisellä. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!