Kootussa Ravissa

12. lokakuuta 2014

Tehotreeniä

Odotellaan ensi talveksi hankia, jotta voidaan tehdä taas hankitreeniä. Kuvassa Hertta suorittaa oma-aloitteisesti hankitreeniä tammikuussa 2011. ;) Kuvaaja Janna Pehkonen
Oi että. Mun pitää oikeasti rajoittaa tätä hehkuttamista kuinka ihana Hertta on ratsastaa tällä hetkellä ja valmennuksissa mä vaan hymyilen itkemisen sijaan! :D Kohta menee muilla hermo...
Kyllä mä täältä pilvilinnoista tipun kohta maahan ja lujaa! Ehkä jopa maan alle...

Mutta kun perjantain valmennus oli taas niin mahtava! Meillä oli "uusi" harjoite. Koskaan ennen ei mun valmentaja ole puomeja laittanut treeneissä, mutta eilen näin kävi. Siinä jo valmiiksi vähän ihmettelin että jaahas, mitähän tästä tulee. Kysymys kuului: "Mitä se sanoo puomeista?"
Vastasin että: "Ei mitään. Yli menee, mutta tyyli on vapaa. Ravipuomit on jees, laukkapuomit ylittää pikemminkin astumalla puomien päälle, kuin niiden väliin". ;)
Tarkoituksena olikin tehdä siis ravipuomien avulla työskentelyä. Tavoitteena oli jatkaa samalla idealla kuin viimeksi (eli siirtymisiä) mutta nyt otettiin puomit avuksi.

Hommiin lähdössä
Eli kolme ravipuomia molemmille pitkille sivuilla. Ensimmäiselle pitkälle sivulle ravipuomit tulivat tosi lyhyillä väleillä, tarkoituksena saada hevosesta irti sitä kootumpaa ravia jotta se joutuu lyhentämään ahtaille puomiväleille. Toiselle pitkälle sivulle laitettiin myös kolme ravipuomia, mutta isoilla väleillä. Näissä oli puolestaan tarkoitus hakea sitä ultimaattista venytystä.
Tehtävä alkoi niin, että pääty-ympyrällä aloitettiin hakemalla sitä pientä ravia, takajalat aktiivisena ja nopeana, mutta "hitaampi" ravi. Tässä ravissa sitten kohti puomeja pitkälle sivulle, puomien ylitys, jonka jälkeen HETI siirtyminen reippaampaan raviin. Toiselle lyhyelle sivulle tässä isossa keskiravimaisessa liikkumisessa taas pääty-ympyrä jonka jälkeen kohti isoja puomeja jossa tuli tunne lisätystä ravista ja hevonen venyttää. Näiden isojen puomien jälkeen myös HETI siirtyminen takaisin lyhyeen raviin.
Tässä siis yksinkertaisuudessaan tehtävä. Tätä rallia sitten vain koko ajan perä perään ja välillä suuntaa vaihtaen. Todella tehokas! Hertasta irtosi hienoa passagea pikkupuomeille kun se kuumeni tehtävään ja innostui sen jälkeen kun se tajusi mitä sen pitää tehdä. Isoille puomeille se taas innoissaan lähti leiskauttelemaan ja oikein imemään!

Siirtyminen isoon raviin pikkupuomien jälkeen onnistui todella helposti, mutta siirtyminen ison ravin jälkeen pieneen raviin oli haastavampaa. Mutta tämä oli oiva treeni juuri siihen! Nuo puomithan kuvastaa kouluradalla tulevia tehtäviä. Sielläkin täytyy siirtyä kootusta ravista lisättyyn raviin, tai ylipäätänsä esittää siirtymiä eteen ja taakse.
Kyllä se siirtyminen kootumpaan alkoi sujua myöhemmin kun Hertta alkoi oikein odottamaan sitä ymmärrettyään tehtävän (ja minä myös tajusin alkaa pyytää kun huomasin ongelman).

Lopuksi tehtävää "vaikeutettiin" niin, että aina näiden molempien puomien jälkeen täytyi ravin muuntamisen sijaan nostaa heti laukka ja laukata pääty-ympyrä jossa suoristaa hevosta, ja sitten kohti puomeja tullessa täytyy siirtää raviin (siihen pieneen tai isoon raviin, riippuen puomeista) ja tulla puomit määrätyssä ravissa. Sen jälkeen taas laukka heti puomien jälkeen jne...
Yllättäen lyhyestä ravista tuli todella helposti laukannosto samantien puomien jälkeen ilman väliaskelia (toki aluksi mulla kesti vähän tajuta, ja Herttakin hyppi ja kuumui, mutta lopuksi tuli hyviä nostoja heti puomien jälkeen kun keskityttiin siihen). Yllättäen taas vaikeampaa onkin siitä isosta keskiravista heti puomien jälkeen tulla takaisin askeleessa ja nostaa laukka! Tämä on todella haastavaa. Aluksi mulla meni pahimmillaan viisi metriä puomien jälkeen ennenkuin sain ravin kasaan takaisin ja nostettua laukan, mutta lopuksi tähänkin tuli parhaimmillaan vain yksi raviaskel puomien jälkeen kun sain jo hyvän laukannoston! Ai että Hertta oli kuumana, mutta musta tuntui että se oli niin innoissaan! :)

Siis todella yksinkertainen harjoite, mutta oikeasti siinä joutuu miettimääm todella paljon ja puomit pakottaa ratsastamaan jokaisen askeleen.
Normaalisti jos valmistelet jotain, esim. sitä siirtymää, niin jos jokin menee pieleen, ratsastaja helposti toteaa että "voi hitsi, ei tää nyt mennyt hyvin, käännän voltin ja tulen uudestaan myöhemmin". Nyt kun siinä olikin puomit edessä ja ne eivät ole siitä siirtymässä yhtään kauemmaksi "niin kauaksi kunnes saat valmistelut tehtyä ja olet ne valmiina tulemaan" vaan puomit on siinä ja ne on mentävä ole hyvä!
Eihän siellä kouluradallakaan (tai vertailun vuoksi esteradalla) ne temput piruetteineen ja päivineen siirry odottamaan parempaa ajankohtaa kun ratsukko olisi ne valmisteltuna valmiita tulemaan. Tietyssä kohtaa pitää esittää se tehtävä, eikä yhtään ennen eikä jälkeen. Puomit täytyi suorittaa juuri siinä missä ne on, ei ennen eikä jälkeen, joten mun täytyi tehdä valmistelut koko ajan puomit mielessä.

Tässä oli hyvä huomata, että vaikka välillä tuli kommunkiaatiohäiriöitä ja Hertta nosti uudestaan laukkaa laukan jälkeen vaikka pyysin isoa ravia, niin vaikka sain viime metreillä korjattua sen vaadittuun isoon raviin ennen puomeja, niin se silti selvisi. Puomit "pakottavat" ratsastajan ja hevosen tekemään töitä, jotta niistä selvitään. Ei siis voi ajatella "hups, ensi kierroksella sitten". Ei sitten joskus, vaan NYT!
Iltajumpan jälkeen paras palkinto odotti karsinassa. Hertan greenlinepellavavitamiinimättö ;)
Eilen lauantaina menin vain puolisen tuntia ja keskityin vain saamaan Hertan rennoksi eteen-alas. Se on jo hiffanut tätä aika hyvin ja hakee jo sinne mielellään. Tosin jos Hertta kuumenee niin sitten asia menee vaikeaksi kun se tahtoisi vain lähteä viipottamaan "showravia" pitkin maneesia eikä malta. Teinkin siis paljon käyntiravi siirtymiä tässä matalemmassa muodossa ja itse käynti alkoi tulla kivasti esiin ja selkään tuli tosi kiva jousto. Tämä oli siis tälläinen palauttelupäivä, sillä itselläni ainakin oli lihakset perjantain valmennuksen jäljiltä kipeät, niin ei ihme jos Hertallakin. :)
Hieroin sen vielä lannerangan ja ristin alueelta huolellisesti läpi, sillä Hertalla tuntui pakaralihaksissa pientä kireyttä. Laitoin arnikakylmälinimenttiä samalla ja eikun vain loimi päälle ja muhimaan yön yli, niin johan sulaa jumit!

Uusi loimi. Juuri sopiva näille välikeleille kun ei oikein tiedä mitkä ovat lämpöasteet! Vuoreton talliloimi, löysin Puuilosta hintaan 35 e, ei paha!
Maanantaina sitten jälleen valmennus! =) Koitan saada jotain video/kuvamateriaalia jos saan jonkun mukaan. Olen huomannut että pitäisi vähän päivittää kuvia mitä käyttää täällä blogissa ettei aina tartte laittaa vanhoja ratsastuskuvia.


6 kommenttia

 1. Onko teillä olkea karsinassa kuivikkeena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siinä tallissa missä H asuu, eli uudessa tallissa on olkikuivitus. Vanhassa on sitten puru/turvesekoitus. :)

   Poista
 2. Hyvä postaus, tuli paljon uusia ideoita omaan treeniin!

  VastaaPoista
 3. Tää sun blogi on tosi kiinnostava, postauksia odottaa mielenkiinnolla ja näistä saa paljon itsekkin omiin treeneihin. :D Jatka vaan hehkuttamista, ja nauti siitä kehityksestä joka nyt on noususuuntainen. Olen jo täti-ikään päässyt, aikuisiällä hevosten pariin päässyt lukijasi. Hyviä treenejä toivotellen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukemaan! :> kauan sitä hehkutusta jatkuikin kun tänään oli valmennus ja hevonen oli, noh, miten sen nyt sanoisi... Palattiin takaisin vanhaan eli huonoon x) no mutta näitä sattuu! Yksi huono kerta kymmenen hyvän joukossa ei vielä mua lannista! :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!