Kootussa Ravissa

14. kesäkuuta 2018

Vaihtoihin lisää vaihteita

Mun on pakko kirjoittaa näitä hyvin menneitä treenejä heti ylös, koska draivi on nyt kova! :D Tiedän että tämä kuulostaa ylenpalttiselta ja turhalta kehumiselta, mutta onpahan jotain mihin palata sitten kun tulee taas se huonompi ajanjakso. Ja niitähän meinaan tulee aina jokaiselle! Mutta ammattilaisten tavoin yritän opetella itselleni samaa ajatusmaailmaa kuin heillä; unohda epäonnistumiset, keskity onnistumisiin. 
Toki epäonnistumisista täytyy ottaa opiksi ja enemmänkin pohtia miksi näin tapahtui, mutta sitä ei saa jäädä surkuttelemaan ja vatvomaan. Onnistumisiin saa ja pitää jäädä kiinni. 

Noh, takaisin niihin otsikon vaihtoihin.
Hansun tilanne laukanvaihtojen kanssa on oikein hyvä, niin hyvä mitä nyt tältä kuumakallelta voi tässä vaiheessa olettaa. Se vaihtaa 99,9% aina puhtaasti. Se on minulle se tärkein asia. Pelkään vähän laukanvaihtoja opettaessa että hevonen oppii ensin epäpuhtaan vaihdon... Sittten siinä on hirveä työ opettaa epäpuhdas vaihto puhtaaksi! Hansu onneksi on kyllä oppinut suoraan nyt puhtaan vaihdon, mutta hyvin hyvin tarkkana olen saanut itse olla. Molempiin suuntiin vaihdot tulee puhtaasti, toki toinen suunta on hieman kireämpi kuin toinen, mutta PUHDAS! Ja tämä on täysin normaalia.
Tämän hetkinen agenda on siis saada vaihtoja vähän muokattua paremmiksi. Edelleen Hansulla voi olla skaalaa laukanvaihdoissa pienestä, nopeasta ja ahtaasta todella rauhalliseen ja isoon hyvään keinuvaan vaihtoon. Väitän kuitenkin että kun se on vielä niin nuori, niin vaihtojen laatu riippuu täysin sen a) tasapainosta vaihdon hetkellä ja b) sen mielentilasta. 
Jos Hansu on rauhallisella tuulella eikä se ota kierroksia, vaihdot ovat hyvinkin levollisia ja helpon näköisiä. Jos Hansu sitten kuumenee (mitä se toki vielä innokkuuden vuoksi tuppaa tekemään jos vaihtoja tekee liikaa) niin se alkaa vähän esittää teatraalisia vaihtoja, jossa etuosa kauhasee kuin Totilas konsanaan ylöspäin mutta takaosa tekeekin nopean ja pienen vaihdon. Noh, puhdas on, mutta "eksoottinen" voisi olla kuvaileva sana!

Eilisessä valmennuksessa sitten käytiin läpi heti alkuun vaihtoja! Jopa sillä riskillä että se vähän kuumenee mutta suunnittelimme tehtävät ja sitten varasuunnitelman JOS se meinaa kuumua liikaa, niin meillä on joku mihin palata ja vähän narrata sitä. Tää on niin uskomatonta miten älykkäitä ja nopeaoppisia hevosia nämä on. Täytyy oikeesti miettiä mitä tekee, nämä lukee ja oppii virheliikkeitäkin ihan vaan ratsastajan huolimattomuudesta. 
Oli kuitenkin ilo huomata että koko tunnin aikana Hansu ei kuumunut k-e-r-t-a-a-k-a-a-n!!!
"Kyllä sekin vaan rupeaa jo aikuistumaan!" tokaisi valmentajakin! :D
Ensin aloitettiin niillä vaihdoilla mitä teen itse. Eli vastalaukasta myötälaukkaan ympyrällä, sekä täyskaarron kautta suunnanvaihto ja samalla vaihto. Ei kuumumista, toinen vaihto oli kyllä jo vähän Hansulla ennakoinnissa, joten jatkoin hetken vastalaukkaa ja vaihdoin myöhemmin sitten kun Hansu lopetti vaihtoavun odottamisen. 

Kuvat c Taru Arola
Vastalaukasta myötälaukkaan ympyrällä on Hansulle helponta vaihtaa. Tämä johtuu ihan vain siitä että saan sen helpommin suoraksi ulkolavastaan (eli vastalaukassa se on sisällä oleva lapa) jolloin hevonen suora ja vaihto tulee helposti. 

Sääntö numero 1. vaihdoissa kuumalla hevosella:
 Vaihda vasta kun tilanne on oikea. 
Vaikka ensin suunnittelisin että "vaihdan laukan pisteessä X". Alan toteuttaa tehtävää. Hevonen kuitenkin vaistoaa että kohta vaihdetaan ja alkaa esittää omia liikkeitä väliin/ennakoimaan ihan liikaa josta seuraa kuumeneminen. Vaihto ei voi olla hyvä tällaisesta. 
Tärkeää tässä vaiheessa on luopua siitä omasta suunnitelmasta. Sanoa hevoselle "Hahha, eipäs muuten vaihdetakaan. Jatketaankin vastalaukassa". 
Kun hevonen rauhoittuu ja jatkaa normaalia laukkaa eteenpäin unohtaen vaihdon, voi ratsastaja sitten vaihtaa! Valmistelujen kautta toki, mutta tällöin vaihtoon tulee onnistuminen suuremmalla todennäköisyydellä kuin siitä tyrät rytkyen esitetystä laukasta. 
Eli aina ole valmis muuttamaan jo ennalta suuniteltua! Sä et ole kouluradalla missä asiat pitää esittää tietyssä pisteessä. Sä voit kotona aina lykätä tehtävää parempaa aikaa varten jotta siitä tehtävästä tulee hyvä. 

Sitten alettiin vaikeuttamaan. Tehtiin kolmikaarista kiemurauraa jossa jokaisen kerran keskilinjaa ylittäessä tehtiin laukanvaihto. Hansu suoritui ihan mallikkaasti, mutta vaihtoihin tuli isompia variaatioita. Se vähän koitti lähteä ennakoimaan tulevaa vaihtoa jo mun käännöksesta, joten sitten täytyi taas vaihtaa suunnitelmaa, saatoin jättää kokonaan vaihdon tekemättä ja meninkin vastalaukassa seuraaman kolmikaarisen kaarten! Hahha, siitäs sait Hansu, kantsii vaan keskittyä kuuntelemaan mua ;)
Vaikeutettiin vielä lisää onnistuneen kolmikaarisen jälkeen ja tehtiin nelikaaristakiemuraa vaihtaen! Enpä ole koskaan tehnyt mutta niin vain Hansun hermo riitti siihen! 
Tärkeämpää oli aina kaarteissa myötälaukassa tehdä SAIRAASTI ulko-ohjalla puolipidätteitä ja SUORISTAA Hansu. Tein koko myötälaukkakaarteen rauhallista laukkaa "sarjatulituksella" ulko-ohjan puolipidätteitä. Varmistelin että Hansun ulkolapa (mikä etenkin oikeassa laukassa karkaa ulos) pysyy linjassa ja hevonen suorana. Kun laitoin Hansun keskittymään tähän ulko-ohjan kuuntelu tehtävään, se unohti kokonaan laukanvaihdot siinä välissä ja ne olivat tosi rauhallisia! Se ei kuumentunut enää yhtään vaihtoihin, vaan keskittyi tähän uuteen tehtävään eli "kuuntele ulko-ohjaa ja odota odota odota". Juuri tätä tarkoitan että pitää olla näiden kanssa nero. En voi hiillostaa sitä säätelemällä vaihtoja, vaan mun täytyy keksiä jokin muu asia, ja itse vaihdosta tulee vaan "noo tehdään se siinä sivussa". Hansu ei ressannut yhtään vaihtoa kun vaadin siltä jotain ihan muuta. Ja se joku ihan muu oli vain keskittyminen 100% siihen suoruuteen... Ei sen kummempaa... 

Kokorataleikkaalla Hansun vaihdot ovat vaikeimmat, koska siinä se nimenomaan ennakoi. Sehän on kouluradalla esitettävä kuvio, joten sitä pitää treenata, mutta taas mun täytyy miettiä miten treenaan sitä ilman että se oppii ja tietää ja alkaa jo kokorataleikkaalle kääntyessä ennakoimaan ja vaihtamaan sarjassa... Noh, johan keksittiin juksaaminen ja tehtiin kokorataleikkaalla vaihdot vastalaukasta!
Ei tullut ennakointia ja kaikenlisäksi vastalaukassa hevonen yleensä joutuu ottamaan ratsastajalta enemmän tukea selvitäkseen paremmassa tasapainossa, joten nyt Hansukin otti ilomielin mun avut vastaan ja tultiin oikein hyvät vaihdot kokorataleikkaalla vastalaukasta ilman kuumentumista ja ennakointia. Olipas voittajafiilis! :D

Toki tämä muutetaan myötälaukaksi kisoja ajatellen, mutta kun ei sillä ole oikeasti väliä kummassa laukassa tulet, se on ihan sama linja ja kuvio ja kysymys on siitä että hevonen kuuntelee ratsastajaa, ei se kummassa laukassa kuvion teet. 
Lopuksi tehtiin vielä ravityöskentelyä avossa ja vastataivutuksessa. Vasen kierros edelleen vähän kankeampi avossa (pakko kääntää voltit alle ennenkuin lähden avoon, jotta saan taivutuksen oikeasti paremmaksi) mutta oikealle jo varsin mallikasta menoa. Iloista oli huomata että Hansu ravasi TAVALLISTA ravia, eikä sitä maailmanluokan "totilasravia" mitä se niin innoissaan tuppaa esittämään. Hassua että miten voikaan olla "tavallisesta" liikkeestä niin iloinen. :D Mutta kun on hevonen joka tekee aivan liian täysillä töitä...
Vasemman kierroksen työskentelystä lopuksi tosiaan vaihdettiin oikeaan kierrokseen ja välissä kokeiltiin lisättyä ravia. Jotenkin ei Hansu ihan ollu terässä ja lisätty ravi lähti ihan liikaa huitomaan etusilla takasten jäädessä "ylöspäin" eikä työntäen alle. Hansu jopa painoi kädelle ja vähän "ryösti" lisäykseen, se kun niin tykkää niitä tehdä, mutta selkä ei tullut mukaan. Otettiin askel taaksepäin ja työstettin avot ja vastataivutukset oikeaan ja lopuski tultiin vain keskiravia diagonaalit. Sain paremmin lopuksi selän mukaan ja Hansu kantoi keskiravissa itsensä paremmin joten se oli paremmin esitetty. Voi olla että H oli jo niin väsynyt ettei se enää vain jaksanut työntää lisäykseen asti, joten otettiin vähän takaisin ja tehtiin vain maltilliset keskiravit, niin "isona" mitä selkä ja takaosantyöskentely antoi myöden. 

Oikein hyvä reeni taas! Nyt vaan tosiaan täytyy nauttia näistä ja odotella sitten taas niitä huonompia päiviä. :D
Kisojakin (harkka?) koitan etsiä, mutta ärsyttää tuo Kipan toiminta... En pääse edes selailemaan kisoja joten tyydyn puskaradioon ja ajattelin mennä jotain harkkakisoja drive-in meiningillä! Katsotaan koska Kipa rupeaa toimimaan niin voisin harkita jotain pikkukisoja koska sitä kisameininkiä pitäisi vähän päästä Hansulle taas tutustuttamaan.
Ainakin Hyyppärän kentällä saa mennä ilmaiseksi, joten varmaan ajelen sinne pitämään harkkakisoja itselleni :P


Vaihdoin myös kuolaimen takaisin nivelestä oliivirengas kolmipalaan, Hansu on sillä paljon parempi! Parempi muoto etc... Ei taida nivel olla ihan paras Hansulle siis...

Tätä ratarutiinia pitäisi saada lisää... Ajattelin että käyn ajelemassa Hyyppärän kentälle kouluaitojen sisälle silloin tällöin! Teen itselleni leikkikisat, verkkaan muualla ja sitten kouluaitojen sisälle tekemään joku rata ;) Eikä maksa mitään!


2 kommenttia

  1. Ihana kuulla teidän meininkejä! Näitä tekstejä lukiessa aina tuntuu siltä kuin mulla itsellänikin olisi mahdollisuus oppia tekemään parempia laukanvaihtoja. Yhtäkään en ole elämässäni tarkoituksellisesti tehnyt muuta kuin estetunnilla hypyn yhteydessä. Se, että tästä huolimatta tuntuu näitä lukiessa että saan jonkun tatsin tehtävästä mitä teette, kertoo, että sulla on homma hallussa. "Et osaa kunnolla ennen kuin osaat selittää asian noviisille niin, että se ymmärtää", näin mä olen kuullut.

    ("Tyrät rytkyen esitetty laukka" - ai kamala, voisin niin kuvitella tämän arvostelupöytäkirjaan itselleni ja pomppupalloponille suunnatuksi kommentiksi. Nauratti.)

    VastaaPoista
  2. Onko laukassa joku tietty hetki, kun vaihtoavut tulisi antaa? Itse teen ponini kanssa vaihtoja vaan esteradalla, jos laukka ei esteen päällä ole vaihtunut oikeaksi. Monesti joudun kuitenkin ottaan vaihdon ravin kautta, kun se onnistuu niin paremmin.

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!