Kootussa Ravissa

14. elokuuta 2018

Paulon treeneissä 5.8.18 VIDEO

Käytiin Paulo Bastoksen silmien alla pitkästä aikaa. Paulo on nähnyt Hansun joskus yli vuosi sitten omistajansa kanssa vielä ennen kuin se tuli mulle ratsastettavaksi kokonaan. Ihan kiva että näkee pitkän tauon jälkeen ja varmaan huomaa selvästi mahdollisen edistymisen (tai taaksepäin menemisen haha :D )

Hansu oli kuin kotonaan tuolla Nykullan maneesissa. Se meni siellä mielellään ja saatiin olla onneksi kokonaan yksin niin päästiin keskittymään täysillä.
Treeni oli hyvin yksinkertaista mutta nimenomaan ne yksinkertaiset asiat pidetään ehkä vähän itsestäänselvyytenä. Loppujenlopuksi juuri noita perusjuttuja pitää hinkata ja saada hevonen oikeasti tosi läpi jotta voi työstää yhtään mitään. Hansukin on sellainen hevonen että sittenkun se on läpi ja hyväksyy ratsastajan se antaa itsestään ihan kaiken ja sieltä irtoo tosi hyvää liikettä, mutta myös kokoamista. Nyt kuitenkin Hansun kanssa keskityttiin juuri siihen rentouteen ja siihen että se liikkuu enemmän eteen vaikka heittäisinkin ohjaa pois ja jätän sen enemmän "yksin"Hansu helposti koskettaessa reagoi kokoavasti mutta kokoajan sen kanssa tehdään töitä että se myös ajattelee enmmän tarjoavansa eteenpäin eikä aina vain ylös. Hyvin tyypillistä näille, ei siinä, mutta sitä pitää treenata. En missään nimessä halua että se vähentäisi haluaan koota, eiei, sitähän tarvitaan koko ajan enemmän ja enemmän kohti vaikeampia asioita! Haluan kuitenkin että kokoaminen lähtee minusta, eikä siitä että Hansu pakenee kokoamiseen välttääkseen jotain. Hansu kyllä tykkää mennä myös eteenpäin, rakastaahan se lisäämistäkin, mutta sen on vaikeampi kantaa ja hallita itseään siinä.

Tehtiin heti ravissa työskentelyä harjoitusravi - lyhyt ohja, josta kevyt ravi - pidempi ohja. Tai sitten sekoitettiin että välillä kevyt ravi - lyhyt ohja, ja harjoitusravi - pitkä ohja. Ei sillä niin väliä onko kevennys vai ei, mutta ideana juurikin se, että oli ohja pitkä tai lyhyt, kevensin minä  tai en, Hansun täytyy seurata ohjaa. Lyhentää itseään kuitenkaan lyhentämättä askelta kun lyhennän ohjaa, ja pidentää itseään kuitenkaan menettämättä tasapainoaan.
Treeniä siis kaulan asennon muutoksille!
Välillä tietenkin pidemmällä kaulalla Hansu vähän menettää tahtia, mutta Paulokin sanoi että se on täysin normaalia ja omalla tavallaan sen täytyykin vähän menettää sitä koska se ei vielä ole valmis. Kyllä se tulee oppimaan tämän paremmin, mutta ei saa pelätä sitä että ravi menisi pieneksi lusitanoraviksi jos päästän ohjasta. Sen täytyy oppia rehellisemmin menemään sitä isoa ravia, eikä niin että minä aina tuen sitä. Self-carriagea metsästetään siis!
Aika kivasti Hansu kuitenkin handlasi tämän ja oikein tyytyväisenä laski niskaansa. Kun lyhennän taas ohjaa se ei saa jännittyä vaan rentouden kuuluu säilyä samana mikä oli venytyksessä.
Tosi hyvä tehtävä, mutta vaatii kyllä sitä "fengsui" tilaa :D Mutta tämän tavan kun opettelee ja hevonen sen oppii niin vaikka tulisi jännittynyt tilanne ja vaikea tilanne, voin saada hevosen keskittymään ja rentoutumaan. Hyödyllistä kisatilanteisiin!

Hansu helposti alkaa "hakkaamaan" takajaloilla vaan ylös alas jos se jännittyy. Sen kuitenkin täytyy TYÖNTÄÄ takajaloilla enemmän rungon alle. Se vähän lintsaa tässä kohdin jos siltä vaatii. Helpostio jos korjaat jotain ja vaadit niin se "muka tekee sikana töitä" ja alkaakin vain hipsimään takajaloilla korkealle mahan alle. Eiei, sen täytyy tuoda ne oikeasti alle. Onhan ne takajalat hienot mutta aika kamalaa on istua selässä kun se lyö kuin rumpuja niillä. Sittenkun se nostaa niitä ja työntää niin istuminen onkin varsin mukavaa selässä.

Laukassa tehtiin vastalaukka-myötälaukka kuviota kokorataleikkaalla ja siinäkin tarkoitus että Hansu laukkaa eteen, eikä korosta takajalkoja nostelemalla niitä. Hansu huomaamattaan rentoutuu kun se alkaa laukkaamaan eteen eikä vain kerää itseään hakkaamaan takajaloilla. Toki helposti se vielä kuumuu jos jotain pitää työstää, mutta peruslaukassa sen ei tarvitse kuumua. Voin onneksi jo säätää sitä peruslaukassa kivasti ja siinä se ei korosta takajalkojaan, mutta tämä sama tietenkin vielä mukaan esimerkiksi vaihtoihin niin hyvä tulee.

Tein "lyhyen" koostevideon treeneistä! Siinä näkyy selvästi mitä tehtiin ravissa keventäen ja istuen alas pitkällä/lyhyellä kaulalla ja sitten laukkatyötä.
Kyllä toi Hansu osaa liikkua aika makeesti kunhan saa koko kropan käyttöön, eikä vain jalkoja ;)
Tein myös täyspitkän videon missä Paulon äänikin kuuluu, mutta se on joku 12 min pitkä enkä aatellut sitä tähän laittaa ettei nyt kukaan vallan tylsisty... :D

12 kommenttia

 1. On kyllä hienoa menoa!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kyllö, siihen on saatu eniten vaihteita ja säätöä!

   Poista
 3. Vähänkö hieno! Saat olla ylpeä itsestäsi! Onko sulla vielä kisoja suunnitelmissa?
  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hansun astutuskausi taisi nyt loppua joten syksyn ajattelin metsästää sopivia pikkukisoja. :) vielä on vain vähän haastavaa löytää hyvä kisapaikka JA sopivat luokat... olisi kiva mennä aina kaksi luokkaa mutta usein on niin että He A on joku tosi epäsopiva ja ärsyttävä ja Va B sit taas hyvä... :D

   Hansu on kuitenkin nyt siinä Va B tasolla mutta kisakokemus on vähäinen joten he a + va b olisi hyvä mennä että tulee ratarutiinia.

   Jos ensi vuonna kaikki menee hyvin niin haaveilen loppukesästä pyhä Yrjön starttia/va a :)

   Poista
 4. Laita ihmeessä pidempi video, sun ratsastus on tosi kaunista katsottavaa ja tällainen puskaratsastajakin oppii ihan älyttömästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä aina aattelee että yrittää pitää kaiken lyhyenä ja ytimekkäänä :D

   Poista
 5. Kerrassaan upeita pätkiä Hansu tekee jo tuossa ravissa! Samaa toivoisin minäkin, että pidempää videota kehiin vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan saa voimaa jotta jaksaa pidempään työntää tuossa isossa ravissa niin aikamoinen!! Ei todellakaan joka nurkalla hevonen noin ravaa! :D

   Poista
 6. Hansu on niin symppis että sydän sulaa. Noi korvat on niin parhaat ❤️. Ravi on upeaa mutta vielä enemmän tykkään käynnistä ja laukasta. Käynti on kyllä niin irtonaista kuin olla ja voi ja tuossa laukassa sellainen mukava rauha. Huikea paketti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä suloinen isopienimies :) ensin ulkoisesti muistuttaa pikkuponia mutta sitten kun lähtee liikkumaan sulavasti niin avoista,suluista,lisäyksistä voisi hyvin saada jopa 9 radalla! Näin ainakin pari tuomaria sanonut! <3 mutta siihen on vielä piiiiiitkä matka. :)
   Ja se sen käynti ... siitä on jo niillä vähäisillä radoillaan napannut 8 ja 9 numeroksi!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!