Kootussa Ravissa

31. joulukuuta 2020

Valmennusvideo tekstitettynä

 Haikailin tässä vanhalla tietokoneellan yksi päivä ja selasin Hertan ja mun valmennusvideoita. Halusin itselleni leikkaamattoman (taino tiivistetyn) version joistakin tunneista muistoksi ja ajattelin että lataan ne Youtubeen jotta voin katsoa niitä laitteesta riippumatta, eikä aina tarvitse kaivaa niitä koneelta. Keksin sitten laittaa vähän selvennykseksi tekstiä eri huomioista mitä videolla tapahtuu. En tiedä, olisikohan tällainen kiva toteuttaa ääniraidallisena? Multa ainakin silloin tekstiä lähtisi, ei tarttisi niin tiivistää. :D Tähän videoon laitoin kuitenkin tekstit ja jätin äänet päälle, josko saisi itse selvää mitä valmentaja sanoo. Valistin videoksi Paulo Bastoksen valmennuksen kesältä 2016. Muistan tuon ikuisesti, sillä se oli yksi niistä kerroista jolloin vain kaikki loksahti kohdilleen ja sain taas uutta punaista lankaa ja tuntui että pääsin hevoseen niin käsiksi! Jotkut tunnit vaan oikein iskostuu selkäytimeen. Tämä oli yksi niistä. Vaikka me mokailtiin, tuli väärinymmäryksiä, niin silti tämä oli yksi parhaista. Se, että valmennus on yksi parhaista ja opettavaisimmista, ei aina tarkoita, että se olisi se "vähiten mokattu" tunti, vaan nimenomaan se voi olla täynnä virheitä ja mokia, mutta se tekee siitä niin uniikin, jos sait oikeasti jonkun lampun syttymään pään päälle. 


Tässä on video. Äänet ei ehkä ihan kuulu aina, tai Paulon kaikki sanat. Mutta jotain sieltä saa toivottavasti äänistä irti (siksi mietinkin että olisiko oma ääniraita tähän hyvä selostamaan mitä tapahtuu ja mitä Paulo sanoi?).

Tämä on todellakin ihan tällainen kokeiluversio! Mahdollisimman yksinkertainen ja lyhyillä kommenteilla mutta toivottavasti ehkä jollekin tästä irtoaa jotain, ja toivon että isoin ahaa- tapahtuu siinä että näkisi eron "ennen ja jälkeen" huomioin.


Se mikä itselleni tuli tätä videota katsellessa mieleen... Haikeus! 
"Olenko minä tuossa? Siis voi kun pääsisi joku päivä taas samaan, tuollaiseen "huomaamattomaan" ratsastukseen ja siihen että näyttää että ollaan _ratsukko_, ei hevonen ja ratsastaja!"
Aiemminhan en näitä kehdannut julkaista ilman sensuuria tyylillä... Jos jokin suoritus meni mönkään niin en julkaissut sitä. Sitä oli niin kriittinen... "Ahaa, Hertta ei istu tuossa piaffissa tarpeeksi, en siis julkaise sitä, onpas noloa". Nyt katson samaa videota ja totean että "WAU onpas hyvä piaffi, vähän ehkä vielä voisi istua mutta onpas tosi jees!" :D Näin sitä arvostelu muuttuu kun monen vuoden jälkeen katsoo omaa suoritustaan "ihan eri ihmisenä". 
Ihan liian kriittinen ei saa olla.. Kyllä sieltä pitää pystyä erottamaan ne hyvätkin kohdat ja kehdata sanoa suoraan että "mepäs mentiin aika hyvin". Samalla aikaa saa ja pitääkin sanoa "parannettavaa on tuossa ja tässä", mutta se ei estä sitä etteikö saisi olla tyytyväinen. 

Kultainen keskitie tähänkin. Ei saa olla liian tyytyväinen/ylpeä "kyllä me osataan tää niin hyvin ettei tässä enää paljoa tartte mitää tehdä", mutta samalla ei saa olla liian kriittinen "hitto kun ei näyttänyt nyt piaffi ihan Valegrolta"... :D 

Loppuun vielä Tarun kuvia kyseiseltä tunnilta muisteloksi :) 

(Ja kyllä, itkettää kun katson näitä Hertan videoita :'D)


Alkuverryttelyä

Kyllä, tässä oli piaffia :D Mokattiin, mutta so what! Hertta punki vasenta pohjetta päin ja piaffissa piti väistää vasenta pohjetta pois pohkeenväistöllä samaan aikaan (on videolla) ja se vähän ahdistui kun pyysin liikaa. Hevonen saa kysyä, me vastataan, ja sitten matka jatkuu taas 

Yksi kaikkien aikonen lempikuvista  <3 


Piruettikäännöstä


Tämäkin oli aiemmin listalla "älä julkaise". Miksi, siksi, että olin juuri napauttanut raipalla vasenta takasta ja Hertta nosti sitä liikaa jolloin tämä ei oikein ole enää hyvä piaffi. :D Takaosa liian korkealla, mutta hei, onpas taas vakavaa julkaista näin "kamalan virheen sisältävää kuvaa" :D  

10 kommenttia

 1. Tosi kiva! Pidemmät tekstit olisivat ehkä saaneet olla ruudulla hetken kauemmin, niin ehtisi paremmin lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä kans mietin mutta sit aattelin että sen videon pystyy sit stoppaamaan siks aikaa! Toki se sit pätkäsee videon/äänen jos se haittaa. Mutta pitää kehitellä lisää seuraaviin videoihin! :D

   Poista
 2. Hauska ja kiva idea tässä postauksessa. :) Pidin todella!
  Haluaisin kysyä miten ratsastat piaffin ja passagen? Mitä ja millaisia apuja käytät?
  Toivoisin itsekkin joskus osaavani ratsastaa tuolla tavoin ja kehittyväni lisää.
  Näinpä olisi kiva tietää miten homma toimii teoriassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenköhän vastaan lyhyesti! :D ja osaankohan..

   Siis piaffi suuripiirteisesti: istunta sanoo "odota" ja jalat sanoo myös samalla "eteen, ravaa". Ajatus käynnistä ehkä helpottaa. Kokoan käyntiä, kokoan lisää, hevonen lyhenee, nousee mutta samalla aktivoin jalalla. Hevonen alkaa olla siinä pisteessä että periaatteessa pitäisi pysähtyä mutta silti pitäisi jatkaa poljentoa -> hyppää piaffille.

   Alkuun ekat hatarat piaffiaskeleet voivat tulla vahingossa jopa kun hevonen vähän steppaa kun se pohtii mihin jalkansa laittaa, tästä seuraa heti paineen poisto ja kiitos! Hevonen alkaa oppia että tuo "piste" ei olekaan negatiivinen vaan "steppailu" onkin jees. (Siis en nyt todellakaan tarkoita että joojoo hermostuttakaa vaan hevoset steppaamaan ja sieltä se tulee, tämä nyt tällainen kuvaelma vain, toivon että tämän ajatuksen ymmärtää eikä niin kirjaimellisesti)

   Passage on vähän vaikea selittää. Hansulla passage haettiin hidastamalla ravia ja Hertalla taas aktivoimalla ravia.
   Ajattelen passagen askelia "ravin nostamisella ravista". Tiedätkö tunteen kun hevonen käynnistä "hypähtää" isolla askeleella raviin? Passage olisi "sarja näitä hypähteleviä askelia". Eli siinäkin on oma ajatus pidättämisestä (istunta jarruttaa, ei ohja, mutta puolipidäte korostuu) mutta tässäkin ajatus tulee olla silti eteen.
   Eli siinäkin on ajatus että hevonen haluaa kokoajan mennä eteen, mutta "se ei pääse" ja energian ravissa tulee silti säilyä -> suunnataan energiaa ylös.

   Tästä melkein pitäisi oma postaus tehdä! Yllätyin että lukijoita kiinnostaa myös nämä "vaikeammat" asiat, kun yleensä perusteet on kiinnostanut enemmän mutta tottakai mielelläni kirjoittelisin näistäkin :)

   Poista
 3. Ihana, opettavainen video ja postaus! Lisää näitä, kiitos :) Ja mua ainakin kiinnostaa edelleen Hertta-ajan muistelotkin, etenkin jos nykyään uskallat jakaa niihin liittyen vielä silloista rehellisemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla onneksi jäi paljon matskua vanhalla koneella niin täytyy kaivella koska toimii näemmä "haudan takaakin" vanhat kuvat ja videot nyt vähän eri roolissa, ei päivittäisessä kuulumisissa vaan "asiapostauksissa" :)

   Poista
 4. Todella mielenkiintoinen! Ääniraidallinen voisi olla jopa toimivampi. Olen seurannut useamman vuoden blogiasi ja toivon, että vielä joskus kilpailisit kunnolla hyvällä hevosella! :) Olen itse melkein samanikäinen hevosihminen ja jotenkin näen että sinussa on paljon samaa kanssani ratsastajana. Sinullakin on se "tunne" hevosesta (en osaa tähän paremmin selittää, mutta tarkoitan lähinnä tiivistetysti sitä, että tuntee kuinka hevonen liikkuu/ miten sen pitäisi liikkua ja millaisessa mielentilassa se suorittaa :D ). Lajini on tosin eri, mutta ihan mestaruustasolla olen siinä kilpaillut. Seuraan jatkossakin mielenkiinnolla juttujasi ja otan niistä opikseni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon ihanasta kommentista <3

   Edelleen haave elää että löytyisi joku hyvä yhteistyökuvio tai sitten jonain päivänä pystyisin sen oman ostamaan :) mutta nyttenkin tilanne onneksi on hyvä! Pääsen ratsastamaan erilaisilla hevosilla!

   Ja ymmärrän mitä tarkoitat tuolla fiiliksellä. Se sellainen "tunne" onko palikat kohdillaan ja että pystyy lukemaan hevosta ja sen mielentilaa ja arvioida kannattaako/pystyykö siinä mielentilassa tehdä nyt mitä. Analysointi tästä on parasta myös!

   Poista
 5. Netissä ihmiset on usein turhankin ankaria arvostelemaan toisia pienistäkin virheistä, mutta jokainen niitä tekee ja niistä pitäisi olla avoimempi, jotta me kaikki opitaan lisää yhdessä! Ja mikä on sen mukavampaa kuin katsoa taaksepäin ja miettiä, että "ei se nyt yhtään pöllömmin mennytkään" :D
  Kiva, kun näit vaivaa tekstitysten tekemiseksi, oli tosi kiva katsoa _ratsukon_ hyvää yhteistyötä ja etenkin kiva aina katsoa noita korjauksia eli miten tilanteesta edetään aina paremmaksi. Olen vain harrastelija, mutta koen, että saan sun blogista paljon ahaa-elämyksiä omaankin ratsastukseen, eli sun kirjoittelusta on hyötyä monen tasoisille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Netissä tää on lähteny käsistä. Arvostellaan oikeen olan takaa vaikka nimenomaan rakentavaa olisi pohtia niitä virheitä, mutta se on mennyt siihen että "peitellään" sitten huonot pätkät ja laitetaan esille vaan hyvät. Minkä kyllä ymmärrän täysin juurikin sen takia, että netissä ei halua antaa sitä yhtä murusta niille jotka haluaa repiä sut kappaleiksi:D

   Kiva kuulla että teksteistä saa jotain ihan konkreettista itselleen! Edes ensin ajatuksen tasolla ja sitten myöhemmin sen saa käytäntöön, täysin ilmaisia vinkkejä! :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!