Kootussa Ravissa

24. helmikuuta 2018

Iso-pieni-mies videolla pitkästä aikaa!

Saako taas hehkuttaa?
Hansu on ollut nyt todella kiva jälleen kerran menneellä viikolla. Meidän "huonot" kerrat johtunee keskittymättömyydesta jota seuraa hermostuminen. Alan kuitenkin oppimaan miten näistä pääsee yli ja miten saan Hansun takaisin mun kanssa yhteistyöhön.
Hansuhan ei koskaan tee mitään pahaa. Se ei ikinä pukita, ryöstä tai riehu. Se mitä se tekee on"sählääminen". Se jännittyy ja alkaa tikittämään, tunnistaa jokaisen pienenkin avun muutoksen ja reagoi niihin teatraalisesti, esim nostamalla laukan vaikken pyydä ja toisaalta kun se laukkaa niin se jääkin melkein paikalleen laukkaaman piruettilaukkaa vaikka yritän vain siirtää raviin. Nämä ovat isoimmat "ongelmat". 
Nyt kuitenkin olen päässyt näistä yli ja taskussa alkaa puolenvuoden "intensiivitreenin" tuloksena mullakin olemaan kortteja joilla saan Hansun hengittämään.

Kuva Janna Pehkonen
Kuvistuskuvana kuukauden takainen sunnuntaihölkkä :)

Viime viikolla Hansu oli aluksi alkukäynneissä ok mutta spottasi maneesin seinälle heijastuvan valojuovan.. Perhanan ikkunat maneesisa ja perhanan kevätaurinko ;)
Kuppi meni nurin.
Se meni nurin niin että Hansu kyttää sitä valojuovaa mutta menee kuitenkin kohti kun sanot. Sen pystyy vaikka kantamaan pelottavaa asiaa kohti. Sen jälkeen se vetäytyy niin kuoreensa että on vaikea enää tehdä työtä kun se jännittää. Viime viikolla totesin jälleen kerran mikä Hansun/lusitanon rauhoittaa: joku hidas liike.

Tässä tapauksessa passage.

Siis sellainen "löysä" passage. En työstä sitä varsinaisesti mutta vien Hansun ravissa niiiiiiin hitaaksi kuin saan. Sillain hölläämällä. Niin että se tanssahtelee löysiä ja rentoja passagemaisia askelia. Ja kappaskummaa. Kun sain ratsastettua Hansun hitaaksi, sain sen jälleen mun kanssa töihin ja rennoksi. Se rentoutuu niin paljon kun tehdään jotain "hidasta". Ei yhtään auta "lennättää" näitä ympäri maneesia "ja purkaa" energiaa. Ne vain kiihtyy lisää. 
Tuon "löysäpassagen" jälkeen Hansu vain napsahti ja muuttui täysin eri hevoseksi. Se alkoi hengittää uloskin päin ja pääsin sen ympärille. Se antoi mun tehdä kaiken ja lopuksi saatiin aika kiva videokin kasaan! Mun poikaystävä tuli pakotettuna mukaan tallille kuvaamaan jotta saisin edes kerrankin videota ja se keissi meinasi mennä pipariksi kun iski jännitys pelottavista valojuovista Hansun mielestä ;) Sitten sain kuin sainkin sen mun puolelle ja tehtiin 20 minuutin tehotreeni (joka siis videolla) ja Hansu oli oikein vastaanottavainen! Se unohtaa täysin kaiken kun sen saa ratsastajan kanssa työhön. Menee vaikka kuuhun sun kanssa jos pyydät eikä epäile sitä. 
Näitä pitää ratsastaa lähtökohtaisesti niin erilailla kuin puoliverisiä vaikka tulos onkin sama. Halutaan rodusta riippumatta hevosen liikkuvan isosti ja rennosti jousilla. Takaa eteen. Hansua joudun hidastaamaan/rauhottamaan kuitenkin olemalla sen lähellä ja napakkana. Herttaa piti nopeuttaa ja olla lähellä mutta silti sama tulos. 


Tässä suuremmitta puheitta video. Videolla on vaihdot molempiin suuntiin (vielä vähän vaiheessa mutta pysyy jo käsissä!) ja sitten ravityöskentelyä. Tein paljon siirtymisiä ravin sisällä lisätystä ravista tavalliseen ja takaisin. Sitten vähän kokeilin ravista "babypiaffiin" ja takaisin. Piaffia en Hansun kanssa ole vielä suuremmin treenannut, vähän leikkinyt vain. Hansun kanssa pitää siirtymiä treenata ja sitä että se esittää sitä ravia mitä minä pyydän. Ei niin että kulmassa mennään piaffia ja sitten voltilla yhtäkkiä lisättyä... Koottua ravia kun pyydän, lisättyä kun pyydän ja vaikka mummohölkkää kun pyydän. 
Pieniä tahtirikkoja videolla mutta Hansu saa armoa. Se on vasta pikkumies joka yrittää senkin edestä.
Tässä videolla siis Hansu aluski järkyttyi "valojuovasta" mutta niin vain siitä päästiin yli onneksi. 

Katsokaa video äänet päällä! :D 


Aika kiva siitä kyllä tulee! Ehkä epäilin aikanaan itsekin mutta mun täytyy syödä omat sanani! 
Mä niin tahdon saada tämän miehen radoille ja vielä niin että saan esitettyä sen sille oikeuttavalla tavalla! Vika ei todellakaan ole hevosen jos ei onnistu, se on ihan yksinomaan mun. 

Jos Kyra Kyrklund sanoi että tästä tulee todella hyvä hevonen niin kyllä siitä sitten tulee! Ei ole hevosta karvoihin katsominen. :)

PS. Mitä mieltä videosta...? Tai sen muusiikista..? Päästin luovuuteni valloilleen, hahha! :D


27 kommenttia

 1. Muumimusiikki sopi ihan älyttömän hyvin tähän 🤣 Hansusta paistaa läpi sellainen muumipeikon dramatiikka 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ihan nauratti kuinka hyvin tää sopikaan tähän! Löysin tällaisen biisin mun koneelta kun etsin kappaletta jossa ei olisi laulua 😀 :D

   Poista
 2. Huomenta!

  Saa hehkuttaa! Pitää hehkuttaa! Hieno Hansu! Pidin tuosta videon musiikista paljon - tuntui istuvan teille just eikä melkein. Niin että milloin teidät nähdään radalla? 😉

  Oikein ihanaa helmikuun loppua ja hyviä treenejä!

  Maarit L. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi mä en lupaa että radalla liikutaan vielä ihan näin jos iskee pikkupojulle pupu pöksyyn :D tavoite toki on ;)

   Kyllä me kesällä aiotaan mennä radalle! Varmaan aluekisoja voisi aluksi pyöriä helpoissa luokissa rutiinin löytämiseksi :)

   Poista
 3. On se upea! Ja nuo lurppakorvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikea spanieli!
   Jotenkin ihanan näköistä kun korvat hölskyy löysänä ravin tahdissa ja häntä ei huiskaa 😍 <3

   Poista
 4. Hansu on kyllä niin magee! Ja voi että nuo takajalat tekee töitä! :D musiikit kans käy! Eikun seuraavaksi hansulle omaa kouluohjelmaa musiikin kanssa suunnittelemaan - muumimusiikilla säestettynä tietty! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne takajalat täytyisi oikeesti saada tekee vähemmän töitä! Tai siis "tavallisemmin", enemmän balanssiin etujalkojen kanssa. Olisi tavallista ravia ja sitten sitä extrahienoa ravia kun pyydetään. Nyt Hansu antaa kaikkensa :D nooh, kyllä se siitä tasoittuu.

   Hetki vielä menee ennenkuin hansulle saa küria ruveta tekemään ;)

   Poista
 5. Omasta mielestäni, ja kuten jo itsekin sanoit, takajalat tekevät omasta mielestäni liikaa ja ehkä liian ylös. Varsinkin lisäyksissä se saisi venyttää paremmin eteenpäin. Ja muutenkin ravi näyttää vähän väkinäiseltä. Haluaisin sen olevan ehkä vähän pidempää ja rennompaa. Samoin laukassa. Kuitenkin tämä on vain oma mielipiteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hansu on niin kipakka. Mutta normaalissa ravissa etu ja takajalan liike on videollakin ihan ok (voltit etc) mutta lisäyksessä vielä vaikea hallita sillä etuosa ei tosiaan tee samalla tavalla vielä töitä kuin takajalat.

   Laukka on se vaikeampi vielä, kunhan pysyisi herra nahoissaan. Sieltä kuitenkin tulee ne parhaat tuntemukset sitten kun malttaa rentoutua ja ottaa etuosaa vielä enemmän ylös niin takajalat pääsee alle, eikä korkealle ;)

   Iso harppaus kuitenkin Hansun liikkumiseen 2 vuoden taa. Siitäkin mulla YouTubessa videoita ja etujalan liike oli hyvin maahansidottua. Vasta vuosi sitten talvella Habsulle saatu opetettua myös lavan ottamista ylös, ja se vie tietty aikaa. :)

   Poista
  2. Ai niin ja pitikin sanoa että laukkaa tuolla videolla ei ole oikeastaan kuin nuo vaihdot, ja siinä kamppaillaan täysin vielä itse vaihdon työstöä joka on Hansulle tosi hankalaa kuumumisen takia. Lähtee pomppimaan kun se ottaa kipinää vaihtoharjoitteesta vielä kun se ei ole sillä hanskassa vielä 👌

   Laukkakin vaihtoihin tasottuu kun vaihdoista tulee herralle arkipäivää eika tartte kipristää :)

   Eli ihanaa olisi jos Hansu "kyllästyisi" ja menisi vain puoliteholla :D haha. Positiivinen ongelma.

   Poista
  3. Olenkin seurannut tätä blogia jo Hertan ainakin sen parisen vuotta, mutta olen edelleen sitä mieltä, että pari vuotta tai vuosi sittenkin Hansun ravi oli rennompaa. Silloin se oli paljon etupainoisempi, mutta tykkäsin silloin enemmän sen takajalkojen liikkeestä, vaikka ei ollutkaan niin koottua silloin, kun vertaa nykyiseen. En sano ettet olisi tehnyt hienoa työtä ja kaikilla on ne omat ongelmasta. Toiset toivoo, että hevosella olisi joskus se oma moottori ja sun tapauksessa toivoisi vähemmän sitä moottoria 😅

   Ymmärrän, että varmasti Hansu kuumuu, kun kootaan ja toivottavasti löydät myös tässä kootummassakin liikkeessä sen saman rentouden. Helppo se on täältä huudella, että miten pitäisi mennä ja saada se liikkumaan. Toteutus sitten on ihan toista ;)
   Tsemppiä jatkoon, olette menneet hienosti eteenpäin!

   Poista
  4. Tietty, ja sekin on totta että kun opettelee uutta pitää jostain "luopua" hetkeksi. En tarkoita että rentoudesta pitää tinkiä mutta kokoaminen ja sen opettelu voi tuoda "hikikarpaloita" otsalle. En vaan kykene muuttamaan kaikkea kerralla, ja esim laukanvaihdot tuovat vielä niin paljon kipinää sille kun se kerää itteään "hirvittävää" vaihtoa varten :D parhaimmat vaihdot tulee hansulta silloin kun se tekee vaihdon vahingossa! Silloin se on hyvä ja rento ja iso vaihto. Tämä pätee kaikkeen sen tekemiseen. Mun on pakko auttaa sitä kun opettelee jotain uutta mutta siitä koskemistestahan se kuumuu. Sitten kun se osaa asian x voin jättää sen "itsekseen" sen kanssa ja kaikki om paljon pehmeämpää :D
   Esim. Joku piruettikaan ei ekoilla kerroilla onnistu tuosta vaan kevyen köykäisesti, vuoden päästä sitten vaikka silmät kii kun on se voima :)

   Vaikea tosiaan edes sanoin kuvailla sitä tunnetta kuinka herkkiä ja kipakoita nämä on. Puoliverinen sietää paaaaaljon enemmän kuin nämä. Hengittäminenkin vaikuttaa näihin. Ja jos hengitän "väärin" niin tuntuu että hermostus tulee siitäkin! :D

   Poista
 6. Ei hitti! Pikkasen ootte kehittynyt :D Kai käytät tätä musiikkia tulevaisuuden kur- ohjelmissanne? ;) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhe, jos voitaisiin mennä jossain ponikürluokassa niin ehkä? 😂 :D

   Poista
 7. Suomen ainoa lusitano joka osaa oikeasti liikkua. Jää kuule moni pv toiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei nyt ainoa sentään... :)
   Opetteleekin vielä.

   Poista
 8. Portugalissa ne kyllä osaa hyvin hommansa takajalkojen aktivoinnissa... ;) vähän eri meininki kuin täällä!

  VastaaPoista
 9. Hienosti olette kehittyneet! Mutta olen samaa mieltä kuten yksi aiemmin kommentoinutkin, että omaan silmään saisi olla vähän rauhallisempi ja ”laiskempi” jalkojen kanssa. Ymmärsin kyllä tekstistäsi myös että sen eteen tässä tehdäänkin töitä kun nyt takajalat on kuin duracell pupulla :D Hansusta tulee varmasti hieno kun saa malttia lisää ja pääsee pidempiin askeliin eikä niin paljon ylös. Onhan Hansu nyt jo hieno ja on kehittynyt ihan mielettömästi siitä kun olet sen kanssa alottanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin!
   Tulee ihan hansun suvusta tuo kiprakka takajalka, huomaa että se on sillä niin selkäytimessä ja aina se reagoi kaikkeen takajaloilla kipristämällä korviin asti siinä missä toinen heppa tyyliin potkasee/pukittaa :D se on kuin jänis!

   Tosiaan työtä tehdään siinä että etuosaa saa nostettua ylös ja takaosaa laskemaan. Eli päinvastoin kuin hevonen tarjoaa:)

   Sitä odotellessa kun Hansu tuosta "laiskistuu" :D

   Poista
 10. MUUMIT!!!! :DD Mietin että mikä tää musiikki on, ihan älyttömän hyvä ja tuttu. Hansulla on kyllä aktiiviset takajalat, hieno tästä tulee! BTW, mistä sait noi muumitrackit? Ihan vaan youtubesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin jännä juttu että jokainen kyllä tunnistaa heti musan vaikkei ehkä heti keksi mistä se on :D Muumit on kyllä jokaisem suomalaisen selkäytimessä :D

   Löysin mun koneelta nää! Oon joskus ladannu sivustolta lataayoutube.com mistä sai kaikki youtube videot ladattua myös mp3 muotoon. Mutta se sivusto on näemmä lopettanut toimintansa... :/ oisin etsinyt muitakin tuttuja muumibiisejä.

   Poista
 11. Mun mielestä Hansu on kovasti jämäköitynyt ja sellainen huojuvuus on jäänyt pois. Olette päässeet kovasti eteenpäin siitä, mitä näin teitä Kyran klinikassa. Mä voin niin samaistua siihen tunteeseen, kun hengittäminen väärinkin on "apu"...Mandyn kanssa oli juuri niin, vaikkei se mitään tyhmää tehnytkään, niin esim. siirtymissä piti vain ajatella laukasta raviin taikka "ajatella vähemmän". Aluksi kun se tuli mulle, ja tein ns. normaalipidätteen, se pysähtyi niin rajusti että melkein lensin kaulan yli 😂. Ja senkin kanssa aina toivoi että olisi löysempi, hitaampi ja rennompi. Ja silti se saattoi olla pohkeen takana. Nää iberiaanoverellä varustetut on niin erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä munkin mielestä se on mennyt ison stepin eteenpäin. Kyran klinikalla se oli vielä siinä vaiheessa että pääsee hyvään askeleeseen mutta sitten se horjahtaa takaisin pieneen raviin. Nykyään se varsin pitkään jo pysyy tasapainossa vaikka jännittyisi! Jännittyminen näkyy sitten enemmän takajalan kipristämisessä korostetusti, ei enää koko hevosen kipristämisessä pieneksi :D
   Se isoin asia on juuri se jämäköityminen. Siihen on tullyt jämäkkyyttä, ohjissa tuntuu tuntuma ja pohkeeseen reagoidaan. Ennen se oli vähän sellainen hiirulainen joka oli liian kevyt joka suuntaan. Kyllä se tästä! :) asia kerrallaan :)

   On nää jänniä nää iberot todellakin! Laitoin kaverini Hansun selkään ja hän ei tajunnut että täytyy oikeasti istua tasan keskellä hevosta ja olla itse jämäkkä. Hehän kävelivät kuin kännikala aluksi! Jos ratsastaja horjuu niin horjuu nämäkin;)

   Poista
 12. Voi apua kun se on niin SÖPÖ noissa lisäyksissä! :D Hyvä siitä vielä tulee <3

  VastaaPoista
 13. Eikö ookkin, se on niin tosissaan :'D pieni mies koittaa olla iso!

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!