Kootussa Ravissa

9. toukokuuta 2017

Hansu on kotiutunut kivasti + vertailuvideo

Hansulla on nyt ensimmäinen viikko takana uudessa kodissa ja kotiutuminen etenee kivasti. Vähän vielä huomaa että "etsii omaa paikkaansa" tallin rutiineihin ja uusiin heppakavereihin, mutta yllättävän lunkisti kuitenkin tuntuu olevan. Hansu on aamusta iltaan pihalla, ja tosiaan asustelee ulkomökissä, eli katseltavaa ja ulkoilmaa riittää! Ainakin työskentelypätkät onnistuu ja Hansu liikkuu tosi kivasti, se oikeasti liikkuu paikoitellen todella näyttävästi ja kroppaansa käyttäen! Paranee vaan, mutta vielä on tietenkin paljon töitä tehtävänä omistajalla ja mulla! Itse kävin tänään ekaa kertaa muuton jälkeen ratsastamassa ja Hansu tuntui oikein hyvältä. Hansu oli omistajansa kanssa ollut taas Bastoksen treeneissä viikonlopun ja kyllä sieltä vaan tarttuu taas ne taikavinkit mukaan. Hansun omistaja oli onneksi siis tänään mukana katsomassa ja jakamassa näitä vinkkejä ja neuvoja. Joskus ei muuta tarvitsekaan kuin pientä huomautusta asioihin. 
Hansussa on hirveästi samaa kuin Hertassa siinä suhteessa, että se on menevä ja "kuuma" ja kevyt. Tällöin ratsastaja on myös "kiltti" ja ei koske hevoseen, tai ainakin sitä luulee koskevansa... Puhun nyt omata puolesta... :D 
Todellisuudessa vaikka "kosket", pidät ohjat kädessä ja jalan kiinni, niin oikeasti et tee vielä tarpeeksi. Kevytsuinen ja herkkä hevonen antaa sen tunteen kun hipaiset tai otat vähän tuntumaa, niin heti tapahtuu. Yleensä joo tapahtuukin, mutta vääriä asioita. Tuntuu että pienin avuin, tuskin koskematta "no nyt se on siinä läpi". No ei todellakaan ole. 
Hansukin oli jälleen aluksi "raviin lähdössä" kun laitoin jalkaa kiinni ratsastaakseni käyntiä ja käynnissä vähän avoa. Hansu karkaa hipsutelen ravin puolelle ja nostaa niskaansa ylös, missä vaiheessa vielä hämäännyn ja luulen että se on pyöreä. Mutta niinkuin silloin Bastoksen valmennuksessa ilmeni, että lusitanot helposti tässä suhteessa hämää. Luullaan että ne on pyöreitä, koska ne ovat automaattisesti "pyöreitä", mutta todellisuudessa selkä katkeaa ja niska vain killii ylhäällä. Vaikka Hertta on puoliverinen, niin sen kanssa tämä on ollut aina ongelma, ja sen rakenne ei yhtään auta asiaa. Herttahan on luonnostaan WC-ankka, ja ainut millä sen saa nostettua oikeinpäin on ratsastamalla. Sekään ei aina ole niin helposti sanottu kuin tehty. Hansulla on sentään edellytykset kroppansa puolesta parempaan ja huomaa kyllä kuinka paljon helpompaa sillä on liikkua. 
Loppujenlopuksi tämäkin ongelma ratkesi aika helpolla. Oikeasti vain tyynen napakasti täytyy pyytää asioita, ja tuntumaa tai pohjetta ei saa karata

 "Istu siellä selässä ja käytä niitä makaronijalkoja mitkä sulla on!" (Kiitokset taas kotivalmentajalle näistä kielikuvista ;) ). Varsinkin kun kyseessä on ori, joka vielä pälyilee ympärilleen ja yrittää hallita ympäristöään, ratsastajan täytyy olla tarkkana. Niska nousee ja korvat osoittaa suoraan eteenpäin jonnekkin täysin muualle kuin ratsastajaan. Ihan turha se on ratsastaa jos ratsastaja ei hallitse hevosen jalkoja ja kroppaa. 
Ei saa olla liian kiltti ja vain istuskella kauniisti selässä ja hymyillä. ;)
Kiltti ei saa olla sama asia kuin tehoton, mutta myöskään tehokkuus ei tarkoita samaa kuin ratsastaa rumasti.

Vaikka Hansu ei ole vielä mikään maailman lihaksikkain, niin kaulaa tulee ihan älyttömästi lisää kun se kantaa ja antaa koko kropastaan periksi ihan vain ratsastamalla. Tällöin se alakaula "päästää irti" ja päästää ylälinjan kasvamaan.
Tässäkin se näyttää monta vuotta vanhemmalta ja kokeneemmalta vaikka ihan sama juniori-Hansu se siinä!
Onneksi Taru tulee taas meitä joku päivä kuvaamaan! Toivottavasti saadaan oikeita kuvia ja päästään menemään ulkona. Nytkin yritti sataa lunta... 

En edes varmaan varttia kerennyt ravaamaan kun Hansu alkoi keskittymään ja antoi periksi, kun vain istui syvemmälle satulaan ja vaati. Vaikka se ei ole "vahva" siinä suhteessa, että sitä pitäisi kaikin voimin ratsastaa, on se kuitenkin ori ja kun ori saa sen kaulansa ja selkänsä kovetettua niin eihän ratsastajalla ole mitään millä kontrolloida ja vaikuttaa. Ratsastajan täytyy päästä vaikuttamaan hevoseen, nyt ihan oikeasti munkin täytyy kovettaa itseäni ja olla lipsumatta tästä. Riittakin on jo aikojen alusta asti Hertan kanssa sanonut "niska alas ja selkä ylös", eikä se ohje oikeasti muutu mihinään vaikka hevonen alla vaihtuu.
Heti kun Hansu on p-y-ö-r-e-ä, se rentoutuu, se kasvaa varmaan muutaman sentin ja on ihan maaginen ratsastaa. Sitten kyllä saa koskea siihen pohkeella ja ohjalla ja se antaa vaikuttaa itseensä! Sen korvat kääntyy lerpattamaan sivuille, tai ne osoittaa mua päin. Se oikeasti kuuntelee ja ympäristön asiat jää huomiotta. Pystyt ratsastamaan askeleeseen pituutta ja pohkeeseen reagoidaan eteenkin päin, eikä vain ylös. 
Eli mitä tässä tänään tehtiin? Mentiin noin vartti ja vaadittiin pyöreyttä niin voilá! 
Paljon kauemmin olisi mennyt jos vain istuskelisin selässä ja odottelisin että "annatko koska periksi?". 

Mun kotivalmentaja on verrannut tätä tunnetta ilmapalloon. Jos ilmapallo on liian täyteen täytetty, se on kova eikä jousta vaikka yrität painella sitä. Vähän kun avaat solmua ja päästät ylimääräisen täytteen pihalle, se pehmenee ja joustaa. Nyt sitä voi käsitellä. Hansun kanssa aluksi tuntuu että se on niin "täyttynyt" että vaikka käytän pohjetta niin se vaan pullaa takaisin vastaan. Sitten kun jännitys vähenee ja vaadin sen pyöreäksi, niin kyljet sekä koko kroppa pehmenee. Se ei enää pullaa pohjetta vasten, vaan myötää sitä. Nyt sitä voi asettaa ja taivuttaa vasen oikea, oikea vasen, ilman ongelmaa! Hansu vain seuraa perässä. 

Laitanpa tähän vielä videoklipin, jossa on melkein vuosi väliä. Kyseessä on ensimmäisiä ratsastuskertoja Hansulla tuossa alkupäässä. Videollakin kuvaaja toteaa ravissa "se on niin poni!", mutta tässähän sen huomaa kuinka paljon siihen olemukseen vaikuttaa ratsastus, eikä vain hevosen oma olemus. Mähän sanoin silloin kun ensimmäisiä videoita ja kuvia julkaisin, että vaikka ne ei ole lähellekkään sitä mitä vielä haluan, niin pitää ottaa sikana kuvia ja videoita jotta voi tosissaan verrata aina lähtötilanteeseen. Ja tässä nyt vertailua!
Arvasin tuolloin alkupäässä että rutinakommentteja tulee kun julkaisee "keskenkasvuisen" videon/kuvat, mutta pitää osata nähdä vielä vähän pidemmälle sen nykyhetken yli ja piirtää mielessään se tulevaisuuden kehitys hevoselle. Ja sitten seuraa myöhemmin perässä mitä tuli tehtyä ja miten meni. :)
Voisin sanoa että yhteistyö Hansun omistajan kanssa tuotta tulosta ja molemmat on samaa mieltä asioista, niin homma toimii!
Mielenkiinnolla odotan miten tulevaisuudessa Hansu pelittää. 

Vielä loppuun voin mainita Hertasta sen verran, että kuntoutuminen ei nyt etene ja pahinta tässä on epätietoisuus... Todennäköisesti kisat olivat nyt tässä, ei vaan enää ehdi, mutta harrastekaverin siitä itselleni vielä haluaisin. En halua tässä yhteydessä siitä nyt sen enempää avautua, palaan myöhemmin asiaan kun tiedän enemmän. Herttaa on perjantaina tulossa vielä fyssari katsomaan ja vielä konsultoin eri eläinlääkäreitä. Käytän nyt myös Bemeriä, vaikka sen suhteen skpetinen olenkin, mutta mitä sitä ei vielä yrittäisi. Kerron kyllä sitten lisää kun on jotain kerrottavaa. Koitan kyllä blogia pitää hengissä, vaikka tällä hetkellä vähän vaikeaa on muutoinkin. :)

20 kommenttia

 1. Voikun Hansu on hieno! Sen varikaan ei ole tikittävää ja lyhyttä, vaikka se on noille roduille tyypillistä.. tsemppiä Hertan kanssa. Täällä ainakin yksi blogin innokas lukia eli toivotaan, että blogi pysyy hengissä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mäkin joskus kovaa väitin että "kun ei lusitanot osaa ravata"... Just! Riippuu kyllä hyvin pitkälti lusitanosta ja ravi on askellajeista juurikin se jota voi eniten muokata! Ja näissäkin on ihan samanlailla laatuerot kuin puoliverisissä. :)

   Kieltämättä motivaatio on kokenut ison kolauksen nyt näiden vaikeuksien edessä, ilmeisesti olen vuosien saatossa päässyt liian helpolla, mutta nyt kun oikeasti on tunne että "tää oli nyt tässä" niin hampaita kiristellen mennään... Välillä mietin että lopetan kokonaan, mutta joku tässä bloggaamisessa on kyllä koukuttavaa. Ja mun on pakko päästä analysoimaan mun tekemisiä, niin tää blogi on kyllä auttanut siinä hirveästi! :D Täytyy vaan ehkä keksi uusi suunta tälle blogille, jos joudun Hertasta luopumaan. Tai siis sehän se päätähti tässä on ollut nämä vuodet!

   Poista
 2. Ihana postaus! Hansu on kyllä superhieno, varsinkin ravi näyttää upealta<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja ajatella että ratsastettuna sillä ei ollut viime vuonna vielä ravia... ;) on se vapaana osannut liikua, oon nähnyt pari videota. Mutta ratsastajan kanssa oli vähän "ujo" mutta nyt se on ruvennut löytämään kroppansa! Sillä on kuitenkin liikettä ja jalkaa mutta sen kaiken hallitseminen voi olla nuorella jonkun aikaa kateissa.

   Poista
 3. Kuinka ratsastat hevosta pyöreämmäksi? Onko jotain hyviä harjoituksia?

  VastaaPoista
 4. Älä nyt vaan lopeta blogia - täältä saa tällainen tavistätiratsastajakin niin paljon hyviä vinkkejä! Osaat niin hyvin avata ja analysoida ratsastukseen liittyviä ongelmia ja ohjeita :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä varmaankaan pysty lopettaa. :D mutta jos en itselleni hevosta löydä niin voi tulla ongelma mistä kirjoittaa. Toki varmasti jonkun aikaa tekstini muuttuu vähän jos ei ole ratsastettavaa :)

   Poista
 5. On kyllä Hansu saanut vuodessa tosi hienosti massaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Vaikka nyt kevään tullen vähän katsottiin että se on hieman laihtunut, mutta ratsastaessa kyllä tulee lisää massaa jos se vaan kantaa läpi. Sitten jos keikkuu "selkä katkenneena" niin näyttää että kilot häviää. :D
   Uskon että se saa aika paljon lisää massaa vuosien saatossa. Sitten kun "oriutuu" lisää :) nytkin on kuitenkin mennyt vain vuosi.

   Poista
 6. Noissa ensimmäisissä pätkissä mun mielestä ainakin näytit liian isolta Hansulle, mutta nyt kun katsoo niin melkeen pieneltä näytät

  VastaaPoista
 7. Muistan kun menin sen selkään ekan kerran niin se oli niin kapea, että tuntui vaikealta istua ympäri, se muuttaa niin hirveästi kun hevonen saa massaa! Sitä saa jalat paremmin ympärille, tosin liian tynnyrihevonen niin ei enää saa :D

  Mähän oon aika lyhytjalkainenkin, ja just eilen puhuttiin että Hansu on mulle just sopivan kokoinen kun oon tällanen pätkä :D en yhtää isomoaa tarvii.

  VastaaPoista
 8. Hei!

  Siis vau mikä kehitys! Ja olet kyllä niin oikeassa, että näitä kuvia ja videoita olisi jokaisen hyvä ottaa aika ajoin, että pääsee katsomaan minkä verran muutosta on tapahtunut. Itse asiassa olin hämmästynyt että miten "sokeaksi" sitä tulee kun nyt esim. katsoo näitä Hansun videopätkiä. Kuitenkin olen seurannut blogia tiiviisti ja todennut miten hienosti olette kehittyneet mutta vasta kun näkee pätkät peräkkäin ymmärtää miten paljon olette menneet eteenpäin.

  Hertan suhteen toivon parasta ja kärsivällisyyttä ja voimia sinulle! Tämäkin tätiratsastaja olisi kovin iloinen jos/kun jatkat blogisi kirjoittamista - olen niin kiitollinen näistä postauksista! Yritä pitää hymy huulilla (aivojahan voi huijata, ei tarvitse olla aina "aito" hymy) ja mieli positiivisena!

  Aurinkoisia päiviä!
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mun valmentaja sanoi aina samaa tunnillakin, että huijaa aivoja. Jos käämi meinaa palaa niin hymyile väkisin, se auttaa :D
   Kyllä mä vielä yritän että H tulisi kuntoon... todennköisesti lähdetään eläkepäivien viettoon mutta iso asia olisi että tämä mystinen vaiva häipyy jotta eläkepäivät ovat taattu!

   Mäkin olen koko ajan huomannut kuinka paljon Hansu on kehittynyt tai vaikka hertta ja minä 10 vuodessa, mutta kun asettaa lähtö ja lopputuloksen ihan vierekköin niin kyllähän siinä aina leuka tippuu! :D aina jaksan toitottaa muillekin jos kuulen nurinaa, että "mä en osaa/ihan ku olisin alkeiskurssilla"... totean että kaivappa kuva tai video parin vuoden takaa, johan taas tuntuu että kyseessä on eri ratsukko... :)

   Poista
 9. Oi, kylläpä näyttää hienolta tuossa ravissa - askeleeseen on tullut pituutta ja ilmavuutta! Mahtavaa kehitystä nähtävissä, hyvä teidän tiimi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Tuntuu ettei se edes koske maahan! Tämä ravi kun saadaan vakiinutettua niin on jo tosi hyvä. Alkuvideossa ravihan on tosi lyhyttä ja pientä, mutta kun hevosen vaan saa oppimaan kantamaan itseään niin sieltä se ilma tulee jalkojen alle. Vapaanahan laitumella monikin hevonen liitelee mutta että saa sen ratstettuna esille on se isoin juttu ja vaatii työtä, mutta on monelle hevoselle enemmän ja vähemmän muokattavissa :) ei Herttakaan liinan päässä liitele, mutta ratstettuna on varsinainen tahtikone

   Poista
 10. Tää blogi on mahtava! Ja osallisetkin on upeita :)
  Tekisitkö joskus treenipostauksen käynnin ratsastamisesta? Mulla on suokki, jonka kanssa käynti on ongelma.. Tahti vaihtelee, pyöreys katoaa ja vaikuttaa ei saisi.. Kisoissa kaikki muu menee tasollamme hyvin, mutta käyntiosuudet on vähän päivästä kiinni, ja mitään keskikäyntiä on turha kuvitella esittävänsä.. Niinhän se on että pitäisi vaikuttaa ja käyttää jalkaa, mutta se aina unohtelee kun yrittää pelata varman päälle, jolloin se paketti ainakin hajoaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynti onkin oikeastaan kaikista vaikein askellaji ratsastaa! :D Vaikka ajttelisi toisinpäin... Se on myös askellaji jota kaikki ratsastajat työstää liian vähän. Monesti käynti on vain "tauko" :D

   Ilmeisesti suokkisi vähän hätäilee käynnissä? Lähtee alta tai sitten ei etene rehellisesti?

   Mä joskus teen ihan niinkin tylsää tehtävää kuin yksi askel kerrallaan käyntiä. :D Eli joskus Hertan kanssa varsinkin kun se ei malta, niin ratsastan oikeasti askel kerrallaan sitä käyntiä, ja sen täytyy olla mun hallinnassa niin hyvin ja kuulolla, että voin oikeasti "siirtää yksitellen sen jalkoja".

   Poista
 11. Musta on naurettavaa nurista että keskeneräistä ei saa näyttää. Musta on just nimenomaan kehityksen kannalta hyvä, jos sitä prosessia dokumentoidaan. Samalla tulee hyvin esiin se, että prosessi lopputulokseen ei oo helppo ja nopea eikä tuu itsestään, vaan välivaiheita on. Se mikä tänään on superhieno, on vuoden päästä lähtötaso. Sehän toisaalta tässä onkin hienoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Exactly!

   Ja vähän tässä blogimaailmassa on oppinut sen, että annappa yksikin "huono" kuva itsestäsi niin sillä mässäillään ja rötöstellään. Ilmeisesti siitä tulee asianosaisille hyvä mieli kun pääsee kommentoimaan vikalistaa ja mitä tässä pitäisi vielä osata paremmin. Mutta toisaalta on kiva sitten näyttää vaikka vuoden päästä epäilijöille.. ;)

   Poista
 12. Huikea kehitys vuodessa :)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!