Kootussa Ravissa

19. maaliskuuta 2017

Kevät on täällä...

... sillä Hertta sekoilee jälleen! :D
Joka vuotinen kevätryntäys on alkanut. Meinaa siis sitä että tuo Mummo on ihan mahdoton. Olen sillä 10 vuotta mennyt, ja joka syksy ja kevät alkaa tämä sama yli-energisyys. Johtuukohan se syksyllä viilenevistä ilmoista, ja sitten keväällä taas lisääntyvä aurinko tuo innokkuutta?

Taiteilin eräänä iltana maneesissa auringonlaskussa ;)
Hertalla on nyt Hartogin 25 kilon heinäpuriste karsinassa mitä se voi järsiä ruokintojen välissä. H saa 4 kertaa päivässä reilusti heinää, mutta tuossa on varuiksi jos nälkä yllättää. Nyt kun tänä talvena ei saatu olkea talliin, niin ei ole Hertalla ollut mussutettavaa niin hommasin tämän!


Toki tähän varmasti edesauttaa se että Hertalla oli joka keväinen keväthuolto Vermossa. Siitä otettiin taas uudet rtg-kuvat jaloista jotta niitä voi verrata aina edellisvuoteen muutoksien osalta. Säämmöllisillä kuvilla pysyy helposti mukana mahdollisissa muutoksissa eikä tule "yllätyksiä". Samalla myös ultrattiin toinen takajalka, sillä se turvotteli mystisesti tuossa liukkaiden aikaan muutama viikko sitten. Kotona eläinlääkärikin sitä katsoi, ja totesi että kannattaisi käydä klinikalla tutkimassa ettei vaan ole liukastunut tarhassa. No onneksi tuskin näin on käynyt, vaan kyseessä oli ikäänkuin jännetuppitulehdus. Hertalla on takaa aika vennot vuohiset ja ei ikä tietenkään auta asiaa. Rtg-kuvat olivat puhtaat eikä mitään muutoksia edelliskevääseen ole tullut. Huvittavaa että 19 vuotiaalla hevosella on kuulemma nivelpinnat kuin varsalla... Ultraäänikuvissa selvisi se mystinen turvotus ja onneksi hoitona oli helppo kortisonipiikki ja atropiinia piikitettiin myös jännetuppeen. Eläinlääkäri jaksaa aina ihmetellä miten Hertta vasta myöhemmällä iällä saa ensimmäiset kortisonit, kun yleensä kisahevosilla niitä saa jo aiemmin. Tosin Hertta oli nuorempana kevyemmällä käytöllä ja teki varsoja, sai siis kasvaa rauhassa. Varmasti auttanut asiaa kestävyyteen näin myöhemmälle iälle, kun kilometrejä ei käytetty nuorena. Turvotus jalasta hävisi heti seuraavana päivänä ja Hertta sai kahden viikon kävelyloman. Nyt on kävelyloma päättynyt ja olen tosiaan vähän ravaillut ja laukkailut, ja meno on kuin 3 vuotiaalla ratsastaisi ekaa kertaa. Hertta se vaan jaksaa! 
Nyt on kyllä niin vaikeaa, sillä kävelyllä energiaa nousee päähän kun ei muuten saa olla liikenteessä. Tarhassakin on niiiiin jäiset pohjat nyt että ei vanha ja viisas hevonen onneksi nyt siellä riehukaan.

Odotan niin innolla että meidän kenttä sulaa! Arvatkaa vaan kuka pääsee sinne rallittelemaan heti kun säät sallii... ;) Täytyy pyytää kameramiehet mukaan, voi olla taas aika hauskaa Hertalla. Olen ennenkin laittanut Hertan kenttärallittelua tänne. Tässä viime kesän tyylinäytteitä...

Henkilön Noora Peltola (@noorapel) jakama julkaisu


Kai ne lukuisat avo ja sulkuTAIVUTUKSET nimenomaan pitää notkeana hevosen...
 Kulutin tänään yhtäkkisen vapaapäiväni äkkiä käymällä tallilla, jonka jälkeen mietin kotona ensin että "onneksi on vapaata, voin olla kerrankin kotona enkä tien päällä" mutta arvatkaa vaan mikä tylsyys kun pääsee kotiin ja istuu siellä yksin. Toki aina löytyisi siivottavaa, mutta osaan keksiä kaikkea muuta. Asun aika lähellä Ratsastuskeskus Ainoa ja siellä olikin tänään 3-tason kisat ja Pyhä Yrjö luokka oli juuri alkanut joten päätinpä lähteä kisaturistiksi! 
Outoa kun kerrankin oli aikaa istua ja katsella muiden suorituksia rauhassa, eikä oma suoritus jännittänyt tai mietityttänyt tai suututtanut (riippuen pitkälti siitä miten meni... ;) ) takaraivossa.
Outoja nämä tällaiset vapaapäivät, mutta ihan kivoja.
Outoja myös tällaiset tyhjänpäiväiset ei-mitään-asiaa-postaukset, mutta tekipähän mieli kirjoittaa... :D


9 kommenttia

 1. Täälläkin turvottelee tammuliinilla mystisesti toinen takajalka, on nää liukkaat vaan pirullisia... Toivotaan että selvitään ilman mitään sen kummempia!

  VastaaPoista
 2. Tää talvi on ollut ihan surkea, pelkkää jäätä. Ja jotenki hidasta nyt tämä sulaminenkin!

  VastaaPoista
 3. Onpa ihana kuulla että Teräsmummo on yhä terästä! Täällä Lapissa meillä on ollut aika kiva talvi, ihan sika paljon lunta ja suhteellisen lauha talvi verrattuna viime vuoteen. Nyt tuntuu kyllä jo että lumi riittäisi - lämpiminä päivinä lumi alkaa sulaa, mutta heti seuraavaksi sataa tuplaten lisää. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelässä tosiaan pelkkää jäätä... en mä lumen ystäväkään ole mutta parempi sekin kuin jää! Ja miten tää onkin niin hidasta sulaminen vaikka lunta ei edes ole niin paljoa... tää talvi vaan jatkuu ja pitää paikat edelleen jäässä :D

   Poista
 4. Ihana tuo video - toinen hirnuukin laukatessaan, mikä riemu! Suloinen Hertta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herttahan on kova hörisemäänkin ratsastaessa ja kaikessa muussakin mutta kun se riehumaan pääsee vapaaksi niin se hirnuu mennessään! :D

   Poista
 5. Hertta on kyllä varsinainen teräsmuori! Ja samalla hellyyttävän suloinen hirnuessaan... ♥ Hieno tamma!

  Tuota laukkaamista kun katsoo niin ymmärtää hyvin miten levottomaksi hevonen tulee jos joutuu lepäämään tai olemaan kevyemmällä liikutuksella. Liikunnan iloa. :-)

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
 6. Pitää koittaa kuvata uusi tämän vuoden video kun pääsee irti. Se kaipaa sitä niin, uskon että menee lujaa... :D

  Lomat eivät ole hevosille. Tai siis "henkinen loma" kyllä, mutta pelkällä kävelyllä oleminen ei tosiaan ole herkkua hevoselle jolla on energiaa ja voimaa käytössään. H on kävellyt lomansa tosi nätisto mutta loppuakohden kun aloin ottamaan ravia.... niin siihen loppuu maltti! :D nyt päivä päivältä ollaan palailtu normaaliin liikuntaan ja se paranee kokoajan. Malttaa enemmän ja alkaa tuntua lihaksistaan paremmalta

  VastaaPoista
 7. Hei Noora. Olen tässä parisen kuukautta sitten aloittanut ex ravurin ratsutuksen. Hevonen on edistynyt hienosti, taipuu volteilla ja ympyröillä, nostaa laukat, osaa käynnissä väistöt ja osaa peruuttaa suoraan eikä ala peruuttaan ihan vinoon mitä silloin alussa teki :). Noniin, asiaan: elikkäs, hevonen kulkee eteen alas -muodossa. Onko sinulla vinkkejä, miten saisin hevosen ryhdikkäämmäksi?

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!