Kootussa Ravissa

13. elokuuta 2013

Mehut pois-valmennus

Huhhuh!
Kyllä tääs huomenna tietää tehneensä hommia. Todennäköisesti vatsalihakset huutaa Hoosiannaa heti aamusta ja ei nuo perslihaksetkaan varmasti vetreimmillään ole... Mutta jos tuntuu mun kropassa niin tuntuu varmasti myös Hertankin!

Tänään oli siis valmennus Hyyppärässä. Ideana oli heti, että tehään vain nopea alkutyöskentely jossa hevonen haettaisiin heti läpi ja kootuksi mahdollisimman hyvin, jotta mehuja jää vielä Prix St Georges radan ratsastamiseen ja hiomiseen.
Ensin aloitettiin ihan vain isolla ympyrällä ravia kokoomalla ja molemmat kyljet siis kantamaan. Ja heti sain kuulla taas kunniani ja olla nopeampi oman jalkani kanssa jotta Hertan takatossut saadaan nopeaksi. Loogista. Jotta hevonen tulisi nopeaksi jaloistaan, täytyy mun olla vielä nopeampi jaloistani. . Munkin pitää tajuta se, että vaikka haetaan hevosen takajalkaa nopeammaksi nopealla pohkeella, niin se ei tarkoita, että vauhtia tulee lisää.  Ratsasta takajalka nopeaksi, ratsasta eteen, mutta älä vauhtia. Vauhti ei korjaa virheitä tässä tapauksessa. ;)
Kun ravissa oltiin saatu edes jotain tolkkua, niin otettiin heti siirtymisiä ravin ja laukan välillä. Tarkat valmistelut nopeilla takajaloilla ja nosto. Heti noston jälkeen jatkuu takajalkojen ratsastus myös laukassa! Ihan samalla lailla. Ei hölläillä. Valmistellen siirtyminen raviin ja taas ravi eteeneteeneteen. Näissä tehtävissä Hertta herkistyy kivasti.

Instagramista kopsattu


Pikku tauon jälkeen käytiin piruetit läpi. Tehtiin molempiin suuntiin työskentelypiruettia. Ongelma mulla on taas, että jos en saa hevosta pohkeen eteen, niin H alkaa jäkittää ja nyökkimään päällä. Siinä vaiheessa se ei ole piruetti, se on jotain ihme tasajalka loikkaa.Hyviäkin pätkiä tuli heti, kun sain H:n myötäämään niskastaan,  laukkaamaan kropan läpi ja pysymään pohkeen eessä. Piruetit on H:lle tosi rankkoja (kelle hevoselle ei?), joten ei sitä voi alkaa koko lopputuntia niitä alkaa vääntäämään. Ne pitää yrittää ratsastaa heti kunnolla oikein, jotta niitten hinkkaaminen jää siihen.
Sain H:n pirueteissa niskastaan läpi, kun muistan vain asettaa ja säilyttää peräänannon! Teen siis nostavia ohjasotteita sisäohjasta ja varmistan asettumisen, samalla pohje tekee hirveesti töitä että hevonen lyhenisi takaa. Varsinkin ulkopohje on pirueteissa tärkeä, saan sen ulkotakajalan kantamaan. Heti kun tulee hyvää piruettia, pitää muistaa ajoissa myös ratsastaa siitä ulos, etten jää taas ratsastamaan H:ta liian taakse.

Näiden alkujumppien jälkeen alettiinkin jo käymään rataa läpi. Ennen varsinaista radan ratsastamista otettiin vielä sarjavaihdot läpi. Ne tuli aikas kivasti, kunhan vaan saan säilytettyä laukan etenemisen ja pohkeen edessä pysymisen! Eli toisinsanoen se kootussa laukassa pysyminen... Alkaa jo ärsyttää sana "koottu", saan siitä päänsärkyä kun se kummittelee takaraivossa koko ajan. :D
Mun pitää muistaa samalla ratsastaa ja laskea vaihtoja. Alku alkaa lupaavasti mutta kämmi voi sattua loppuakohden, kun vauhti hiipuu. Pitäisi säilyttää se sama laukka alusta loppuun, vaihdot vaan siinä samalla tahdilla läpi.

Noh, rata oli taas raviohjelmaltaan ihan jees. Tosi hyvät lisäykset, taitaa olla meidän bravuuri... Avot oli hyvät, sulkuväistöt vaatimattomat. Mun vika! Takaosa jäi ihan liikaa, huomasin sen videolta. Eli ratsastan enemmän sitten takaosaa suluissa, vasemmassa sulussa oikea pohje ja oikeassa sulussa vasen pohje tarkkana!
Laukassa sama, eli huonoin homma oli sulut! Siis miten mä voin ratsastaa ne noin?! Onneksi oli videomateriaalia josta näin oikeesti kuin laaduttomat laukkasulut tein! Siis laukkasulut on ollu meijän yks vahvuus ja mä vaan huitasin ne läpi. Onneks sain kuulla kunniani. Jouduttiin tulee laukkasulut sitten uudestaan KOLME kertaa että tajusin idean. Takaosa vaan tulee jossain perässä, vaikka sen pitäisi aktiivisesti väistää. Kuin nolo moka. Vaihtoon tultaessa takaosa on valmiiksi jo johtamassa, kun en edes suoristanut sitä vaihtoon. Tämän virheen näkee helposti videolta. Vaihto vinossa, vaikka sen täytyisi olla täysin suorana tuomaria kohti. Kolmannella kerralla meno on jo sellaista kuin pitää. Tähän joudun kyllä kiinnittää huomiota jatkossa.

Vielä muutamat lentävät lauseet, mitä tänään sain kuulla. Tiivistää kaiken aika hyvin:
- "Ratsasta kahdella jalalla, älä kahdella kädellä"
-"Laukkaa oikeesti eteen! Oikeesti, ei leikisti!"
-"Ratsasta loppuun asti"
( ja mun mielestä kaikista paras lause, joka oikeestaa kattaa ihan kaiken)
-"Hevonen on just niin hyvä tai huono kuinka sä sitä ratsastat"

Mites lukijat?
 Mitä mieltä ootte näistä "ajatuksista"? Tuli aikamoinen sepustus taas. Vaikee koota asioita tunnilta yhteen, sillä sanottavaa olisi ja paljon. Toivottavasti herätti edes jotain ajatusta, ja josta olisi hyötyä teidän omaan ratsastukseen. (Eli takajalat akvtiivisiksi, hevonen pohkeen eteen, selän yli kulkeminen sekä eteen-ratsastus)

Olotila on nyt kutakuinkin sama kuin mun kissalla. Löysäks vetää tunneilla käyminen. :)

PS. Videot mun piti liittää tähän postaukseen, mutta jostain syystä netti takkuaa ja ne ei lataudu Youtubeen. Muokkaan vaikka videoista koosteen, jossa näkee mokat ja onnistumiset. Lisään sen myöhemmin tänne. :)

13 kommenttia

 1. Just sen takia valmennukset on niin hyviä, itse sitä helposti tulee tehtyä vähän sinnepäin sutaisten ja jättää puoleen väliin hommat siihen nähden miten ne tekee kun on joku piiskaamassa. Mutta samoja asioita ja tavoitteita liikkumisessa vaikka lopputulos onkin sitten aika erinäköinen lopulta westernissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne tosiaan oo jokaiselle lajille samat tavoitteet, mutta ehkä hieman eri lopputulos tosiaan :) mut kyllä ehdottomasti tarvii jonku piiskaamaan... muuten menee päin honkia :D

   Poista
 2. Meidänkin koutsi hokee tuota, että hevonen on ratsastajansa peili ja tekee asiat juuri niin hyvin kuin ratsastajakin! Meidän hevosissa on kyllä niin samaa ton niskan jännittymisen ja selän nousemisen kanssa, samantyyppisiä ongelmia siis meilläkin. Ja kaikki virheet korostuu laukassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nimenomaan se laukka tuntuu olevan vaikein. Heti tippuu hepo lavoille ja saan sen pidettyä kasassa vain pätkiä. Sitten on joskus hyviä päiviä kun missään ei ole mitn ongelmaa. Niitä o vaan tosin harvoin... :D

   Poista
 3. Asian vierestä, mihin on kadonnut omaesittelysi ja teksti ratsastushistoriastasi? Oli erittäin hyvä tsemppari tavikselle jatkamaan harrastusta kehityksen uskossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä se on blogiarkistojen kätköistä! :)

   kootussaravissa.blogspot.fi/2013/04/toivepostaus-ratsastushistoriani.html?m=0

   Suunnitteilla on itseasiassa oma sivu tonne yläpalkkiin mulle ja ratsastushistorialle. Ei tarvii sitten etsiä postauksesta :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Jeeee hyvä! Mul on aina paineet että kelpaako nää ja koska nää alkaa muuttuu tylsiksi :D

   Poista
 5. Näistä sun postauksista tulee aina vaan parempia ja parempia, ennen et kirjoittanut näin tarkasti. Lisää vaan näitä ja sepostat vaan niin paljon, kun mieli tekee. Täällä on ainakin yks innokas lukija joka toivois joskus tulevaisuudessa itsekin kisaavan samalla tasolla, kuin sinä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun kiva kuulla! Kieltämättä en ole aiemmin kirjoittanut tarkasti treenipostauksia tms, koska olen oikeasti ajatellut ettei ketään yksinkertaisesti kiinnosta! Oon kyllä saanut nyt niin paljon positiivista palautetta että kyllä mä taidan jatkaa näiden parissa. :)

   Ja pakko kyllä sanoa, että varmasti tulet kisaamaan samalla tasolla! Sulla on siihen jo tarvittavat eväät, enää vaan sitä loputonta treeniä, jota joka ikinen joutuu loppuun asti tekemään. :)Vaikutat tosi taitavalta ratsastajalta ja sulla on lupaavan oloinen hevonen. :) Kyllä mä ainakin seuraan teijän taivalta. ;)

   Poista
  2. Voi kiitos Noora! Pitää jaksaa ahkerasti tehdä töitä niin kyllä se vielä palkitaan, sit voin kysellä sulta aina neuvoja jos menee sormi suuhun. ;)

   Poista
 6. Olen itse viime aikoina saanut sellaisia maanpäälle palautuksia ja perusasioihin palaamisia, että näitä valmennuspostauksia on kiva lukea! Edelleen nuo korostukset tekee tekstistä helppolukuisen.

  Kun ei itse pysty valmentautumaan kuin korkeintaan sen kerran viikossa niin informaatiota imee joka tuutista joka sitä tarjoaa. Vanhoja työkaluja muistuu välillä mieleen ja sitä ihmettelee miksei niitä ole muistanut kantaa mukanaan :-D

  Kaipaisin itsekin vähän "piiskavalmennusta", sun valkut kuullostaa aina siltä että jotain tosiaan vaaditaan eikä vain hinkata ja hoeta samoja juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä joo tippuu maanpinnalle ja lujaa! Ja vielä vähän syvemmällekkin...

   Mäkään en pääse valmennuksiin kuin sen 1-3 kertaa kuukaudessa, niin yritän kanssa omatoimisesti tehdä teoreettista treenaamista ja haalia tietoa kasaan myös muilta. :D

   Joo kyllä meidän valmennuksissa piiskataan... Mua siis! Ei hevosta toivonmukaan! :D Ja kyllä tuo vaatii aika paljon, ei kyllä tingi sitten mistään! Mikä toki on vaan hyvä. Ei mun mielestä pitkälle pääse sillä jos asioita aina vähän kaunistelee. Tuolla kyllä saa suoran vastauksen joka ikiseen asiaan. Ja yleensä KAIKKI sanotaan suoraan päin naamaa, ei tosin mitenkään rumasti, vaan "asia nyt vain on näin". Kaikki ei ehkä kestä näin suorasukaista meininkiä, mutta rehellisyys maan perii.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!