Kootussa Ravissa

4. lokakuuta 2018

Valmennus pitäisi olla joka päivä...

Kyllä mä sen vaan sanon, että suurin ongelma tässä maassa on se valmennuskulttuurin puute! Kaikki ongelmat tulee kun ei olla tarpeeksi valvovan silmän alla, ihan arkipäiväisissäkin talliasioissa. Ulkomailla on ihan normaalia että ollaan jonkun valmentajan siipien alla kokonaan. Valmennukset 2-3 kertaa viikossa ja muu eläminenkin tapahtuu gurun silmien alla, ihan pintelin käärimisestä lähtien. Vaikkei olisi valmennuspäivä, niin se sunnuntaikeventelykin tapahtuu kun guru itse ratsastaa samaan aikaan maneesissa ja saattaa huikata parit sanat ohi mennessään.

Tätä niin tarvittaisiin tänne!

Kohta varmaan pääsee taas tekemään tätä missä Hansu on ehkä maailmanmestari :D
Kuva Taru Arola

Mä käyn VAIN 1 x viikossa valmennuksissa ja se on ehdoton minimi. Saisi olla useammin mutta siihen tarvitaan jo pikkasen enemmän rahaa mitä apteekin hyllyltä voi kerätä... :D
Olin siis nyt 1 kk ilman valmnnennusta. Ensin minä väänsin ranteeni, sitten valmentaja lähti Tryonin MM kisoihin 2 viikoksi. Sitten kun piti olla loman jälkeen valkku, niin olinkin minä vuosisadan flunssassa. Nyt vasta eilen pääsin valmennukseen ja voi että tuntuu että sai ihan alusta aloittaa ja että olen jättänyt kotiläksyt tekemättä. "Taannuttiin" taas sinne perustyöskentelyyn enkä olisi edes tuntenut kykeneväni suorittamaan muuta.
Hevonen toki on ollut kevyemmällä oman sairasteluni takia, mutta nyt viimeisen viikon suht ok liikkeessä. Edellinen päivä ennen valmennusta meni TÄYSIN penkin alle, ihan nolottaa myöntää kuinka huonosti sitä ratsasti ja hevonen oli kuin koko kesän pellolla elänyt mustangi.
Nyt kun valmentaja on taas back, niin johan taas meni hyvin. Taino ei ehkä parhaiten ja loisteliaasti mutta ratsastuksessa oli taas jotai järkeä.

Se nyt vaan on fakta että jos aina ratsastat itseksesi, ja vaikka olisit kuinka pohtiva ja hyvä ratsastaja, et koskaan saa samoja tehoja irti mitä hyvässä valmennuksessa! Ja vaikka tuntuisi että "nyt menee hyvin/teen hyvin" niin valmentaja kyllä kumoaisi sen ja sanoisi että tee vielä paremmin/tuossa on parannettavaa. Ihan oikeasti! :D
Yllättävän hyvin sitä pysyy ruodussa edes sillä 1x viikossa, mutta haluaisin enemmän. Ulkomailla toki valmennuspakettien hinnat on ihan eri svääreissä, siellä saat valmennukset kiinteänä kk hintaan tallivuokraan. Ja olet todellakin systeemissä kiinni.

Tiistaina tosiaan meni kaikki jo alusta asti niin huonosti Hansun kanssa että mietin sitä koko yön. Pitkästä aikaa maneesissa oli ruuhka, 7-8 hevosta, mikä ei nyt tosin mielestäni mikään oikea ruuhka todellakaan ole. On sitä Hansun kanssa menty 12 hevosenkin kanssa pienessä maneesissa :D
Hansu on tosi kiltisti mutta mulle tuntuu selkään kuinka se "puhisee" ja kasvaa tietty korkeutta ja yhtäkkiä taitaa ne munat valua aivojen tilalle, vaikkei se todellakaan edes huutele tai hörise kellekkään, mutta sen tuntee selkään kuinka se jännittyy ja kivettää ittensä. Noh, mitä käy kun orikaula tulee vahvaksi? No minä ratsastan kovemmalla kädellä "hallitakseni" tilanteen. No miten tilanne jatkuu kun kyseessä on kuitenkin herkkäsuinen ja tulinen hevonen, joka kuitenkaan ei kuuntele sillä hetkellä pientä apua? No ei mitään kovin hyvää :D
Edelleen tilanne ei mene varsinaiseksi riehumiseksi, mutta se menenee ratsastajan ja hevosen väliseksi taisteluksia. Minä vaadin että "kuuntele" ja hevonen sanoo että "apua". Siinä se ristiriita tuleekin kun pitäisi päästä käyttämään kevyitä apuja, mutta ei tapahdu mitään kun huomio on muualla. Sitten taas liian kova apu on liikaa ja saa pakan räjähtämään. Mihin katoaa se keskitie? Onneksi kuitenkin yleensä tilanne helpottuu kun pahimmat puhinat saa laukattua alta pois niin Hansu pehmenee. Toki kerran kun se on jännittynyt ei se yleensä anna itsestään 100%. Pitää vain tyytyä siihen mitä saa ja lopettaa siihen kun on tunne että mulla on edes se 70%.

Arvasin kuitenkin oikein, että vaikka kuinka menisi metsään tänään, niin huomenna kun on valmennus niin menee paremmin. Ja niinhän se meni. :D
Kerroin heti että on muutoin ollut oikein ok ja esim vaihdot on tuntunu välillä tosi hyvältä mutta että eilen meni metsään ja lopputuloksena mielestäni oli mun liian kova käsi. Tässä muuten saa hyvin kyllä oppitunnin siitä mitä iberiaanin selässä liian kova käsi saa aikaan... Ne ei sitä anna anteeksi, ja ei todellakaan liiku hienosti jalat kauhoen jos käsi on liian kova! Saadaan silloin sitä kuuluisaa tikittävää "iberiaravia".
Kuitenkin kun aloimme työstämään valmennuksessa niin ei oikeastaan ollut suurempia ongelmia, muuta kuin siinä että nyt olin sitten liian varovainen. Koko tunti "eteen eteen eteen" mutta minä vähän aluksi arkailin käyttää apuja kun en halunnut että H jännittyy, mutta kyllä se siitä lähti eteenkin päin kun "työnsin" pikkuhiljaa, en "tuuppinut" eteen. Näitä ei voi pakottaa eteen, ne pitää  ikäänkuin saada työnnettyä "kuilun reunalle" ja sen jälkeen ne meneekin tyytyväisenä "vapaa pudotusta" eteen. :D (haha mikä mielikuva)

Yksinkertaisesti tehtiin ravissa keskiravi siirtymiä, eli esim ympyrällä puoli kierrosta keskiravia, kiinni ja uudelleen. Sama kokorataleikkaalla, eli 2x keskiravisiirtymää siihen diagonaalille. Sitten laukassa sama. Eteen kiinni, mutta hellän päättäväisesti, ei paineella.

Myös yksi tärkeä pointti tuntiin liittyen oli peräänannossa ja siinä milloin se on hyvä. Varsinkin alkuun kun hevonen on liian "kevyt" sitä tulee tunne että haluaa enemmän tuntumaa. Mutta sitten helpsoti tälläinen kumikaulaibero onkin kuolaimen takana.
Paras neuvo olikin hahmottamaan tunnetta oli: "silloin kun susta tuntuu että se ei ole enää peräänannossa, se on just hyvä"
Tuntuu olevan monen ratsastajan ongelma että jos tuntumaa ei oikein ole, sitä helposti jahtaa sitä tuntumaa ja kerää hevosta vähän liikaa. Tällöin helposti nenä jää luotiviivan taa, mutta ainakin Hansun kohdalla sen muoto on just hyvä, kun mun mielestä selkään se saisi olla "pyöreämpi". Kun mulla on tunne että "onkohan tää nyt peräänannossa" niin kyllä se on. Kun katson peiliin niin muoto on parempi, niska on korkeimpana ja nenä edessä. Tässä toki pitää olla tarkkana jos kyseessä olisi se orikaula, sillä ei ole mitään tekemistä peräänannon kanssa vaikka niska on korkeimpana kohtana ja nenä edessä... :D Silloin ei ole hallintaa ollenkaan!

Onneksi olen oppinut hallitsemaan näitä huonoja päiviä. En myy enää maatani ihan heti vaan ehkä enemmän naureskelen että "P:n määrä on vakio, ei voi mitään, kyllä se taas joskus paistaa risukasaan". Ja aina on tullut niitä hyviä päiviä huonojen jälkeen. Aina!

Instagramissa pari seuraajaakin kommentoi ja tosi hyviä pointteja tuli esille. Esimerkikse se, kuinka se huonosti mennyt päivä opettaa enemmän kuin kunniakierros. Siitä huonosti menneestä päivästä pitää oppia, analysoida, muttei sen saa antaa vaikuttaa sen enempää varsinkaan mielialaan.

8 kommenttia

  1. Teetkö muuten jonkinlaista oheisharjoittelua, muuta liikuntaa tai lihastreeniä ja notkeutta ratsastuksen lisäksi, vai riittääkö ratsastus, sullahan on mahdollisuus ratsastaa aika usein? :) Mitenkohän huippukouluratsastajat treenaa omaa kuntoaan, esim. Dujardin? Joillakin tietysti oman kehon hallinta on luonnostaan todella hyvä ja rytmitaju ja kaikki. Teetkö itse istuntatreeniä ilman jalkkareita tms., vai miten olet oppinut hyvän istunnan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä nykyään käyn juoksulenkeillä, aloitin tos syksyllä (tosin nyt sit tuli flunssan ja viisaudenhammasleikkauksen takia taukoa mutta enköhän kohta pääse taas jatkaa ). Koen jo pelkän hölkkälenkkeilyn aloittamisen jälkeen että kehonhallinta paranee ja "vakautuu". Huomaa jo tosi helposti kuinka paljon jaksamisen kehittymisen takia jaksaa istua vielä paremmin. Nyt kun on ollut löysäilyä, niin mun mielestä hölskyn enemmän myös satulassa. :D
      Lihasvoimailua pyrin tekee kotona, perus askelkyykkyjä ja hyppyjä, jotain sellaista perushelppoa ja nopeaa, en halua kuluttaa aikaa ajamalla salille koska ajan jo ihan tarpeeksi autoa pitkien ajomatkojen takia :D

      Ainakin huippuratsastajista Catherine Dufour treenaa tosissaan ja kovaa salilla. Töidensä lisäksi (eli monen hepan ratsastuksen lisäksi) hän treenaa 1-2 kertaa päivässä, joko salilla lihaskuntoa tai sitten aerobista. Ainakin näin hän somessa tosi ahkeraan postaa. Että kyllä tarvitaan jo sillä tasolla kovaa kuntoa! :)

      En tee oikeastaan enää istuntatreeniä ilman jalkkareita, joskus nuorempana tuli tehtyä. Mulla on luonnostaan aika "suora" istunta, tarkoitan että ranka on melko suorassa, isoin virhe mun istunnassa on helposti tapahtuma etukeno, toki nuoremmilla hevosilla se tulee enemmän näkyviin koska ne ei kanna niin hyvin, sitten kun on kokenut hevonen jooka kantaa niin on paljon helpompaa istuakin hyvin tietty :)
      Mutta se miten treenaan istuntaani "oheisliikuntana" on myös ne vatsat, nimenomaan teen staattisia vatsalihaksia paljon, eli esim perus takanoja istualteen ja jalat nostetaan eteen ja jännitän itseni "V kirjaimeen" ja pysyn siin pitkään :)

      Poista
  2. Olet ihan oikeassa valmentajan merkityksestä. Vaikka itsenäisesti ratsastaessa tuntuisi hyvältä, niin valmentaja todella pyytäisi tekemään vielä paremmin. Ja sitten tehtäisiin.

    Tiedän myös tuon pohjakosketustunteen. Juuri viime viikolla minulla tuli oikein kunnon notkahdus (onneksi tällä kertaa vain yhden päivän mittainen ja sain kasattua itseni heti seuraavalle, vaikka fiilis oli kieltämättä tallille lähtiessä musta). Opin taas omasta toiminnastani pari asiaa lisää, ja yllätin jopa itseni, koska ne olivat itse asiassa positiivisia juttuja (kaikessa synkkyydessään). Tämä laji on täynnä ylä- ja alamäkiä, ja tasoiselleni harrastelijalle ne ovat varmaan kaikki ihan vaan hyvästä. Yhtenä päivänä kasvatetaan motivaatiota ja toisena asennetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! Motiaation ja asenteen treenaus täytyy pitää tasapainossa... :D Ja nämä elukat osaa kyllä palauttaa aika ajoin maanpinnalle ettei vain pääse ylpistymään... :D

      Kyllä sitä kieltämättä mieli mustana joskus ajattelee että haluaisi lopettaa kokonaan. Alkaa miettimään sitä rahaa ja aikaa mikä tähän menee ja sitten "onko tämä se mitä saan takaisin" tunne tulee kylään! jotenkin kummasti sitä kuitenkin on oppinut että se paskan määrä on vakio, mutta aurinko paistaa aina joskus risukasaankin ;)

      Poista
  3. Olipas taas varsin samankaltaisia ongelmia ja pohdiskelua siellä kuin mitä täälläkin puolen ruutua! Toisaalta lohdullista että myös teidän tasoisella ratsukolla on niitä huonoja päiviä :D hyvä valmentaja on kyllä tosiaankin kultaakin kalliimpi! Se kun on niin hyödyllistä että joku näkee teidän tilanteen ns. "kaiken yläpuolelta". Valmentajalta kun saa puolueetonta palautetta niin hyvässä kuin pahassakin.
    Meillä suurin ongelma on ollut ohjastuntuman kanssa. Siinä missä toisaalta pitäisi olla tasainen käsi ja tuki mutta toisaalta ei saisi mennä käsijarru päälläkään. Silloinkin kun menee hyvin, pitää samalla keskittyä omaan istuntaan ja vakauteen. Sitten kun tulee jokin häiriötekijä ja "pakka leviää" tuntuu ettei saa korjattua tilannetta (paitsi ohjilla venkoilemalla) ja myöskin se balanssi istunnan ja vaikuttamisen kanssa häviää.
    Oletko muuten ikinä itse opettanut jotain ratsukkoa tai ajatellut voivasi valmentaa? Voisit olla tosi hyvä valmentaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voi kuule voin myöntää että huonoja päiviä on ainakin kerran viikossa. :D Toki se huonon päivän taso vaihtelee, joskus vaan vähän ärsyttää joku, ja joskus treenit menee niin metsään että miettii että olisi ollut parempi nousematta satulaan ollenkaan. Muistan Hertalla saman. Tosi asia vaan kuitenkin on että vaikkei siltä tunnu, niin kyllä hyviäkin asioita tapahtuu mutta ne ei saaniin paljoa merkitystä sen huonon rinnalla

      Mä itseasiassa pienimuotoisesti olen valmentanut ja edelleen on pari tuttua henkilä ketä käyn valmentamassa tuossa oman tallin lähialueella/työmatkan varrella, mutten vaan pysty ottamaan enempää. Pitäisi alkaa sitten jo ihan tosissaan miettimään että vähentää päivätyötään ja alkaa lisäämään valmentamista. :) Mutta se nyt ei ole vielä ainakaan ajankohtaista :)

      Ja tuohon teidän ongelmaan pakko sanoa, että juuri eilen taas tunnilla valmentaja puhui juuri tuosta, että pitäisi olla vakaa ja tukeva käsi, muttei kuitenkaan niin "tukeva" että käsijarru olisi päällä... :D Että ihan samoja asioita painitaan!

      Poista
  4. Kuinka osuvaa tekstiä! Itsekin tätä samaa moneeti miettinyt. Vähänkö luksusta olisi tuollainen valmennuspaketti *haaveilee*...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että Suomesta tällainen valmennuskulttuuri vähän puuttuu... On yksittäisiä tapauksia mutta tuntuu että ulkomailla se on ihan itsestäänselvyys. Jos sulla on oma hevonen ja sille etsit tallipaikan niin sehän on vähintään jonkun huipun tallilla kun on ihan naapurissa ja siinä sitten astut "haluamattasikin" sen tallin systeemiin... :D Noin kärjistettynä.

      Täälllä ensinnäkin jo hinta verottaa 90% harrastajista tällaisesta pois. Jotenkin tuntuu niin väärältä tämä välillä

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!