Kootussa Ravissa

26. tammikuuta 2014

Treenimotivaatio

Hukassa on. Siis kyllähän tässä liikuttamassa hevosen käy, mutta jotenkin tylsää kun kentällä voi vain ravailla suht isoja linjoja, ja vähän nostella laukkoja. Laukka ei tunnu hyvältä, vaan vähän sellaiselta kovalta ja tökkivältä. Se ei pyöri normaalisti. Tottakai hevonen varoo alustaa, vaikkei se enää kovin muhkurainen ole. Kentän pohja on ihan ok, mutta todella kova. Liukas se ei ole. Eron kuitenkin huomasi kun tänään mentiin Rakelle maneesille käymään. Kyllä se vähän nostatti mielialaa kun huomasi että liikkuuhan se Hertta ihan hyvin kun pääsi hyvälle pohjalle. Laukka tuntui jopa tosi kivalta, paitsi vastalaukassa oikealle se ei oikein pyörinyt. Tämä onkin se huonompi laukka, eli vasen, joten en ihmettele kun sitä ei ole päässyt kunnolla pitkään aikaan työstämään, se huononee.
Syyskuu 2013 ja t-paita kelit <3
Maneesilla en tehnyt kamalan rankkaa treeniä, kun hepo on ollut kevyemmällä. Hyödynsin hyvän pohjan ja ajattelin paljon keskiaskellajeja ja muutenkin reippaasti eteen. Kotona voidaan hynyttää tylsän hitaasti ja varovaisesti kovalla kentällä, maneesilla antaa mennä! Tein koko pitkät sivut keskilaukkoja ja aina kiinni lyhyelle sivulle. Kokoaminen jalalla. Hertta on näissä jo tosi hyvä. En tarvitse ohjaa siirtymiseen koottuun laukkaan, vaan käytän paljon jalkaa, niin Hertta kokoaa. JES! Jotain hyvää sentäs on mennyt kaaliin!
Muutamat piaffit kokeilin kun herkistelin Herttaa jalalle, näytti peilistä katsottuna aika kivalle! Kyllä kyykkäsi takaa! :) Istuminen takaosalle-treeni on selkeästi tuottanut tulosta. Hertta ei heti piaffissa vain ruuvaa etuosallaan maatamyöten, vaan istahtaa jo!
Kerran kokeilin myös piruetit molempiin suuntiin ja ne yllätti, sillä säin tehtyä ne tosi pienellä käännöksellä jo, ja tosiaan kokonaiset 360 astetta. Valoa tunnelin päässä kesän kisojen suhteen, vaikkei treenattaan täysillä nyt. :)

Meidän joka talven jälkeinen ongelma on se, eli  keskilaukasta siirtyminen koottuunlaukkaan, jossa Hertta vaihtaa nopeasti takaa ristilaukalle kokoamisessa helpotaakseen itseään. Vasen laukka on se huonompi, joten kun pyydän keskilaukasta takaisi koottuun laukkaan, se helposti heittää takaa ristille helpottaakseen tehtävää, jottei tarvitse tuoda vasenta takajalkaa rungon alle. Sitten se nopeasti vaihtaa laukan takaisin myötälaukkaan takaa kun "pahimmat" kokoavat askeleet on otettu. Arvasin tämän, sillä en ole päässyt jumppaamaan Herttaa kunnolla. Se vinoutuu entisestään vasempaan kierrokseen kun sitä ei suoristele ja jumppaa säännöllisesti. Sitten nämä tämän tyyppiset virheet tulevat heti esiin.
 Aina tämä on ongelma ollut kevään kisoissa radoillakin. Keskilaukasta koottuun laukkaan vasemmassa laukassa ja Hertta vaihtaa. Talvella ei päästä kentällä menee keskilaukkasiirtymiä samanlailla, sillä a) on liukasta ja b) meillä on lyhyt kenttä. Kesään mennessä tämä onneksi korjaantuu kun pohjat tulevat tas hyviksi ja lumi sulaa. Sitten ongelma häviää kun päästään taas kunnolla treenaamaan. Noh, kevättä odotellessa!

Pikkuisen lunta lisää kentälle täytteeksi, niin päästään mekin jo hikoilemaan treeneissä, eikä vaan humputtelemaan. Pääsisi jumppaamaan ja notkistamaan vanhaa mammaa.
En oikein bloginkaan puolelle keksi kirjoiteltavaa kun ei ole tekemisiä! En viitsi aina tehdä postausta "tänään oli -20 pakkasta, oli tosi kylmä, menin 30 minuuttia kevyet ravit ja sitten talliin" . :D
Pitää väsää treenivinkki postauksia tai jotain muuta aiheesta poikkeavaa.
Laukanvaihto. Ikävä alkusyksyä.. Kuva Emmi Tommola7 kommenttia

 1. Tsemppiä talven keskelle ja toivottavasti pakkaset hellittää ja kesä tulee pian niin motivaatiokin kasvaa :) Ohessa olis haaste pakkasen keskelle: http://tiinajanana.blogspot.fi/2014/01/haaste-ennen-kuin-on-liian-myohaista.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koetetaan kestää! :D Kilpakumppanit saa hyvän etumatkan nyt, kun treenaavat täyttä häkää, kun me yritetään pysyä edes peruskunnossa! :D

   Kivaa, käyn kurkkaamassa haasteen ja koitan tehdä kun ehdin! :)

   Poista
 2. Tsemppiä täältäkin! Olisitko halunnut vähän avata tuota "jumppaamista" :) Mitä se siis teillä käytännössä pitää sisällään. Oma hevonen on todella vino ja olisi kiva saada vinkkejä suoristumiseen ja tasapuoliseen vetreytymiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinno se voi tarkoittaa vähän monenlaista :) itse miellän jumppaamisen ratsastuskerralla hevosen vetristämisenä. Ei hinkata temppuja, vaan kehon käyttöä. Juurikin taivutuksilla, ympyröillä ja tottakai suoruuden tsekkaus. Taipuuko hevonen tasaisesti molempiin suuntiin? Jos ei, niin tehdään tehtäviä jotka notkistaa ja taivuttaa, tavoitteena saada hevonen käyttämään itseään tasaisesti kauttaaltaan. :)
   Ainiin, yleensä miellän jumppakerran myös niin, että treenataan matalassa muodossa. "Niska alas, selkä ylös". Ri siis kisamuotoa tai kokoamista. Toki kokoamista takaosan päälle ajatellaan aina, mutta jumpatessa eteenalas tyyppisestä työskentelymuodosta on mun mielestä enemmän hyötyä just voimistamiseen ja tasapainottamiseen. Ajatuksena jumpassa on se, että rakennetaan "tasainen perusta" kokoamiselle myöhempää varten. :)

   Suoritusharjoitteita on monia, niistä varmasti teen tarkemman postauksen joskus. Mutta pääpiirteittän tsekataan, että hevosen etuosa jojtaa ja takaosa seuraa samalla uralla, ts. suorana! Pohkeenväistöillä ja vastataivutuksilla mm voi hyvin jumpata hevosen kylkiä, kohti suoruutta. :)

   Poista
  2. Hirveesti typoja, kirjoitan kännyllä :p muta siis "suoristusharjoitteita" pitäisi lukea edellisessä :)

   Poista
 3. Tsemppiä treenaamiseen ! Itselläni oli tuossa kans kausi,että ei innostus ollut niin suuri, mut kyllä se sieltä taas tulee,elä huoli :)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!