Kootussa Ravissa

10. elokuuta 2014

Vastauksia osa I

 1. Tässä ensimmäiset osat kysymyksistä.
Hertan viikko-ohjelma?
- Hertalla on 1-2 vapaata viikossa (joko kokonaan vapaa tai maastoilu/juoksutus), kerran viikkoon pyrin tekemään puomien kanssa töitä. Varsinainen koulutreeni on vain 1-2 kertaa viikossa (valmennus tai itsenäisesti rankka), sitten perusratsastusta ja jumppaa nivelillä on oikeastaan ne kaikki muut päivät

Mitä Hertta syö?
- 3 kertaa päivässä 1 litraa peacemakeria ja sitten itse annan sille käyntini yhteydessä Greenline-pellavarouhe-rypsiöljy sekoituksen turvotettuna. Mahdollisimman yksinkertaista! Välillä on vitamiinikuureja ja ne annan tuon mössön seassa. Tällä hetkellä lisäravinteina on Equine American Ventilator (hengitystieyrttivalmiste josta tulossa tuotetestauspostaus!) ja Equine American Cortaflex joka on nivelvalmiste. Kerran viikossa se saa annoksen Racingin Strong E Viminiä.
Heinää se saa 10 kiloa mutta nyt kesällä se on myös laitumella koko tarhausaikansa.

Miten loimitat Herttaa talvella?
- Mahdollisimman yksinkertaista. Sisällä on kevyt sisätoppis (kaulakappaleeton yleensä) ja ulos siihen päälle fullneck ulkotoppis. Ei koskaan enempää kuin 2 loimea samalla kerralla päällä!

Tavoitteet ensi talvelle?
. Vai pikemminkin ensi kaudelle? No siis talvelle toki haluan nyt ensimmäistä kertaa treenata kunnolla koko talven läpi kun siihen on mahdollisuus. Pyrin kasvattamaan voimaa ja taipuisuutta Hertalle, jotta ensi kauden tavoitteen täyttyvät. 

Parasta Hertassa?
- Ehdottomasti sen täyden 10+++ työmoraali! Se tekee KAIKEN minkä pyydät jos vain osaat pyytää. Se on aina ratsastaessa ratsastajan puolella ja kysyy "mitä seuraavaksi?". Jos sitä jännittää/hermostuttaa se on toki vaikea, mutta silloinkin se yrittää. Jännitys näkyy selän lukkiutumisena jne mutta se silti yrittää miellyttää. Ei koskaan tappele vastaan! Välillä voi vähän näyttää kaviota, mutta se ei paljoa paina.

Isoimmat oivalluksesi ratsastuksessa, jotka ovat vieneet sinua tasolta vaikeammalle?
- Kyllä kaikkein tärkein on se, että ymmärsin eteenratsastuksen merkityksen. Kun sain Hertan liikkumaan eteen (eikä vain ravailemaan nätisti) pompattiin tasolle Va B. Ei voi koota eikä tehdä mitään jos hevonen ei liiku eteen. 
Tästä päästään myös toiseen oivallukseen (joka onkin melko samaa) mutta pohkeen merkitys. Pohkeella ratsastetaan eteen, pohkeelle täytyy olla herkkä, sille pitää reagoida, pohkeella kootaan, pohkeella taivutetaan... Eli eteenpäinpyrkimys ja pohkeen  käyttö!

Päätätkö sinä kaikki Hertan asiat?
- Tällä hetkellä oikeastaan päätän melkeinpä kaiken, ainakin nämä arkiset asiat. Sanotaanko että 95% asioista päätän. Toki yleensä omistajan mielipidettä kyselen.

Onko sinulla ollut hevosta ennen Herttaa?
- On hoitohevosia ratsastuskoulussa ja yksi vuokrahevonen huiman kuukauden ajan. Periaatteesa Hertta on mun "eka melkein oma hevonen". Omaa minulla ei ole koskaan ollut


Hoitohevoseni Karo ja minä joskus vuonna 2003? :D
Missä aloitit ratsastuksen?
- Pikkupihlajan Ratsastuskoulussa Kellokoskella. Siellä kävin 10 vuotta ja kisasin ratsastuskoulun hevosilla seurakisoja esteillä ja koulussa.

Pihatto vai karsina? Miksi?
- Mun hevosille se on kyllä karsina. En kyllä kuitenkaan näe pihatossa mitään väärää. Onhan se varmasti mahdollista pitää kilpahevostakin pihatossa (asiallisessa sellaisessa, ei ulkona tarhassa 24/7) jos se hoidetaan hyvin ja muut puitteet ovat hyvät. Tätä kuitenkaan harvoin käy, mutta se on mahdollista. Hertta on asunut aina karsinassa ja uskon että se viihtyy siellä paremmin. Se on pitkälti kiinni mihin hevonen tottuu. Tiedän hevosen joka ei vaan voi sietää karsinaa, joten se lyhytkarvaisena puoliverisenä asuu vuodesta toiseen pihatossa ja viihtyy!
Jos hevonen viihtyy sisällä, se saa siellä olla, mutta jos se haluaa olla ulkona, niin why not, jos siihen on mahdollisuus?

Miksi käytät kannuksia ja kankia?
- Tämä nyt on vähän provosoiva kysymys, mutta yksinkertaisesti siksi, että vaativissa koululuokissa ne on pakolliset. Kannuksia käytän VAIN VALMENNUKSISSA JA KISOISSA, koska tahdon että hevonen toimii myös ilman niitä. Kankia käytän treenin mukaan ja ei niissä kyllä ole mitään väärää jos niitä käyttää oikein. Kuolaimeton voi olla ihan yhtä väärin käytetty kuin kanki.
Ja täsmennettäköön että Herta toimii ihan yhtä hyvin ilman kannuksia kuin kannusten kanssa, sekä kanget menevät päässä siinä missä niveletkin. Voisin hyvin starttaa Hertan kanssa nivelet päässä Yrjöä!

Mikset mene ikinä ilman satulaa?
- Väärin. Menen ilman satulaa. Tästä ei vaan aina blogissa ole juttua, se ei siis tarkoita sitä etteikö niin tapahtuisi. En vain jaksa tehdä postausta "menin ilman satulaajee". Olen kyllä väsännyt postauksia aiheesta ja videotakin on olemassa jossa menen kesällä ilman satulaa Hertalla laukanvaihtoja joka kolmannella askeleella. Jos löydän sen jostain voin sen tänne lisätä, tai sitten kuvataan uudestaan! Ilman satulaa on ihan hauska mennä, tosin Hertalla on niin korkea säkä että se tekee vähän kipeetä... :D

Onko Hertta sinulle vain kisaväline?
- Ei ole. Se on mun lellipentu, jonka kanssa voisin viettää aikaa enemmänkin. Se on kyllä fakta, että jos Hertta ei olisi enää kisakunnossa, tuskin sitä enää pitäisin ylläpidossa. Jos mulla olisi oma talli jättäisin Hertan eläkkeelle sinne loppuelämäksi kevyeeseen liikuntaan ja varsoja tekemään.

Miksi kisaat?
- Hmm. Veri on sinne aina vaan vetänyt. En osaa paremmin selittää. Se tuo mulle jotain päämäärää ja tavoittelemisen aihetta. Kisakalenteri ja kisaaminen luo mulle "raamit" minkä mukaan edetä ja tehdä asioita. 

Mielipide kuolaimettomuudesta?
- Tällä hetkellä se on kyllä niin muoti-ilmiö. Siinä ei ole mitään väärää ja menen itsekin Hertalla joskus pelkkä riimu päässä tai hackamoreilla on tullut myös mentyä (Tosin Hertta ei tykkää niistä). Voisin hyvin esim mennä maastoon kuolaimettomalla.
Minua ei haittaa jos joku ratsastaa kokonaan kuolaimetta, senkun, ei ole mun asia. Kuolaimettomilla suitsillakin tosin saa aikaan rumaa jälkeä ja olen itse ollut tälläistä todistamassa. 
En näe siinä järkeä, että otetaan kuolaimettomat siksi, että se on nyt vain niin hienoa ja hevosystävällistä, varsinkin jos kuolaimillakin ko. hevonen toimii. Tiedän kuitenkin hevosia jotka eivät voi sietää kuolaimia (opetettu väärin) niin niillä mennään ilman kuolaimia ja hyvin toimii. Tällöinhän se on mahtava juttu että on löydetty vaihtoehto kuolaimelle.

Tiesitkö, että kuolaimet aiheuttavat tutkitusti hevoselle kipua? Miksi käytät niitä?
- Saathan sinä lapiolla päähän lyödessä tarpeetonta kipua aikaan hevoselle? Jos revit ja sahaat kuolaimet suussa niin varmasti sattuu. Youtubessa pyörivät videot tietokoneella tehdystä animaatiosta kuinka kuolain murtaa hampaita on turha sanoa tieteelliseksi tutkimukseksi.
Jos näet tyytymättömän suuta aukovan hevosen tai kieli sinisenä olevan hevosen, voidaan varmasti sanoa että sillä ei ole kaikki hyvin ja se kokee kipua/ahdistusta ja tämä on ratsastajan vika.
Jos näet tyytyväisenä tanssahtelevan hevosen, joka pitää suun kiinni ja näyttää iloiselta, mihin sitä silloin voisi sattua? Jos hevonen kokee kipua, se ei voi liikkua ja tehdä töitä rennosti.
 Kuolaimia käytän siksi, että Hertta liikkuu niillä mielellään, kun taas kuolaimettomilla se nykii ja repii päätänsä, sekä kulkee jännittyneesti. Se ei pidä paineesta sen päässä (huom, sillä on myös vetopaniikki, eli päähän kohdistuva paine saa sen riuhtomaan), joten Hertan tapauksessa kuolaimet ovat parempi kuin kuolaimeton. Testattu on. 

Jos sulle tarjottaisi riittävästi alkupääomaa, niin perustaisitko jonkun hevosalan yrityksen ja millaisen?
- Perustaisin valmennustallin, jossa olisi itselläni kilpahevosia, sekä muutoin siellä on asiakkaiden yksityisiä hevosia. Valmentaisin ja ratsuttaisin. Toki sitten kun olisin tarpeeksi kokenut, enkä tälläinen amatööri :D

Jos Hertta menisi myyntiin, ostaisitko sen vai pystyisitkö "päästää sen menemään" ja ajatella enemmän omaa ratsastusuraasi? Siis jos nyt ajateltaisi, että rahallisesti olisi mahdollista sillä hetkellä.
- Kyllä mä ehkä pystyisin päästää sen menemään, vaikka ei se helppoa ole. Sen kanssa nyt on kuitenkin aikalailla yhteen kasvanut ja sen kanssa ollaan molemmat nostettu toistemme taso ylös.  Se on kuitenkin jo  16 vuotias ja opettanut mulle jo paljon, joten alkaisin etsimään itselleni nuorta tulevaisuuden lupausta. Jos Hertta olisi 10 vuotias, voisin sen hyvinkin ostaa! :D

Unelmatalli? Puitteet, ulkonäkö etc...
- Kyllä tuo Erkylä on mulle ihan unelma... Kenttä saisi olla tallin pihalla, niin sitten olisi kaikki! :D Maastot on upeat ja maneesi täydellinen, hoito on erinomaista ja talli tilava, valoisa, ja käytännöllinen.

Jos sun pitäis nyt teettää tilausvarsa, käyttäisitkö Herttaa vai liisaisitko ehkä jotain muuta tammaa ja millaista? Ja minkä/minkälaisen isäorin valitsisit? (Jos nyt ei mietitä rahapuolta :D)
- Hertta ei ole tuota sen jalostuspuolta kovin vahvasti näyttänyt, joten en välttämättä liisaisi Herttaa, jos vaihtoehtona olisi joku hyvillä jälkeläisnäytöillä oleva tamma. :D Isäoriksi Vivaldi, se on ihan unelma... Myös mun silmää miellyttäviä oreja on toki Totilas, Donnerhall ja Dream of Heidelberg. Mutta tosiaan tuo Vivaldi olisi se unelmaori... :D

Hyppäätkö Hertalla? Voisitko tehdä siitä postausta?
- Hyppään, noin 1-2 krt kuukaudessa sellaista kouluhevosen jumppaa. Voin tehdä postauksia siitä, mutta vanhojakin löytyy kuvien ja videoiden kera. Laittaa vaan blogin oikeassa laidassa olevaan hakukenttään sana "este" niin löytyy montakin postausta... :) 

Minkä ikäinen Hertta on?
- Hertta on 16 vuotias, ensi vuonna jo 17 sitten... :0

Missä aloitit ratsastuksen? Milloin?4
- Pikkupihlajan ratsastukoulussa vuonna 1998. On siitä jo tovi. :D

Pitäisitkö Herttaa mielummin pihatossa vai karsinassa?
- Kyllä mä sen karsinassa pitäisin. 

Käytkö valmennuksissa? Kuinka usein?
- Toki käyn! Pyrin käymään kerran viikossa, mutta mulla ei yksinkertaisesti riitä rahat niin säännölliseen valmentautumiseen, joten käyn 2-3 kertaa kuukaudessa.

Harrastatko muutakin kuin ratsastusta?
- En tällä hetkellä vain ehdi. Yritän käydä salilla ja lenkillä!

Kuka on sinun idoli?
- Noin niinkuin ratsastuksellisesti Kyra Kyrklund ja Emma Kanerva. Kumpikaan ei ole rikkaasta perheestä ja he ovat OIKEASTI tehneet itse sen työn, että ovat tuolle tasolle päässeet. Hyvin useilla kilparatsastajilla on takana se "mamma och pappa betalar" meininki, joten kyllä sitä kautta pääsee oikaisemaan aika paljon, enkä tätä koe mitenkään "vau" juttuna.

Minkä ratsastuskerran muistat kuin eilisen päivän?
- Kyllä se taitaa olla Hertan koeratsastus, Se oli niin HIENON tuntuinen ratsastuskoulun hevosten jälkeen. :D 

Montako kertaa olet tippunut?
- Olen ratsastanut 16 vuotta ja tippunut 7 kertaa. Viimeisin vuonna 2007 Hertalta kun hyppäsin sillä, eikä se oikein osannut sitä hommaa ja hyppäsi esteen sekaan :D

Haluaisitko itsellesi varsan, jonka voisit kouluttaa kokonaan itse?
- En välttämättä ihan pikkuvarsaa, mutta esim 3 vuotiaan joo. Toki jos mulla olisi rahaa ja oma talli, ostaisin jonkun todella potentiaalisen varsan! 

Muistatko milloin ratsastit ensimmäisen kerran?
- Muistan. Olin 7 vuotias, eli vuonna 1997 kun koulussamme oli liikuntapäivä ja valitsin tietenkin lähitallilla ratsastuksen. Pääsin menemään tallin isoimmalla hevosella ja ai vitsit olin niin haltioissani kun pääsin ison hevosen selkään ja sain ravata talutettuna :D
Toki joskus alle kouluikäisenä olen ollut mm. aasilla talutusratsastuksessa mutta siitä en pahemmin muista mitään, olen nähnyt vain kuvia. ;)


Tässä ratsastan aasilla varmaan 5 vuotiaana? :D Pikkusisko juoksee vierellä ja pitää kiinni.. :D

8 kommenttia

 1. Tuo vika kuva on hauska :D

  Pikkupihlaja on kiva paikka, kävin siellä tänä kesänä leirillä! :)

  http://unelmaunessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on aika veikee :D Pikkupihlaja on kyllä! Siellä tosiaan 10 vuotta pyörin :)

   Poista
 2. Tuo Karo!? Mikä oli hevosen kokonimi? Näyttää erittäin hyvin samalta, kuin edellinen hevosemme nimeltään Caroliina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sama Karo! :) Tuon oikea nimi oli Karonkka. Se oli pikkupihlajan ratsastuskoulussa tuntarina. :)

   Poista
 3. Tosi hyvin olit vastannut kysymyksiin, tosi mielenkiintoinen ja kiva postaus.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiva kuulla :) Pyrin vastaamaan kattavasti!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!