Kootussa Ravissa

30. elokuuta 2018

POWERMIND.fi - mentaalivalmennus (+arvonta)

*Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Powermind :in kanssa*
Kannattaa tsekkaa myös suoraan instagramista tili : riikkaturunen1

Onko sinulle mentaalivalmennus tuttua juttua?
Aihe on noussut pinnalle myös ratsastuksen parissa, mitä se tuskin kymmenisen vuotta takaperin oli. Mentaalivalmennus on ollut kuitenkin pitkään monissa muissa urheilulajeissa tärkeä osa urheilijan elämää ja treenejä, onneksi se on viimein rantautunut ratsastukseenkin!
Ratsastus on kuitenkin äärimmäisen vaikea laji ja ennenkaikkea mentaalinen laji. Ratsastus ei ole niin fyysinen urheilulaji mitä yleisesti ottaen urheilulajeista tulee mieleen, ja väitänkin että mitaleita voitetaan mentaalipuolella, ei fysiikalla tässä lajissa. Voittaakseen mitalin ei tarvitse olla fyysisesti kaikkein voimakkain tai nopein, tarvitsee olla taitavin ja omattava se tietty "tatsi" tähän lajiin ja sitä kautta siihen asiaan mikä tekee tästä meidän lajista niin uniikin; hevoseen.

Kuva Taru Arola

Miksei kuitenkaan moni ratsastaja valmentaudu mentaalipuolella? En itse ole paras esimerkki, mutta olen aina ollut pohtiva ratsastaja ja olen jo aiemminkin sanonut että tää blogi on mulle sitä psykologista treenaamista. Täällä mä pohdin hyvin ja huonosti menneitä juttuja, jopa puran joskus suuttumusta tai onnistumisen tunnetta kisojen jälkeen, tai ainakin silloin kun oli vielä aktiivisesti kisattavaa. Tehokkainta mielen treeniä on kuitenkin tehdä sitä ammattilaisen kanssa. Sellainen ihminen joka pohtii niitä SUN asioita yhdessä SUN kanssa, ja on siinä tilanteessa ihan vain sua varten. Ammattilaisella on aina annettavana ne työkalut. Vaikka olisitkin pohtiva ratsastaja, monelta puuttuu oikeat työkalut asioiden työstämiseen. 

Mentaalivalmennusta hyödyntää maailman huiputkin. Jotkut kokevat oman psyykkaamisen riittävän ja sekin on täysin okei, mutta jos tuntuu että olet "yksin" sen asian kanssa, kannattaa pyytää apua. Osa hallitsee luonnostaan oman mielensä paremmin kuin toiset, mutta jokainen voi oppia siitä lisää treenaamalla.
Ne urheilijat jotka tekevät mentaalitreeniä ovat usein todenneet että se on yhtä tehokasta ja tärkeää kuin fyysinen valmentautuminien!
Ratsastajien kohdalla iso ongelma on ihan jo pelkkä radan ratsastaminen. Et voi treenata hevosellasi kisaamaasi ohjelmaa/tasoa kuin vain rajoitetun määrän (itseasiassa liian vähän verrattuna mitä muiden lajien kisaajat treenaavat omaa ohjelmaansa/lajia), mutta mielessäsi voit ratsastaa sitä vaikka kuinka paljon. Voit teoriassa ratsastaa vaikka GP ohjelman VAIN 2 kertaa päivässä (sekin on jo liian rasittavaa hevoselle muine treeneineen), mutta mielessäsi voit käydä voikka koko päivän tätä ohjelmaa läpi kohta kohdalta. Aivan varmana hyödyttää itse suoritusta, eikö?

Mentaalivalmennuksen suurin hyöty on, että ratsastaja pystyy tilanteessa kuin tilanteessa, niin kotona kuin kisoissakin, sulkemaan itsensä ja hevosensa täysin ulkomaailmasta pois ja keskittyä täysillä omaan suoritukseensa. Ratsastaja oppii hallitsemaan tunteitaan ja hyödyntämään niitä suoritukseensa. Pelko lamauttaa, mutta jos hallitsee omaan pelkoaan, hallitsee myös itsensä.
Mitä pidemmälle treenataan psyykettä, pystyy ratsastaja jo pelkällä psyykellään vaikuttamaan oman kehonsa fyysisiin toimintoihin! Muissa urheilulajeissa ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että ennen suoritusta kovaa takova sydän saadaan mentaaliharjotteiden kautta tasaantumaan. Tämä tietenkin vaatii treeniä, mutta aivoja voi edelleen treenata kuten treenaat lihaksiasi!
Tiedostamaton mieli ohjailee meitä täysin meidän tiedostamatta ja tällöin lopputulokseen voi olla jopa mahdotonta vaikuttaa. Kun opimme hallitsemaan ja ohjailemaan tiedostamatonta mieltä, voimme oikeasti löytää täysin uuden vaihteen suorituksiimme.


Mitä mentaalivalmennus on?

Mentaalivalmennus valmentaa mieltä. Ihan samanlailla kun urheilija treenaa lihaksiaan ja kehoaan kohti parempia suorituksia, aivoja voi treenata samanlailla. Tavoitteena on rakentaa mieli, jota me hallitsemme. Jos hallitsemme omaa mieltämme, voimme hallita omia tuntemuksia, kuten pelkoa. Pelkoa ei pidä tukahduttaa, muta sitä pitäisi voida hallita. Jos pelko hallitsee ratsastajaa, tiedämme tasan tarkkaan kuinka paljon se vaikeuttaa ratsastamista tai kisasuoritusta. Se voi jopa johtaa starttaamatta jättämiseen tai miksei jättäisi nousematta kokonaan hevosen selkään?
Mentaalivalmennusta voi hyödyntää vaikkei varsinaisia pelkoja olisi. Mentaalivalmennuksen avulla voi päästä parempiin suorituksiin ja siitä voi olla apua mm. kadonneen motivaation etsimiseen.
Valmennuksessa voit oppia muuttamaan jo


Mitä mentaalivalmennuksessa tehdään?

Valmennuksessa hahmotetaan jokaisen ratsastajan omia uskomuksia, pelkoja ja tapoja toimia, sekä pohditaan yhdessä tavotteita ja rakennetaan toimintatapoja jotka mahdollistavat tavoitteisiin pääsyn.

Jokainen saa konkreettisia harjotteita joista katsotaan jokaiselle se oma, tilanteeseen parhaiten sopiva harjoite. Harjotteita on klassisista mielikuvaharjotteista aina eri rentoutumisharjotteisiin hengitystekniikoineen, sekä myös erilaisia "ota kynä ja paperi"- tyyppisiä tehtäviä.
Opitaan tunnistamaan oma sisäinen puhe, se on ehkäpä se isoin asia jonka avulla pääsee tuloksiin.

On hyvä kuitenkin muistaa, ettei mentaalivalmentautuminen ole sitä, että "koutsi" tulee kisoihin mukaan ja "rauhoittelee" sinua jännityksen iskiessä. Mentaalivalmennus on osa kokonaisvaltaista treeniä ja sitä pitä harjoittaa, jo kauan aikaa ennen kuin itse H-hetki koittaa. Oli se H-hetki sitten jokin tietty kisa, tai ihan vain selkään nouseminen.
Kuten muussakin valmentautumisessa, tässäkin treenataan tavoitteena parantaa sitä omaa suoritusta. Valmentaja auttaa yhteisillä treenikerroilla ja antaa työkalut joiden avulla valmennettava voi treenata myös itsenäisesti. Valmennuksen tulokset näkyvät kuten muussakin treenissä, itse kisatilanteessa tai  omassa ratsastuksessa. 

Valmentaja

Valmentajana toimii Riikka Turunen. Riikka on itse kilparatsastaja ja kilpailee hevosensa kanssa tällä hetkellä Intermediate I tasolla. Vaikka Riikka on erikoistunut ratsastajiin, valmentaa hän mentaalipuolella muitakin urheilijoita. Riikalla on kokemusta myös kouluratsastusvalmennuksesta, joten valmentajana hän osaa auttaa ratsukkoa mentaalipuolen lisäksi myös ratsastuksellisissa asioissa. 
Voin lämpimästi suositella ottaa yhteyttä Riikkaan jos tarvitset apua mentaalivalmennukseen tai vaikka kouluratsastukseen! Riikka on helposti lähestyttävä ja ainakin itselleni on ollut suuri apu puhua Riikalle näistä asioista, sillä aina olen saanut itseni "sinuiksi" mielen mörköjen kanssa. Riikka on nimenomaan tarjonnut mulle niitä työkaluja mentaalitreenaamiseen, vaikka pohtiva ratsastaja aina olen ollutkin. On tärkeää löytää se sisäinen puhe ja saada sen hallitsemiseen työkalut.


Riikan voi perinteisen mentaalivalmennuksen ohella pyytää myös luennoimaan aiheesta. Esimerkiksi jokin ratsastusseura voi halutessaan ottaa Riikkaan yhteyttä jos kiinnostusta on järjestää luento oman seuran/tallin jäsenille. 

Myöhemmin Riikalle on tulossa myös verkkokursseja, kannattaa seurata nettisivuja www.powermind.fi


Kuva Taru Arola
Riikka kisoissa FWB-hevosellaan Gilroi Goza
www.powermind.fi
Instagram: riikkaturunen1


Mitä itse hyödyn mentaalivalmennuksesta?

Vaikka itse en tällä hetkellä kovinkaan kilpaile ja tänä kesänä kisaaminen jäi myös astutushommien takia myöhemmäksi, on se kuitenkin kokoajan kytemässä takaraivossa. Haluan takaisin kisoihin, mutta silloin kun sain Hansun ratsastettavakseni sain niin paljon negatiivista kommenttia ihmisiltä nimenomaan hevoseen liittyen. Olen aina ollut huono puolustelemaan valintojani mutta toisaalta miksi edes pitäisi... Toisaalta sain myös palautetta etten olisi tarpeeksi hyvä ratsastaja noin hyvälle hevoselle! Koita tässä nyt sitten miellyttää kaikkia!
Nyt olen huomannut tämän asian tuovan mulle paineita. Ei se, ettenkö "kehtaisi" mennä radoille muun rotuisella kuin puoliverisellä, vaan se, että pelkään tekeväni hallaa rodun maineelle. Ahdistaa ajatus mennä radalle ja jos vaikka mokaan (hevonen jännittyy, rikkoo tms) niin ihmiset päivittelevät jälleen "kuinka kamala rotu/hevonen", vaikka se ei hevosen vika todellakaan ole. Tässä hevosessa on niin paljon hyvääkin ja se on valehtelematta laadukkaimpia hevosia jolla olen koskaan mennyt. Haluan tuoda sen hyvyyden esiin radoilla, mutta pelkään että vahingossa saan sen negatiivisessa valossa esille. 

Tätä "probleemaa" olen Riikan kanssa vähän työstänyt. En vielä paljoa, mutta Riikalle olen siitä sanonut suoraan, että omalla tavallaan tuleva kisaaminen vähän jännittää, vaikken oikeasti jännitä kisaamista. Voisi jopa sanoa että jännitän enemmän yleisön reaktioita kuin itse kisaamista?
Huvittavaa kuitenkin keskustella Riikan kanssa tästä. Ei mun tarvitse kuin pohtia näitä ja keskustelun jälkeen olenkin huomaamattani saanut käännettyä "mutku/sitku/mitäjos" -asenteen "me näytetään niille" puheeksi! :D

Loppujenlopuksi keskustelujen jälkeen on alkanut tuntua siltä, että olen huomaamattani muodostanut nämä ajatukset todellakin vain itse, ja se onkin vain mun oma sisäinen ääni joka puhuu ja on alkanut puhumaan negatiivisesti. Tarpeeksi kun mietit ja pohdit jotain asiaa, vaikkei se edes olisi totta tai jo tapahtunut, se muodostuu "todeksi" omassa päässä!
Sisäinen puhe voi muodostua ulkoisen puheen kautta, kuten mun tapauksessa on käynyt. En ole enää aikoihin kuullut kenenkään mollaavan Hansua, mutta edelleen mun sisäinen ääni tekee sitä vaikken itse edes ole samaa mieltä "sen" kanssa. Järkyttävää miten tämä voin näin paljon vaikuttaa!
Riikka on auttanut saamaan kiinni siitä sisäisestä puheesta ja yritän saada sen hallintaani.

Yksi konkreettinen asia mikä mun ahdistusta helpottaa, on vain se kun katson tuota mun hevosta. Olen jo mahdottoman ylpeä siitä mitä olen sen kanssa tehnyt. Kun Hansu lähtee lisättyyn raviin hyvässä tasapainossa ja täysin mun kanssa, en voi todeta kuin "wow" selässä. Ei moni hevonen ole mulle tätä tunnetta antanut! 
Olen aina ollut sitä mieltä että ne starat tehdään kouluttamalla. Ei kukaan hevonen yksinään esille pääse.

... mutta toisaalta, arvostelulaji joten "kestä se Norppa" ;)

Tässä! Ihan itse tein ja säästin... ;)
Vaikka kuva ehkä onkin yksi iso vitsi, niin on siinä perääkin. Tämä on yksi tapa "treenata ratsastusta": kuvittelen itseni Valegroon, Totilaksen tai jonkin muun lähes täydellisen  hevosen selkään ja koitan fiilistellä miltä oikein suoritettu piaffi tai laukanvaihtosarja tuntuu. Kuvittelen itse ratsastavani kuten Charlotte ja näin muodostaa mieleeni sitä fiilistä ja tunnetta.

Tämän voisi ajatella myös käänteisesti: Jos ajattelen ratsastavani rataa ja mietin vain miltä tuntuu kun ne sarjavaihdot menee rikki, miltä tuntuu kun hevonen riehaantuu tai kyttää tuomaripäätyä, miltä tuntuu kun joudut keskeyttää... Aika huonot lähtökohdat radalle mentäessä jos näitä asioita miettii?
Mielellä on järkyttävän iso vaikutus! Joten keskityn mielikuvaharjotteissani vain siihen kuinka ratsastan Valegrolla sen 90 prosentin GP suorituksen... ;)


Jos kiinnostus heräsi niin suosittelen myös ottamaan instagramista seurantaan Riikan nimimerkin riikkaturunen1 takaa. Instasta on helppo seurata tulevia juttuja ja se on myös helppo paikka ottaa yhteyttä suoraan Riikkaan :)

ARVONTA!!

Kiinnostaako mentaalivalmennus tai vaikka luento aiheesta omalle talliporukalle?


Kaikilla blogini lukijoilla SEKÄ instagram-tilini seuraajilla on mahdollisuus osallistua arvontaan!
Palkintona on LAHJAKORTTI jonka voi käyttää itse haluamallasi tavalla. Lahjakortin voi käyttää mentaalivalmennukseen, verkkokurssiin (tulossa) tai myös oman seuran hyväksi luennon muodossa. Saat ihan itse valita! 

Ohjeet arvontaan:

Kommentoi blogin TAI instagramin kommenttikenttään:

- oma sähköposti ja nimi/nimimerkki (ig:ssä ei tarvitse sähköpostia)
- Sen kummemmin ei tarvitse perustella, mutta minusta olisi mielenkiintoista kuulla teidän kokemuksia mentaalivalmennuksesta (jos niitä jo on) tai miksei niitä juttuja mihin haluaisit saada apua? 

Arvonta toteutetaan arpakoneella, joten ei ole pakko perustella jos ei tahdo. :)
Voittaja ilmoitetaan täällä JA instagramissa ja ilmoitan sähköpostilla/instagramin directillä vielä erikseen voittajalle henkilökohtaisesti. 

Eikä tässä vielä kaikki, kuten mainos-TV:ssä konsasaan sanottiin!
Vaikka arpaonni ei suosisi, niin Powermind tarjoaa KAIKILLE blogini/instagram tilini seuraajille -15% valitsemastaan mistä tahansa mentaalivalmennuksesta.

Kun tilaat itsellesi valmennusta, mainitse blogini nimi (Kootussa ravissa) tilauksen yhteydessä niin saat alennuksen. :)

14 kommenttia

 1. Voisin osallistua arvontaan mutten tahtoisi yhteystietojani tähän näkyville... :)

  VastaaPoista
 2. Lusitanot on mielettömiä hevosia ja niillä on mieletön luonne. Ne, jotka ei ole sitä kokenut, ei voi sitä ymmärtää. Pidä kiinni sun ja Hansun unelmusta ja päämäärästä. Mee sitä kohti ja usko siihen saavutukseen!<3 Sanoipa muut mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Kyllä mäkin olen joutunut perumaan sanojani kun tutustuin rotuun... :) ja sanani sanoin ennakkoluulojen perusteella,en ollut koskaan edes ratsastanut lusolla.

   Poista
 3. Tämä oli superhyvä kirjoitus ja tärkeä aihe. Mikäli arpaonni suosii niin tyttäreni saa lahjakortin. anna.latti@luukku.com. -Anne-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kirjoitusvirhepaholainen..siis säpöosoitteessa etunimi anne!

   Poista
 4. En osallistu arvotaan, sillä varmasti monella muulla on enemmän tarvetta mentaalivalmennukselle, mutta haluan silti kommentoida.

  Tunsin syvää samaistumisen tunnetta kun kerroit omista järjenvastaisista "peloistasi" joita koet Hansun kanssa. Itselläni ongelma ei ole hevoset, vaan hämähäkit. TIEDÄN kyllä varsin hyvin että pelko on aiheeton, TIEDOSTAN sen että ne ovat vaarattomia. Mutta se ei yhtään auta että joku tulee kertomaan minulle nuo asiat ja sanoo kuinka naurettava pelkoni on, tiedän sen kertomattakin, eikä se silti yhtään vähennä pelkoani. Asia vaatisi työstämistä mentaalipuolella, kun se ongelma on jossain syvemmällä eikä vain järjen avulla poistettavissa.

  Tekstistäsi päätellen teillä Hansun kanssa tavallaan sama juttu, vaikka tiedät sen olevan hieno hevonen ja muiden (kuvitteellisista) kommenteista välittäminen on ihan hölmöä, ei se vähennä jännittämistä. Asia onneksi takuulla korjaantuu vielä, viimeistään sitten kun pääsette kunnolla radoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä kommentti!

   Tyhjentävästi sanottu. Tämä tosiaan on ihan älytöntä suorastaan ja väitän että mä tosiaan jopa kuvittelen sanoja ihmisten suuhun lisää?

   Poista
 5. Ei liity tähän postaukseen (enkä ole osallistumassa arvontaan), mutta törmäsin youtubessa videoon Charlotesta ja 5-vuotiaasta Valegrosta. Aika monista kuvauksista tuli ihan Hansu mieleen, eli ette ole kuin pari vuotta jäljessä. ;) https://youtu.be/4nwr3-wMdfQ

  VastaaPoista
 6. Meidän talliporukalle :) rmannermaa@gmail.com uskon täysin mielentaitojen valmennukseen. Sitä ei ole vielä kaikkialla hyödynnetty --potentiaalit kasvaa vaikka mihin!

  VastaaPoista
 7. Emmi, emmi.makitalo@kalustetukku.fi
  Kokemusta ei vielä ole mentaalivalmennuksesta, mutta sille olisi käyttöä! Olen kisoissa juuri se ratsastaja, joka ei pysty keskittymään omaan suoritukseensa vaan keskittyy enemmän ulkopuolisiin seikkoihin. Ja mietin sitä, että muut arvostelevat ja tuomitsevat :D Joka johtaa taas ramppikuumeeseen joka johtaa siihen että alisuoritetaan radalla poikkeuksetta aina. Eli jos voittaisin arvonnan ottaisin ehdottomasti mentaalivalmennustunnin :)

  VastaaPoista
 8. kaisariikonen@hotmail.fi
  Oman seuran väelle ehdottomasti, itse istuisin eturivissä. Kärsin pahasta ratakoomasta, vaikka en voi suoranaisesti sanoa, että jännittäisin ennen kilpailua. Eli meille kiitos. :)

  VastaaPoista
 9. Arvonta on päättynyt! Arpaonni suosi nimimerkkiä Eppusal ja häneen ollaan hlökoht yhteydessä:)

  Kiitos osallistujille ja muistakaa että mun blogin nimellä -15% alekoodi on voimassa vielä :)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!