Kootussa Ravissa

28. helmikuuta 2017

Hans on taas liekeissä

Heh, aina kun postaan Hansista, se on pelkkää hypetystä! :D
On Hansinkin kanssa välillä harmaita hiuksia, kenellä ei olisi? Mutta kyllä se jaksaa silti aina yllättää kuinka nopeasti ja suhteellisen helposti se kehittyy. Se hiffaa kaikki niin äärettömän nopeaa. Eniten toki orin kanssa ongelmia voi muodostua keskittymiskyvyn kanssa. Varsinkin nyt näin kevään korvilla, olemme huomanneet Hansussa keskittymättömyyttä ja muut hevoset ovat alkaneet kiinnostaa normaalia enemmän. Hans ei ole syönyt munkinpippuria nyt talven yli, koska totesimme että sitä tuskin tarvitaan talvella. Ja hyvin on pärjättykin ilman, kunnes viime aikoina keskittymättömyys ja muille hevosille hörhöttely on lisääntynyt. Aloitimme munkinpippurin uudestaan n.2 viikkoa sitten ja nyt tuntuu että keskittymiskyky on taas takaisin! Tehokas yrtti, ei voi muuta sanoa.
Pusupoika!
Tässä on nyt tehty hirveästi töitä etuosan nostamisen kanssa. Hansilla on tosi vikkelät ja kyykkäävät takajalat, mutta etuosan nostaminen ylös on ollut haasteellisempaa. Hans on ikäänkuin "solmussa" etujalkojensa kanssa. Takajalat tikittää viimeistä päivää mutta etuosa ei tajua nousta aina edestä pois. Toki se on kokoajan parantunut tässä kesästä asti, mutta nyt viime aikoina on tullut raviin sitä kaivattua svungia ja kokoamista! Käynti on ollut tosi hienoa aina, ja laukkakin suht helppoa, toki siinäkin sama juttu, eli etuosaa vielä ylös. Ravi on helposti ollut pientä ja varsinkin jos Hans jännittyy yhtään, se menee kippuraan eikä takaosan työntö tule selän läpi. Yhtään et voi patistaa, sillä se vaan kiihdyttää tahtia ja lisää jännittyneisyyttä. Siirtymien kanssa ollaan saatu sitä ilmaa ja "odottamista" raviin. Hans osaa nyt viipyä takaosan päällä ihan erilailla kuin aiemmin! Olenko mä joskus aiemminkin hehkuttanut siirtymisiä...? Olenko..? ;)
Tekstiä koristamaan laadukkaat kännykkäkuvat! Enjoy.
Miksei hovikuvaajaa ollut juuri silloin kun kaikki tähtien asennot olivat kohdallaan? :D

Tälle tulee olemaan passaget ja piaffit niiiiiin helppoja. Suorastaan leikkiä! Hans tapailee jo nyt babyaskelia, onhan se toki näille luontaista.

Perusraviinkin on tullut uutta ulottuvuutta, voi alkaa jo puhumaan kootusta ravista. 

En pidä hidastamista ratkaisuna etuosan nostoon, mutta Hans on nyt hiffanut nyt ihan viime aikoina Bastoksen kurssien ansiosta "hidastaa" etujalan askellusta ja "odottaa" ilmassa. Siirtymisissä tulee tehtyä hidastamista ja nopeuttamista. Hevosen saa ikäänkuin "blokattua" siihen kultaiseen keskitiehen. Ei siis hidastella ja hidastella hidastamiseen perään niin että lopputuloksena on mummoravi, eikä myöskään ajeta hevosta eteeneteeneteen urku auki. Vaan "molempia" vuoronperään. Eikä nyt ihan "urku auki", mutta ymmärsitte varmaan.
 Heti kun rentouden saa pysymään mutta SAMALLA pääsee pyytämään vielä lisää liikettä, niin naps, etuosa nousee ja takajalat ottaa enemmän painoa. Varsinkin kun kokoaa ensin laukkaa, hidastaa piruettimaiseen laukkaan ja ratsastaa siihen siirtymän raviin, niin ne ensimmäiset askeleet ravissa ovat tosi vau!
Vihdoinkin raviin on saatu ihan uutta tahtia ja rentoutta. Aiemmin tahti on ollut niin kiivas ja on tuntunut ettei siihen ole päässyt käsiksi. Hansun omistaja on saanut Bastoksen valmennuksissa tosi paljon hyviä tärppejä, itsekin niitä sitten kotona harjoittelen.

Harmillisesti mulla ei ollut hovikuvaajaa tänään mukana, mutta pakko laittaa pari kännykkäkuvaa ja videonpätkää mitä sain kun nappasin ohikulkijan kuvaamaan! Oli pakko pyytää joku kuvaamaan mun kännykällä, koska Hansu kulki niin kivasti ja väläytteli hienoja pätkiä!
Katsokaapas muuten tuota käyntiä mikä Hansilla on! Mieletön.

Henkilön Noora Peltola (@noorapel) jakama julkaisu


Pakko ihan laittaa tähän nyt videota vähän enemmänkin. Yllä oleva video on kuvattu kesällä kun Hans oli uusi tuttavuus, ja alla tämän päiväistä menoa. Juuri tämän takia joskus ylemmän videon kuvasinkin, vaikkei meno ihmeellistä ollutkaan. Näkeepähän eron nyt puolen vuoden jälkeen!
Pahoittelen alemman videon laatua, ei tosiaan ole kuvattu oikealla kameralla ja on juostenkusten tehty. Enpä osannut varautua kuvaamiseen!
Vielä lisää voimaa voimaa ja voimaa. Nyt kuitenkin vihdoin alkaa olla perustahti kondiksessa ja ravin muokkausta jatketaan. Välillä näkee ja tuntee kuinka Hansu menettää tahdin, sillä onhan tämä "uusi ravi" sille vielä vierasta. Sitten kun se tulee selkäytimeen, niin pystyy alkaa "työntämään" ravia vielä lisää eteenpäin, kuitenkin niin ettei tahti häviä. Tämä on varsinaista palapeliä välillä, mutta juuri tämä on se mikä mun mielestä on kouluratsastuksessa niin siistiä. Ratsastamalla voit muokata "kokonaan" uudet askellajit hevoselle. Toki perusteet tulevat hevoselta luonnostaan, mutta kuten Hansu, sen ravi ei ole ollut mikään maailman helpon, niin nyt se on jo ihan eri tasolla kuin aiemmin! Ei se Totilaskaan nuorena liikkunut kuin myöhemmin GP-radoilla. Kyllä se koulutus tuo askellajien numeroihin lisää pisteitä!
Eikä muuten Super-Mummo Herttakaan ole mikään ihme liikkuja ollut ikinä! Ratsastamalla sille on liikkeet tuotu. Pohja on ollut Hertalla hyvä, sillä on taas luonnostaan ollut ravissa mieletön tahti. Sitä on vaikea rikkoa, mutta ei se mikään liikkuja ole ollut koskaan sillä rakenteella. Edelleen sekin liinassa näyttää enemmänkin kamelilta, mutta ratsastaessa siihen tulee hintalappua persuksiin paljon isommalla summalla.

Pääsen muuten itsekin Hansulla pitkästä aikaa valmennukseen! Paulo Bastoksen valmennuksessa olin kesällä Hertan kanssa (ohessa linkki postaukseen, hrrr, vieläkin tulee kylmiä väreitä kun katson Hertan liikkumista silloin <3 ) ja silloin sain Hertasta ensimmäistä kertaa eläissäni irti aivan mieletöntä passagea! Innolla odotan mitä saadaan hänen ohjeillaan irti Hansusta. Hansu on hänen valmennuksissaan kulkenut omistajansa kanssa monet kerrat, joten hevonen on kyllä tuttu valmentajalle.

19 kommenttia

 1. Mitä kisatavoitteita Hansin kanssa teillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt tällä kaudella pitäisi He A luonnistua. Enemmän kisaamisessa kuitenkin Hansun kanssa toistaiseksi on vain ratakokemuksen hakeminen. Pääpaino ei ole He A luokissa, vaan kyllä se kisaaminen Va B -> on enemmän näiden juttu.

   Mutta tosiaan rutiinia tarvitsee tämä herra vielä aitojen sisälle! Pientä ramppikuumetta havaittavissa ;)

   Poista
 2. Vau, ihan mahtava kehitys! Ei uskoisi samaksi hevoseksi, se on muuttunut sipsuttavasta ponista ihan kouluhevosen näköiseksi :) Tsemppiä teille tuleviin treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis silloin kun Hans tuli Suomeen ja näin sen vielä ekan kerran, niin mietin että oonko sille liian iso! Tai kun oli niin pienehkö ja toki "varsamainen", että tuntui niin kapealta ja matalalta. Ei se ole korkeutta vieläkään varmaan kasvanut, mutta leveyttä ja "henkistä kasvua" on niin paljon että näyttää jo tosiaan hevosen kokoiselta! :)

   En mene Hansilla kuin 1-2 x viikossa, mutta omistajan kanssa menee treenit aika hyvin yksiin, niin pystyy helposti yhdessä työstämään.

   Poista
 3. No huhhuh mikä kehitys. :O En ole todellakaan mikään kouluratsastusasiantuntija, mutta on siinä tullut pyllyä, kaulaa ja voimaa lisää aivan mielettömästi. Ihan erinäköinen liike. Nuoria hevosia on vaan niin kiva seurata, lajissa kuin lajissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hans on miehistynyt, saanut hartioita ;)
   Toki huonoina päivinä aina tuntuu että on taantunut mutta sitten taas seuraavan kerran tuntuu et on valovuosi välissä! :D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Mä niiiin odotan että millanen tästä tulee sitten isona ;)

   Poista
 5. Upeaa kehitystä! Ja hei, ne Bastoksen valmennuksesta otetut kuvat on mun ehdottomia suosikkeja susta ja Hertasta! Toivottavasti saat sen hovikuvaajan paikalle kun menet Hansin kanssa :)

  VastaaPoista
 6. Huikeaa kehitystyötä olet tehnyt! :)

  Voisitko tehdä postauksen siitä miten suunnittelet treenit ja mitä harjoituksia (paitsi tietysti niitä siirtymisiä) teetät, kun haluat kehittää hevoselle lihasta ja lisää peruskuntoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimman työn on tehnyt omistaja yhdessä Bastoksen kanssa. Hän käy ahkeraan valmennuksissa ja Bastoksella on kyllä kullanarvoisia vinkkejä.
   Voisin ihan hyvin tehdäkin!

   Poista
 7. Valtavan mielenkiintoista lukea näistä ja varsinkin, kun saa ihan valtavasti vinkkejä omaan työskentelyyn ja ratsastukseen. Tuo etuosan nostaminen pois takajalkojen tieltä on meilläkin se ykkösasia. Mandyllä on hessuhopomaisen laajat liikeradat ja kaviot kolisee välillä yhteen, kun se huitelee menemään, eikä etujalat ehdi alta pois.
  Hans on saanut valtavasti lisää voimaa ja ilmaa liikkeeseen. Se näyttää niin herkältä ja miellyttämisen haluiselta nuorelta mieheltä, voin kuvitella että sillä on sama työmyyrän luonne kuin Hertalla? Upeaa työtä teillä molemmilla (N+K) ja upea Hans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hansullakin vielä syksyllä kolisi kaviot, mutta nyt ei enää! Onkohan nää barokit vähän sellaisia huitelijoita että kolina käy? ;)

   Hertassa ja Hansussa on tosi paljon samaa. Ne on molemmat tosi herkkiä ja nopeita. Äärimmäisen kilttejä, eivätkä ne laita vastaan ratsastaessa. Jos ne eivät ymmärrä, ne vähän kiihtyvät, mutta silti aina kuitenkin yrittävät ratkaista tilanteen, koskaan ei "nouse keskisormi". Molemmat ovat energisia ja väsymättömiä. Hansulle nää kokoamiset on ihan lastenleikkiä, Hertta taas on aina ollut sellainen paraatihevonen, mitä isompaa lisättyä ravia, niin siellä on helppo istua ja antaa mennä. :D

   Jos Hertalla ja Hansulla tekisi varsan, niin ei siitä voisi tulla kuin hyvä! ;)

   Poista
 8. Wau, tuossahan on ideaa! Varsa Hertalle ja Hansulle!

  VastaaPoista
 9. Hansilla se juttu oli takaosan oikeanlainen työskentely, jonka seurauksena etuosa luonnollisesti nousi ja keveni. Meille paras harjoitus oli laukkasulku pienellä ympyrällä niin että istui rehellisesti takaosan päälle, eikä pompottanut kintereet suorina menemään. Siitä sitten siirtymisiä laukka-ravi-laukka :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, jos Hansulla on suorat kintereet, niin Hertalla ne on luutunut paikoilleen! :D välillä ihan kauhulla katson kuinka "kippuraan" Hansun takajalat kykenee taittumaan. En puoliverisillä vastaavaa kinttua ole nähnyt! :D

   Toki sillä on vissi ero, hyppiäkö pupuloikkaa takajaloilla, kuin ottaa painoa ja kyykätä tosissaan! Ja sitä pupuloikkaa ei kyllä laukkasuluissa ympyrällä näe. :)

   Poista
  2. Mä olen tuijotellut ehkä liikaa vain lusitanoja :D :D.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!