Kootussa Ravissa

10. elokuuta 2014

Vastauksia osa II

Ratsastatko myös muita hevosia kuin Herttaa? 
- Ratsastan kavereiden, kaverin kavereiden ja välillä puolituntemattomien ihmisten hevosia, jos he ovat minulta apua pyytäneet. Tällä hetkellä ei ole kovin paljoa siihen aikaa, mutta jos ehdin niin käyn muiden selässä. Muita vakkarihevosia ei ole kuin Hertta.

Pystyisitkö ajattelemaan hevosia urana, vai haluatko pitää sen vain harrastuksena?
- Sanotaanko näin että pystyisin joo, mutta en vanno mitään. En kuitenkaan ole mikään ammattilainen, mutta voisi tietysti kuvitella että viihtyisin alalla. Katsotaan mihin elämä vie! Haluan kuitenkin "oikean" ammattin, joten siksi opiskelen sen itselleni Yliopistosta, joten on aina ns. varma työpaikka takataskussa, etten jäisi tyhjän päälle. :)

Millä tahdilla olet kehittynyt Hertan kanssa?
- Periaatteessa sekä normaalia tahtia, että hitaasti...
Hitaasti siinä mielessä, että kun H oli 9 vuotias kun sillä aloin menemään ja valmis He A tason hevonen, olisi ollut loogista edetä parissa vuodessa PSG radoille. Mutta kun yhtälö oli Minä kokemattomana He B ratsastajana + Hertta He A hevosena, yhteisen tien raivaaminen kohti vaativia luokkia kestää kauemmin kun kumpikaan ei voi opettaa toisiaan. Ollaan "vahingossa" edistytty, eikä mulla ole ollut esim, jotain kokenutta ratsastajaa opettamassa Hertalle esim piruetteja, vaan jouduin ne itse opettamaan sille vaikken osannut.. :D Yrityksen ja erehdyksen kautta!
Meidän ensimmäinen alue He A vuonna 2010. sijotus oli 5!
Mikä on mielestäsi sopiva hevosen tarhausaika?
- Vanhassa tallissa Hertta tarhasi about klo 8-20 ja se on oikein passeli. Eli about vuorokaudesta 50/50 tarha ja talli.

Kauanko Hertta laiduntaa/tarhaa vuorokaudessa?
- Vanhalla tallilla juurikin tuon 8-20, mutta vain tarhassa. Uudessa tallissa se on ollut nyt koko kesän laitumella, mutta tarhaus on puolipäivä tarhaus, joten Hertta on laitumella noin 7 tuntia päivässä + siihen liikutus tarhausajan ulkopuolella.
Voisi olla kauemminkin mun puolesta, mutta se on kyllä viihtynyt hyvin ja aina kinuaa sisälle laitumelta illalla. :D

Kuinka monta tuntia Hertta seisoo karsinassa vuorokaudessa?
- Vanhassa tallissa se oli karsinassa 10-12 tuntia, uudessa tallissa liikutuksesta vaihdellen 14-15 tuntia. Pyrin aina liikuttamaan Hertan tarhausajan ulkopuolella jotta se vähentää sen karsinassa olo aikaa.
Hertta pitää kivaa tarhassa vanhalla tallilla
Hertta laitumella

Hertta tarhakaverinsa kanssa vanhassa paikassa vuonna 2012.
Montako kertaa viikossa meet Hertalla?
- jos sillä on 1-2 vapaata, niin meen siis 5-6 kertaa viikossa.
Välillä irrotellaan viikko-ohjelman puitteissa! Kuva vuodelta 2009, eli aika alkuajoilta! Hertta 10 v ja minä 18 v.
Tavoitteet ensi vuodelle?
- PSG radoilla suoritus varmemmaksi ja prosentit 65% ainakin ja siinä voitto/sijoittuminen jatkuisi. Inter I tasolle vakiintuminen, tällä kaudella se on se uusi juttu.

Kuka teitä valmentaa?
- Tällä hetkellä Riitta Holopainen käy tuolla uudella tallilla, mutta pitkään valmensi myös Tuija Pakkanen. Estehyppelöihin olisi kiva saada myös valmentaja mutta alkaa rahat loppumaan. Se ei kuitenkaan ole meidän laji niin...

Lempi ratsastusvaruste?
- Hmm... Kyllä mä tykkään tyköistyvistä ridahousuista! En tiedä miksi, mutta mun mielestä ratsastushousut on hienoja... :D

Hienosta kisamenestyksestä päätellen sulla on hyvät kisahermot. Onko tämä treenin tulosta vai tuleeko luonnostaan? Jännitätkö ennen suoritusta/radalla? Miten rauhoitat ja keräät itsesi jos jännität tai jos kesken radan tulee "takaiskuja"?
- Kyllä se tulee multa luonnostaan, mutta on nyt kokemuksen myötä kyllä kehittynytkin. Esteradoilla jännitin kyllä enemmän, koulussa en niinkään. Edes ekoissa koulukisoissa en jännittänyt yhtään mutta estekisoissa ekaa kertaa olin kuolla jännitykseen, suorastaan pelkoon :D
- En jännitä ennen suoritusta yleensä (ellei ole uusi taso, esim viimeksi Inter radalla kyllä vähän jännitti). Radalla jännitys kyllä poistuu.
- Olen oppinut kerämään itseni jos radalla tulee rike. Valmentajan sanoin "sä menet sinne, esität sen mitä sulla on, ja sanot kiitos ja näkemiin". Jos piruetti menee pieleen, et voi muutakuin todeta " No voi per... Toisen piruetin korjaan!". Koitan aina kerätä pisteet kotiin sitten radan lopusta, ikään kuin kompensoin jollain muulla liikkeellä rikkoutuneen vanhan!

Montako kertaa olet tippunut Hertalta ja millaisissa tilanteissa?
- Olen tippunut Hertalta kerran vuonna 2007. Olin sillä estetunnilla (este oli huimat 30 cm korkea). Hertalla ei silloin ollut estesilmää yhtään (eikä kyllä vieläkään pahemmin) joten se hyppäsi liian kaukaa ja päätyi esteen keskelle, joten multa vaan meni tasapaino, hevonen pysyi kyllä pystyssä. Sieltä kiepsahdin alas, ei käynyt kuinkaan. Selkä vähän kipeetä otti :D
Tälläisessä tilanteessa tipuin aikoinaan (kuva ei liity tapaukseen). puomit pieneen esteen edessä sai Hertan ymmärtämään että kaikki pitää hypätä kerralla, eikä innarina. Noh, hyppyhän ei oikein riittänyt toiselle esteelle asti ja päädyin sinne sekaan :D
Jos olen käsittänyt oikein, vuokraat Herttaa? voitko avata tarkemmin, millainen sopimus teillä on (jos saat)? ratsastaako omistaja Hertalla itse ollenkaan?
- 7 vuotta vuokrasin Herttaa sen kotitallilla omistajan omalla pihalla. Maksoin kertamaksua sen mukaan mitä kävin sitä ratsastamassa. Omistaja ei käytännössä ratsasta Hertalla yhtään, noin kerran vuodessa hän on käynyt kokeilemassa piaffia selästä käsin. :D
Tällä hetkellä Hertta on sitten ihan ylläpidossa mulla maneesitallilla. 

Mitä tavoitteita ensikaudelle?
- Tähän vastasin tuossa vähän ylempänä jo, mutta siis PSG radat vakiinnuttaa 65% ja Inter radat myös vakaammiksi!

Maksatko itse kaikki ratsastukseen liittyvät kulusi? käytkö töissä ja jos käyt, miten paljon?
- Äitini auttaa Hertan tallivuokran kanssa osan (ONNEKSI), itse maksan kaiken muun. Kengitykset, valmennukset jne. En pystyisi yksin ylläpitämään Herttaa nyt maneesitallilla.
Tällä hetkellä kävin koko kesän toukokuun alusta elokuun loppuun töissä. Joka päivä 8-9 tuntia ahkeraan arkena virka-aikaan! Pyrin ehtimisen rajoissa myös ratsastamaan muiden hevosia ja pitämään tunteja.

Milloin valmistus Yliopistosta?
- Mun on pakko valmistua ensi keväänä. Eli vielä on vuosi aikaa taistella kemian rästikurssien kanssa!

Mitä suunnitelmia sinulla on seuraavalle viidelle vuodelle, niin hevosten kanssa kuin ilman?
- Viiden vuoden päästä mulla pitäisi olla uusi kisahevonen jos mielin edetä, joko oma hevonen tai jokin diili. Tähtäisin myös vaativiin sen kanssa.
Vakituinen työpaikka pitäisi olla, mutta miksei toisaalta myös työtä hevosten kanssa...?  Ikioma auto pitäisi saada, ja sillä pitäisi voida vetää traikkua. 
Rahaa olisi kiva olla enemmän, josko olen jo voittanut lotossa? :D

Mikä on paras saavutuksesi ratsastuksessa?
- Kisatuloksissa kyllä kansallinen PSG voitto, mutta oikeastaan kaiken kaikkiaan on jo ihme että kisaan PSG tasolla. Sen ei oikeasti pitänyt olla ikinä edes mahdollista. Se ei edes käynyt mielessä 5 vuotta sitten! Hyvä kun tiesin mikä PSG on..

Miksi kouluratsastus? Oletko kisannut esteitä ikinä?
- Olen aina ollut sellainen pilkunviilaaja analysoija. En vain pysty mennä korkeelta ja kovaa vaan aina oli mielenkiintoisempaa kun sai hevosen toimimaan ja se MITEN sen sai toimimaan. Esteet on edelleen hauskoja ja kivaa, mutta tykkään "nyplätä" ja keskittyä "täydelliseen siirtymiseen" kuin esteen ylittämiseen. Kait siihenkin vain täytyy olla tietyinlainen luonne että jaksaa kouluratsastusta... :D
Olen kisannut esteitä seuratasolla 80-90 cm tasolla tuntihevosilla, lähinnä vanhalla hoitohevosellani, suomenhevostamma Karonkka, eli Karolla. :)

Hertalla esteitä vuonna 2012.

Myös vuonna 2012 esteitä. Tuo taitaa olla jo lähemmäs metriä :D Todistetusti hyppään kyllä ja Herttakin pääsee yli :D


2 kommenttia

  1. Tosi hyvin ja selvästi olit vastannut kysymyksiin.:)

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!