Kootussa Ravissa

12. tammikuuta 2014

Viikonloppu maneesilla

Bloggaaja kulissien takana ;)
Olipa hyvä että sattui vapaa viikonloppu, joten pääsin molempina päivinä naapuritallin maneesille kiidättämään! Nyt sain hyvin to + pe liikutettua Hertan kotikentällä ennen jäätymistä, ja la + su kunnon koulutreeni maneesilla. Nyt voi sitten hyvillä mielin pitää vähän kevyemmän ensiviikon, kun kenttä meni jäähän. Huomenna ihan vapaa, muina päivinä käyntityöskentely taivuttelun ja väistöjen merkeissä. Toivottavasti lunta nyt sit sataisi oikeasti, jotta kentälle tulisi täytettä ja pääsisi kotonakin tekemään jotain muuta kuin kävelemään. Maneesilla ei ole mahdollista joka päivä juosta, enkä pidä vaihtoehtona jättää hevosta seisomaan viikoksi ja sitten viikonloppuna täysiä maneesissa. Mutta näillä mennään ja toivotaan joko oikeaa talvea tai sitten sulaisi kaikki taas kokonaan.

Nyt on vihdoinkin syytä käyttää mun pikkuveljeltä saamaani joululahjaa, hieno tallipipo ;) Nyt ei mun suuret aivot jäädy!
Eilen lauantaina Hertta oli maneesilla ihan kiva. Olin perjantaina juoksuttanut sen selänpidennysnarulla, joten ajattelin että se olisi aika piukea maneesissa kun oli kevyt edellinen päivä. Vielä mitä! Hertta ihan yllätti olemalla letkeä, rento ja täysin cool! Raken maneesi on Hertalle aina ollut vähän sellainen mörkömaneesi jossa se on tosi jännittynyt, mutta eilen se oli ihan kuin siellä aina asunut. Edes samaan aikaan maneesissa ollut villi nuori hevonen ei Hertta hetkauttanut vaikka se pelkää muita hevosia jotka vain kävelee! Tämä nuori hevonen veti sellaista pukkilaukkaa maneesissa ja pysähtyi hyppimään rajusti pystyyn ihan Hertan viereen. Hertta vain jäi katsomaan että mikäs tuota kaveria risoo. Siis mitä ihmettä mun villivanhukselle on käynyt?! :D
Noh, eihän se tietenkään haittaa jos siitä on yhtäkkiä tullut viisas vanhuuttaan? (Kyllä se mut vielä palauttaa maanpinnalle...)

Eli lauantaina Hertta oli vähän turhankin löysä, eikä mulla ollut edes kannuksia mukana. Ajattelin että se on niin piukee etten tarvitse, mutta kieltämättä olisi ollut kiva saada pieni terävöinti kannusten kanssa. Ei se siis löysä makkara olllut, mutta ehkä vähän sellainen hieman hidas reagoimaan. Kannuksen kanssa olisin saanut vähän terävämpiä reaktioita. Otin sitten kaksi raippaa mukaan, ja tämä auttoi. Sain vähän nopeammaksi Herttaa jalalle. Maneesissa oli vähän ruuhkaa joten aikalailla tein ympyröitä ja taivutteluja, avoja ja sulkuja ravissa ja laukassa. Myös vähän sarjavaihtoja. Tein mm. kakkosia kaarevalla uralla ja ne onnistui ihan kivasti. Videotakin löytyy mutta tuo maneesi on niin pimeä että videolta ei näe mitään... Käytännössä vain äänestä kuulee koska laukanvaihdot tulee.. :P
Tässä pieni ja pimeä video laukanvaihdoista joka toisella... Eipä tuosta kyllä oikein mitään näy. Äänestä pikemminkin kuulee koska se vaihtaa. Harmi.

Tänään eli sunnuntaina Hertta oli parempi! Mulla oli kannukset nyt jalassa pitkästä aikaa, mutta eipä se niitä tuntunut tarvitsevan. Meillä oli Hertan varsa Siiri mukana myös maneesilla. Yleensä Hertta on kuin mikäkin ori sen perään vieraissa paikoissa (kotona ei kiinnosta) mutta tänään ei ollut mitään hirveän teatraalista orihirnuntaa... ;)
 Hertta oli edelleen rento ja tyyni, ei kyylännyt eikä mitään, mutta nyt se oli aktiivisempi. Tein vähän lyhyemmän ja ytimekkään treenin, jossa tein paljon siirtymisiä laukan sisällä koottuun ja lisättyyn laukkaan. Nyt oli maneesissa tilaa joten sain sellaiset kivat 80 metriä hanattaa täyttä lisättyälaukkaa ja päädyssä hyvä siirtyminen takaisin koottuun. Teki hyvää Hertallekkin päästä revittelee kunnolla suoraan eteen eikä koko ajan vain kääntää.
Kokeilin myös noita kakkosia pitkällä sivulla. Niitähän Inter I:ssä tulee 7 kappaletta per koko rata leikkaa. Sain koko pitkän sivun täyteen kakkosia, en tosin laskenut niitä monta kappaletta tuli. Mutta pääasia että kaikki tuli askeleessa! Välillä tuli jotain pieniä laskuvirheitä mutta aika hyvällä mallilla meijän vaihdot joka toisella askeleella on. Vähän ehkä on vaappuvaa ja "hajanaista" meno kakkosissa, mutta puhtaasti ne tulee. Nyt täytyy enää säilyttää kokoaminen tarpeeksi vaihdoissa, jotta pakka ei leviä niissä.
Kokeilin myös täysiä piruetteja ja tuntui tosi kivalle kun H lyhenee ja nousee etuosastaan. Oikealle tuli paljon paremmin kuin vasemmalle. Vasemmalle saan hyvää piruettilaukkaa suoralla, mutta kääntäminen on hankalampaa. Varmasti mun vika...

Kaamea kisakuume... Kesä 2012 Ypäjällä, "katrillilämmittelyä" by Team Noorat & Punaset tammat. Kuvassa Noora Kiiski ja  edesmennyt Weslana meidän kanssa. Selvennän vielä, Hertta takana, Wenla edessä. ;)
Kiva oli kuitenkin huomata että hyvällä mallilla on Inter jutut! Niitä pitää enää vain viilata paremmaksi, mutta jutut kyllä sujuu. Ekaa kertaa tuli sellainen tunne että kyllä me päästään kesällä Interiin, ja kyllä me siitä selvitään hengissä! Hallittua ja hillittyä ei koko rata vielä ole, mutta nyt tarvitsee enää vain treenata sitä. Hieno Hertta!

Löysin pienen videon tammikuun alusta Youtube sivuiltani. Pieni pätkä piaffin treenausta, ei ihan mennyt mallikkaasti siirtymiset... :P

Tulipa taas hirvee hehkutussepustus. Miksen mä vaan osaa kertoa lyhyesti ja ytimekkäästi? :D
5 kommenttia

 1. Tuo Hertta on niiiiiiiiin upee! Luin sun jotai vanhempaa postausta,ja oot kyllä tehny H'n kanssa iha jumalattoman työn! Voitko tehä lisää noita "treeniohje" -postauksia? Ne on tosi hyviä:) sun blogi on iha super!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) On Hertta kyl aika ihana. :)

   Noita treenivinkki postauksia tuun kyllä tekemään suht säännöllisesti, aina kun tulee joku hyvä juttu mieleen. Ne löytyy kaikki sitten tuolta ylhäältä bannerin alla "treenivinkit" linkin takaa :)

   Poista
 2. Sinut on haastettu http://wollewolkenstein.blogspot.fi/2014/01/18-haaste-hevosenomistajille.html ! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Voinhan mä tehä ton vaikken ole hevosen omistaja :D

   Poista
  2. Ainiin hups ihan unohdin! :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!