Kootussa Ravissa

2. huhtikuuta 2017

Keskiviikkona


Keskiviikkona oli "pikavalkku", eli 30 minuutin tehotreeni. Alunperin mulla ei pitänyt olla valmennusta, mutta Riitta ehtikin tulla pitämään meille 30 minuutin treenin ennen muita illan tunteja. 
Tehtiin tosi tiivis paketti perusasioita ja voi että kuinka niissäkin voi tulla hiki... ;)


Ensin käytiin läpi laukkaa. Riitan sanoin, Hertta on muutoin hyvässä kunnossa mutta huomaa että se on taas "Hertta-etupainoinen". Eli siis tämä Hertan surullisen kuuluisan huono rakenne, joka ajaa sen huonoon asentoon. Jos sitä ei jumppaa sieltä pois aika-ajoin, ottaa se "huono asento vallan".
Hertalla oli laukassa tosi kiva tahti, mutta etuosaa täytyy nostaa. Aika paljon tähänkin saa käyttää sitä pohjetta. Välillä ihan joka askeleella laukan tahdissa käytin molempia pohkeita. Ei saa lähteä kiihdyttämään vaan nostamaan mahaa ja etuosaa ylös. Kasvatetaan voimakasta laukkaa vauhtai lisäämättä. 
Teimme laukan sisällä siirtymisiä ja pieniä kokoamisia. Kuten arvata saatta, Hertta Hätähousu oli jo heti istumassa piruettilaukkaan, mutta ei sitä nyt saa sallia. Sen täytyy laukata normaalia laukkaa ja pyydettäessä myös normaalia koottua laukkaa, eikä vain harjoituslaukkaa TAI piruettilaukkaa... On vähän teatraalinen nääs... ;)
Sitä laukkaa ja sen vaihteistoja pitää pystyä säätelemään, eikä ole olemassa vain ääripäitä. Piruettilaukan ja harjoituslaukan välille mahtuu monenmoista laukkaa ja ne pitää pystyä esittämään.

Laukan jälkeen tehtiin ravissa avoa pitkää sivua pitkin, sekä muutamia pääty-ympyröitä. Oikeastaan eniten töitä joutui tehdä taipumisen suhteen. Olen ehkä ollut vähän höveli kun olen mennyt itsekseen ja palautellut Herttaa, sellainen kunnon taivutus on jäänyt puolitiehen. Oikealle oli hieman haasteellisempaa "päästää irti", mutta vasemmalle taipuminen oli varsin helppoa.
Tässäkin Hertta mielellään tarjoaa kaikkea mitä se osaa. Passageen se meinaa koko ajan karata, kun vain pyydän taivutusta. Ei ei ja ei. Ei saa tietenkään kieltää, mutta lähinnä vain pitää jatkaa sen asian pyytämistä mitä haluaa, ei reagoida mitenkään passagen tarjoamiseen. Sitkeästi vaan kun muistutti että "passagea kivempi asia on taipuminen" niin kyllä se sieltä alkoi sulaa. 

Tässäkään tapauksessa ei auta mikään "irrottelu" edestä, vaan päinvastoin aika vakaa ja vankkumaton tuki edestä ja pohkeella ratsastaa sitä puolta lisää, mikä tuntuu käteen "jäykältä". Eli jos vaikka vasemmassa ohjassa tuntuu enemmän painetta kuin oikeassa, niin ratkaisu ei ole "irrotella" sieltä vasemmalta, vaan tarjota sitä tasaista tukea entistä enemmän. Yleensä ratsastaja tuntee takaosan puutteellisen työskentelyn tai kropan jäykkyyden suupielessä. Silloin sitä ajautuu irrottelemaan suusta, vaikka se oikea syy on kropassa. Itse ajattelen sen aikalailla niin, että jos se vasen ohja/suupieli on jäykkä, minun täytyy käyttää vasenta jalkaa vielä enemmän. Kyllä se jossain vaiheessa tasoittuu ja tulee "Molemmille ohjille", eli kantaa symmetrisesti koko kropastaan, eikä vain toiselta puolelta. Ja tähän taas päästiin ratsastamalla jalalla, ei kuolaimesta irrottelemalla. 
Nytkin mun teki koko ajan mieli oikeassa kierroksessa irrotella Herttaa oikealta kuolaimelta, koska se vähän nojasi sitä vasten. Kuitenkin se lääke löytyi oikeasta kyljestä, ja mun täytyi käyttää oikeaa jalkaa saadakseni Hertta pois nojailemasta sen oikean pohkeen päältä. Kappas kummaa, kun tarpeeksi käytin sitä oikeaa jalkaa, niin molemmille ohjille tuli tasainen tuki! 

Kauhean kiva päästä taas kunnolla treenaamaan ja hikoilemaan niin fyysisesti kuin henkisesti... ;) 

Kaikki kuvat on taas Taru Arolan ottamia, hän pääsi jälleen mukaan ottamaan vähän Hertastakin kuvia pitkästä aikaa! :)
Alkuhölkkää.
Ensimmäisiä laukkakokoamisia ja huomaa kuinka H olisi heti istumassa piruettiin vaikka ei pitäisi... Sitten vaan pikaisesti molemmat pohkeet "tak" ja eteen!

Hertta on välillä niin yli-innokas että se lähtee vähän painamaan ja "viemään" liikaa. Helpompaa kun hänen mielestään olisi vain viiletttää isoa ravia pitkin maneesia kuin kantaa...

Lopuksi alkaa ryhtiä tulemaan ja askel nousemaan. Kropassa tapahtuu muutakin kuin vain kilometrin pitkänä olemista ;) Heti kevenee tuntuma kädellekin, tai Hertan tapauksessa se ottaa tuntuman vastaan, eikä ole liina tyhjä tai vaihtoehtoisesti vähän salakavalasti paina siihen ja "jyrää" pidätteen läpi isoa ravia.

Tasapainoa ja pehmeyttä rupeaa löytymään!

Lopussa kiitos!19 kommenttia

 1. Riitan puheista on porautunut mieleen sanonta "jos tekee mieli vetää, käytä jalkaa". Mäkin kokoajan teen töitä, että saisin nuoren hevosen parempaan tasapainoon ja enemmän takaosalle, mutta ei se vaan ole niin helppoa :D Kiva kuulla, että olette päässeet takaisin treeniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta on kyllä ihana. Mä vaan niin tykkään että se sanoo suoraan. Ei mitään "käytä vähän vähemmän kättä" vaan sieltä tulee " ÄLÄ VEDÄ!!!". :D

   Mutta ikäväkseni voin ilmoittaa että treenit jäi tosi lyhyeen... Taitaa olla Hertta nyt kunnolla loukkaantunut. :/

   Poista
  2. Eihän!! :( mitä ihmettä on tapahtunut? Kamalaa!

   Poista
  3. Hertta viikko sitten riehaantui liinassa kunnolla. En tiedä mitä kävi, ei edes kaatunut, mutta meni tosi tosi huonoksi siitä.
   Alan olemaan tosi epäileväinen... täytyy toki vielä soittaa klinikalle...

   Poista
  4. Voi ei, todella ikävä kuulla. :-( Toivottavasti saatte pian apua ja Hertta takaisin huippukuntoon. :-) Pidän todella paljon tavastasi kirjoittaa: pohdit ja selität ymmärrettävästi ratsastustasi mistä saa ihan valtavasti ideoita omaankin tekemiseen. Samalla tulee mietittyä omaakin ratsastusta, mitä tekee ja miksi.

   Peukut pystyssä terveisin,
   Maarit L. :-)

   Poista
  5. Toivotaan tosiaan parasta. Tuntuu kuitenkin että kisahevosen uran lopetus on nyt konkrrettista, vaikka tulikin täysin nurkan takaa. Toki vielä ajattelin olisiko klinikkakäynnistä apua.

   Poista
 2. Tosi nätin näköistä taas, ja muutenkin tosi kiva kuulla, että olette päässeet kunnolla treenailemaan! Ihan näin mielenkiinnosta kysyn, että millä tallilla Hertta asustelee, kun en löytänyt tietoa mistään :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mun muistin mukaan asuu erkylän kartanon(?) tallilla :D

   Poista
  2. Juu Erkylässäpä hyvinkin! :D

   Poista
 3. Vau, hertta on kyllä edelleen niin upea, ei kyllä saikut näy missään! :)

  Ja ajattelin sulta kysyä kun oot niin taitava ratsastaja: Mun vuokrahepo on tosi iso (177cm) ja sillä on tosi isot askeleet ja oon ite aika pieni tappijalka sen selässä(160cm) :DD niin en oo vieläkään oppinut kunnolla istumaan sen askelissa vaikka oon sitä vuokrannut syksystä asti. Ravissa osaan istua ihan hyvin, mutta jalustimet meinaa lähtä aina jaloista pois vaikka on hyvän mittaset jalustimet, mikä siihen auttais? Laukka on sillä myös tosi isoa, se on vaikein askellaji meille enkä siinä osaa kunnolla istua, osaatko auttaa jotenkin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko kokeillu mennä ilman jalustimia? Vähän pääsee tunnustelemaan omaa istuntaa paremmin, eikä mene keskttyminen jalustimiin. Kokeileppa vaikka joskus aluksi mennä vain käyntiä ja vaikka vähän ravia ilman jalustimia, sitten lasket jalustimet alas. Voin taata että jalustimet tuntuvatkin yhtäkkiä "lyhyemmiltä", koska istut paremmin ja syvemmällä satulassa. :)

   Poista
 4. Täytyy vaan pikasesti sanoa iso kiitos näistä sun postauksista, tuntuu että niistä on löytynyt paljon työkaluja omaankin ratsastukseen kun osaat niin hyvin selittää asiat läpi! Tsemppiä sulle ja Hertalle, aika huikeessa kunnossa tamma ikäsekseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tykkään jos ihmiset kommentoi jotain joskus, vaikkei muuten yleensä kommentoisi. Tietää vähän sitten palautteen perusteella mihin suuntaan kirjoittaa postauksia, eli mikä ihmisiä kiinnostaa jne :)

   Hertta on aika outo. Se on vain parantanut tuloksiaan vanhemmalla iällä ja se säilyttää lihaksensa hyvin vaikka olisi tullut sairaslomaa!

   Poista
 5. Ootko sä ikinä mokannut jotenkin kisoissa? :D Mä olen, liiankin monta kertaa.. Esimerkkejä:
  Ensimmäiset kisani menin ihan osaavalla puoliverisellä ja luokka oli HeC. Se rata meni ihan hyvin, siihen asti kunnes otettiin laukkaa. Hevonen nosti ristilaukan! D: Arvaa vaan hävettikö mua :D
  Sitten valmentauduttiin jonkun aikaa ja mentiin HeB. Sain ratsukseni todella osaavan HeA tasoisen hevosen. No, olen aina ollut laiska antamaan selkeitä apuja, vaan olen vaan antanut ne silleen "joo, kyllä se hepo ymmärtää vaikka en nyt tee näin ja näin". No, kun tuli siirtyä laukasta raviin, tietysti laiskana käytin vaan ohjaa enkä istuntaa. Sitten samalla mun toinen jalka jotenkin heilahti ja hevonen teki näyttävän laukanvaihdon! Kyllähän mua hiukan hävetti radan jälkeen.. Sitten toisissa HeB kisoissa sain osaavan lv:n, se oli oikeasti todella osaava! :) Harjoituksissa meni todella hyvin, mutta kun mentiin radalle.. Hevonen sitten päätti ravata selättömänä. Sain kuitenkn pian sen takaisin avuille. Laukannosto sujui hyvin ja sitten tehtiin voltti. Jatkettiin laukkaa ja jotenkin unohdin ratsastaa ja yhtäkkiä hevosen laukka oli nelitahtista.. No eikä siinä vielä kaikki! Harjoitusravin jälkeen siirryimme takaisin laukkaan ja tadaa, hevonen nosti väärän laukan! Tehtiin siitä tietysti laukanvaihto kun ei sillä väärällä laukalla oikein kehdattu mennä.. :D Nyt kisaaminen on jäänyt vähemmälle, sillä aion valmentautua NIIN kauan, että en mokaa jokaisissa kisoissa! :D Paljonko Hertta ja sinä saitte prosentteja ensimmäisistä kisoistanne ja sijoituitteko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe! Voi kuule, olen minäkin mokaillut! ;) Nuo sinun mokailut on ihan "normaalia", ainakin mulle kävi juuri tuollaisia aluksi! Joskus kun menin elämäni ekat koulukisat (He C), niin sain tasan 50%! :D Nostin myös ristilaukan ja ristilaukan jne

   Hertan kanssa ekat kisat oli aluekisat ja luokkana KN Special. Silloin kävi tuuri. Sijoituttiin kolmansiksi ja prosentteja tuli joku 63 tms. Mutta pakko sanoa että se oli kyllä Hertan ansioita ;=) Se kuljetti mut radan läpi. Mulla oli tukka auki (en osannu tehä nutturaa) ja Hertalla aukesi letit (en osannut letittää). Että sellaista! Mulla on itseasiassa videolla Hertan ja mun ihka ensimmäinen rata silloin vuodelta 2007... Voisin laittaa sen tänne :)

   Poista
 6. Miten parantaa hevosen tasapainoa laukassa? Hevonen ei meinaa nostaa laukkaa ja sitten kun nostaa, niin se meinaa kaatua ja kiihdyttää vauhtia. Monta kertaa olen hänen kanssaan kaatunut... Ravissa ja käynnissä ei ole mitään ongelmaa. Mikä avuksi? Kyseessä on aikuinen hevonen, jolla ei ole ratsastettu hirveästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkemättä paha sanoa, mutta kuulostaa kyllä isolta tasapaino/voimattomuus ongelmalta? Uskoisin että laukkakin tulee paranemaan kunhan voimaa tulee lisää. Ja sitä voi kasvattaa ravissa ja käynnissä, varsinkin siirtymillä ja väistöillä/taivutuksilla. Laukannostt kehittää eniten laukkaa joten yrittäisin niillä. Enemmän niitä nostoja, vähemän laukkaa. Pikkuhiljaa sitten lisää laukkaa

   Poista
 7. Mitä teille kuuluu?

  VastaaPoista
 8. Sanoisinko että erittöin huonoa... :/ sattui pieni onnettomuus. Pitäisi kirjoitella blogiin mutta motivaatio on ihan nolla. Koitan väsätä kuulumisia tuota pikaa

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!