Kootussa Ravissa

22. elokuuta 2014

Ypäjä Day 1

Heti kättelyssä täytyy sanoa että olen pääpiirteittäin tyytyväinen rataan, mutta paljon on vielä parannettavaa. Rata oli rikkeetön, mutta en ole edelleen tyytyväinen liikkumiseen ja kokoamisasteeseen.

Hertta oli heti verryttelyssä niiiiin hidas ja laiska!!! Sain oikeasti jo vähän suuttua sille että oikeasti siihen jalkaan täytyy reagoida. Se ei ole väsyneen tuntuinen, vaan pikemminkin "ei oikein nyt jaksais huoh"-asenteella liikkeellä. Kotitreeneissä se on ollut tosi kevyt ja reipas mutta kisoissa jotenkin tylsistynyt. Vähän sain kuitenkin ennen radalle menoa "kuumennettua" sitä ja sitten radalle.

Kaikki kuvat ottanut Ansku
Taiteellista. (Tosiasiassa Ansku ei vaan osannut tarkentaa.. ;) Sori kuittaus! :D )
Tosiaan, radasta tuli hieman kiireisen oloinen kun niin apinan raivolla ratsastin. Haluan että H liikkuu itse eteen, jolloin mun täytyy vain "istua selässä ja näyttää suunta". Tällöin on helppoa keskittyä taivutuksiin ja niinpäin pois. Nyt kuitenkin mulla menee kaikki energia siihen kun yritän patistaa sitä eteen, jolloin ei vain yksinkertaisesti voi yhtäaikaa ratsastaa eteen ja sivulle ja taivutta ja koota ja ja ja... Hevosen täytyy liikkua itse eteen, moottori käyntiin.
Jos Hertta ei liiku itse eteen, noidankehä on valmis.
Hertta hyytyy ---> Takaa tuleva työntö häviää, moottori sammuu ---> Alan ratsastamaan liikaa "liikuliikuliiku" mentaliteetilla---> Askelluksesta tulee kiireinen---> Painetta kasaantuu ohjille kun hevonen alkaa nojaamaan eteen, eli kottikärry-efekti
= lopputuloksena etupainoinen ja kipittävä hevonen ilman takaosaa.

Hyviäkin pätkiä oli, mutta nyt tarvitaan jostain Hertalle ENERGIAA! Ihankuin Herttaa vähän kyllästyttäisi tässä loppukesästä tää kisaaminen. Sitten kun syksy oikeasti tulee se yleensä on taas herännyt ja liike on ihan eri planeetalta radoilla kun se on taas vähän pörhelö. Keväisin se myös on tosi energinen liikkuja  ja näyttävä, mutta rikkeitä voi tulla kun se käy kuumana. Tälläin kesällä se on joo tasainen, mutta niin tahmatassu! Luin blogini vanhoja tekstejä viime syksyltä ja taas se on syksyllä ollut ihan hullu, joten odotan innolla että se tuosta taas vähän herää... :D

Tuomarit olivat yksimielisiä siitä että hieman kiireisen oloinen rata, mutta hyviä pätkiä ja pääosin tasaisen varmaa suoritusta. Enemmän painoa takaosalle. Yksi tuomareista sanoi myös "siirrä satulaa taakse", mä tosin olin juuri ennen radalle menoa siirtänyt sitä taakse, Hertta vain on niin takakorkea ja vielä pitkäselkäinen että  tuo on ikuisuusongelma meillä.
Loppusijoitus oli 14/32, eli ihan hyvä tuohon tasoon nähden. Tuomarit olivat tosi tiukkoja ja saatiin 60,704%. Jos oltaisiin saatu YKSI PROSENTTI enemmän pisteitä, oltaisiin saatu sijoitus, joten todella pienestä oli kiinni tänään kaikki. Tämän päiväiseen tiukkaan linjaan suhteutettuna olen tyytyväinen prosentteihin, vaikka ne poikkeavatkin "normaalista" alemmas päin hieman.

Huomiselle Inter radalle mulla on nyt muistilista tän päiväisen perustella tehtynä:
- Hertan täytyy reagoida jalkaan paremmin
- Jos se on taas tahmea, mun täytyy herätellä sitä vielä rohkeammin
- Pakko ratsastaa eteen, mutta niin, ettei siitä tule kiireisen oloista (toivotaan että hevosen oma moottori käynnistyisi niin helpottaisi kummasti...)
- Rauhallista, mutta aktiivista, tiivistetysti!Keskiraviin lähdössä. Tässä se näyttää energiselle...


Avotaivutus

Myös avotaivutusta

Tässä näkee mun mielestä vähän sitä "hyytynyttä" menoa.
Laukanvaihto juuri mennytLaitan nyt (vähän myöhässä...) meidän Inter debyytin videon näkyville... Katsotaan meneekö huomenna huonommin vai paremmin, siinähän voi sitten videoita vertailla keskenään... :P Vähän toivon armoa tuohon videoon! Toi oli meidän ensimmäinen Inter I ja mua jännitti ihan vietävästi. En osannut edes laskea laukavaihtoja yms ja niitä tulikin sitten 9 kappaletta 7 sijaan.. :P Noh, keltanokka kun olen!


Ei tässä nyt olisi enää paljoa kisoja. Olen jättäytynyt muutamista kisoista pois loppukaudella vaikka alunperin oli tarkoitus mennä. Nyt haluan keskittyä tason nostoon ja treenaamiseen ennemmin kuin radoilla pyörimiseen. Tahdon kuitenkin tämän Interin tutustuttaa nyt tähän loppukauteen, jotta ensi kaudelle olisi sitten "tietä vähän raivattu". Katse on jo enemmän talven treeneissä kuin tämän kauden kisoissa!

Keskiravia

12 kommenttia

 1. Ihankuin Hertta olisi vähän laihtunut? Ei siis todellakaan laiha ole, mutta vähän kuiva. Kivoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä ehkä vähän solakoitunut/kuivunut... Laidunkausi kyllä loppui juuri viikko sitten, ehkä pahin pöhötys lähti?

   Olen kyllä samaa mieltä ja seurailen tilannetta. Kyllä se saisi lihasta kerätä lisää

   Poista
 2. Hei! Olisko mahdollista, että tekisit joskus postauksen kokoamisesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista. :) Paljon siitä löytyy asiaa ihan googlaamalla, mutta toki voin oman version väsätä!

   Poista
 3. Katsoin samaa kuin ensimmäinen kommentoija, että hiukan laihtuneen näyttäisi. Laiha ei missään nimessä ole, mutta hoikempi (kuin ennen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, samaa mieltä! Nyt ainakin näyttäisi olevan ruokahalukin kasvanut, huutaa ruuan perään. varmasti suurin syy nyt laitumelta poistuminen mutta ei saa kyllä laihtua yhtään lisää. muutenkin tämä on ollut aina huono ruuan "tarttumiseen".

   jos heinän lisääminen ei ala näkymään niin teen kyllä ihan tarkat laskelmat vaikka Hoptilla.
   en tykkää että se on noin kuiva. :/

   Poista
 4. Mikäköhän nöitö Punaisia nyt vaivaa kun alkukakuden jälkeen ne jotenkin jäävät liian hitaiksi pohkeelle, pitääkö niiden TÄSSÄKIN asiassa olla samankaltaisia ;)
  Interin rata on siisti, piruetteihin valmistelut ei tässä ihan parhaat ja jotain pikku korjailua jalalla jouduit tekemään,mmutta siisti ja onhan teillä evööt siihen selvästi valmiina. Jännityksellä odotan Ypäjän tämän päivön tuloksia, tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että, symbioosissa taas! :D Mä suoraan sanottuna olen ihan puhki välillä radan jälkee kun mener hirveeksi patistamiseksi, vaikka eihän se puristaminen auta mitään. .

   Jos nyt ees suht samanlailla tehtäisiin rata tänään niin se olisi hyvä. Suurimmat ongelmat taitaa mulla tosiaan olla korvien välissä, hutiloin ja teen tyhmiä pikkumokia. tosin mua jännittää jo nyt enkä oikee saanut unta kun kelaan tän päivän tulevaa starttia.. :D no mutta se tässä onkin ideana raivata vähän tietä ensi kaudelle ja sen tuomia ratoja! Inter ei vielä ole meidän taso, mutta yritetään sitä vähän maistella :)

   Poista
 5. Todella kivan näköistä menoa.:) (muista kuitenkin olla itseesi myös tyytyväinen) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jotenkin on vaikeaa olla koskaan tyytyväinen itseensä! :F kaiken pahan alku ja juuri ;)

   Poista
 6. Hei Noora! Ratsastat tosi hyvin ja ihaillen katson menoasi :) Jossain aiemmassa topiikissa kerroit että hevonen pitää olla pohkeen edessä. Minun hevoseni jää helposti pohkeen taakse niin onko sinulla hyvää vinkkiä miten saada heti se jo pohkeen eteen? Kyseessä on herkähkö tamma. Miten tasapainoa voi kehittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertan kanssa tehtiin ja tehdään edelleen hirveästi työtä että sen täytyy pysyäkkin siellä pohkeen edessä. Yksinkertaisesti sanottuna hevosen täytyy reagoida pohkeeseen heti menemällä eteenpäin kun sitä käyttää. Eli apu, jota seuraa heti toivottu reaktio. Muistaakseni me aloiteltiin ihan vain ratsastamalla eteen. Reipas ravi, mutta ei saa juosta alta. Kyran kirjassa puhutaan potkukelkkailmiöstä, eli kun potkaiset vauhtia, niin kelkka menee eteen. Sitten vasta kun vauhti hiipuu käytetään uudestaan potkua eteenpäin. Eli käytä pohje, reaktio eteen, pohje hiljaa. Sitten jos vauhti hiipuu/valuu pohkeentaa, niin uudestaan pohje. Eli ei jäädä koko ajan "pohjepohjepohjepohje" vaan, pohje-reaktio-hiljaa. Tämä toistetaan, jos vauhti hiipuu.

   Pohkeen edellä kulkemisella tarkoitetaan sitä, että hevonen liikkuu myös itse eteen ilman että joudut joka askeleella sitä patistamaan. Hevonen liikkuu, sinä istut kyydissä. Jos vauhti hiipuu, pohkeella eteen, ja taas nautitaan kyydistä kun hevonen liikkuu itse.
   Sun täytyy vain olla tosi johdonmukainen tässä. Otat vaikka nyt tämän oikein työn alle ja vaadit joka kerta samanlailla. Kohta hevonen jo ymmärtää ja tietää mitä sen pitää tehdä. :)

   Tasapaino tulee myös siinä mukana. Siirtymisillä voit jatkaa ja hioa tasapainon kehittämistä.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!