Kootussa Ravissa

2. huhtikuuta 2018

Tilannekatsaus


Aivan liian pitkä viime postauksesta. Tuntuu etten ole muuta tehnyt kuin ollut töissä, toisaalta tämä myös pitää aikalailla paikaansa. Ehkei ole ollut oikein mitään kerrottavaakaan? Aika tasaisen varmaa on meno ollut. Huomaa jo Instagram ajan astuvan munkin maailmaan, sillä tykkään päivitellä "suoraan" päivitykset sinne, harvemmin tulee koneelle enää istuttua samalla tavalla kuin ennen. Laskutkin saa maksettua niin näppärästi nykyään puhelimella että tietokone ja sillä kirjoittaminen alkaa olla vanhanaikaista ;)

Ei blogi kuitenkaan ole mihinkään kuolemassa. Eiköhän tässä kesän tullen ole enemmänkin asiaa, varsinkin jos kisoihin päädytään. En ole maksanut itselleni kansallista lupaa enkä Hansulle vielä kisalupaa. Todennäköisesti Hansu totuttelee tämän kauden rataelämään ja sitä varten ei huvita kansallista lupaa maksaa. Jos menen He A/Va B luokkia niin niitä löytyy aluetasolta, jopa harkkakisoista. Hevoselle se on ihan se ja sama mikä on kisan taso, mutta käytännön ja taloudellisisita syistä harkkakisat palvelevat meitä varmaan paremmin. Jos kuitenkin tulee tunne että voisi kansallisiin mennä jo tänä vuonna niin aina sen luvan saa ostettua myöhemminkin. Katsotaan!


Hansun vaihdot ovat kokeneet nyt kuukauden aikana isoimman etenemisen. Se vaihtaa jo 99% puhtaasti eikä kuumene niissä "käsistä". Tarkoitan tällä sitä että ennen vaihtoa saan valmistella loppuun ja vaihdon jälkeen matka jatkuu tavallisesti, eikä turhan iloisesti... :D 
Vaihdot itsessään eivät ole vielä tasalaatuisia, vaikka se tärkein, niiden puhtaus, onkin jo hyvin varma. Niin se kuitenkin menee, että ensin opitaan vaihtamaan puhtaast ja sen jälkeen aletaan muokkaamaan vaihtoja. Hansu on vähän äkkipikainen vaihdoissa, eli ne ovat vielä aika pieniä ja nopeita (ja höystettynä kipakalla takajalalla, kuten Duracell-pupu Hansun imagoon kuuluu ;) ).
Vaihdot kuitenkin koko ajan "tylsistyvät" Hansun mielestä, joten sitä myötä ne muuttuvat rennommiksi. 
Vaihtoja ollaan tehty jo monella eri linjalla. Helponta on vastalaukasta ympyrän kaarella myötälaukkaan, mutta myös kokorataleikkaa ja täyskaarron kautta tehty vaihto onnistuu. Tärkeintä on etten tee montaa kertaa peräkkäin samaa kuviota. Hansu on niin nopea oppimaan että jo 2 peräkkäistä "samaa tietä" saa sen ennakoimaan. Täytyy siis olla kykyä ratsastajalla vaihtaa tehtävää/muuttaa sitä jos tarve vaatii. Ei saa jäädä hinkkaamaan sitä yhtä asiaa loputtomiin. 

Toinen asia mikä on kehittynyt paljon on Hansun sulkutaivutus. Itseasiassa Hansu tekee todella makeeta sulkutaivutusta! Avotaivutuskin alkaa luonnistua, mutta se on vaikeampaa säilyttää. Avossa on helpompi "luistaa", mutta sulku on mulle sen verran helpompaa että siinä mä taas säilytän Hansun paremmin. 
Tästä vähän pohdittiinkin lukijoiden kanssa, eli miksi sulku on helpompaa kuin esim. perus voltti?
Johtunee ratsastajasta. Helposti voltin vain ratsastelee, sulussa tekee itse paremmin töitä ja auttaa hevosta. Täytyy ottaa siihen perusvolttiinkin sama asenne, että oikeasti tosissaan ratsastaa sen voltin. Tätä kun olen ajatellut niin voltitikin on mielestäni parantunut. Olen antanut niille enemmän painoarvoa ja tehnyt niistä "yhtä tärkeän tehtävän" kuin sulkutaivutuksesta. Taas se "järjen käyttö on suotavaa, jopa toivottavaa" lausahdus pätee = ratsastaja voisi ottaa aivot mukaan ;)


Dressage treenien lisäksi ollaan käyty kerta viikossa pellolla/maastossa pitämässä hauskaa Hansun omistajan ja hänen toisen hevosensa kanssa. Hansu ja D ovat jo oppineet käytännön. Ne tietää kun tullaan pellolle että kohta mennään kovaa! Onneksi kutakuinkin ne pysyy käsissä, ainakin ohjaus pelaa vaikka jarrut ei. Pelto on myös niin suuri ettei siellä haittaa vaikkei saisi heti kiinni. :D 
Pääsiäislauantaina töiden jälkeen ehdittiin pellolle niin että hovikuvaaja Taru pääsi mukaan! Kerrankin sää suosi ja kaikille sopi aikataulut ja mentiin pellolle kuvailemaan. Tässä tuoreimpia peltokuvia pääsiäisralleista! 


Kuvat Taru Arola

Alkuhölkkää
Aluksi piti laukkailla verryttelyksi vähän rauhallisemmin, vaikka Hansu oli eri mieltä. Onneksi se kuuntelee täysin mua, eikä lähde muiden hevosten mukaan vaikka ne katoaisi paikalta. Ihan luottoheppa!

Sitten otettiin vähän suoralla uralla spurttia yksin. 
 

Hansu otti välillä vähän varaslähtöä laukalle!


Vuoron odottaminen kyrsii, Hansu kuopii aikansa kuluksi :D Ravissa oli vaikeinta pysyä, päivän askellaji selvästi vain laukka...

Lopuksi otettiin vähän "viivaa". Dakar on paljon  nopeampi lähdössä kuin Hansu, mutta Hansu ohitti sitten ylämäessä D:n!
Jäätiin sen verran Dakarin taakse että sieltä lensi lunta päin näköä, joten mun oli pakko mennä silmät kiinni (kuvasta varmaan suurennettuna näkyy :D )
Takaisin tallille. Hyvin pitää tuollakin pohjalla pelkät kantahokit. Sen verran antaa jää periksi.

Otettiin tallilla ennen pimeän tuloa Hansusta "orikuvasto" kuvia, samalla vähän virallisempaa kuvaa 7 vuotiaana. Voi sitten verrata miltä näyttää vaikka vuoden päästä. 
Pakko vaan sanoa että on siinä KAUNIS hevonen. Ja orit taitaa kyllä tuon poseerauksen... Ei tarvinnut kuin löytää oikea asento ja sitten Hansu poseeraa hievahtamatta paikallaan edustavana. Hertan kanssa muistan kuinka se nukahti aina kameran eteen ja kuvien saamiseksi tarvittiin monta ihmistä jotka "pelästytti" sitä. :P
Orin voi vain seisottaa johonkin poseeraamaan ja siinähän ne patsastelee ja tietää olevansa hyvännäköisiä! 
Hievahtamatta paikallaan!

<3
Ei enää niin pikkupoika. Miehekkäämäksi muuttuu!

Hansu osaa mallin hommat... :D

Otsatukkaakin pystyin asettelemaan kuvien välissä Hansun hievahtamatta! Kumpi onkaan parempi, ei osannut päättää. Laitoin sitten molemmat, otsatukka sivussa ja edessä. :D

8 kommenttia

 1. Minkä merkkiset on nuo teidän karvasuojat ja ovatko kestäneet hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on Horse Guardit, ikivanhat ja joka pv käytössä, eikä vieläkään rikki :) hyvät tarrat!

   Poista
 2. Hansu on kyllä niin nätti! Mitkä nää Hansun suitset on? Onko olleet hyvät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suitset on Eponia merkkiset. Ostin ne Ruotsista viime syksynä EM kisoista. Kurkkaa Eponia bridles googlesta niin sivuilla o lisää :) olen ollut tyytyväinen, Hansulla on do it yourself malli eli jokaisen suitsen osan voi itse valita minkäkokoinen/näköinen. Esim Hansulla on Cob koon pää mutta otsa tarvii Full pannan

   Poista
 3. Komia poika :) Oot varmaan kertonutkin jo aiemmin mutta mikä Hansun säkäkorkeus on?
  Aurinkoista kevättä ja hyviä treenejä!
  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hansu taitaa olla 160 cm, hieman alle? Täm nyt mun arvio. Itse olen 167cm ja kun muhun vertaa niin jtn tuollaista! Tuntuu että se on kasvanut kun on alkanut "leviämään" 😀

   Poista
 4. Hansu on aivan mielettömän upeen näkönen, oot tehny sen kanssa aivan loistavaa työtä! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin odotan mitä vaikka vuoden päästä, miltä ne näyttää ja mitö osaa!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!