Kootussa Ravissa

25. lokakuuta 2014

8. Koulutustason nostaminen vaativaan

Pitkästä aikaa treenivinkkipostauksia! Aihe ei tullut itselleni mitenkään päällimäisenä mieleen, mutta lueskelin teidän lukijoiden toiveita tuolta treenivinkki-sivujen kommenttiboksista, ja sieltä silmiini osuin useampi toive "miten nostaa tasoa vaativaan" tai ylipäätänsä tason nostosta. (ja laittakaa jatkossa toki lisää toiveita ja ideoita mistä kirjoittelisin! Laitelkaa mielellään tuonne Treenivinkki postaus listan sisältävälle sivulle, niin mun on helppo sieltä katsoa niitä enkä unohda :))
Ajattelin tarkastella asiaa siitä näkökulmasta mitä on nousta helpoista luokista vaativiin. Ja muistutan jälleen, että tämä on vain minun näkemykseni ja jos joku kokee asian menevän vaikka juurikin toisinpäin, niin en laita vastaan.

Laitan mausteeksi kuvia aikajärjestyksessä meidän matkalta helpoista luokista kohti vaativia.

Lähtötilanne Hertan kanssa oli tämä meidän yhteiselle taipaleelle... Ei kokoamisesta, eikä edes He A tasolla... :D
8. Koulutustason nostaminen

Mä itse Hertan kanssa jouduin aika pohjamudista rämpimään helpoista luokista vaativaan. Isoin kynnys siirtymisessä oli nimenomaan välillä He A---> Va B. Oli paljon helpompaa siirtyä vaativa B luokista vaativaan A:han. Miksikö? Vaativa A:ssa tulee paljon enemmän vaikeita temppuja?
Niimpä, mutta kun ei ne temput, vaan se kokoamisaste. Mun lempisana. Kokoamisaste. Ratkaisee oikeastaan kaikki ongelmat!
Jos ei ole kokoamisastetta, ei ole vaativaa. Jos ei ole kokoamisastetta, ei ole yhtään temppuja mitä esittää.
Ja tämän jouduin itse myöntämään... On pienempi kynnys lisätä kokoamista vaativaan A:han vaativasta B:stä, kuin lisätä kokoamista "ei kootusta koottuun".

Meidän ensimmäisiä He A ratoja. Vuonna 2011.
Hertta kulkee rentona, tyytyväisenä ja kantaa itsenäs. Se ei ole varsinaisen koottuna, mutta tasaisessa hyvässä peräänannossa ja muoto on korrekti. 
Vastalaukassa vaaditaan tasapainoa hevoselta. HeA radoilla sitä tarvitaan myös.
Vuonna 2012. Ja pakko mainita, että en tiedä mikä aivopieru oli mennä ilman kypärää... :)
Niskastaan hevonen on kyllä läpi ja se kantaa itseään nätisti.
Kun mentiin Hertan kanssa ensimmäisiä Va B ratoja, me saatiin niistä juuri ja juuri hyväksyttyjä, vaikka radat olivat "rikkeettömiä" (muutamia epäpuhtaita vaihtoja lukuunottamatta).
Ihmeteltiin usein miksi prosentit on niin huonot, mutta valmentaja takoi järkeä päähän ja palautti suoraan maanpinnalle. Keskustelu nykyisen valmentajan ensimmäisellä tunnilla vuonna 2011 ensimmäisen Va B radan jälkeen meni näin:
-"Kun sä katsot näitä pöytäkirjoja, mikä niistä puuttuu? Miksi ne on vain 50%"
-"ööööö.... No meni siel kaks laukanvaihtoa rikki...?"
-"KOKOAMISASTE! Se ei ole koottuna, vaikka tehtävissä lukee sana koottu ravi, koottu laukka..."
-"aijaa"
-"No näytä mulle nyt sitä sun harjoitusravia ja sitten sitä sun koottua ravia mitä esität radalla"

No meitsihän esitti. Ravailin ympäri maneesia enkä tiennyt edes mitä pitäisi tehdä!!! En edes tiennyt mitä on koottu ravi! Kunhan ravailin ja toivoin että tulisi kehuja. No arvaatte varmaan että tuliko..?
Onneksi on valmentaja joka sanoo suoraan.
Tuloksena kuitenkin oli, että valmennuksissa puolivuotta eteenpäin ei tehty YHDEN YHTÄKÄÄN temppua mitä vaativa B radoilla tulee. Mua vain kyykytettiin ja niin sanotusti laitettiin maistamaan mitä tarkoittaa koottu ravi ja miten hevosen täytyy olla pohkeen edessä.

Mikä oli lopputulos?
Seuraavissa kisoissa seuraavalla kaudella napattiin kansallinen Va B voitto 65% tuloksella.
Ja tähän päästiin harjoittelematta yhtäkään laukanvaihtoa, tai muutakaan Va B radalla tulevaa temppua.
Me harjoiteltiin kokoamista. Siinä se.

No tämä nyt oli tälläinen pidemmän kaavan mukainen havainnollistaminen siitä, kuinka iso se kynnys on siirtyä vaativiin. Se on toki helpompaa jos hevonen tai ratsastaja on jo kokeneempi vaativaa kilpaillut, mutta meidän tapauksessa kumpikaan ei ollut kisannut vaativaa. Se vaati todella ison harppauksen työskentelyyn että siinä päästiin.
Sittemmin vaativaan A:han siirtyminen oli puolet helpompaa, kun kokoamista oli jo. Temput tulevat kyllä, jos hevonen on koottu.


Koulutustason nosto helpoissa luokissa

Jos oletetaan että hevonen on hyvin peruskoulutettu niin hypätään vähän eteenpäin. Helpoissa luokissa täytyy olla jo vähän kokoamisen alkeita niin sanotusti. Hevosen tulee He A tasolla liikkua tasapainossa ja rehellisesti peräänannossa. Sen täytyy taipua tasaisesti molempiin suuntiin ja sen pitää kantaa itsensä. Koottuja askellajeja ei vaadita, mutta jos hevonen poistuu peräänannosta tai muuten osoittaa ettei se ole läpi ja tasapainossa, ei HeA luokissa pärjää.
HeA tasolla tulee "temppuina" mm. vastalaukkaa, myös hivenen avo ja sulkutaivutusta, keski ja lisättyjä askellajeja myös, sekä siirtymiset ovat erittäin iso osa He A tasoa.  FEI:n ohjelmat ovat jo melko vaativia HeA ohjelmiksi, niissä täytyy jo osoittaa kokoavia askellajeja, ja osa muistuttaa jo VaB ohjelmia ilman laukanvaihtoja.
HeA ohjelmissa vaadittavat temput eivät myöskään onnistu jos hevonen ei ole rehellisesti läpi ja kanna itseään. Vastalaukka vaatii jo paljon tasapainoa ja hevosen kehon hallintaa.

Vieläkin ensimmäisiä He A luokkia vuonna 2010. Nätistihän se kulkee, mutta kuvasta huomaa, ettei se ole etuosastaan ylhäällä. Takajalat kyllä toimii, mutta hevonen on aavistuksen pohkeentakana.
Tasaisesti ja nätistihän se meni kyllä.
Mua eniten häiritsee kuvassa, kuinka Hertan kaula ei ole auki. Se on mitättömän näköinen ja matala. 
Koulutustason nosto vaativaan

Ja tähän on vain yksivastaus: kokoamisaste, niinkuin jo varmaan arvasitte.
Hevosen täytyy olla oikeasti pohkeenedessä kootakseen. Liian usein kuulen ihan kisakatsomoissakin sanottua "kun hevonen menee hitaasti se on koottu". Eieieiei... Esimerkiksi koottu ravi, on todellakin etenevää ja pohkeen edessä. Koottua ravia ei pidä sekoittaa mummohölkkään...
Lisätty ravi on todella koottua ravia myös. Kokoaminen siis ei ole hidasta, vaan kokoaminen on hevosen asento ja kyky, sekä kapasiteetti kantaa itseään. Se ei liity vauhtiin!!!
Piaffi on äärimmäisen koottua (takajalat on todellakin rungon alla ja polkee paikallaan), sekä lisätty ravi on koottua, mutta äärimmäisen matkaavoittavaa ja venyvää.
Jotta en alkaisi taas paasaamaan kokoamisesta (mikä on mun lempiaihe) niin siitä voi lukea edellisestä treenipostauksesta lisää täältä.

Vaativaa ei voi mennä mentaliteetilla "kyllä tää tekee laukanvaihdot, mennään radalle!". Tai voi, muuta älä odota huippuprosentteja, vaan lue sitten paperista "hevonen saisi olla koottuna".
Hertan kanssa kokoamista ruvettiin harjottamaan liikkumalla reippaasti eteen. Musta tuntui että hevonen juoksee alta ja ei tässä ole mitään järkeä. Mutta sieltä se hevonen löysi takajalkansa ja paikkansa pohkeen eteen. Tämän jälkeen ovia avautui.
Me jouduttiin vain käymään läpi se risukasa, jonka takana odotti sitten helpotus. Kun vain jaksoin uskoa monen valmennustunnin jälkeen (jossa mun mielestä vaan tehtiin eteeneteeneteeneteen ja hevonen ravaa kuin Vermon loppusuoralla), niin pikkuhiljaa aloin saamaan niitä maistiaisia siitä tunteesta, kun hevonen lyhenee kropastaan ja alkaa liikkumaan ylämäkeen.
Hevonen ei voi liikkua ylämäkeen, jos ei ole kaasua (=eteenpäinpyrkimystä).

Eli ykkösasia: tehokas pohje, johon hevonen reagoi. Hevonen pyrkii liikkumaan eteen.
Kun Hertta oppi itse liikkumaan eteen, tai siis se "löysi imun eteenpäin", mun ei enää tarvinnut patistaa sitä eteen. Se löysi jalkansa ja se löysi tasapainon. Tämän jälkeen pystyin itse keskittyä muihin tehtäviin.
Kun hevonen liikkuu itse eteen, voimme jopa hidastaa sitä, mutta edelleen, hevonen haluaa ja liikkuu eteenpäin. Lisätystä ravista siirtyminen piaffiin, on eteenpäin ratsastusta. Hevosen liike-energia vain kanavoituu "paikalleen", mutta se on edelleen pohkeenedessä. Kun päästämme hevosen pois piaffista, liike-energia vapautuu jälleen ja jatkaa kulkuaan eteenpäin.
Va B vuonna 2012. Hevonen on olemukseltaan jämptimpi, se on lyhyempi rungostaan ja kokoaminen myös mahdollistaa jalkojen nousemisen paremmin. Etuosa on kevyt.
Samoista kisoista kuin ylempi kuva, eli Va B vuonna 2012. Tässä on kuitenkin lisättyä ravia. Siinäkin hevosen täytyy olla kootuna, ettei lisäys mene etupainoon.


Hertta passagessa vuonna 2013.
Kun kokoamista saadaan koulutustason myötä lisää, saadaan niitä korkeampia ja liitelevämpiä askelia!

Oletetaan sitten, että hevonen on koottu rehellisesti. Mites ne Va B temput ja niiden opettelu?
Vaativassa "avaintemput" ovat yksittäiset laukanvaihdot, sekä avo-ja sulkutaivutus. Myös keski ja lisätyt askellajit tottakai, mutta nuo kaksi edellistä ovat tärkeimmät. Useissa ohjelmissa vaihdot ja taivutusliikkeet ovat kertoimella 2, joten niistä saa tuplapisteet!
Avo ja sulkutaivutuksista voitte lukea lisää sitten täältä.
Laukanvaihdoista voin yrittää nopeasti selittää jotain.
Hyvin usein Va B radoilla laukavaihto tulee diagonaalilla, keskellä linjaa. Tärkeimpiä seikkoja hyvään laukanvaihtoon ovat tottakai sen puhtaasti suorittaminen, sekä laukanvaihdon täytyy olla suora, jolloin hevonen todellakin vaihtaa laukan läpi rungon. Vaihdon täytyy myös tapahtua avuista.
Suurimpia virheitä ovat taasen epäpuhtaus, vinous tai vaihdon myöhästyminen avuilta. Epäpuhtaita vaihtoja yleisimmin on takajalkojen vaihtaessa laukkaa askeleen tai kaksi myöhässä, mutta jos takajalat vaihtavat "tasajaloin", sekin on epäpuhtaus siinä missä ristilaukalle heittäminen. Vin vaihto on pienempi paha, mutta huonontaa numeroa. Pikkurike on myös myöhästynyt vaihto.

Laukanvaihtoa ei ratsasteta vain heittämällä painoa sivulle ja toivotaan että hevosen tasapaino horjuu niin että se vaihtaa laukan. Taino joo, ehkä esteillä tämä toimii mutta siellä ei ole väliä onko vaihto puhdas. Yleensä puhutaankin estevaihdoista, eli usein näkee takapää jäljessä tulevia vaihtoa. Nuorta hevosta kouluttaessa aluksi toki vaihto voi olla tätä tasapainon horjuttamista, mutta emmehän me siihen halua jäädä.

Laukanvaihdon ratsastaminen ainakin omalla kohdallani tapahtuu siten, että hevonen (koottuna huom) vaihtaa laukan pohkeesta ja puolipidätteestä. Meidän laukanvaihdot parani huimasti kun opin laskemaan kolmeen (huima matikkapää! ;) ).
Lasken siis 1, 2, 3.
1 valmistelen, 2 siirrän avut ja 3 käytän apuja, jolloin hevonen vaihtaa.

1 kohta siis käsittää puolipidätteen, jotta hevonen on hereillä ja odottaa mitä seuraavaksi.
2 annan uuden laukan avut, eli laukanvaihto avut. Laukanvaihto lennostahan on uuden laukan nostaminen laukasta!
3 hevonen vaihtaa
Laukanvaihto vuonna 2012. Hieman ehkä liikaa näkyy mun laukanvaihto avut ja liikaa kropalla "autan"  Herttaa. Tämä kuva on niiltä ensimmäisiltä Va B radoilta. Vaihto on puhdas, mutta vähän "raaka".
Tässä laukanvaihto vuosimallia 2013.
Vaihto on paljon enemmän ylämäkeen kuin ensimmäisessa kuvassa. Takajalat ponnistaa uudessa laukassa hyvin. Etuosa on ylhäällä ja kevyt.
Myös mun istunta on suorempi ja vaihtoavut huomaamattomammat. Pohkeiden asennosta näkee vaihtoavut uuteen laukkaan vielä päällä.

Tässä vielä lopuksi kuva vuodelta 2013.
Hevonen on lyhyt rungostaan ja takajalka tulee rungon alle.
Niinkin takakorkea kuin Hertta on, niin tässä se ei todellakaan ole takaosa ylempänä.. :)
Tässä kuvassa olen myös ylpeä mun istunnasta. Harvinaista :D 

Tähän loppuun laitan vielä todella havainnollistavaa videomateriaalia jota voitte huviksenne verrata...
Kysessä on siis meikäläisen ensimmäinen He A rata aluetasolla vuodelta 2010. Prosentteja irtosi vähän päälle 50%... Hertta riehuu, ei kulje edes peräänannossa ja mitä muuta. Noh, näette itse jos katsotte (ja naurakaa samalla.. :D)

Vertailu kohteeksi uusi video tämän vuoden Prix St Georges radasta Vihdissä keväällä. Vaikka tässä videossa tulee myös pieniä rikkeitä ja kommunikaatioongelmia (mm. takaosakäännökseen Hertta hyytyy eikä kuuntele ja laukanvaihto sarjat nelosilla tuli sitten jokaisella askeleella...), niin tässä näkee jo selvästi tasapainon ja kokoamisen löytyminen.

Toki vielä meillä on parannettavaa kokoamisen suhteen ja paljon, mutta sillä tiellä ollaan ja niin on moni muukin. :)

Tässä videot. Ensin vuoden 2010 He A, sitten vuoden 2014 PSG. Aikaa siis 4 vuotta välissä.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Enempää en oikeastaan tähän hätään keksi. Koko päivän olen ollut HIHS:ssä, joten pää lyö tyhjää.. ;)
Toivoisin siis keskustelua aiheesta. Jos sinulla on jotain mielessä niin kommentoi ihmeessä kommenttiboxiin! :)

58 kommenttia

  1. Jostain syystä ei tuo ylempi video näy? Onko siinä yksityisasetukset jotenkin pielessä?

    Postaus oli tosi mielenkiintoinen. Ihana lukea konkreettisesti siitä työstä, mitä ootte tehneet. Kouluratsastus on tosiaan maratonlaji, ei pikamatka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, outoa? Kaverini luki juuri postauksen myös ja hänellä näkyi video (kommenttia siitä tuli niin rajusti.. :D ). Katsoitko kännykällä? Välillä osa videoistani ei ole toiminut mobiililaitteilla (en tiedä miksi..) Eikö toimi edes tuo linkki jonka laitoin videon alle?

      Poista
    2. Linkistä sanoo, että video ei ole käytettävissä. Kännykällä tosiaan selailen :)

      Poista
    3. Jooo siinä on ollut ennenkin ongelmaa ja pakko sanoa etten tiedä mistä johtuu.. :( tuntuu että joka toinen video näkyy kännykällä ja joka toinen ei. Molemmat videot on kuvattu ihan oikealla videokameralla ja lisätty koneelta youtubeen, joten lisäystavoissa ei ole mitään erilaista, mutta silti jotkut videot "eivät tue mobiililaitteita". En tiedä mistä tälläinen asetus tulee tai saa pois! :/

      Koneella nuo kyllä näkyy molemmat. Ennenkin olen saanut palautetta asiasta, mutta en osaa oikeasti tehdä asialle mitään. En tahalteen laita niitä "ei näkyviksi". Tyhmä youtube.. :D

      Poista
  2. vitsit sä kyllä osaat selittää nää asiat niin yksinkertaisesti että tälläiset pällitkin tajuaa, niinkuin minä! =D

    Terveisin. puskaratsastaja, joka haluaa oppia ratsastamaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kait mun on pakko yrittää selittää asiat niin että ymmärtäisin ne itsekin, joten ei voi kovin monimutkaiseen mennä x)

      Terveisin toinen pälli :D

      Poista
  3. Todella selvästi selitetyt asiat ^^ Mahtavaa nähdä teidän upea kehitys! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :)

      En oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa kun katsoo meidän noita alkuajan videoita :D

      Poista
  4. Siis voit olla todella ylpeä itsestäsi, kun olet saanut Hertan ja itsesi nostettua tälle tasolle, millä nyt olette! Ei näytä ihan helpolta hevoselta, rakenteensakaan vuoksi (tarkoitan, että saattaa tuomarin silmään näyttää niin pitkältä tms.). On kyllä hienoa verrata, mitä neljässä vuodessa on tapahtunut. VAU.

    Ja nää sun treenivinkkipostaukset on vaan niin ihania. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. Mun valemntajakin sanoi että tuntuu hertan kohdalla olevan kahdenlaisia tuomareita. Ensimmäiset näkee vain sen takakorkeuden ja pitkän selän ja rankaisevat aina "ei koottuna" ja näkevät vain sen ettei tuo pysty kokoamaan. Sitten toiset tuomarit näkevät sen rakenteen takana olevan potentiaalin ja rohkaisevat hyvillä kommenteilla ja antavat helpommin pisteitä. Ensimmäiset antaa hikisen 60% ja toiset antavat reippaasti 65%, jonka vuoksi se meidän keskiarvo pyörii aina siellä 63.

      Mun täytyy vain vakuuttaa ne ensimmäisetkin tuomarit... Sitähän varten tässä tehdään töitä ;) sitten kun vakuutan kaikki niin ei ole ongelma se 65%, mutta töitä täytyy tehdä :D

      Poista
  5. Ihana toi eka video :D Mutta mahtavaa duunia oot tehny, peukut siitä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juu varsin mielenkiintoinen.. :D hertta kuskaa mua 6-0, sillä enhän mä tee tuolla selässä mitään! Ihan nätisti killun kyydissä mutta silkkaa passiivista ratsastusta vaikuttamatta hevoseen. Ei se hevonen yksin siellä aitojen sisällä esitä, ratsastajan täytyy esittää.. ;)

      Poista
  6. Aivan mieletön kirjoitus! Sai minun silmäni aukeamaan aivan uudella tavalla kouluratsastukselle :)

    VastaaPoista
  7. Nää sun treenipostaukset on niin huippuja! Kiitos! Ja lisää näitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän pitää tahtia näiden osalta yllä! :)

      Poista
  8. Me aletaan olla nyt siinä vaiheessa, että kaasu on löytynyt. Aiemmin niin hidas tumpula on löytänyt nyt uuden tavan lintsata töistä: alta juokseminen. Selkä katoaa, takajalat on ja etuosa on, mutta välillä on pelkkää avuilta lipsuvaa makaronia. Tähän asti oon ratsastanut "eteeneteeneteen" mut nyt se ei enää auta, täytyy löytää keino pingottaa toi jousi apujen väliin... Kai se tästä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin juuri vastaamassa samaa mitä Laura vastasi tuolla alempana!
      Alta pois juokseminen on tosiaan toinen tapa laistaa hommista, tai merkki siitä ettei hevonen ymmärrä mitä halutaan. Silloin sitten puututaan siihen ongelmaan ja mikä parasta tähänonkaan kuin ne siirtymiset!

      Vaikka juoksee alta pois en ikinä halua alkaa ratsastamaan taaksepäin tai "ottamaan liikettä pois". Siirtymisillä pääsee vaikuttamaan hevoseen ja siirtymisiä tehdesä hevosen on pakko alkaa taas olemaan kuulolla, sillä ei se kiillekkään mukavaa ole vaikka mennä nenilleen kuuntelemattomuuden ja voimattomuuden johdosta. :) mutta tosiaan Lauralla myös hyvä vertailukuva tuossa alempana! :)

      Ratsastus on 80% pelkästään hevoseen vaikuttamista ja sen kulkemista muuttamista. 20% siitä ajasta voidaan sitten vain olla tekemättä mitään. :D mutta periaatteena jos hevonen haluaa juosta, ratsastaja muuttaa sitä päinvastaiseen. Jos hevonen haluaa lyllertää pohkeen takana, niin ratsastaja muuttaa taas päinvastaiseen Kultaiselle keskitielle

      Poista
  9. Taas mä tän totean, mutta ehkä meillä on toivoa! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä uskon että jeron tyyppisellä hevosella on edellytykset va b. :) kyllä siitä mielestäni perus puoliverinen selviää koulutustason myötä. :)

      Poista
  10. Kukkatukille kommentoin, että alta poisjuokseminenhan on vain "toinen muoto" lintsata ja olla poissa pohkeen edestä. Hevonen kyllä eteneen ja vastaa pohkeeseen, mutta ei "oikein". Kuulin tässä päivönä eräänä yhden parhaista ja yksinkertaisimmista vertauskuvista mitä tähän tilanteesen voi mielestäni liittää:
    Salilla aloitteleva henkilö ei alkuun jaksa tehdä kuin muutaman askelkyykyn oikein, helposti sitä luistelee tekniikasta ja tekee vinoja tai väärässä asennossa helpottaakseen omaa tehtävää. Kun hän kehittyy tekniikassa ja voimassa, hän oppii, että tekemällä kyykyn nopeasti se on helpompi tehdä kuin trkemällä sen superhitaasti, esim, laskemalla kymmeneen kyykyn alasja ylösmeno vaiheen välillä.

    Sanoisin siis, että olet välivaiheessa, josta kyllä pääsee kohtuu nopeasti seuraavaan vaiheeseen kunhan kohteliaasti sanoo hevoselle kiitos etenemisestä ja apuun vastaamisesta, mutta sitten on nää puolipidätteet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskaan ei ole hyvä! :D heppa raasut miettivät "päätä jo, haluatko eteen vaitaakse" mutta kyllä niillekkin on loppujen lopuksi helppoa liikkuminen oikein kun sen vain löytävät!

      Poista
    2. Juu, niinhän mä juuri tuolla sanoin, että heppa on keksinyt _uuden_tavan_lintsata_ ;) Mutta siitä on tosiaan helpompi lähteä korjaamaan kuin siitä, että liikettä ei vaan ole. Ollenkaan. :P

      Poista
    3. Juu aivan! :) kyllä mä mieluummin korjaan alta juoksemista kuin hinaan perässä hevosta!

      Poista
  11. Täällä ilmoittautuu yksi uusi blogisi seuraaja! Kirjoitustyyli, ammattimaisuus ja huumori osui ja upposi-seuraajaksi jäin! :) Ihan super postaus tämäkin, tekstin ja kuvien lisäksi noi videot pisteenä iin päälle havainnollistamaan asiaa tällaiselle kerran-viikossa-tätihölkkää-menevälle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihanaa että tulee uusia lukijoita! :) tervetuloa mukaan!

      Ammattimaisuudesta en mene vannomaan, ihan täysi amatööriharrastelija olen. :) huumoria yritän pitää mukana aina matkassa tässä muutoin niin "tylsässä ja jäykässä kouluratsastusmaailmassa" ;)

      Poista
  12. Komppaan edellisiä kirjoittajia, ihan älyttömän hyvä teksti! Enpä ole pitkään aikaan minkään blogin kirjoitusta syynännyt näin tarkkaan läpi... :D
    Valaisi monta asiaa, vaikka itse ei todellakaan edes tuolla heA tasolla liiku. Aina oppii uutta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä tarvii liikkuakkaan vielä, ajatusta on aina syytä herättää oli taso mikä tahansa :)

      Käytännössä aina se oppiminen tapahtuu mutta mun mielestä teoria puolella on todella iso rooli. Täytyy ensin saada takaraivoon ideaa jonka jälkeen siirtää sen käytäntöön oppimaan :)

      Poista
  13. Tosi mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Mitä mieltä olet, että pitääkö Hertta enemmän maastoilusta vai kouluväännöstä? Minkälainen on teidän liikutusohjelmanne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hertta ei ole koskaan oikein tykännyt maastoilusta. Se säikkyy ja kävelee jännittyneesti, mutta jos tekee pitkän käyntimaaston niin yleensä lopuksi se rentoutuu. Joten kyllä väitän että H tykkää "kouluväännöstä". Hertta on vahbasti rutiinieläin ja se on tyytyväisen oloinen kun sillä tehdään hommia kentällä/maneesissa tai vaikka pellolla. Rauhallisia metsäkävelyjä meillä ei oikein koskaan ole sillä Herttaa jännittää senverran. :D käyn sillä kyllä maastossa sillä se ei ole vaarallinen (autojen sekaan en mene sillä se ei ole maastovarma). Tykkään käydä kiipeilyttämässä sitä pitkin jyrkkiä mäkiä treenimielessä :)

      Hertta kuulostaa tylsält mutta se voisi mennä vaikka joka päivä tyytyväisenä kentällä hommissa sillä se tietää mitä tekee. Se ei kyllästy töihin. Sitten kun lähdetäänkin maastoon niin häntä jännittää eikä osaa nauttia siitä. Tiedän kyllä hevosia jotka tylsistyy jos jokapäivä mennään kentällä mutta hertta ei kyllä ole koskaan osoittanut kyllästymisen merkkejä :) hevosen maun mukaan mennään!

      Poista
    2. Niin ja se treeni ohjelma viikolle on pääpiirteittäin sellainen, että 1 vapaa, 2-3 kunnon treeniä (yleensä yksi näistä valmennus) sitten 2 jumppapäivää (nivelillä eteenalas/irrottava) ja yksi kävely/maasto. :) riippuu siis myös onko kisavko vai vapaa

      Poista
    3. Hertan jännityneisyys varmaan johtuu siitä että sillä ei olla paljoakaan maastoiltu. Oman pihan tallille oli vasta rakennusvaiheessa kenttä, joten liikutukset tehtiin maastossa. Ostin tuohon aikaan kisahevoseni rinnalle seuraponiksi/tyttäreni hepaksi juuri pikkurikkoutuneen exkisahevosen, joka oli vain kerran viikossa maastoillut. Kyllä se pari viikkoa hyppi, säntäili ja säikkyi pitkin teitä, mutta lopulta se tottui kun rutiinia sai. Eli Herttakin varmaan rentoutuisi aktiivisella säännöllisellä maastoilulla.

      Mutta minunkin mielestäni oli aivan ihana ja mielenkiintoinen postaus!

      Poista
    4. Kyllä varmasti ja kesäkuumalla kun se muutenkin oli vetelä niin maastossa sekin oli paljon parempi. Nyt olenkin maastoillut enemmän tääll erkylässä sillä maastot ovat niin upeat kartanon mailla. Meillä on hevosille tehtyjä ja rakennettuja hyväpohjaisia polkuja ja teitä.
      Tälläisiin oloihin voin mennäkkin hertalla sätkimään ja pomppimaan mutta autojen lähelle en mene. Entisessä paikassa oli iso tie vieressä eikä rauhallisia maastoja niin lähell joten jäi vähemmälle. Tyytyväinen on kyllä ollut ilmankin mutta itse tykkään käydä kanssa :)

      Poista
  14. Valitettavasti en jaksanut koko postausta lukea, koska oli minulle suurimmaksi osaksi "hepreaa":') , mutta nää treenivinkkipostaukset on tosi kivoja ja hyödyllisiä! ; )
    Löysin juuri blogisi ja muuta ei voi sanoa, kuin VAU!!! Aivan mahtava blogi! Oot asiallinen, kiva kirjotustyyli, vastaat kommentteihin kivasti ja kirjoitat kivasti ja (voisiko sanoa vaikka) lukijaystävällisesti. Tästä keksisi vaikka mitä positiivista, mutta ei negatiivista! Rupeen kyllä lueskelemaan! : )
    Ja tietysti, kun vasta aloitin blogisi luvun , on kertynyt kysymyksiä muutaman postauksen luettuani:
    Hypätäänkö Hertalla/Onko koskaan hypätty? Onko se hyvä hyppäämään? Vai onko hyvä vain koulupuolella? Millä tallilla Hertta asuu nyt? Asutko sinä omassa kodissa? Miten pitkään olet ratsastanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! Ei se haittaa jos asia ei ihan auennut! :D ehkä joskus? ;)

      Tulipas liuta kysymyksiä! Yritän vastata kaikkiin :D

      Kyllä hertalla hypätään, mutta se on vain mielenvirkistystä eikä kuulu varsinaiseen treenikalenteriin. Se tekee kyllä hertalle hyvää. Löydät kuvia ja videoita aiheesta jos laitat tuonne blogin hakukenttään sanan "esteet " tai "este" niin aiitä löytyy kyllä postauksia. :)
      Hertta on ihan hyvä hyppäämään, mutta ei kovin lahjakas. Se on oppinut paremmaksi siinä kun sitä on tehty, luonnollisesti. Se hyppää kaiken mukisematta mutta ei oikein osaa ratkaista itse mitään etäisyyksiä tms. Ratsastajan täytyy auttaa. Hertan emä on hypännyt suomessa ikoinaan GPtä 150cm tasolla, mutta hertta ei perinyt hyppylahjoja paljon. Hertan varsa kyllä hyppää ulkomailla 140 luokkia. :) hertta on hyvä koulupuolellankun se tekee niin mielellään töitä ja haluaa miellyttää ratsastajaansa.

      Hertta asuu nyt hyvinkäällä Erkylän kartanon tallilla ja minä asun omassa kodissa, siis vuokralla isäni kodissa, järvenpäässä. Tallimatka on mulla siis tosi pitkä... :)

      Aloitin ratsastuksen 8 vuotiaana pikkupihlajan ratsastuskoululla. Nyt olen 24 vuotias, eli olen ratsastanut 16 vuotta, 6 vuotta hertalla :)

      Poista
  15. Tää oli huippu!:) meikä tykkäs ja avas paljon omia ajatuksia aiheeseen liittyen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä juttu jos herää ajatuksia! :)

      Poista
  16. Taas kerran niin hyvä postaus! Ihana huippua kun jaat omia kokemuksia täällä ja annat vinkkejä. On kyllä hyödyllistä lukea tällästä blogia mistä varmasti saa apua myös omaan treeniin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos on apua :) eihän mun vinkit välttämättä absoluuttisia totuuksia ole, mutta tällä hetkellä ainakin itselleni asiihin auttaneita juttuja :) aina ja kokoajan oppii kuitenkin uutta niin haluan laittaa ne itselleni muistiin tänne blogiin ja eihän se haittaa jos joku muukin hyötyy niistä :D

      Poista
  17. Eikä, taas ihan mahtava postaus kuten kaikki aiemmatkin treenivinkit! Kiitos näistä!!
    Pakko kyllä sanoa, että tuli vähän naurettua tuolle teidän he A radalle :D kun taas PSG - siis vau! Tuohon kun joskus pääsisi oman kanssa (ollaan aikalailla menossa siinä missä te olitte v.2010 :D).. Todella todella kaunista ratsastusta ja ihanaa harmoniaa, niin kuin olisi koko hevonen vaihtunut toiseen videoon. Mahtavan työn olet kyllä Hertan kanssa tehnyt vuosien varrella :)

    Nyt kun on tullut seurattua HIHS:n kouluratsastusluokkia, niin pakko kyllä sanoa että on se outoa ja jotenkin niin tyhmää, kun jo paljon alemmalla tasolla kuin GP-ratsastajat, ihmiset tuntuvat tajuavan asioita paremmin kuin osa esim tuolla Helsingissä ratsastaneista.. Minusta on tosi huono homma. että ratsukon pisteet eivät oikeasti reilusti tipahda silloin, kun hevonen ei todellakaan ole rehellisesti peräänannossa! Yksi hevonen kiinnitti erityishuomioni tänä viikonloppuna, vastakaula pullotti ja sään edessä kunnon kuoppa :/ Oletan että seurasit luokkia, joten varmaan tiedät kenestä puhun... Toivottavasti tähän tulisi ylemmältä taholta kunnolla tiukka linja, ettei tällaista enää näkyisi! MM-kisoissakin kun mitalleille näyttää pääsevän melkoisella ratsastuksella...

    Mutta kommentin pointti ei tosiaan ollut tarkoitus rueta sättimään kouluarvosteluiden (tai lähinnä ratsastajien) epäkohtia :D Tästä aiheesta tuli vain tämmöinenkin asia mieleen! Ja piti vielä sanomani, että voihan ratsukolle toisinaan olla vain osunut oikein huono päivä, hevonen jännittää ym, suoritus on aina vain yksi monien joukossa. :)

    Kiitos antoisasta blogistasi ja oikein kovasti tsemppiä sekä iloa talven treeneihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä huomio ja tämähän on kouluratsastuksen huono puoli arvostelulajina. Se vain on fakta että nimiratsastajalle annetaan armoa pisteissä vaikka virhe sattuisi. Jokainen tosin joutuu tiensä raivaamaan sinne "turvaan" jossa "ansaitsee sormien läpi katsomisen"..

      Seurasin kyllä hissin luokkia. En kuitenkaan usko että kukaan kouluratsastaja millään tasolla haluaabtahalleen ratsastaa alakaula pullottaen ja ns. Väärinpäin. Tilanne on varmasti vaikea ja jos hevonen sillä hetkellä jännittyy, ei ratsastaja voi pakottaakkaan hevosta rennoksi. Sillä mennään mitä sillä hetkellä on! :) virheitä sattuu kaikille (onneksi niille huipuille myös niin ei tunnu niin pahalta itsestä x)) mutta jokainen oppii virheistään ja varmana tähtää aina parempaan!

      Varmasti hissinkin GPratsastajat tiesivät mikä meni vikaan, mutta se meni nyt sillain sinä päivänä. :) jotenkin itsekin kisaavana ihmisenä tunnen sympatiaa esim. Jännittyneellä hevosella ratsastavalle, sillä herttakin on samanlainen. Olen itsekin ollut monesti siinä tilanteessa että tekisi mieli keskeyttää ja lähteä lätkimään radalta, mutta jotenkin sitä on räveltänyt nolosti radan läpi periaatteella etten luovuta. Hyvä huomio kuitenkin sinulta :) ehkei ratsukolla vain ollut tähtihetkensä silloin!

      Olen kyllä myös kanssasi samaa mieltä että yleensä kouluratsastus ei hississä ole ollut kovin korkeaa tasoa, mutta eihän sitä voikkaan verrata maailman huippuihin, kun ei maailman huiput tuolla kilpailleet. Jos ratssukoittenctaso olisi parempi, niin eivät he olisi hississä kisaamassa, vaan siellä olympialaisissa ja world cupin osakilpailuissa! :D jokainen varmasti sinne kyllä tavoittelee, mutta siihen ei auta kuin rämpiä alemmalta tasolta ylemmälle! :)

      Poista
  18. Hyvä Noora, ootte upeita :) aina kun luen näitä sun postauksia niin alkaa pikkusen enemmän myös kouluratsastus kiinnostamaan taas :D me kuitenkin ollaan siinä vaiheessa että kaasu ei toimi kun esteillä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä iida! Lajin pariin vain syvemmälle, siitä on hyötyä myös esteillä ;)
      Coda on niin hienosti liikuva hevonen, että toivottavasti kaasu löytyy myös sileällä ja sen liike tulee vielä enemmän esiin! :) aina katsellut että vitsi codasta saisi hyvän kouluhevosen... :D

      Poista
  19. Mieletöntä nähdä mitä kovalla työllä saa aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. .. ja ehkä myös hiukalla tuurilla? ;)

      Hertta on kyllä ollu mulle se true opetusmestari. Toimii jos osaa pyytää!

      Poista
  20. Oon ihan sanaton! Toi eka video...voi että miten hassua, olen jotenkin luullut että olet "aina" ollut loistava ratsastaja, niin lohdullista nähdä noita teidän vaikeuksia. Ja mikä huima kehitys, ihan uskomatonta. Tykkään niin paljon teidän tyylistä, siinä on iloa ja kepeyttä, ajattelua eteen, rytmiä...ja näyttää siltä, että teillä on hauskaa siellä radalla. Kiitos tästä postauksesta, sulla on hyvä ja rehellinen tyyli myös kirjoittaa ja todellakin avaat monia asioita niin että meikäläinenkin ymmärtää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuu eeeeiiii mähän olin mennyt koko elämäni ratsastuskoulun tasasilla hevosilla joten olin vähän pulassa kun siirtyi isoliikkeisen ja herkän puoliverisen selkään. Ja kuten videosta näkyy, Hertta kuskas mua koko radan niinkuin se aluksi olikin. Meitsi vain matkustaa kyydissä. Siinä se isoin harppaus tapahtui kun tajusin että siellä selässä pitää tejdä itsekin jotain töitä jotta hevonen kulkee... :)

      Poista
  21. Moi! Mua kiinnostaisi kuulla, et kun olet varmasti joutunut paljon ajattelemaan Hertan lihaksiston kehitystä ja oikeanlaista treeniä, niin miten olet pitänyt sitten huolta omasta kropasta ja jaksamisesta? Eli kuntoiletko miten paljon, vai "pärjäätkö" päivittäisellä (?) ratsastuksella? Teetkö salitreeniä, aerobista tms. ja onko sinulla jokin treenisuunnitelma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin positiivisen vaikutuksen myös ratsastusluntoon kun aloitin lenkkeilyn. Myös kehonhallinta on parempaa kun vähän laihtuisin mutta tuntui että jaksan paremmin rankkoja valmennuksia kun aerobista kuntoa kehitti.

      Pitkä flunssa syksyllä katkaisi mun lenkkeilyn ja sen jälkeen aloittaminen on vähän venynyt. Nyt tuntuu taas ratsastaessa että kunto o huonontunut myös siinä. Joten lenkkeily ainakin suosittelen! Jalat voimistuu juostessa myös ja niitä tarttee satulassa.

      Salilla en ole käynyt pitkään aikaan ("en ehdi") ja mua vähän ahistaa siellä käydä kaikkiem fitnessmimmien keskellä, mutta ehdottomasti sieltä saisi hyötyä.
      vatsalihaksia ja jalkoja treenasin paljon, mutta käsiä ei ratsastuksessa tartte samanlailla, joten käsien treenaus tapahtui tasapainotusmielessä.

      Mulle tehtiin "ratsastajan ohjelma" salille ku aloitin siellä aikoinaan. Personal trainer sanoi että huomaa kuinka mulla on vatsat ja jalat hyvässä kunnossa ratsastuksen ansiosta, keskivertoa parempi naisilla. Mutta käsien lihaskunto oli lasten tasolla kuulemma :D mutta kädethän ei oikeastaan kehity yhtään ratsastuksessa sillä nitä tarvitaan niin vähän.

      Eli kuntosalilla ratsastusta tulee jalkojen ja keskivartalon treenaus. Kouluratsastuksessa tarvitaan hyviä "korsetti lihaksia" istunnan säilyttämiseen ja etenkin sisäreisiä.

      Käsiä olisi hyvä taas treenata bonuksena tasapuolisuuden nimissä suhteessa alakroppaan :)

      Poista
  22. En yleensä jaksa kommentoida mihinkään ! Mutta tähän on pakko ! Olet tehnyt UPEAA työtä ! :) Onnea ! saat olla todella todella todella tyytyväinen itseesi ja hevoseesi ! Paljon tsemppiä talven treeneihin ja tulevaan kauteen ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Herttaan olen kyllä todella tyytyväinen. Se mua o opettanut! Jos en sitä olisi saanut käsiini aikoinaaan en varmaan ratsastaisi kuin ratsastuskoulussa

      Poista
  23. Vau mitä edistystä! Minä olen hevoseni kanssa nyt tuolla ensimmäisen videon tasolla, mutta tavoitteet korkealla. Vielä joskus kisaan kansallista!!

    t. kersa ja sen hassu heppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti kisaatkin jos tavoitteet on korkealla ja teet töitä kohti unelmia! :)

      Poista
  24. Hurjan kiinnostava kirjoitus, opin paljon!

    Tuli mieleen, kun kerroit että puoli vuotta ratsastitte valmennuksissa vain eteen, ette tehneet lainkaan temppuja, että se jakso on varmasti ollut hevosellekin hyödyllinen. Kokoamiseenhan tarvitaan tosi hyvä lihaskunto ja ryhti hevoselta, joten se puolivuotinen on ollut samalla kuntokausi hevoselle kun taas se on ollut sinulle opettelua miten hevonen liikkuu pohkeen edessä. Harva koulutettukaan hevonen pystyy kylmiltään kokoamaan, jos ei ole lihaskuntoa ylläpidetty. Luulen näin. Oikotietä onneen ei ole :).

    Mutta ajatuksia herättävä ja hyvä kirjoitus, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Olet ihan oikeassa.
      Jos me oltaisiin alettu heti käymään läpi niitä vaativan temppuja, esim juur laukanvaihtoja, uskoisin että tulosta ei olisi syntynyt. Ei ne laukanvaihdot tule puhtaasti vaikka niitä hinkkaisi puolivuotta metsästäen sitä puhdasta vaihtoa.
      Meidän tapauksessa vaihdot tulivat puhtaaksi juurikin laittamalla se hevonen pohkeen eteen ja kasvattamalla se "kokoamiskunto". Meillä vaihdot tulivat puhtaiksi siis tekemättä yhden yhtäkään laukanvaihtoa. Se syntyi kun itse laukka muuttui kootummaksi, jotta hevonen voi tehdä sen vaihdon puhtaasti. Kun takaosa tulee mukaan, pääsee vaihto kulkemaan koko kropan läpi.

      Ja niinkuin sanoit, varmasti kasvoi hertallakin kunto kohisten. Vielä on paljon töitä lihaskunnonkin kasvattamisella, mutta mitään valmista raamia ei ole, ja siitä ratsastus onkin kihetovaa. Koskaan ei ole valmis ja aina pitää parantaa!

      Poista
    2. Ja siitä pitää vielä sanoa, että perustyöskentelyn laimin lyötni, eli kokoamisasteen kehittäminen jos ohitetaan ja aletaan opettelemaan vain temppuja, se on oikotietä onneen, mutta väitän, ettei sillä oikotiellä tosiaan sitä onnea saavuteta. :)

      Kävin itse sen virheen läpi että hinkkasin temppuja toiveena vaativat. Nyt mitä enemmän on oppinut, olen tajunnut sen kuinka perustyöskentely ratkaisee. Itseasiassa nykyään tämä astelema on mulla kääntynyt päälaelleen. Hinkkaan melkein liikaa perusasioita, kun esim välillä pitäisi käydä temppujakin nyt läpi ja hioa niitä.

      Poista
  25. Hienoa itsensä peliin laittamista, terävää analyysia ja erittäin hyviä vinkkejä muillekin. Hyvä esimerkki kurinalaisesta ja päämäärätietoisesta treenaamisesta. Kerro vielä kuka teitä valmentaa ? T. Pia Karhu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä valmentaa Riitta Holopainen! :) Käyn myös Emma Kanervan valmennuksissa silloin kun pystyn.

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!