Kootussa Ravissa

9. kesäkuuta 2018

No more moods

 * Yhteistyössä Horse & Riderin kanssa *

Koskakohan mä saan ratsuksi sen ruunan niin ei tarvitse näitä hormoonitoimintaan vaikuttavia lisäravinteita syöttää? ;)

Hertan kanssa sitä oppi syöttämään tammaongelmiin lisäravinteita ja nyt olen sitten orin kanssa kokeillut samaa. Hertta ei ollut tammamainen mutta sekin oli vähän ailahtelevainen. Ikinä siitä ei osannut sanoa onko sillä kiima vai ei, mutta epätasaisuutta oli. Tämä epätasaisuus näkyi toisena päivänä kireytenä ja hermostumisena ja toisena päivänä "laiskuutena" ja hitautena. Ei Herttaa laiskaksi voinut ikinä sanoa, mutta vetelä se osasi olla. Nämä olivat asioita mitä yritti jäljittää ja laittaa kiiman piikkiin, jotta kierrosta saisi jotain tolkkua. Hertalla No More Moods toimi hyvin. Sen muistan. Syötin sitä keväällä, kun epätasaisuus oli pahinta. Muutoin en kokenut sitä tarvitsevani mutta keväänä se tuli kyllä tarpeeseen ja toi lisäboostia hommiin. Litkussa on mm. siveydenpuu-uutetta joka on tehokas hormonaalisissa ongelmissa hevosilla! Nimikin sen kertoo, siveydenpuu... :D

Hymyilyttää aina tämä "moody mares", onkohan olemassakaan "unmoody" tammaa? :D
Tammojen pelastus! Sanoo Hertta :)
c Taru Arola

No nyt mulla on sitten ori ratsastettavana! Ääripäästä toiseen. Oreilla nyt ei mitään kiertoa onneksi ole, pääpiirteittäin ne ovat tasaisempia. Hansu nyt on ori kilteimmästä päästä ja se osaa käyttäytyä siivosti. Kyllä sen välillä tekee mieli höristä mutta tästä pidetään kiinni että niin kauan kuin ihminen on vierellä ja ollaan töissä, niin silloin ollaan niinsanotusti "suu kiinni" .
Oreillakin kuitenkin juurikin se orastava kevät on se vaikein aika. Vaikka ne ovat tasaisempia niin se notkahdus keskittymisessä koetaan (ainakin Hansun kohdalla) keväällä. Ei niinkään kesä enää tuota ongelmia, talvi varsinkaan. Keväällä tuntuu tammatkin tietävän että Hansu on ori, ainakin kotitallissa. Taitaa Hansu jutella ohi meneville hevosille enemmän. Tosin Hansua ei kiinnosta onko kyseessä tamma vai ruuna, väitän että eniten Hansu hörisee ruunille! 

Työskentely kotimaneesissa ottaa eniten onkeensa keväisin. Tähän halusin helpotusta ja kun Hertan kanssa olin kokenut hyviä kokemuksia No More Moodsista, päätin kokeilla sitä Hansullekin, hyvin tuloksin. No More Moodsin liquid pullo kestää reilut 2 kk käytössä kun joka päivä annostelee päiväannoksen. Equine American pullot saavat multa pisteet kotiin, sillä niissä on tämä näppärä pumppuannostelija itsessään, vihaan mittailua, joten tästä on vain helppo truutata oikea mittamäärä suoraan purkista. Mikä parasta, tämäkin litku maistui Hansulle. Hansun kohdalla aina vähän jännittää kelpuuttaako se uuden maun mutta ainakin kaikki Equine American lisärit ovat maistuneet Hansulle, ne on aika makeita ja tuoksu on ihanan "hedelmäinen", ei yhtään yrttimäinen.
Tuote on näppärä niin tammoille kuin oreille nimenomaan tasottamaan sitä kevään pahinta "hormonihöyryistä" aikaa. Kesällä en enää syötä tätä (siis Hertalla enkä Hansulla) mutta tiedän ihmisiä jotka joutuvat varsinkin tammoillensa syöttämään tätä koko kesän läpi jotta hommista ylipäärään tulee mitään. Eniten hyötyä tästä tuotteesta on mielestäni tammoille, orit nyt ovat "24/7" hormoniensa vietävänä mutta suosittelen kokeilemaan varsinkin niille temperamentisillimme oreille.

Hansun poikaystävä ruuna Dakarin kanssa vietetään mukavia maastoretkiä. Hansu ensin ja Dakar Hansun hännässä kiinni! Eikä häiritse.

Niin "temperamenttinen stallion" ;)
Molemmat alemmat kuvat c Taru Arola

No More Moodsia saa hevostarvikeliikkeistä Suomessa. Sitä voit myös tietenkin tilata suoraan maahantuojalta eli täältä, Horse & Riderin nettikaupasta.

6 kommenttia

  1. Ei se ruunan omistaminen autuaaksi tee :D Mitä teet Hansun kanssa jos se rupeaa muille hörisemään/keskittymään muihin juttuihin kesken hommien? Tämä postaus kolahtaa siinä mielessä, että oma ruuna on tänä keväänä ruvennut huutelemaan muiden perään eikä oikein mikään auta kun herran mielestä asia pitää saada kerrottua loppuun saakka! Rupesin syöttämään munkinpippuria (samainen siveydenpuun tuote, mutta kuivattuna eikä nesteessä) enkä huomannut mitään eroa käytöksessä. Joko ongelma ei ole hormonaalinen alkuunkaan tai sitten tuo ei ehkä imeydy tai yksinkertaisesti ei vaikuta samalla tavalla kyseiseen hevoseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hansu on aika herkkis joten sille riittää kun "suhahtaa" tai "ärähtää" jos se rupee hörisemään. Hiljenee heti sillai "sorisorisori" :D
      Ratsastaessa ei onneksi hörise.

      Se voi olla ettei ole hormonaalista ruunallas? Jos se on jotain "läheisriippuvaisuus" juttua? :D hansuhan on jännä kun se voi olla yksin koko tontilla eikä huutele kellekkään,mutta jos se näkee vaikka hevosen joka kävelee talliin niin sille pitää kertoa että täällä ois mies käytössä ;D

      Poista
  2. Se on vähän vaikea tulkita, kun ei tosiaan ole koskaan ollut läheisriippuvainen ja sen voi viedä mihin vaan yksin eikä ole moksiskaan, mutta jos näkee että jossain joku menee niin nyt on alkanut pakottava tarve morottaa kaikkia. :D Toisaalta jos joku hirnuu sille niin se ei välttämättä korvaansa lotkauta. Ihme tyyppi!

    VastaaPoista
  3. Meillä näin laitumelle siirryttäessä kaikki höpöttelee jatkuvasti. Kylällä varmasti ihmettelevät mitä siellä taas tapahtuu kun osa huutaa laitumella ja osa tallissa, meteli aikamoinen. Jokaisen perään on huudettava ja kaikki on hiljaa vasta kun "lauma" koossa joko tallissa tai laitumella. Laiduntavat pareittain tai yksin, mut silti kaikki pitävät huolen jokaisesta! Rauhoittuvat parissa viikossa kun tottuvat uuteen rytmiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herää "villihevosvaistot" kun laidunaika koittaa ja kaveria ei jätetä:D

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!